Κοντονής: "Έλεγχοι παντού"
Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για τους ελέγχους στις ομοσπονδίες, τα χρήματα που θα λάβουν και το πρόβλημα του ντόπινγκ. Συναδινός: "Πληρώνουμε τις αμαρτίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".
Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού, Σταύρου Κοντονή και του γγΑ, Ιούλιου Συναδινού. Οι δυο άνδρες μίλησαν για όλα τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, τις χορηγίες, τους ελέγχους ντόπινγκ και εξήγησαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρήκαν τα ταμεία.
Όπως έγινε γνωστό, πλέον θα πραγματοποιηθεί ανακατανομή των χρημάτων στις ομοσπονδίες, ενώ θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι για το κάθε ευρώ.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, έκανε αποτίμηση του έργου που έχει γίνει: "Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας σήμερα. Κλείνει ένας πρώτος κύκλος δραστηριοτήτων της ΓΓΑ και θεωρήσαμε ότι είναι καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για ότι έχει συμβεί το τελευταίο αυτό διάστημα και το λέω αυτό διότι έπεσε πολύ… φως, δικαιολογημένα, στα θέματα του αθλητικού νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα κατά της βίας και αδικείται ίσως το υπόλοιπο έργο που έχει γίνει αυτή την πρώτη περίοδο στη ΓΓΑ, το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό όσον αφορά την ποιότητά του, αλλά πολύ μεγάλο κατά τη γνώμη μου και σε όγκο.
Το πρώτο που θέλω να πω είναι να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες, υπηρεσιακούς και μη, οι οποίοι έχουν εργαστεί με κόπο, με αυταπάρνηση και με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος αυτή την πρώτη χρονική περίοδο. Η ΓΓΑ διαθέτει ένα εξαιρετικό δυναμικό, το οποίο μπορεί να αποδώσει ακόμα περισσότερο απ’ αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα.
Την περίοδο αυτή που έχουμε αναλάβει με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Συναδινό την ευθύνη της διαχείρισης των θεμάτων του αθλητισμού, το πρώτο που κοιτάξαμε ήταν τα ζητήματα της χρηματοδότησης των αθλητικών ομοσπονδιών. Βρισκόμαστε σε μια προ-ολυμπιακή χρονιά, υπάρχει ως ζητούμενο από τις ομοσπονδίες η καλύτερη οργάνωση των αποστολών των εθνικών ομάδων ακριβώς για να πετύχουν το μέγιστο δυνατό των επιδιωκομένων αποτελεσμάτων, για τη συμμετοχή όσο περισσότερων αθλητών στους Ο.Α. Πρώτο καθήκον λοιπόν ήταν να ξαναδούμε τα θέματα της χρηματοδότησης. Και αυτό είναι και δύσκολο και σύνθετο, διότι πρέπει να γίνει – και έγινε – μια ανακατανομή των πιστώσεων με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν διατεθεί την προηγούμενη χρονιά. Και ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά τα χρήματα που διαχειριζόμαστε εμείς με τον τρέχοντα προϋπολογισμό είναι χρήματα που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Βουλή.
Κάναμε λοιπόν μια μεγάλη προσπάθεια από τότε που αναλάβαμε να υπάρξει αναπροσαρμογή και ανακατανομή κονδυλίων και πόρων προς τις ομοσπονδίες. Νομίζω ότι το πετύχαμε με ένα υψηλό βαθμό επιτυχίας. Κάποιοι μπορεί να παραπονέθηκαν, αλλά όταν γίνεται μια ανακατανομή θα υπάρξουν κάποιοι που θα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι. Το σημαντικό είναι ότι πετύχαμε - εκτός απ’ αυτό που σας περιέγραψα μόλις τώρα – να προσδιορίσουμε ως άμεση χρηματοδότηση το 40% του προϋπολογισμού που είχε καταθέσει η κάθε ομοσπονδία, ούτως ώστε με τη γρήγορη εκταμίευση αυτών των χρημάτων να μπορέσουν οι ομοσπονδίες να λειτουργήσουν διότι εμφανίζονταν φαινόμενα να είναι απλήρωτοι επί μήνες ακόμα και εργαζόμενοι στις ομοσπονδίες και να μην έχουν πληρωθεί ούτε τα ασφαλιστικά τους ταμεία, πράγμα το οποίο δημιουργούσε περαιτέρω ζητήματα στους διοικούντες, ζητήματα ακόμα και υλικών εμπλοκών. Η χρηματοδότηση του 40% από τον ετήσιο προϋπολογισμό προχωράει, νομίζω ότι ξεπερνάμε σιγά –σιγά αρκετά προβλήματα που υπήρχαν και βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο.
