Πως έφερε ο Ρανιέρι την Λέστερ στην κορυφή
Όταν η πρωταθλήτρια Τσέλσι παλεύει για παραμονή η Λέστερ είναι στην κορυφή. Διαβάστε ποιες είναι οι 5 κινήσεις που έκανε ο Κλάουντιο Ρανιέρι και μεταμόρφωσε τις "αλεπούδες"
Εάν κάποιος έλεγε τον Αύγουστο πως η πρωταθλήτρια Αγγλίας, η Τσέλσι δηλαδή του Ζοζέ Μουρίνιο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα ήταν μόλις έναν βαθμό πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού και η Λέστερ του Κλάουντιο Ρανιέρι θα ήταν πρωτοπόρος της Premier League, θα τον περνούσαν για τρελό.
Αυτό λοιπόν μετά την 16η αγωνιστική είναι πραγματικότητα, με τις "αλεπούδες" το βράδυ της Δευτέρας να επικρατούν με 2-1 των "μπλε" και να διατηρούνται στην πρώτη θέση, ενώ οι Λονδρέζοι την επόμενη εβδομάδα παίζουν ντέρμπι παραμονής με την Σάντερλαντ.
Πως έγινε όμως αυτό; Είναι θαυματοποιός ο Ρανιέρι; Όχι, αλλά είναι καλός προπονητής και έκανε τις ιδανικές επιλογές για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το ρόστερ που είχε στα χέρια του. Δεν πρόκειται να μάθουμε αν στην εθνική Ελλάδος θα έκανε κάτι στο μέλλον αν είχε παραμείνει, για αυτό ας δούμε τι έκανε στην Λέστερ και την μεταμόρφωσε...
1. Ελεύθερος Βάρντι στην επίθεση
Ο Τζέιμι Βάρντι γράφει ιστορία φέτος στην Premier League. Είναι πρώτος σκόρερ με 15 τέρματα και πέτυχε γκολ σε 11 σερί αγωνιστικές, σπάζοντας το ρεκόρ το Ρουντ φαν Νίστελροϊ. Αυτό που έφερε την έκρηξη είναι η απελευθέρωσή του από τον Ρανιέρι.
Αν τον βάλεις δεξί ή αριστερό εξτρέμ σε ένα 4-3-3 δεν παίρνεις το 100% των δυνάμεών του. Ο Βάρντι θέλει ελευθερία και στο 4-4-2 με παρτενέρ τον Ουγιόα την έχει (ή τον Οκαζάκι), κινείται όπου θέλει στην επίθεση, όπως και στο 4-5-1 που παίζει μόνος στην κορυφή.
Είναι πολύ γρήγορος, έχει τρομερή φυσική κατάσταση, τρέχει ασταμάτητα σε όλο το ματς και μπορεί να βγει ανά πάσα στιγμή στην πλάτη της άμυνας και να σκοράρει. Είναι φανταστικός στην αντεπίθεση. Αν η εθνική Αγγλίας στο Euro 2016 δεν στηριχτεί στον Βάρντι θα κάνει ένα μεγάλο λάθος.
2. Παίζει με πραγματικά εξτρέμ
Το βασικό σύστημα του Κλάουντιο Ρανιέρι στη Λέστερ είναι το 4-4-2 με πραγματικά εξτρέμς, παίκτες που παίζουν στην γραμμή δηλαδή (χωρίς επιτελικό μέσο).
Δεξιά παίζει ο Ριγιάντ Μαχρέζ και αριστερά ο Μαρκ Ολμπράιτον. Ο Μαχρέζ είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης φέτος στην Αγγλία. Έχει 11 γκολ και είναι τρίτος σκόρερ πίσω από Βάρντι και Λουκακού, έχει 7 ασίστς και είναι δεύτερος πίσω από τον Μεσούτ Εζίλ, είναι πρώτος στις ντρίμπλες, στις πετυχημένες ντρίμπλες, έχοντας ξεπεράσει τις 50, με τους Ουιλφρίντ Ζαά (Κρίσταλ Πάλας), Εντέν Αζάρ (Τσέλσι) και Αλέξις Σάντσες (Άρσεναλ) να ακολουθούν.
Πέρσι δεν έπαιζε πολύ ο Μαχρέζ με τον Νάιτζελ Πίρσον, στα τελευταία ματς της χρονιάς έδειξε πως έχει δυνατότητες και ο Ρανιέρι φέτος τον απογείωσε με τον ρόλο που του έδωσε.
