ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανασκόπηση από το Α έως το Ω

Ανασκόπηση από το Α έως το Ω

Το Sport24.gr παρουσιάζει το αλφαβητάρι των πιο αξιομνημόνευτων στιγμών στα ολυμπιακά αθλήματα (πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και στα μηχανοκίνητα σπορ το 2011.

Το Sport24.gr παρουσιάζει το αλφαβητάρι των πιο αξιομνημόνευτων στιγμών στα ολυμπιακά αθλήματα (πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και στα μηχανοκίνητα σπορ το 2011.

Α όπως Ανοιχτή Θάλασσα: Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει κατακτήσει τα πάντα. Ο Σπύρος Γιαννιώτης και ο προπονητής του, ο Νίκος Γέμελος κατέκτησαν στη Σαγκάη αυτό που λαχταρούσαν: Ένα χρυσό μετάλλιο στο ολυμπιακό αγώνισμα των 10χλμ. Ήρθε το αργυρό στα 5χλμ. του Κερκυραίου κολυμβητή και το χάλκινο της Μαριάννας Λυμπερτά στα 10χλμ. (σ.σ. άλλη μια αθλήτρια με μεγάλη προσφορά στην ελληνική κολύμβηση) και έδεσε το γλυκό.

Β όπως Βόλεϊ: Η σημαντικότερη είδηση της χρονιάς ήταν η μεταγραφή του Δημήτρη Τζούριτς στην Τρεντίνο, την κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Ο Ανδρέας Φράγκος και ο Νίκος Ρουμελιώτης πήγαν κι εκείνοι στην Ιταλία. Αξιοσημείωτη ήταν η κατάκτηση του πρώτου τίτλου του Ολυμπιακού στις γυναίκες έπειτα από χρόνια προσπάθειας.

Γ όπως Γυναίκες: Δεκατρείς γυναίκες κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου στο πόλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης. Πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο προπονητής Γιώργος Μορφέσης μας τα είπε, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει στη χώρα του Θα. Τέτοια υποδοχή είχε χρόνια να δει το "Ελ.Βενιζέλος".

Δ όπως Διπλό σκιφ ελαφρών βαρών: Και μαζί και μόνες! Η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου αναδείχθηκαν παγκόσμιες και πρωταθλήτριες Ευρώπης. Δεύτεροι στον κόσμο και πρώτοι στην Ευρώπη οι Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου στην τετράκωπο άνευ. Πρωταθλητές Ευρώπης οι Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας στη δίκωπο άνευ. Η εθνική ομάδα γεμίζει μετάλλια κάθε χρόνο σε ένα άθλημα (ευτυχώς για τους αθλητές) μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες.

Ε όπως Ερασιτέχνης: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ηρακλής, ΠΑΟΚ ΑΕΚ; Όποια ομάδα κι αν βάλετε δίπλα στη λέξη ερασιτέχνης, το νόημα είναι το ίδιο: Πολλά προβλήματα, οικονομικά και συμπεριφοράς προς τους αθλητές. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Α πό την αποχή της ανδρικής ομάδας πόλο του Ολυμπιακού από τους αγώνες μέχρι τη σημερινή τραγική κατάσταση της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού.

Ζ όπως Ζιστίν: Η Ζιστίν Ενάν δεν κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση στην επανεμφάνιση της στα κορτ και εγκατέλειψε ξανά.

Η όπως Ηλιάδης: Έχει αποδείξει ότι είναι αθλητής των μεγάλων διοργανώσεων. Ατυχώς δεν ξεχώρισε όσο έπρεπε στη ψηφοφορία για τον καλύτερο Έλληνα αθλητή. Το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι του έδωσε και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είναι η τρίτη συμμετοχή του. Το κλειστό γυμναστήριο στο Αμύνταιο φέρει πλέον το όνομα του.