Διπλασιάσαμε σχεδόν το κονδύλι για ένα πρόγραμμα το οποίο εμείς το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, το «ΠΑγο» (Πρόγραμμα Άθλησης για όλους). Αθλητισμός δεν είναι μόνο ο επαγγελματικός. Πρέπει όμως να δώσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία και αυτό πρέπει να γίνει με έμπρακτα μέτρα, ότι ο κάθε συμπολίτης μας έχει δικαίωμα στον αθλητισμό, στις χαρές του και σε όλα όσα προσφέρει. Το «Πρόγραμμα της Άθλησης για όλους» είναι από τα βασικά εργαλεία της άσκησης πολιτικής του χώρου του αθλητισμού για την κυβέρνησή μας.
Ανασυστάθηκε το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Κανένας μηχανισμός του κράτους εάν δεν συνοδεύεται από ένα σοβαρό μηχανισμό ελέγχου δεν μπορεί να αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς επί πάρα πολλά χρόνια, αυτός ο θεσμός που έπρεπε να είναι θεσμός που θα λειτουργούσε με αυστηρότητα, είχε πέσει σε αχρηστία. Τεράστια κονδύλια διοχετεύονταν στις ομοσπονδίες και ποτέ δεν είχε ελεγχθεί κανένας για αυτά τα χρήματα, που πήγαν, τι έγινε, πως δαπανήθηκαν, αν δαπανήθηκαν σωστά. Ο μηχανισμός του Ελεγκτικού Συμβουλίου ήδη έχει ξεκινήσει ελέγχους στις πρώτες ομοσπονδίες,. Αυτοί οι έλεγχοι θα γίνουν σε όλες τις ομοσπονδίες. Δεν γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, ούτε έλεγχος κατόπιν καταγγελιών. Ο έλεγχος για τα οικονομικά των ομοσπονδιών θα γίνει σε όλες τις ομοσπονδίες. Είναι υποχρέωσή μας έναντι του φορολογούμενου πολίτη, να γνωρίζουμε τι γίνεται με τα χρήματα τα οποία διαθέτει ο πολίτης μέσω των φόρων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών που προκρίνει η κάθε κυβέρνηση. Και ο κάθε ένας που έχει αναλάβει αυτό το βάρος δηλαδή της διαχείρισης αυτών των χρημάτων, πρόεδροι ομοσπονδιών, διοικητικά συμβούλια, θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν και το τελευταίο ευρώ.
Επανασυστάθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, στην οποία δεν θα αναφερθώ περισσότερο, διότι έγινε ειδική παρουσίαση της Επιτροπής, από εξαιρετικούς νομικούς και ανθρώπους του αθλητισμού οι οποίοι επιτέλους θα βάλουν μία τάξη και θα εφαρμοστεί και εδώ ο νόμος όσον αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής και ελέγχου των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Γίνονται έλεγχοι από εντεταλμένους υπαλλήλους της ΓΓΑ στα αθλητικά κέντρα. Ήδη, δυστυχώς σε δύο αθλητικά κέντρα, του Σελίου και των Πατρών διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων και ήδη οι σχετικοί φάκελοι με εντολή μου έχουν αποσταλεί στους αρμόδιους εισαγγελείς. Καταγράφουμε με ένα τρόπο αξιόπιστο τα σωματεία σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, τα σωματεία και όλους τους αθλητικούς φορείς της χώρας. Δυστυχώς όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και ζητήσαμε να μάθουμε πόσοι είναι αυτοί οι φορείς, πόσα είναι αυτά τα σωματεία, δεν μπόρεσε να μας δώσει η υπηρεσία μια σαφή εικόνα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η μηχανοργάνωση, η καταγραφή, ο έλεγχος, η πλήρης αποτύπωση αυτής της κατάστασης θα μας βοηθήσει να ξέρουμε πόσα είναι τα αθλητικά σωματεία, τα αναγνωρισμένα από τη ΓΓΑ, ποια είναι η δράση τους, ποιες είναι οι δραστηριότητές τους, πόσοι είναι οι αθλητές που απασχολούν, ποια είναι τα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού στα οποία προβαίνουν. Να έχει δηλαδή η ΓΓΑ και όχι μόνο μια πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων όλων των σωματείων ώστε να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται άμεσα τι γίνεται στο χώρο του αθλητισμού. Έχει να κάνει μ’ ένα πράγμα που το θεωρώ πολύ σημαντικό: τη δικαιοσύνη στην κατανομή των πιστώσεων, διότι σωματεία που έχουν δράση, που κάνουν προσπάθεια, που είναι νοικοκυρεμένα, αυτά όλα θα αποτυπώνονται με το πάτημα ενός κουμπιού κατά κυριολεξία. Μέσα από αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα θα δικαιούνται και μιας μεγαλύτερης και γενναίας χρηματοδότησης, εικόνα την οποία δεν έχουμε σήμερα. Πρέπει να πάρουμε απ’ αυτό πληροφορίες κάθε φορά για να δούμε τι συμβαίνει.
Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από την ΓΓΑ για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ). Ο προϋπολογισμός της προ-προηγούμενης χρονιάς για το ΕΣΚΑΝ ανήρχετο σε 200.000 ευρώ. Αν και θα το γνωρίζετε οι περισσότεροι ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος είχε περιοριστεί στις 50.000 ευρώ. Με αυτό το ποσόν δεν μιλάμε για ΕΣΚΑΝ, δεν μιλάμε για έλεγχο ντόπινγκ, το αντιλαμβάνεστε. Υπήρχε ο κίνδυνος όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, να αφαιρεθεί η άδεια του ΕΣΚΑΝ από το διεθνή οργανισμό, τον WADA, δηλαδή να μην έχουμε πιστοποιημένο φορέα, ο οποίος θα έκανε τον έλεγχο ντόπινγκ στην Ελλάδα και θα ήταν κρίμα γιατί το ΕΣΚΑΝ και το κέντρο Αντιντόπινγκ στην Ελλάδα ήταν διεθνώς αναγνωρισμένα και με πλούσια διεθνή επίσης δραστηριότητα. Αντιληφθήκαμε το πρόβλημα αμέσως, αποκαταστήσαμε την λειτουργία του ΕΣΚΑΝ και αποφύγαμε τον κίνδυνο άρσης της αναγνώρισής του. Βρήκαμε χρήματα με την αναδιανομή των πόρων και τα διοχετεύσαμε στο ΕΣΚΑΝ.
Όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις των αθλητικών κέντρων, έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχει σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα. Εμείς δώσαμε μια παράταση και πιστεύουμε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα βελτιωθούν αρκετά πράγματα. Σκοπός μας είναι να μην υπάρχει στο μέλλον αυτό το καθεστώς των 6μηνων παρατάσεων, αλλά κάποια στιγμή να δούμε ένα-ένα τα προβλήματα και να τα διορθώνουμε. Βεβαίως αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι στα χρόνια της μνημονιακής επέλασης, αυτά τα θέματα δυσκολεύουν αντικειμενικά τη λύση των προβλημάτων. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσουν αποτελεσματικά αυτές οι πρωτοβουλίες. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, και θα το δείτε σύντομα, ότι και εγώ και ο προϊστάμενος Υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς έχουμε ήδη υπογράψει την τοποθέτηση νέων διοικητικών συμβουλίων στα αθλητικά κέντρα, έχοντας επιλέξει ανθρώπους από την κοινωνία, πέρα από κομματικές τοποθετήσεις, ανθρώπους άξιους και ικανούς, τίμιους ώστε να φέρουν αυτό το βαρύ έργο εις πέρας. Πιστεύουμε ότι όλοι θα κριθούμε από τα αποτελέσματα, τόσο εμείς που τοποθετήσαμε αυτές τις διοικήσεις αλλά και οι διοικούντες που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους εντός των επομένων ημερών.
Επίσης θέλω να το επισημάνω το εξής: Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο αξιολόγησης όλων των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Όπως ακριβώς είναι εγγεγραμμένα όλα τα αθλητικά σωματεία σε μια τερματική βάση, έτσι πρέπει να υπάρχει και ένας πίνακας αξιολόγησης. Εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε στην αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, ακριβώς γιατί θέλουμε μέσω αυτής να υπάρχουν βελτιώσεις και όχι αποκλεισμοί. Να υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών, των δράσεων για να μπορούμε και εμείς να υποδεικνύουμε καλοπροαίρετα κάποιες καλύτερες καταστάσεις και για να ανταποκρίνονται καλύτερα οι χρηματοδοτήσεις σε αυτό το πλαίσιο.
Όσον αφορά τα θέματα του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου που επί μακρό χρόνο απασχόλησαν τον κόσμο του αθλητισμού, νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί την τελευταία περίοδο ότι δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα, κυρίως είναι ευρωπαϊκό, που χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση. Για αυτό και στη Σύνοδο Υπουργών Αθλητισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουλίου στο Λουξεμβούργο, η πολιτική απόφαση είναι να θέσουμε αυτά τα ζητήματα και να ζητήσουμε μια λύση αυτών των προβλημάτων ή έστω κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων. Θεωρώ ότι είναι ανάγκη σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανακαθορίσουν τις σχέσεις τους με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες για να μπορέσει το έργο των Διεθνών Ομοσπονδιών αλλά και το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών κυβερνήσεων να είναι αποτελεσματικό όταν διαπιστώνονται παθογένειες".
