ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Μαραθώνιος, δρόμος ελληνικός

Μαραθώνιος, δρόμος ελληνικός
INTIME SPORTS

Ο κλασσικός μαραθώνιος της Αθήνας που διεξάγεται το πρωί της Κυριακής και χορηγός είναι το Sport24.gr, έχει επετειακό χαρακτήρα και δεν είναι τυχαίο ότι έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα όχι μόνο των Αθηναίων, αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου.

«Νενικήκαμεν».

Η θρυλική φράση που εκστόμισε ο Φειδιππίδης (ή κάποιος άλλος αγγελιοφόρος, καθώς το όνομα του Φειδιππίδη, ναι μεν αναφέρεται στην ιστορία, αλλά αφορά σε άλλο άθλο την διαδρομή Αθήνας-Σπάρτης ώστε να μεταφερθεί το αίτημα των Αθηναίων, για βοήθεια από τους Σπαρτιάτες, λίγο πριν από τη μάχη του Μαραθώνα) γιατί λίγο πριν ξεψυχήσει, έχοντας μεταφέρει τα ευχάριστα νέα για την νίκη των Αθηναίων επί των Περσών, έχει περάσει στην ιστορία και όχι άδικα.

Ο θρίαμβος των Ελλήνων επί των αριθμητικά χιλιάδων περισσότερων Περσών στη μάχη του Μαραθώνα ήταν γεγονός και ο Φειδιππίδης κάλυψε τα χιλιόμετρα για να πει τα χαρμόσυνα νέα και παράλληλα να προειδοποιήσει τους Αθηναίους για ενδεχόμενη επίθεση εκεί των Περσών.

Η διαδρομή που κάλυψε ο γενναίος αγγελιοφόρος, θυσιάζοντας τη ζωή του προκειμένου να μην σταματήσει ούτε λεπτό για να ξαποστάσει και να μεταφέρει άμεσα τα νέα, ήταν ουσιαστικά ο πρώτος μαραθώνιος της ιστορίας.

Από τότε η κλασσική διαδρομή από τον Μαραθώνα στην Αθήνα αποτελεί αναμφίβολα τον πιο γνωστό αγώνα δρόμου παγκοσμίως, τον οποίο λάτρεψαν όλες οι χώρες και τον καθιέρωσαν.

Εφέτος συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα και τον πρώτο ουσιαστικά μαραθώνιο που έτρεξε μόνος του εκείνος ο Αθηναίος αγγελιοφόρος (σύμφωνα με άλλες πηγές τη διαδρομή μοιράστηκαν δυο οπλίτες του αθηναϊκού στρατού).

Συνεπώς ο κλασσικός μαραθώνιος της Αθήνας που διεξάγεται το πρωί της Κυριακής, έχει επετειακό χαρακτήρα και δεν είναι τυχαίο ότι έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα όχι μόνο των Αθηναίων, αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου.

Οι μαραθώνιοι της Αθήνας, έχουν γράψει εποχή, με αυτόν του 1896 και τον θρίαμβο του Σπύρου Λούη στην πρώτη διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων να αποτελεί ορόσημο.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ τότε Δημήτρης Βικέλας και ο γενικός γραμματέας Βαρώνος Πιέτ Ντε Κουμπερτέν, είχαν πάρει την απόφαση να επισπεύσουν τους αγώνες κατά τέσσερα χρόνια από το 1900 δηλαδή που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν το 1896 με την Αθήνα να δηλώνει έτοιμη.

Ο φίλος του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν (εμπνευστής των Ολυμπιακών Αγώνων) Μισέλ Μπρεάλ του πρότεινε να εντάξουν στο πρόγραμμα των πρώτων αγώνων, έναν αγώνα δρόμου από τον Μαραθώνα μέχρι την Πνύκα.

Ο Σπύρος Λούης ο κανατάς

Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι άρεσε και υλοποιήθηκε αμέσως με τον πρώτο μαραθώνιο στην ιστορια των Ολυμπιακών αγώνων να γράφει ιστορια και ολοι να θυμουνται τον εκπληκτικο αθλο του κανατά Σπυρου Λουη που εκοψε πρωτος το νημα στο Παναθηναικο Σταδιο.

Φέτος στη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα, η Ελλάδα και το κίνημα του μαραθωνίου παγκοσμίως γιορτάζουν. Συμμετέχουν σε μια εκδήλωση που ανάλογη της ο μαραθώνιος δεν έχει ζήσει στην Ελλάδα.

Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την πολιτεία, κατάφερε να υλοποιήσει μια σκέψη που πήρε σάρκα και οστά πριν από αρκετούς μήνες. Ολοι δούλεψαν άψογα, ώστε την Κυριακή, όσοι βρεθούν στο Καλλιμάρμαρο να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία.

Στο εξωτερικό μετά το 1896, ο μαραθώνιος ήταν κάτι σαν τροπος ζωής με τους Αμερικάνους να έχουν τον πρωτο λογο και να δημιουργούν σε Βοστώνη, Σικάγο, Νέα Υόρκη και πολλές άλλες πόλεις μαραθωνίους που αφησαν εποχη και μεχρι σημερα αποτελουν ουσιαστικά σημεια αναφοράς για τις πολεις. Το ιδιο συνεβη και σε χωρες της Ευρωπης οπως η Γερμανια, η Αγγλια και αλλες.