Θ όπως Θορπ: Μήνες περιμέναμε τα καλά νέα και στις 2 Φεβρουαρίου έσκασε η βόμβα. Ένας από τους σπουδαιότερους κολυμβητές όλων των εποχών, ο Ίαν Θορπ ανακοίνωσε την επιστροφή του στην ενεργό δράση. Θα δώσει έμφαση στα 100μ. ελεύθερο και γυμνάζεται με τον καλύτερο. Τα πρώτα αποτέλεσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Η πισίνα είδε πολλές επιστροφές με τις 40άρες Τζάνετ Έβανς και Ντάρα Τόρες, τη Λορ Μανοντού και τον Ίαν Κρόκερ. Δυστυχώς αποχώρησε ο Άαρον Πίρσολ, αλλά υπάρχει ο Ράιαν Λόχτι για να κάνει τη ζωή πραγματικά δύσκολη στον Μάικλ Φελπς.

Ι όπως Ισινμπάγεβα (ή Ισινμπάεβα): Η επιστροφή της Γέλενα Ισινμπάγεβα στις μεγάλες διοργανώσεις και στον προπονητή που ανέδειξε το ταλέντο της, δεν είχε αποτελέσματα στο παγκόσμιο της Νταεγού. Στην Κορέα χειροκροτήσαμε όλοι την προσπάθεια της Νικόλ Κυριακοπούλου. Αν και άρρωστη, αγωνίστηκε στον τελικό.

Κ όπως "Κιτρινόμαυρο" Χάντμπολ: Χάρη στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ το χάντμπολ έγινε κεντρικό θέμα σε εφημερίδες και ιστοσελίδες. Η θριαμβευτική κάθοδος από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα όπως μας την περιέγραψε ο αρχηγός και πολυτιμότερος παίκτης, Χριστόφορος Μπακαούκας και η υποδοχή που θύμιζε άλλες εποχές στη Νέα Φιλαδέλφεια μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Επιπλέον η ΟΧΕ έκανε άριστη διοργάνωση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στη Θεσσαλονίκη. Στα δυσάρεστα; Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου τα Βριλήσσια διαλύθηκαν.

Λ όπως Λεμπ: Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι έχει καταντήσει βαρετό, αλλά δεν ευθύνεται ο Γάλλος. Αυτός κάνει τη δουλειά του και μαζί με τον Ντανιέλ Ελενά και τους μηχανικούς της Citroen πανηγύρισαν την κατάκτηση του όγδοου συνεχόμενου τίτλου οδηγών. Φέτος ο Λεμπ έγινε κακός, αφού ο τιμέιτ του, ο Σεμπαστιάν Οζιέ τον έφερε στα όρια του, ξεκινώντας από το Ράλι Ακρόπολις, το οποίο επέστρεψε και μαζί του οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο. Ο Μίκο Χίρβονεν μπορεί τελικά να μην έχει στόφα παγκόσμιου πρωταθλητή, αλλά είναι μεγάλος οδηγός.

Μ όπως Μάρκο: Λίγες μόνο ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο του Βρετανού πρωταθλητή στα Indycars, Νταν Γουέλντον, ο ουρανός σκοτείνιασε μετά τ ο δυστύχημα του πάντα χαμογελαστου Μάρκο Σιμοντσέλι στο Grand Prix στην πίστα Σεπάνγκ, στην ίδια πίστα που είχε στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στα 250cc. Η Ιταλία και ο κόσμος της μοτοσικλέτας τον αποχαιρέτησαν με όλες τις τιμές, ενώ η πίστα του Μιζάνο πλέον φέρει το όνομα του. Παρατηρούμε στους ελληνικούς δρόμους αυτοκόλλητα με το #58 σε κράνη, μοτοσικλέτες ακόμα και ταξί.