Τελειώνοντας ο κ. Κοντονής θέλησε να επιστήσει την προσοχή στους διοικούντες των ομοσπονδιών σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος: "Παρατηρούμε από ορισμένες ομοσπονδίες ότι ενώ έχουμε επιστήσει την προσοχή τους σε θέματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ιδίως σε περιπτώσεις που μπορεί να γίνει άμεση περιστολή εξόδων, όπως είναι τα ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν λέμε να μην πηγαίνουν οι αθλητές και οι προπονητές τους, ή να μην συνοδεύονται όπου υπάρχει ανάγκη από ιατρικό προσωπικό. Οι συνοδοί όμως προπονητών και μάλιστα παραπάνω του ενός ή τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών, δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχουν; Εκτός και αν είναι μια μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι Ολυμπιακοί Αγώνες, Πανευρωπαϊκοί, Παγκόσμιοι, όπου εκεί χρειάζεται και μια διοικητική εκπροσώπηση.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να μισθώνονται ξενοδοχεία υπερπολυτελή, όταν πρώτη η ηγεσία του υπουργείου δίνει το παράδειγμα στα ταξίδια που έχουμε πάει τόσο εγώ όσο και ο Γενικός Γραμματέας, όπου ή τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, όπως είχα κάνει εγώ όταν μετέβη στη Μαδρίτη ή βρίσκουμε το πιο φτηνό ξενοδοχείο για να μείνουμε, όπως είχαμε κάνει όταν πήγαμε στη Γενεύη. Επομένως θέλω να επισημάνω προς τους διοικούντες των ομοσπονδιών ότι σε χρόνια λιτότητας και αιμορραγίας του ελληνικού λαού να μην γίνονται προκλητικοί. Ιδίως όταν υπάρχουν κενά στη μισθοδοσία των υπαλλήλων των ομοσπονδιών. Να ξέρουν ότι τα παρακολουθούμε και τα ελέγχουμε όλα. Και περικόπτονται ταξίδια παραγόντων. Οι ομοσπονδίες έχουν ανάγκη τα χρήματα που τους δίνει η ΓΓΑ και το κράτος για την ανάπτυξη του αθλητισμού και όχι για τουρισμό".
Η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού
Ο Ιούλιος Συναδινός, ανέφερε με τη σειρά του: " Δεν θα επαναλάβω τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Κοντονής, θα είμαι περιγραφικός και αναλυτικός σε κάποια άλλα ζητήματα. Σχετικά με τα οικονομικά βέβαια ο Υφυπουργός ήδη ανέφερε ότι συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στη ΓΓΑ για την επεξεργασία σχεδίου αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών με ποιοτικά και μετρήσιμα κριτήρια, βάσει του οποίου θα επιχορηγούνται. Θα αφορούν τη μαζικότητα, την ανάπτυξη, την αγωνιστική δραστηριότητα, την ανάπτυξη των σωματείων, των ενεργών αθλητών και βέβαια το κόστος λειτουργίας τους. Το επόμενο διάστημα θα το διαβουλευτούμε με τις αθλητικές ομοσπονδίες και θα το παρουσιάσουμε, ώστε να αποτελέσει το εργαλείο για τη χρηματοδότηση από δω και στο εξής των αθλητικών φορέων".
Για τις αθλητικές υποδομές, τόνισε: "Παραλάβαμε την πλειονότητα των αθλητικών υποδομών σε κατάσταση εγκατάλειψης, υποστελέχωσης και χωρίς άδεια λειτουργίας. Τόσο τις εποπτευόμενες από την ΓΓΑ, μεταξύ αυτών το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, τον Άγιο Κοσμά και τα ΕΑΚ, αλλά το ίδιο αφορά και πολλές από τις δημοτικές εγκαταστάσεις. Ειδικότερα για το ΟΑΚΑ να αναφέρουμε ότι δεν είχε ποτέ άδεια λειτουργίας το ποδηλατοδρόμιο και το κολυμβητήριο. Αυτή τη στιγμή τα κλιμάκια της ΓΓΑ, οι τεχνικές υπηρεσίες, εργάζονται πυρετωδώς και έχουν τελειώσει με το κολυμβητήριο και βρίσκονται στο ποδηλατοδρόμιο.