Το ίδιο έκανε και με τον Μαρκ Ολμπράιτον, ο οποίος παίζει αριστερό εξτρέμ. Φέτος έχει ήδη περισσότερες συμμετοχές από αυτές που είχε πέρσι σε όλη τη χρονιά. Είναι εξαιρετικός, συνδυάζεται άψογα με τους συμπαίκτες του και μαζί με τον Μαχρέζ έκαναν ξανά... μόδα το 4-4-2 με την 4άδα του κέντρο σε γραμμή, με τον Σίνισα Μιχάιλοβιτς να προσπαθεί να το κάνει και αυτός στη Μίλαν (μέχρι τώρα χωρίς επιτυχία).
3. Με 4 στην άμυνα, αλλά και πίτσα
Πέρσι η Λέστερ σώθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της αμυντικής τριάδας, την οποία επέλεξε ο Πίρσον με την Σουόνσι τον Απρίλιο για πρώτη φορά, ήρθε νίκη με 2-0 και μέχρι το τέλος έπαιζε έτσι, παίρνοντας 6 νίκες σε 8 ματς.
Παρά λοιπόν την επιτυχία της τριάδας ο Ρανιέρι επέλεξε να παίξει με 4άδα. Ρόμπερτ Χουτ με Γουές Μόργκαν στο κέντρο της άμυνας, Ντε Λατ ή Σίμπσον δεξιά και Σλουπ ή Φουχς αριστερά.
Είχε υποσχεθεί και πίτσα στο πρώτο ματς που η Λέστερ δεν θα δεχόταν γκολ, έτσι μετά το Λέστερ - Κρίσταλ Πάλας 1-0 στις 24/10 έφαγαν όλοι μαζί...
4. Ξεπέρασε τον Καμπιάσο
Όταν ο Εστέμπαν Καμπιάσο αποφάσισε να μην συνεχίσει στον αγγλικό σύλλογο και να πάει στον Ολυμπιακό, όλοι στην Λέστερ σοκαρίστηκαν. Ο Αργεντινός είχε κάνει εξαιρετική σεζόν πέρσι, η εμπειρία του έκανε την διαφορά και άπαντες φοβήθηκαν πως το κενό του δεν θα καλυπτόταν.
Με την τριάδα στην άμυνα πέρσι ο Πιρς έπαιρνε πολλά από τον Καμπιάσο. Ο Ρανιέρι άλλαξε το σύστημα και παίζοντας μόνο με δύο παίκτες στο κέντρο (οι άλλοι δύο στα πλάγια) χρειαζόταν πολύ ενέργεια.
Πέρσι ο Ντάνι Ντρίνκγουοτερ είχε περισσότερες παρουσίες στον πάγκο παρά στην 11άδα και φέτος με τον Ρανιέρι είναι ένα καταπληκτικό αμυντικό χαφ (βρίσκεται παντού!). Ένας παίκτης με ταλέντο που απλά φέτος το έδειξε και ο Ιταλός τεχνικός το χρεώνεται αυτό, εξ ολοκλήρου.
5. Η μεταγραφή του Καντέ
Με εξαίρετη τον Φουχς που ήρθε από την Σάλκε, όλοι οι παίκτες αναφέραμε παραπάνω ήταν και πέρσι στην Λέστερ. Ο Κλάουντιο Ρανιέρι χρεώνεται και μια μεγάλη μεταγραφή, αυτή του Εν'Γκολό Καντέ.
Πρόκειται για 24άχρονο Γάλλο κεντρικό μέσο με καταγωγή από το Μάλι, ο οποίος αποκτήθηκε από την Καέν με 8.000.000 ευρώ και τα άξιζε 100%.
Ο Καντέ είναι ο παρτενέρ του Ντρίνκγουτερ στο κέντρο, ένας ακόμη σκληρός εργάτης, δίπλα σε έναν σκληρό εργάτη. "Πιέζει στην μπάλα ασταμάτητα. Μερικές φορές νομίζω πως πιέζει και τους φιλάθλους στην κερκίδα", τόνισε ο Ρανιέρι για το μεγάλο του απόκτημα.
Η τρομερή δουλειά που κάνει μαζί με τον Ντρίνκγουοτερ δίνει στον Μαχρέζ την ελευθερία που χρειάζεται για να κινείται άνετα και να διαλύει τις αντίπαλες άμυνες με τις ντρίμπλες του.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Εν'Γκολό Καντέ είναι τρίτος στην Premier League στα τάκλιν και πρώτος σε... αναχαιτίσεις, με δεύτερο τον Γιοάν Καμπάγ τις Κρίσταλ Πάλας και τρίτο τον Λοράν Κοσιελνί της Άρσεναλ.
Πηγή: www.skysports.com