CHAMPIONS LEAGUE

Football Analysis: ΠΑΟ-Ρουμπίν Καζάν

Football Analysis: ΠΑΟ-Ρουμπίν Καζάν

Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο όταν παίζεται απλά κι ακόμα πιο ωραίο όταν εξηγείται απλά. Το Sport 24.gr σε συνεργασία με το κορυφαίο site τακτικής Zonal Marking συνεχίζει την τακτική ανάλυση των σημαντικότερων αγώνων ποδοσφαίρου με το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Ρουμπίν Καζάν.

Ο Λουίς Γκαρθία, που ήταν ο... εαυτός του, ο απομονωμένος Σισέ, η προσέγγιση του Νιόπλια στο παιχνίδι και οι αλλαγές του, που δύσκολα μπορούν να ερμηνευθούν, είναι μερικά από τα στοιχεία που έφεραν την ισοπαλία στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Ρουμπίν Καζάν

Η αποκλειστική συνεργασία μας με το Zonal Marking, το κορυφαίο site ποδοσφαιρικής τακτικής στο διαδίκτυο, έχει ως σκοπό την τακτική επιμόρφωση και ανάλυση των ποδοσφαιρικών αγώνων. Ο Michael Cox, αρχισυντάκτης του site, έχοντας ως πλεονέκτημα τις εξειδικευμένες γνώσεις και την ουδέτερη ματιά του ειδικού, αναλύει μόνο για το Sport24.gr τα πιο σημαντικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια με ελληνικό ενδιαφέρον.

Σειρά παίρνει σήμερα η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Ρουμπίν Καζάν για το Champions League.

Αναλυτικά:

Ένα απογοητευτικό παιχνίδι στο οποίο καμία από τις δύο ομάδες δεν πίστεψε αρκετά στη νίκη ώστε να απειλήσει έστω και με σουτ την αντίπαλη εστία.

Ο Παναθηναϊκός έμεινε πιστός στο καθιερωμένο 4-2-3-1 με το οποίο αγωνίζεται σε όλα τα παιχνίδια. Με τον Σιμάο να παίζει μπροστά από την αμυντική τετράδα, ο Κατσουράνης ανέλαβε έναν πιο δημιουργικό ρόλο, ανεβαίνοντας συχνά στο ίδιο ύψος με τον Καραγκούνη. Ο Λουίς Γκαρθία που ξεκίνησε αριστερά σύγκλινε προς το κέντρο, ενώ στα δεξιά ο Νιόπλιας εμπιστεύτηκε τη συνεργασία Μαρίνου-Βύντρα.

Ο Μπερντίεφ προτίμησε ένα πιο συντηρητικό 4-4-1-1. Οι Ρώσοι ήταν σφιχτοί στο κέντρο με τους Νομπόα και Νάτσο στον άξονα να αφήνουν το κομμάτι της ανάπτυξης στους δύο ακραίους χαφ που άλλαζαν συνέχεια πλευρές. Ο Καραντενίζ έτρεχε ακούραστα μεταξύ μεσαίας γραμμής και επίθεσης με τον Κορνιλένκο να παίζει μπροστά του σε ρόλο φουνταριστού.

Διαφορετική προσέγγιση

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν η προσέγγισή τους στο παιχνίδι. Η Ρουμπίν ήταν ικανοποιημένη με το να κυκλοφορεί αργά την μπάλα στην αμυντική της γραμμή ενώ ο Παναθηναϊκός έδειχνε πιο πρόθυμος να παίξει κάθετα, δοκιμάζοντας αρκετά μακρινές μεταβιβάσεις προς τον Τζιμπρίλ Σισέ που όμως ήταν απομονωμένος στην επίθεση.

Μετά το πέρας του πρώτου αναγνωριστικού διαστήματος, ο Καραγκούνης πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες και ο Παναθηναϊκός άρχισε να παίζει λίγο καλύτερα. Οι γηπεδούχοι έμοιαζαν να υπόσχονται περισσότερα όποτε κυκλοφορούσαν υπομονετικά την μπάλα αντί να δοκιμάζουν μακρινές μπαλιές σε κάθε ευκαιρία, αφού έτσι έμπαιναν στο παιχνίδι και οι δύο ακραίοι μπακ- ειδικά ο Βύντρα που έβγαλε κάποιες επικίνδυνες σέντρες από τα δεξιά.

Παρόλα αυτά η Ρουμπίν ήταν καλά οργανωμένη και οι περισσότερες από αυτές τις σέντρες δεν της προκάλεσαν κανένα πρόβλημα, με τον επιβλητικό Σέζαρ Νάβας να περιορίζει αποτελεσματικά τον Σισέ στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Ο Λουίς Γκαρθία ήταν ο συνηθισμένος του εαυτός- συχνά έχανε την κατοχή σε φάσεις με καλές προϋποθέσεις αλλά ταυτόχρονα ήταν και αυτός που έμοιαζε να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Κλίνοντας προς τον άξονα δημιουργούσε χώρους στο αριστερό φτερό της επίθεσης αλλά οι προωθήσεις του Σπυρόπουλου δεν ήταν τόσο καλές όσο αυτές του Βύντρα από τα δεξιά.