Εμείς με τις ενέργειες που κάναμε δώσαμε παράταση για την αδειοδότηση έως 30/6 και αυτό το διάστημα ελέγχουμε πως προχωρά η διαδικασία. Ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να επικαιροποιήσουν τις προδιαγραφές και να ξαναδούμε μαζί με συναρμόδια υπουργεία πως θα απλοποιηθεί και θα γίνει λιγότερο γραφειοκρατική η διαδικασία άδειας τέλεσης των αγώνων, που είναι μία διαφορετική άδεια και που επίσης κάθε χρόνο απασχολεί αθλητικούς φορείς και Δήμους. Να γίνεται και ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα Στάδια που θεωρούνται εθνικού χαρακτήρα και τα μικρότερα γήπεδα που είναι πιο χρηστικά και δεν έχουν τόσο μεγάλα λειτουργικά έξοδα. Επίσης να σας πω ότι αρκετά από τα ΕΑΚ μέσω του ΠΔΕ θα ανακαινισθούν, με πρώτα το Καυτανζόγλειο (ανακατασκευή ταρτάν με ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ) και το ΑΛΚΑΖΑΡ της Λάρισας.
Θα μπει τάξη στα διοικητικά των ΕΑΚ. Έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για διορισμό νέων διοικήσεων στα περισσότερα περιφερειακά και τις επόμενες δυο ημέρες υπογράφονται και για τα κεντρικά στάδια ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Καυτανζόγλειο. Όλες οι νέες διοικήσεις θα είναι λειτουργικές και θα αποτελούνται από επιστήμονες, οικονομολόγους-νομικούς-τεχνικούς-μηχανικούς και ανθρώπους είτε της διοίκησης του αθλητισμού είτε της Φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, ώστε να παράσχουν έργο. Κανείς δεν θα έχει διακοσμητικό ρόλο. Στόχος είναι να προχωρήσει ο εσωτερικός έλεγχος, η ανάπτυξη των ΕΑΚ ως κέντρα άθλησης και άσκησης για όλους, η ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός, η μείωση των δαπανών και η βιωσιμότητα, η ουσιαστική ένταξή τους σαν πολύτιμα εργαλεία στον αθλητικό σχεδιασμό της κυβέρνησης
Παράλληλα έχουν δοθεί κατευθύνσεις για επισταμένους ελέγχους των προηγούμενων χρήσεων. Η εικόνα που αρχικά σχηματίζουμε είναι αρνητικότατη. Κάποιες από τις προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν συναισθανθεί ότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα. Ήδη έχουν δοθεί εντολές για διαχειριστικούς ελέγχους των περασμένων χρήσεων και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα πράξουμε και εμείς ότι επιβάλλει η νομοθεσία. Ενδεικτικά θα σας πω ότι στο ΕΑΚ του Αγίου Κοσμά δεν έχει γίνει ποτέ διαχειριστικός έλεγχος από το 1959, είναι η πρώτη φορά που μπήκε ελεγκτής, βεβαίως με την προηγούμενη αθλητική ηγεσία λόγω των καταχρήσεων που έγιναν στο συγκεκριμένο ΕΑΚ. (Σε αυτό το σημείο ο κ. Κοντονής πρόσθεσε ότι διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ο φάκελος είναι ήδη στα χέρια του για τα περαιτέρω)".
Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είπε: " Παραλάβαμε πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της τάξης των 10 εκ. ευρώ για αθλητικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Όχι μόνο ελάχιστο, αλλά και πολύ άσχημα κατανεμημένο, μόνο σε 8 ή 9 νομούς της χώρας και ειδικά σε 2-3, με ολόκληρες περιφέρειες να μην υπάρχουν μέσα σε αυτό. Ένα πρόγραμμα χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες, τα γεωγραφικά και άλλα χαρακτηριστικά. Εμείς είχαμε συνεχείς συσκέψεις με περισσότερους από 100 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ΟΤΑ για κατάθεση προτάσεων και μελετών για έργα προς ένταξη. Προετοιμασία του ΠΔΕ για το 2016. Κεντρική κατεύθυνση πολλά μικρά έργα είτε νέα, είτε συντήρησης, που θα βελτιώνουν την κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας, που θα παρέχουν τη δυνατότητα στους δήμους να προσφέρουν αθλητισμό και άσκηση στους δημότες και όχι μεγάλα και υπερκοστολογημένα έργα.
