PREMIER LEAGUE

Η μπίλια στο... κόκκινο!

Η μπίλια στο... κόκκινο!

Άρσεναλ και Μ. Γιουνάιτεντ ετοιμάζονται με άγριες διαθέσεις για το ντέρμπι κορυφής της Δευτέρας και όλοι περιμένουν να δουν ένα ματς που θα αφήσει εποχή... Με αφορμή τη μάχη του "Ολντ Τράφορντ" αγγλική ιστοσελίδα παρουσίασε τα 10 πιο κλασικά ντέρμπι μεταξύ "κανονιέρηδων" και "κόκκινων διαβόλων"!

Αναμφίβολα, περίοπτη θέση καταλαμβάνει ο αλησμόνητος τελικός του 1979 όπου σημειώθηκαν τρία γκολ στο τελευταίο πέντάλεπτο (!) αλλά και ο ημιτελικός του 1999, με την αξέχαστη σόλο ενέργεια του Ράιαν Γκιγκς που έστειλε μήνυμα πως το τρεμπλ ήταν κοντά για τη Γιουνάιτεντ...

Επίσης, ποιος θα ξεχάσει τις σπουδαίες νίκες της Άρσεναλ το 1998 και το 2002 μέσα στο άνδρο της μεγάλης αντιπάλου της (αμφότερες τις χρονιές πήρε το νταμπλ) ή την "εξάρα" με την οποία φιλοδώρησε η ομάδα του Φέργκιουσον τους Λονδρέζους το 2001, σεζόν που πανηγύρισε τρίτο σερί πρωτάθλημα.

Αναλυτικά, τα 10 ντέρμπι που έχουν γράψει ιστορία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "101greatgoals.com":

1. Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-2 (Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, 12 Μαΐου 1979). Έχει πάρει το προσωνύμιο "Ο τελικός των πέντε λεπτών". Χάρη στα γκολ των Τάλμποτ (12') και Στέιπλετον (43') η Άρσεναλ έδειχνε να έχει στο... τσεπάκι την κούπα, όμως η Γιουνάιτεντ έκάνε ένα απίστευτο comeback, με τα τέρματα των ΜακΚουίν στο 86' και ΜακΛρόι στο 88'. Τελικά οι καρδιές των φίλων των Λονδρέζων επανήλθαν στις θέσεις τους στο 89' με το νικητήριο γκολ του Σάντερλαντ.

2. Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-6 (Λιγκ Καπ, 28 Νοεμβρίου 1990). Το πρωτάθλημα κατέληξε εκείνη τη σεζόν στα χέρια των "κανονιέρηδων", ωστόσο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε μεγάλη χαρά στους οπαδούς της διαλύοντας την Άρσεναλ με 6-2 για το Λιγκ Καπ, σε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα εκείνης της σεζόν για το συγκρότημα του Φέργκιουσον. Σκόρερς για τους "κόκκινους διαβόλους" στο ιστορικό εκείνο ματς ο Λι Σαρπ (χατ-τρικ), καθώς και οι Μπλάκμορ, Χιουζ και Γουάλας.

3. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ 0-1 (Πρέμιερ Λιγκ, 14 Μαρτίου 1998). Το ματς κρίθηκε από ένα όμορφο γκολ του Μαρκ Όφερμαρς έντεκα λεπτά πριν το τέλος, με το αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί κομμάτι του εκπληκτικού δευτέρου γύρου της Άρσεναλ που της επέτρεψε να προσπεράσει τη Γιουνάιτεντ και να πάρει τον πρώτο της πρωτάθλημα με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο.

4. Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (Επαναληπτικός ημιτελικός Κυπέλλου Αγγλίας, 14 Απριλίου 1999). Ο τελευταίος μέχρι στιγμής επαναληπτικός ημιτελικός FA Cup έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους συγκλονιστικότερους αγώνες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μετά από το 0-0, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν αναπόφευκτα σε ματς-ρεβάνς τρεις ημέρες αργότερα, και πάλι στο "Βίλα Παρκ", και εκεί διαφήμισαν το άθλημα. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ άνοιξε το σκορ νικώντας με εκπληκτικό σουτ εκτός περιοχής τον Σίμαν, ο Μπέργκαμπ ισοφάρισε και το ματς πήγε παράταση.

Εκεί "έσπασαν καρδιές"... Αρχικά είχαμε την απόκρουση του πέναλτι του Μπέργκαμπ από τον Πίτερ Σμάιχελ που κράτησε τη Γιουνάιτεντ όρθια στο ματς, ενώ η κορύφωση της ποδοσφαιρικής μυσταγωγίας είχε την υπογραφή του Ράιαν Γκιγκς.

Ο αρχηγός των "διαβόλων" ξεκίνησε κούρσα πίσω από τη σέντρα και αφού πέρασε τη μισή (και βάλε) Άρσεναλ κάνοντας απίστευτο σλάλομ από τα αριστερά, έστειλε τη μπάλα από πλάγια θέση στον ουρανό των διχτύων του εμβρόντητου Σίμαν.

Το γκολ αυτό ήταν μάλλον οιωνός για εκείνη τη σεζόν, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατακτά το τρεμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία της.

5. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ 6-1 (Πρέμιερ Λιγκ, 25 Φεβρουαρίου 2001). Μετά την απόλυτη κυριαρχία της εντός και εκτός συνόρων τη σεζόν 1998-99, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε πάρει τον αέρα των αντιπάλων της στο "Νησί" τα επόμενα χρόνια, και απόδειξη είναι το ματς πρωταθλήματος στο "Ολντ Τράφορντ" τη σεζόν 2000-01.

Οι γηπεδούχοι φιλοδώρησαν με έξι γκολ την Άρσεναλ, γιορτάζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος που είχε εξασφαλιστεί πολύ πιο πριν, με τον Ντουάιτ Γιορκ να "χορεύει" την άμυνα των Λονδρέζων και να έχει συμπαραστάτες στο σκοράρισμα τους Κιν, Σόλσκιερ και Σέρινχαμ.

6. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ 0-1 (Πρέμιερ Λιγκ, 8 Μαΐου 2002): Η Άρσεναλ επισφράγισε το νταμπ εκείνης της σεζόν με μία ιστορική νίκη στο "Ολντ Τράφορντ".Σκόρερ του μοναδικού τέρματος των "κανονιέρηδων" ο Σιλβέν Βιλτόρ, ο οποίος πήρε το "ριμπάουντ" μετά από απόκρουση του συμπατριώτη του Μπαρτέζ σε σουτ του Λιούνγκμπεργκ. Το εκπληκτικό σε εκείνο το πρωτάθλημα της Άρσεναλ είναι πως δεν έφυγε ηττημένη από κανένα εκτός έδρας ματς.

7. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Άρσεναλ 2-0 (Πρέμιερ Λιγκ, 24 Οκτωβρίου 2004). Η Άρσεναλ παρατάχθηκε στο "Ολντ Τράφορντ" με τον αέρα της ομάδας που είχε κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα της περασμένης σεζόν (2003-04) αλλά και του απίστευτου αήττητου των 49 αγώνων.

Όμως, ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Φαν Νίστελροϊ, ο οποίος εξιλεώθηκε για το χαμένο πέναλτι της περασμένης σεζόν στο ίδιο γήπεδο, και ένα γκολ το Ρούνι ανήμερα των 19ων γενεθλίων του ήταν αρκετό για να βάλει φρένο στο απίστευτο σερί των πρωτευουσιάνων.

Το παιχνίδι αυτό έχει μείνει πάντως στην ιστορία και για ένα εξωαγωνιστικό περιστατικό, με τον Σεσκ Φάμπρεγκας να πετάει ένα κομμάτι πίτσα (!) προς τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, σε στιγμή έντασης στα αποδυτήρια. "Pizza-gate" αν έχετε ακουστά...

8. Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-4 (Πρέμιερ Λιγκ, 1 Φεβρουαρίου 2005). Μετά το 2-0, η Γιουνάιτεντ επιβλήθηκε και στον δεύτερο γύρο με επιβλητικό τρόπο, αυτή τη φορά με 4-2 μέσα στο "Χάιμπουρι".

Σκόρερς για τους γηπεδούχους ήταν οι Πατρίκ Βιεϊρά και Ντένις Μπέργκαμπ, με την ομάδα του Μάντσεστερ να έχει πάντως περισσότερα βέλη στη φαρέτρα της, σκοράροντας με τους Κριστιάνο Ρονάλντο (δις), Γκιγκς και Ο'Σι. Αλησμόνητος ο καυγάς των δύο αρχηγών, Κιν και Βιεϊρά, μέσα στη φυσούνα...

9. Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0 (Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας, 21 Μαΐου 2005). Σε αντίθεση με τον ημιτελικό-χάρμα ειδέσθαι του 1999, ο τελικός Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2005 στο "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ ήταν ένας από τους χειρότερους όλων των εποχών.

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι είναι ο μοναδικός στην τεράστια ιστορία του θεσμού που δεν είχε γκολ σε κανονική διάρκεια και παράταση και οδηγήθηκε με το "φτωχό" 0-0 στα πέναλτι.

Εκεί ένα εύστοχο χτύπημα του Πατρίκ Βιεϊρά στη "ρωσική ρουλέτα" χάρισε το τρόπαιο στην Άρσεναλ, που είναι και ο τελευταίος της τίτλος μέχρι τώρα.

10. Άρσεναλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-3 (Δεύτερος ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ, 5 Μαΐου 2009). Με όπλο το 1-0 από τον πρώτο αγώνα στο "Ολντ Τράφορντ" (σκόρερ ο Ο'Σι), η Γιουνάιτεντ πήγε αποφασισμένη στο "Emirates" και κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό της Ρώμης με εμφατικό τρόπο.

Από το ημίωρο κιόλας η υπόθεση πρόκριση είχε τελειώσει, χάρη στα γκολ των Παρκ και Κριστιάνο Ρονάλντο, με το τελικό αποτέλεσμα να στέλνει πανηγυρικά τους "κόκκινους διαβόλους" σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη στη σειρά σεζόν.

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