Football Analysis: ΠΑΟ-Ρουμπίν Καζάν



Φτωχή κίνηση

Με την πάροδο του χρόνου ο Παναθηναϊκός έμοιαζε όλο και πιο εκνευρισμένος. Δεν υπήρχαν συνοχή ανάμεσα στις γραμμές και κίνηση, ούτε και υποστήριξη στον Σισέ. Οι απομακρύνσεις από την άμυνα δεν γινόντουσαν με πρόθεση να βρουν κάποιο συμπαίκτη αλλά όπως όπως, απλά για να φύγει η μπάλα μακριά από την περιοχή. Ακόμα και οι επιλογές του Τζόρβα ήταν απογοητευτικές. Σε κάποια φάση ο Νιόπλιας ήταν φανερά εκνευρισμένος με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού επειδή ο τελευταίος προτίμησε ένα βιαστικό μακρινό βολέ με στόχο τον Σισέ αντί να περιμένει τους υπόλοιπους συμπαίκτες του να ανέβουν πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Γάλλος έκανε κάποια καλές κινήσεις μπροστά, τόσο πίσω από τους δύο σέντερ μπακ και προς τα πλάγια αλλά οι κάθετες πάσες των συμπαικτών του δεν ήταν αρκετά καλές ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποια από αυτές. Πήρε μόλις μια πάσα από τον Λουίς Γκαρθία και δύο από τον Μαρίνο όλο το βράδυ.


Football Analysis: ΠΑΟ-Ρουμπίν Καζάν




Το ότι ο Παναθηναϊκός δεν απείλησε ουσιαστικά τον γκολκίπερ της Ρουμπίν Σεργκέι Ριζικόφ, φαίνεται από το σχετικό πινακάκι. Από τα δέκα σουτ που επιχείρησε ο ΠΑΟ, μόλις το ένα αποκρούστηκε από τον τερματοφύλακα (στατιστικά από το http://www.totalfootballapps.com/ )

Η Ρουμπίν δεν ήταν ιδιαιτέρως πιο απειλητική, είχε όμως δύο καλές στιγμές. Στη μία μάλιστα χρειάστηκε να παρέμβει ο Βύντρα για να αλλοιώσει την τροχιά της μπάλας που έμοιαζε να πηγαίνει προς τα δίχτυα. Ήταν πάντως φανερό ότι οι Ρώσοι δοκίμαζαν με μεγαλύτερη ευκολία τα πόδια τους- συνολικά είχαν 12 σουτ εναντίον 5 του Παναθηναϊκού. Πολλές από αυτές τις προσπάθειες ήταν από μακρινή απόσταση, με τον αριστερό εξτρέμ Κασάεφ να επιχειρεί την πιο επικίνδυνη από αυτές- προφανώς σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει τον Τζόρβα που έχει τη φήμη ότι είναι επιρρεπής σε λάθη.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μάθει να πιέζει καλύτερα όταν δεν έχει την κατοχή. Χθες έμοιαζε ικανοποιημένος να αμύνεται χαμηλά και να περιμένει τη Ρουμπίν με αποτέλεσμα όταν κέρδιζε την μπάλα να βρίσκεται συνήθως στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Έτσι η απόσταση από το σημείο που ανακτούσε την κατοχή μέχρι την αντίπαλη περιοχή ήταν μεγάλη. Ίσως το ότι ο Παναθηναϊκός δεν πίεζε ψηλότερα την αντίπαλη άμυνα όπως θα έπρεπε να οφείλεται στο ότι ο Νιόπλιας δεν αισθάνεται σιγουριά για την φυσική κατάσταση των παικτών του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το αποτέλεσμα ήταν πως οι πράσινοι έπρεπε να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι «αργές» επιθέσεις της Ρουμπίν ώστε να πάρουν οι ίδιοι την μπάλα και να επιτεθούν.


Football Analysis: ΠΑΟ-Ρουμπίν Καζάν



Ο πίνακας δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κύριος μοχλός (και μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Παναθηναϊκό) ήταν ο αριστερός ακραίος της Καζάν, Άλαν Κασάγιεφ. Οι περισσότερες επεμβάσεις των παικτών του ΠΑΟ έγιναν στη δεξιά πλευρά της άμυνάς του.


Αξίζει να σημειωθεί, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία για την εικόνα του παιχνιδιού, ότι στη φτωχή ποιότητα του αγώνα συντέλεσαν και τα συχνά σφυρίγματα του διαιτητή που δεν επέτρεψαν σε καμία από τις δύο ομάδες να βρει ρυθμό.

Λίγες ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο

Η εικόνα του δεύτερου ημιχρόνου ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με αυτή του πρώτου. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έμοιαζε ικανή να δημιουργήσει τη μεγάλη ευκαιρία. Ο Κασάεφ έκανε την παρουσία του στο παιχνίδι όλο και πιο αισθητή και ανάγκασε τον Μαρίνο να περιοριστεί σε έναν πιο ανασταλτικό ρόλο σε σύγκριση με το πρώτο ημίχρονο.