Ήδη επισκεφθήκαμε με τον Υπουργό την Πάτρα, ενώ προσωπικά μετέβην στην Βοιωτία, και κάθε μήνα θα υπάρχει μια επίσκεψη σε αθλητικές υποδομές της περιφέρειας προς έλεγχο. Εδώ να τονίσω ότι η χώρα ακόμα πληρώνει τις απαιτήσεις των εργολάβων του 2004. Είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα διεκδικούμενα και οι δικαστικές εκκρεμότητες και οι διαταγές πληρωμής υπέρογκων ποσών για έργα του 2004 που καταφθάνουν στην ΓΓΑ. Η ηγεσία του Υπουργείου μαζί με συναρμόδια υπουργεία ήδη ξεκινά ελέγχους για τη νομιμότητα αυτών των καταστάσεων, για έργα που καλούμαστε να πληρώσουμε ενώ δεν υπάρχουν, αλλά και γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν έκανε ότι ήταν νομίμως απαραίτητο για να προστατευθεί. Τονίζω μάλιστα ότι αυτές οι απαιτήσεις ξεπερνούν κατά πολύ ολόκληρο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας για αθλητικά έργα".
Για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, ανέφερε: "Παραλάβαμε προϋπολογισμό 1,25 εκ ευρώ για τα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού και μια κατεστραμμένη, ελέω μνημονιακών συγχωνεύσεων, υπηρεσιακή δομή που δεν μπορούσε ούτε να παρακολουθήσει λογιστικά πόσα χρήματα οφείλει η πολιτεία στους ΟΤΑ. Ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας συστήθηκε ομάδα επεξεργασίας για ένα πιλοτικό – καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης σε παιδιά του δημοτικού σχολείου (για Γ’ και Δ’ δημοτικού) με συνεργασία της ΓΓΑ με τους ΟΤΑ. Θα υλοποιηθεί μέσα από τους πόρους του μαζικού αθλητισμού της ΓΓΑ. Ανασυγκροτήθηκε, στο πλαίσιο της ΓΓΑ, η υπηρεσιακή ομάδα ελέγχου των προγραμμάτων για την καταβολή των οφειλών στους ΟΤΑ. Οι οφειλές αυτή τη στιγμή έχουν ανέβει σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ".
Για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, δήλωσε: "Ελλιπής συνεργασία αλλά και κανένας έλεγχος από την ΓΓΑ τουλάχιστον για 10 χρόνια. Όπως είπε και ο Υφυπουργός συγκροτήθηκε μετά από πολλά χρόνια και το Ελεγκτικό Συμβούλιο και ήδη διενεργεί ελέγχους στις πρώτες ομοσπονδίες (Ποδηλασία, τένις, πυγμαχία) τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία. Ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς ανεξαιρέτως. Από την άλλη όμως εάν από τους ελέγχους εμφανισθούν προβλήματα θα επιληφθεί η δικαιοσύνη. Η ηγεσία του Υπουργείου έχει δώσει πολιτική στήριξη και το πράσινο φως στο Ελεγκτικό Συμβούλιο για αυστηρότατο έλεγχο και δεν θα υπάρξει καμιά πολιτική παρέμβαση στα πορίσματά του. Και οι Ομοσπονδίες που θα παρουσιάσουν χρηστή και νοικοκυρεμένη διοικηση από μας θα αναδειχθούν ως παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους υπόλοιπους. Η αντιμετώπισή τους από την πολιτεία θα είναι ανάλογη.
Θα υπάρξει συνεργασία και διαβούλευση για τα θέματα που απασχολούν ομοσπονδίες, προπονητές και αθλητές και θα ξαναδούμε εκ νέου το θέμα της χρήσης των εγκαταστάσεων, ποιοι πληρώνουν, πόσο πληρώνουν, γιατί πληρώνουν κλπ . Σχετικά αναφέρω ότι έχει δοθεί οδηγία στην Υπηρεσιακή διοίκηση του Αγίου Κοσμά να μελετήσει το κόστος λειτουργίας των ξενώνων, ώστε να το καλύψει η ΓΓΑ μέσω του ΕΑΚ προς όφελος των εθνικών ομοσπονδιών. Για το ίδιο θέμα σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες, ήδη μπαίνει τάξη στο θέμα των ξενώνων, δηλαδή ποιος έχει δικαίωμα να διαμένει στον Άγιο Κοσμά και με ποιους όρους και διαμορφώνεται κανονισμός λειτουργίας του αθλητικού κέντρου, ο οποίος θα τηρείται. Αυτά που γνωρίζαμε από το παρελθόν, τα φαινόμενα αυθαιρεσιών δηλαδή σε σχέση με το ποιοι και πως διέμεναν, θα λάβουν τέλος. Παράλληλα είμαστε σε συνεργασία με την κ. Βαλαβάνη και το Υπουργείο Οικονομικών για πως θα καταφέρουμε ο Άγιος Κοσμάς μπορεί να παραμείνει προς χρήση στους πολίτες για την αναψυχή τους".
