Τα πολιτικά αίτια και η αφορμή
Λίγες ώρες μετά τα σοβαρά επεισόδια στην Αίγυπτο, με 74 νεκρούς, όλοι ψάχνουν τα αίτια της βίας που όπως φαίνεται κρύβουν πολιτικά κίνητρα (videos).
Το παιχνίδι ανάμεσα στην Αλ-Μασρί με την Αλ-Αχλί βάφτηκε με αίμα εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων που συνέβησαν λίγο μετά το σφύριγμα της λήξης.
Οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να πανηγυρίσουν τη σπουδαία νίκη και κάπου εκεί τα πράγματα ξέφυγαν.
Από το πουθενά ξεκίνησαν επεισόδια μεταξύ των σκληροπυρηνικών οπαδών των δυο ομάδων, ενώ άλλοι που θέλησαν να ξεφύγουν από την όλη κατάσταση ποδοπατήθηκαν.
Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από 1000 τραυματίες και 74 νεκροί που ίσως γίνουν ακόμα περισσότεροι κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.
Τι λείπει από την εικόνα που σας περιγράψαμε; Η παρουσία της Αστυνομίας στην οποία οι περισσότεροι ρίχνουν το φταίξιμο.
Πολιτικά αίτια
Η Αίγυπτος πέρασε μία βαθιά κρίση το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα την πτώση της "δικτατορίας" Μουμπάρακ πριν ένα χρόνο. Από τότε τα πράγματα είναι ρευστά στη χώρα που προσπάθησε να κάνει εκλογές όμως το κυβερνητικό σχήμα άλλαξε πολλές φορές.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να επικρατεί ακυβερνησία και ένα κλίμα φόβου σε ένα μεγάλο μέρος του λαού και όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιοι προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν.
Αφορμή
Φτάνουμε λοιπόν και στα επεισόδια της 1/2 του νέου έτους (2012). Πολλοί ρίχνουν το φταίξιμο στις Αρχές και στην Αστυνομία. Άλλοι στους οργανωμένους στρατούς των οπαδών. Άλλοι στην ακυβερνησία και στην έλλειψη προγραμματισμού των Αρχών καταστολής λόγω της πτώσης του Μουμπάρακ.
Η αλήθεια, λογικά, κρύβεται κάπου στη μέση. Οι οργανωμένοι οπαδοί ενώθηκαν στην μεγάλη εξέγερση του 2011 και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε πολιτικά στρατόπεδα. Η μεταξύ τους κόντρα βέβαια κρατάει πολλά χρόνια και φτάνει μέχρι την εισβολή οπαδών της Αλ Αχλί στα γραφεία της Μαρσί, όπου εκλάπησαν τα τρόπαια του συλλόγου!
Μέσα σε όλα ο στρατός, που πλέον έχει μετατραπεί σε δύναμη καταστολής, απουσιάζει από γεγονότα που μυρίζουν μπαρούτι για να μην προκαλέσουν τους πολίτες. Βέβαια άλλοι υποστηρίζουν πως αυτό συμβαίνει για να δημιουργηθεί αναρχία και στη συνέχεια ένα κλίμα αβεβαιότητας μετά την πρώτη του Μουμπάρακ.
Όπως και να έχει η απόφαση για την επόμενη μέρα πέφτει καθαρά στον λαό και το πως θα "χτίσει" το αύριο της χώρας. Όπως συμβαίνει συνήθως οι αποφάσεις και το "ξεκαθάρισμα" θα βαφτούν με αίμα.