Με τη συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού ο Νιόπλιας αντικατέστησε τους Καραγκούνη και Κατσουράνη με τους Χριστοδουλόπουλο και Πλεσί. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να παίζει με το ίδιο σύστημα αλλά χρειάστηκαν αρκετές εσωτερικές αλλαγές- χρειάστηκε ο Λουίς Γκαρθία να πάει στη δεξιά πλευρά και ο Μαρίνος να μετακινηθεί στον άξονα δίπλα στον Σιμάο ώστε να παίξει αριστερά ο Χριστοδουλόπουλος και να αγωνιστεί μπροστά από τα δύο αμυντικά χαφ ο Πλεσί.

Ήταν μια κίνηση λίγο περίεργη αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Πλεσί ήταν ο παίκτης που επωμίστηκε το δημιουργικό κομμάτι στον άξονα- ένα ρόλο που δεν μάλλον ταιριάζει στις τεχνικές αρετές του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η σύνδεση μεταξύ της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης να γίνει ακόμα πιο αδύναμη και η τροφοδοσία του Σισέ ακόμα πιο φτωχή. Η μοναδική αξιόλογη μπαλιά προς τον Γάλλο προήλθε από μια εκτέλεση φάουλ. Ο Σισέ σκόραρε με κεφαλιά αλλά για κακή τύχη του Παναθηναϊκού βρισκόταν οριακά σε θέση οφσάιντ.


Football Analysis: ΠΑΟ-Ρουμπίν Καζάν



Η προβληματική ανάπτυξη του Παναθηναϊκού στη μεσαία γραμμή φαίνεται από την "κόκκινη θάλασσα" στον πίνακα, που αναδεικνύονται και οι λάθος πάσες των παικτών της ελληνικής ομάδας


Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Καραντενίζ αντικαταστάθηκε από τον Μάρτινς, όμως ο Νιγηριανός δεν φάνηκε ιδιαίτερα και επηρέασε ελάχιστα την εξέλιξη του παιχνιδιού. Την ίδια ώρα ο Νιόπλιας έκανε την τελευταία του κίνηση βάζοντας στο παιχνίδι τον Χαράλαμπο Μαυρία- τον δεύτερο νεότερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ! Ο μικρός φάνηκε ότι έχει τις δυνατότητες να γίνει απειλητικός- τουλάχιστον μπόρεσε να πραγματοποιήσει αρκετές κούρσες προς την αντίπαλη εστία. Ο Παναθηναϊκός ξαφνικά ξύπνησε και είχε δύο καλές φάσεις στα τελευταία λεπτά χωρίς όμως κάποια από αυτές να είναι κλασική ευκαιρία.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές το 0-0 ήταν μια δίκαιη αντανάκλαση του τρόπου που αγωνίστηκαν οι δύο ομάδες. Καμία από τις δύο δεν έκανε αρκετά για να σκοράρει.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ασύνδετος χωρίς συνοχή ανάμεσα στις γραμμές και με πολύ κακή τροφοδοσία προς τον μοναδικό επιθετικό του. Όπως και στο παιχνίδι με την Κοπεγχάγη οι αλλαγές του Νιόπλια ήταν δύσκολο να ερμηνευτούν.

Σίγουρα η απουσία των Νίνη, Λέτο και Γκοβού δεν άφησε και πολλές εναλλακτικές επιλογές στο δημιουργικό κομμάτι στον προπονητή του Παναθηναϊκού, όμως ο Πλεσί δεν ήταν σε καμία περίπτωση η λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης. Θα του ταίριαζε πολύ περισσότερο να αγωνίζεται μπροστά από την άμυνα- σε ένα ρόλο παρόμοιο με αυτόν που είχε χθες ο Σιμάο.

Πιθανότητα βέβαια η αλλαγή του Καραγκούνη να έγινε λόγω του επερχόμενου ντέρμπι με την ΑΕΚ όμως αυστηρά σε ότι αφορά το χθεσινό παιχνίδι ήταν μια κίνηση που ξεκάθαρα αδυνάτισε τη σύνδεση μεταξύ της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης του Παναθηναϊκού.

Πλέον φαίνεται πολύ δύσκολο για τον Παναθηναϊκό να διεκδικήσει την πρόκριση. Το ταξίδι στο Καζάν θα είναι δύσκολο, με μοναδική παρηγοριά το γεγονός ότι η Ρουμπίν μπορεί να παρουσιαστεί πιο επιθετική και να αφήσει περισσότερους χώρους στα μετόπισθεν κάτι που οι πράσινοι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν- κυρίως με την ταχύτητα του Σισέ.

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει αξιόλογο ρόστερ αλλά το κατά πόσο ο Νιόπλιας ως τεχνικός έχει την ικανότητα να μετατρέψει αυτό το συμπαθητικό γκρουπ παικτών σε ένα σύνολο με συνοχή είναι κάτι που παραμένει αμφίβολο.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