Για τον επαγγελματικό αθλητισμό, δήλωσε: "Τα είπε ο Υφυπουργός, εγώ να προσθέσω ότι δρομολογήθηκε η δημιουργία ενιαίου πλαισίου στον έλεγχο των ΠΑΕ-ΚΑΕ, με συσκέψεις σε επίπεδο Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διευθυντών μεταξύ Υφυπουργείου Αθλητισμού κι Εμπορίου. Σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και ενδέχεται να έχουμε γι αυτό το λόγο νομοθετική πρωτοβουλία για τα επείγοντα ζητήματα της διαφάνειας και των οικονομικών των ΠΑΕ, όπως είχαμε επείγοντα μέτρα κατά της βίας. Ίσως πριν από την κατάθεση του συνολικού νόμου πλαισίου για τον αθλητισμό".
Για το αντιντόπινγκ και το ΕΣΚΑΝ, σχολίασε: "Επίσης αναφέρθηκε ο κ. Υφυπουργός, εγώ να προσθέσω ότι το ΕΣΚΑΝ και το εργαστήριο του ΟΑΚΑ έχουν πλέον στα χέρια τους ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς ενισχύθηκε θεσμικά με τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου, αφού όλες οι ομάδες είναι υποχρεωμένες πλέον να ρυθμίσουν τα χρέη τους προκειμένου να τους επιτρέπεται η συμμετοχή στα πρωταθλήματα. Όπως θεωρείται ανελαστική δαπάνη το να πληρώνουν τον γιατρό, τον διαιτητή ή τη γραμματεία ενός αγώνα έτσι πρέπει να είναι συνεπείς απέναντι στους δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ και το Εργαστήριο ντόπινγκ".
Για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το στοίχημα και την ΓΓΑ, είπε: "Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπ. Ανάπτυξης και τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του. Ειδική μέριμνα θα δοθεί για το ΕΑΚ Αγίου Κοσμά ως κέντρο προετοιμασίας πολλών των Εθνικών ομάδων στη προολυμπιακή περίοδο.
Η ανταποδοτικότητα από τον επαγγελματικό αθλητισμό και το αθλητικό στοίχημα προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ήδη έχει θεσμοθετηθεί στις περισσότερες των ευρωπαϊκών χωρών. Ο αθλητισμός προσφέρει στην οικονομία της χώρας πολύ μεγάλα ποσά από τα οποία δεν καρπώνεται αντισταθμιστικά παρά ελάχιστα. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών ώστε να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή των διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών για τον αθλητισμό. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους, στοιχηματικών εταιριών ελληνικών συμφερόντων, ξεπερνά τα 6 δις. Ευρώ, τα οποία δεν φορολογούνται. Με ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 1/100 μπορεί να στηριχθεί ο ελληνικός αθλητισμός και να συντηρηθούν – εκσυγχρονισθούν όλες οι αθλητικές υποδομές της χώρας. Το οικονομικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, τη μείωση δαπανών για τη δημόσια υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι πολλαπλά θετικότερο (με αναλογία 1/7 βάση ευρωπαϊκών στατιστικών).
Παραλάβαμε μια υπηρεσία που έχει υποστεί όλες τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών. Μια υπηρεσία ακυρωμένη, πολυδιασπασμένη, με περικομμένες αρμοδιότητες, με γραφεία που είχαν καταργηθεί αλλά κανείς δεν είχε προβλέψει πως και από ποιους θα αντικατασταθεί η λειτουργία τους. Εμείς επιθυμούμε μια υπηρεσία που ασκεί επιτελικό ρόλο στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αθλητισμού σε όλες τις εκφάνσεις, εποπτικό ρόλο για τη νομιμότητα, φιλική προς τους ανθρώπους του αθλητισμού και χωρίς γραφειοκρατία. Προετοιμάζουμε το νέο οργανόγραμμα σε συνδυασμό με τα άλλα υπουργεία της ενιαίας δομής Παιδείας και Πολιτισμού, που θα εξυπηρετήσει τις ουσιαστικές ανάγκες
Παράλληλα μέσα από το νέο πλαίσιο για τη δημόσια διοίκηση θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό όλους τους εργαζόμενους, με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Και να πω ότι στη ΓΓΑ υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι και μάλιστα νέοι με πολλά προσόντα, έγκυροι επιστήμονες, γνώστες του αθλητισμού στους οποίους θα βασιστούμε και θα τους δώσουμε κάθε δυνατότητα να αναδείξουν αυτές τις δυνατότητες.