Ν όπως Νόβακ: Ή Νίκη! 70 έκανε ο Νόβακ Τζόκοβιτς μέσα στο 2011, όλες σε μεγάλα τουρνουά: Στο Αυστραλιανό Όπεν, στη Μαδρίτη κόντρα στον αήττητο Ναδάλ, στο Γουίμπλεντον (σ.σ. το τρόπαιο το χάρισε στην πρώτη προπονήτρια του), στο Αμερικάνικο Όπεν. 70-6 το ρεκόρ του Σέρβου ήρωα. Αν ξεκουραζόταν και δεν έπαιζε στο Davis Cup, ίσως να χαλούσε το όμορφο φινάλε στη σεζόν για τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφα Ναδάλ. Ρεκόρ για τον αθεόφοβο και στα χρηματικά έπαθλα.

Ξ όπως Ξέσπασμα: Η ζωή της Σερένα Γουίλιαμς κινδύνευσε, ωστόσο η σπουδαιότερη σύγχρονη τενίστρια παραμένει κακομαθημένη. Ντροπιαστική η επίθεση της στην Ελληνίδα διαιτητή του τελικού του US Open, Εύα Ασδεράκη, ενώ αμαύρωσε και τη νίκη της Αυστραλής Σαμ Στόσουρ. Η παρουσία της αριστερόχειρα Πέτρα Κβίτοβα μας θύμισε ότι το γυναικείο τένις είναι αξιόλογο, ενώ η Κινέζα Να Λι έγραψε ιστορία πρώτα στη Μελβούρνη και έπειτα στο Παρίσι.

Ο όπως Ολυμπιακοί Αγώνες: Συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από τη μεγάλη στιγμή της Αθήνας και αναζητήσαμε τους Ολυμπιονίκες του 2004. Οριστικό τέλος και στην πολύκροτη υπόθεση Κεντέρη-Θάνου-Τζέκου. Το Sport24.gr μίλησε και με τον αναπληρωτή πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Σερ Κιθ Μίλς.

Π όπως Πυγμαχία: Επαγγελματική Πυγμαχία. Εξ ορισμού για να γίνεις θρύλος χρειάζεσαι και έναν θρυλικό αντίπαλο. Ο Μοχάμεντ Άλι δεν θα ήταν "τίποτα" δίχως τον Τζο Φρέιζιερ. Ο "Smokin Joe" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών, αφήνοντας μόνο του και τον Άλι και άδειο το ρινγκ στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν.

Ρ όπως Ρόλινγκ Στόνερ (Rolling Stoner): Αν βρεθείτε ποτέ κοντά στον Κέισι Στόνερ, μην αναφέρετε το συγκεκριμένο παρατσούκλι που είχε όταν έπεφτε συνεχώς από τη μοτοσικλέτα του. Ο Αυστραλός στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο MotoGP στην πρώτη του σεζόν στη Honda ανήμερα των γενεθλίων του στο Φίλιπ Άιλαντ. Με δέκα νίκες, ανάμεσα τους και τον τελευταίο αγώνα στην ιστορία των 800cc και δώδεκα πολ ποζίσιον ξεκινάει το 2012 ως φαβορί για έναν τρίτο τίτλο για το μωρό που θα φέρει στον κόσμο η Αντριάνα. Ο Βαλεντίνο Ρόσι πάλι... έπιασε πάτο στο ντεμπούτο του με τη Ducati στη χειρότερη σεζόν στην καριέρα του.

Σ όπως Σκάνδαλο: Δυστυχώς η χρονιά έκλεισε με δεύτερο σκάνδαλο παιδεραστίας στο Ρέθυμνο και με το θάνατο του θύτη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάλι τα σεξουαλικά σκάνδαλα στον πανεπιστημιακό αθλητισμό ακολουθούν το ένα το άλλο.

Τ όπως Τσολακίδης: Στο ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων ο Βασίλης Τσολακίδης κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο μετάλλιο στην καριέρα του. Το αργυρό στο δίζυγο στο Τόκιο και μαζί την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πλέον υ πάρχει και διάδοχος στα ταπί της ενόργανης γυμναστικής και μαζί με την υπόλοιπη συμμορία θα βρίσκεται στην εξέδρα της O2 Arena.