Στην Ελλάδα ο μαραθώνιος είχε πάντα την δική του αίγλη με αποκορυφωμα και πάλι το 2004, όπου από το παρολιγον απολυτο φιασκο, φτάσαμε τελικά στον θρίαμβο του ιταλού Στέφανο Μπαλντίνι.

Η επίθεση του γραφικού Ιρλανδού στον πρωπορευόμενο Βραζιλιάνο Λίμα λίγο έλειψε να τινάξει τη διοργάνωση στον αέρα. Ευτυζώς ο Λίμα με την παρέμβαση Ελλήνων θεατών συνέχισε και μάλιστα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Μετά τους μαραθώνιους των Ολυμπιακών Αγώνων, πολύ σημαντικές ήταν και οι διοργανώσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1982 με την Ρόζα Μότα να εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, στον πρώτο γυναικείο μαραθώνιο και να κερδίζει με άνεση.

Ο Ολλανδός Γκέραρντ Νίμποερ ο νικητής στους άντρες. Επίσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997, ο Ισπανός Αμπελ Αντον και η Γιαπωνέζα Χιρόμι Σουζούκι ήταν οι νικητές.

Από εφέτος η IAAF συμπεριέλαβε τον ελληνικό μαραθώνιο στην σειρά των «χρυσών μαραθωνίων» και αυτό αναβάθμισε εξαιρετικά τη διοργάνωση, που ουσιαστικά με την σημερινη της μορφη ξεκίνησε το 1983, την επόμενη σεζόν του Ευρωπαϊκου της Αθηνας.

Ραντεβού με την ιστορία

Η ανταπόκριση ιδιαίτερα εφέτος που συμπληρώνονται 2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα και από εκεί που όλα ξεκίνησαν, το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο ήταν τόσο μεγάλο, που ήρθαν στην Ελλάδα για να τρέξουν στον μαραθώνιο, 9.500 δρομείς (οι Έλληνες που θα τρέξουν, ανέρχονται στους 3.500), από τα πιο απίθανα σημεία του κόσμου.

Συνολικά 88 χώρες θα εκπροσωπηθούν στο επετειακό γεγονός με τις ΗΠΑ να αποσπούν την πρωτιά της μεγαλύτερης αριθμητικά αποστολής (2.254 αθλητές). Η Γερμανία με 1.778 αθλητές κατεβάζει την μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Αυτό που έχει όμως εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον, είναι οι συμμετοχές των ελίτ αθλητών.

Ο ΣΕΓΑΣ προσπάθησε να παντρέψει τον πολιτισμό με τον αθλητισμό και το κατάφερε. Ναι μεν εξαρχής πρόθεση ήταν να τονωθεί και να αναπαραχθεί το ιστορικό μήνυμα του μαραθωνίου, όμως, η διοργάνωση θα επισφράγιζε την επιτυχία της, μέσα από το αγωνιστικό κομμάτι.

Στην αναβάθμιση του αγωνιστικού επιπέδου συνέβαλε και η απόφαση της IAAF να εντάξει τον μαραθώνιο της Αθήνας, στους λεγόμενους «Χρυσούς» μαραθώνιους. Συνολικά 19 ελίτ αθλητές θα πάρουν θέση στην γραμμή εκκίνησης, με την κατηγορία των ανδρών να κλέβει την παράσταση.

Η παρουσία του Τζόνοθαν Κοπκορίρ, δημιουργεί την αίσθηση, ότι έξι χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2.10.55 του Στέφανο Μπαλτίνι, (αποτελεί ρεκόρ διαδρομής) απειλείται για πρώτη φορά σοβαρά.

Ο Κενυάτης έχει ρεκόρ 2.07.31 και είναι το μεγάλο φαβορί να φτάσει στη νίκη με νέο ρεκόρ αγώνων. Άλλοι δύο αθλητές έχουν ρεκόρ κάτω από 2 ώρες 10.00, πρόκειται για τον Τζάκσον Κόετς (2.08.02) και τον Τζέικομπ Μουάντζ (2.09.02). Στις γυναίκες η καλύτερη επίδοση ανήκει στην Άσχου Κασίμ από την Αιθιοπία με 2.25.49.

Με αφορμή αυτή την επετειακή διοργάνωση δύο συνάδελφοι ο Γιάννης Μαμουζέλος και ο Ηρακλής Αθανασόπουλος παρουσίασαν τα δικά τους βιβλία με εξαιρετικά στοιχεία για τον Μαραθώνιο που αποτελεί και για τους δύο τρόπο ζωής.

«Μαραθώνιος ραντεβού με την ιστορία» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιάννη Μαμουζέλου και «Μαραθώνιος & Μαραθώνας» του Ηρακλή Αθανασόπουλου.

Οι δύο συνάδελφοι έχουν καταγράψει με μοναδικό τρόπο τη μαγεία που προσφέρει ο Μαραθώνιος, συνδυάζοντας την ιστορια με τα αποτελέσματα, σε δυο εξαιρετικες εκδοσεις.

Το Sport24.gr χορηγός του 28ου κλασικού Μαραθωνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