Το επόμενο διάστημα θα καταπιαστούμε με το θέμα του αθλητικού τουρισμού και με τον ορισμό της νέας διοίκησης του ΟΑΚΑ θα δούμε την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΕ. Ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με το Υπ. Παιδείας ώστε να υπάρξει απόλυτη συνεργασία στα θέματα που μας αφορούν. Διότι ο βασικότερος πυλώνας που πρέπει να στηριχθεί είναι η Φυσική Αγωγή στην εκπαίδευση, η υγεία, το φίλαθλο πνεύμα, ο αθλητισμός σαν υγιής τρόπος ζωής των νέων ανθρώπων.
Κλείνοντας να πω ότι ο νόμος πλαίσιο που θα έρθει μέσα στο 2015, θα αφορά τον αθλητισμό συνολικά και όχι μόνο τον επαγγελματικό ή το ποδόσφαιρο. Θα ρυθμίζει όλες τις σχέσεις, διοικητικές λειτουργίες και οικονομικές υποχρεώσεις και δικαιώματα όλων των φορέων με τη πολιτεία, μεταξύ τους καθώς και όλων των συντελεστών, δηλαδή των αθλητών, των προπονητών, των αθλητικών σωματείων, του κάθε πολίτη που δικαιούται να ασκείται αλλά και να συμμετέχει στη διοίκηση των αθλητικών φορέων χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς".
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Σε ερώτηση για την ΟΠΑΠ ΑΕ και τις στοιχηματικές εταιρίες οι κ.κ. Συναδινός και Κοντονής απάντησαν:
Ι. ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ: "Αυτή τη στιγμή η μόνη εταιρία που αποδίδει φόρο το 30% είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ βάσει της σύμβασης η οποία καλώς ή κακώς είχε γίνει όταν πωλήθηκε. Οι διαδικτυακές εταιρίες δεν αποδίδουν αυτή τη στιγμή φόρο, δεν έχουν εναρμονιστεί με το νόμο και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό".
Σ. ΚΟΝΤΟΝΗΣ: "Να προσθέσω το εξής: Δυστυχώς με αυτές τις εταιρίες στοιχηματισμού πάει να επαναληφθεί το σενάριο των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Λειτουργούν με προσωρινές άδειες, διαφεύγουν ενός τεράστιου φορολογικού κόστους, το οποίο πρέπει να υπάρχει απ’ όλους προς το κράτος και στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι παρά τις δομικές αντιρρήσεις μας σχετικά με την εκποίηση του ποσοστού του κράτους προς τον ΟΠΑΠ, είμαστε σε μια καλή συνεργασία με τη διοίκηση του. Αντιλαμβάνονται και εκείνοι τις ανάγκες του ελληνικού αθλητισμού και το γεγονός ότι μετά τη μεταβίβαση των μετοχών από το κράτος σε ιδιώτες, χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και από μέρους τους".
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ
Αξίζει να υπογραμμιστεί πως στο συγκεκριμένο σημείο και με αφορμή διευκρίνιση/παρέμβαση δημοσιογράφου ο οποίος υποστήριξε πως οι ιδιωτικές εταιρείες στοιχηματισμού αποδίδουν το σχετικό φόρο, ο Υφυπουργός ήταν απόλυτος, λέγοντας "Οχι, δεν ισχύει αυτό που λέτε".Σύμφωνα με την πληροφόρηση του Sport24.gr επί του θέματος, φόρος αποδίδεται και μάλιστα αντιστοιχεί στο 30% επί του τζίρου τους.
Σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστεί ο νόμος σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι το σύστημα των καμερών και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τη στιγμή που πολλά γήπεδα δεν έχουν την εγκατάσταση ο κ. Κοντονής ήταν ξεκάθαρος.
"Ο νόμος θα εφαρμοστεί, όπως ακριβώς διαλαμβάνεται στο κείμενό του. Γι αυτό ψηφίστηκε άλλωστε. Ξέρετε στην Ελλάδα πάσχουμε από αυτό το ζήτημα. Δηλαδή δεν προλαβαίνει να ψηφιστεί ένας νόμος και αρχίζουμε να τον τροποποιούμε, ή να λέμε δεν θα εφαρμοστεί. Το έχω πει και στους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών που μου έθεσαν κάποια προβλήματα. Είχαν όλο το χρονικό περιθώριο από το Φεβρουάριο, που τους το είχα θέσει και έχουν και τώρα, προκειμένου να το τακτοποιήσουν. Ο νόμος έχει δύο κατευθύνσεις ή δεν θα γίνονται καθόλου αγώνες σε γήπεδο που δεν έχει το σύστημα ή θα γίνονται αγώνες χωρίς θεατές. Ας αποφασίσουν τι από τα δύο θα γίνει, αν δεν είναι συνεπείς στην επιταγή του νόμου".
Τέλος, ο Σταύρος Κοντονής σχετικά με τον αθλητικό νόμο, ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα ονόματα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.