Υ όπως Υπέροχοι: Έλληνες και ξένοι που συμμετείχαν στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο Μουτάι κατέρριψε την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στην απόσταση στη Βοστώνη. Τρελά πράγματα γίνονται στους μαραθωνίους όλου του κόσμου από τον " Φιλέα Φογκ", στους Βρετανούς που ένωσαν τις ζωές τους στο Λονδίνο και τον... κλέφτη της χρονιάς. Στα δυσάρεστα της χρονιάς ανήκει και η αυτοκτονία του χρυσού Ολυμπιονίκη στο Πεκίνο, Σάμι Ουανζίρου.

Φ όπως Φέτελ: Ήταν ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής και το τέλος της φετινής σεζόν στη Φόρμουλα 1 τον βρήκε ως τον νεαρότερο δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο 24χρονος από το Χέπενχαϊμ στέφθηκε στη Σουζούκα. Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Βραζιλία κατέρριψε το ρεκόρ των περισσότερων πολ ποζίσιον σε μια σεζόν που είχε από το 1992 ο Νάιτζελ Μάνσελ . Η σεζόν ανήκε στη Red Bull με πινελιές μεγαλοφυίας από τον Τζένσον Μπάτον και τους Λιούις Χάμιλτον και Φελίπε Μάσα να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

X όπως Χονδροκούκης: "Αυτός είναι μεγάλος αθλητής", είχε πει ο Τάκης Βεντίκος. Και ό,τι λέει ο Σερ Τάκης είναι εγγύηση. Ο νεαρός άλτης κατέλαβε την πέμπτη θέση στον τελικό του ύψους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νταεγού, ισοφαρίζοντας το ατομικό ρεκόρ του. Έγινε ο πρώτος Έλληνας νικητής σε μίτινγκ του Diamond League με την πρωτιά του στη Ζυρίχη. Τον μιμήθηκε λίγες μέρες αργότερα και ο επικοντιστής Κώστας Φιλιππίδης που είχε και εκείνος μια εκπληκτική σεζόν.

Ψ όπως Ψυχαγωγία: Αυτό προσφέρει ο αθλητισμός: Ψυχαγωγία! Ατυχώς στην Ελλάδα ορισμένοι ξεχειλίζουν από αγάπη για την ομάδα τους. Δεν έλειψαν οι δυσάρεστες στιγμές ούτε και το 2011: Ξύλο στην Ορεστιάδα και υλικές ζημιές σε τοπικές επιχειρήσεις. Εισβολή οπαδών στον αποκλεισμό της ΑΕΚ από την Παρτιζάν στο Challenge Cup του χάντμπολ. Στο δε Μαρκόπουλο κινδύνευσαν παιδιά.

Ω όπως Ωωωω τι έκπληξη: Ανασκόπηση χωρίς Γιουσέιν Μπολτ δεν γίνεται. Ο Τζαμαϊκανός, κορυφαίος αθλητής για την IAAF τη χρονιά που φεύγει, έπεσε θύμα μεγάλης έκπληξης. Δεν έτρεξε στον τελικό γιατί έκανε άκυρη εκκίνηση (σ.σ. δείτε εδώ τι είπε ο κριτής). Ο παρτενέρ του στην προπόνηση, Γιόχαν Μπλέικ πήρε τη νίκη. Ο Μπολτ έδωσε την απάντηση του στα 200μ. τρέχοντας στον ταχύτερο χρόνο που έχει σημειωθεί και δεν αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ. Μπολτ και Μπλέικ οδήγησαν την Τζαμάικα στο χρυσό στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. με παγκόσμιο ρεκόρ.

* Ο ρωσικός αθλητισμός δοκιμάστηκε το 2011 με την αεροπορική τραγωδία του Γιάροσλαβ και βέβαια το χαμό του θρυλικού Βασίλι Αλεξέγεφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