ΚΟΣΜΟΣ

Η καλύτερη 11άδα του 2010

Η καλύτερη 11άδα του 2010

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την καλύτερη 11άδα του πλανήτη για το 2010 που μας αφήνει, επιλέγει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή, αλλά και προπονητή της χρονιάς

Η ενδεκάδα είναι σε σύστημα 4-3-3 και ουσιαστικά δεν υπάρχει σε αυτή καθαρό αμυντικό χαφ, έτσι ώστε να... χωρέσουν κάποιοι άλλοι.

Τα περισσότερα έχουν γραφτεί για τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ, τον οποίο χρίζουμε MVP της χρονιάς, παρά τις αντιρρήσεις της FIFA, ενώ στο τέλος υπάρχει και ο... πάγκος με μία αναπληρωματική ενδεκάδα.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ
Ζούλιο Σέζαρ (Ίντερ / Βραζιλία)

Ο Ζούλιο Σέζαρ είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο τα τελευταία χρόνια και φυσικά ήταν και το 2010. Κατέκτησε το Champions League, το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ιταλίας, όπως και το παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων πρόσφατα, έχοντας εξαιρετική σταθερότητα. Με την Βραζιλία έφτασε στα προημιτελικά του Μουντιάλ, ενώ αν κάποιος μπορούσε να τον απειλήσει είναι ο Κασίγιας, αν είχε όμως καταφέρει να αποτρέψει κάποιο από τα 5 γκολ της Μπαρτσελόνα στο ντέρμπι με την Ρεάλ!

ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ
Μάικον (Ίντερ / Βραζιλία)

Ένας ακόμη Βραζιλιάνος της Ίντερ. Κατέκτησε όλα όσα αναφέρθηκαν και στον Ζούλιο Σέζαρ, ενώ στο Μουντιάλ ήταν εξαιρετικός. Ο Μάικον είναι απλά το καλύτερο δεξί μπακ στον κόσμο και έτσι ο Ντανιέλ Άλβες μένει στον πάγκο στην εθνική, ενώ ο Μουρίνιο τον ήθελε μαζί στην Ρεάλ, αλλά οι άνθρωποι του συλλόγου προτίμησαν να παίζει σε αυτήν την θέση ο Σέρχιο Ράμος.

ΣΕΝΤΕΡ ΜΠΑΚ
Κάρλες Πουγιόλ (Μπαρτσελόνα / Ισπανία)

Ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να οδηγήσει τους Καταλανούς στην κατάκτηση του Champions League, αλλά η ομάδα του έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο και φέτος, με τον ίδιο να αποτελεί εγγύηση στην άμυνα. Αυτό ισχύει και για την εθνική Ισπανίας που κατέκτησε το Μουντιάλ, με τον Πουγιόλ να είναι και σε αυτήν ο ηγέτης της οπισθοφυλακής.

Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα / Ισπανία)

Ο Ζεράρ Πικέ μαζί με τον Κάρλες Πουγιόλ συνθέτουν το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στον πλανήτη. Ο νεαρός έχει σπουδαία σωματικά προσόντα και ταλέντο που τον έχουν φέρει στην κορυφή με Μπαρτσελόνα και εθνική Ισπανίας. Αν έλειπαν τα χαδάκια με τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, τα κυνηγητά με τον Μπόγιαν, αλλά και τα πειράγματα στην κερκίδα πετώντας ποπ-κορν σε φιλάθλους, θα είχε καλύτερη εικόνα...

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ
Γκάρεθ Μπέιλ (Τότεναμ / Ουαλία)

Αν ήταν Άγγλος ο Γκάρεθ Μπέιλ, τότε τα "λιοντάρια" θα είχαν βρει τον νέο τους ηγέτη. Ο Ουαλός άσος στην Τότεναμ παίζει κυρίως αριστερό χαφ και στην άμυνα όποτε χρειαστεί. Εμείς όμως τον βάζουμε μπακ, διότι... μας βολεύει. Είναι από τους γρηγορότερους παίκτες στον κόσμο, όμως την ταχύτητα την συνδυάζει με τεχνική, εκτελεστική ικανότητα, εξαιρετική πάσα και σέντρα.

ΜΕΣΟΙ
Τσάβι (Μπαρτσελόνα / Ισπανία)

Ο Τσάβι Ερνάντεθ είναι μαζί με δύο συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, Αντρές Ινιέστα και Λιονέλ Μέσι, στην τελική 3άδα για την "χρυσή μπάλα". Ο 30άχρονος Καταλανός είναι από τους καλύτερους play-makers στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με πάσα ακριβείας και εξυπνάδα στο παιχνίδι του μοναδική. Μάλλον ο καλύτερος της εθνικής Ισπανίας στην πορεία της προς την κατάκτηση του Μουντιάλ.

Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα / Ισπανία)

Το όνομά του γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σκοράροντας το μοναδικό γκολ του τελικού του Μουντιάλ κόντρα στην Ολλανδία στην παράταση. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το γκολ, το οποίο αφιέρωσε στον αδικοχαμένο, Ντάνι Χάρκε, συγκινώντας όλο τον κόσμο, για έναν μέσο που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις του κέντρου, ενώ έκανε μια φανταστική χρονιά με σύλλογο και εθνική και τον έφερε στην 3άδα για την "χρυσή μπάλα".

Γουέσλεϊ Σνάιντερ (Ίντερ / Ολλανδία) [ MVP]

Κορυφαίος ο Μέσι, εξαιρετικός ο Τσάβι, εκπληκτικός ο Ινιέστα, αλλά ο καλύτερος της χρονιάς ήταν ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ. Κατέκτησε τα πάντα με την Ίντερ... Champions League, πρωτάθλημα και κύπελλο Ιταλίας, παγκόσμιο συλλόγων και αν είχε σκοράρει και ο Άριεν Ρόμπεν σε εκείνο το τετ-α-τετ με τον Κασίγιας θα είχε πάρει και το Μουντιάλ. Θα γινόταν έτσι ο μοναδικός στον κόσμο που θα είχε καταφέρει να τα πάρει όλα σε μία χρονιά. Είναι ο μόνος που έπαιξε σε τελικό Champions League και Μουντιάλ, μαζί με τους Ρόμπεν και Φαν Μπόμελ της Μπάγερν.

Δεν είναι μόνο τα τρόπαια και οι συμμετοχές στους τελικούς. Ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ έπαιξε τρομερή μπάλα σε Champions League και Μουντιάλ με Ίντερ και Ολλανδία, ομάδες δηλαδή εξαιρετικές, αλλά χωρίς το ρόστερ που έχουν Μπαρτσελόνα και Ισπανία. Στο Μουντιάλ, αν και δεν είναι στράικερ, βγήκε 1ος σκόρερ με 5 γκολ μαζί με τους Τόμας Μίλερ, Νταβίντ Βίγια και Ντιέγκο Φορλάν. Ο τελευταίος βραβεύτηκε κορυφαίος της διοργάνωσης και ο Ολλανδός 2ος, ενώ στο Champions League ψηφίστηκε κορυφαίος του τελικού από τους φιλάθλους.

Η FIFA και το France Football αποφάσισαν να μην τον έχουν ούτε καν στην 3άδα για την "χρυσή μπάλα", επιλέγοντας τους 3 παίκτες της Μπαρτσελόνα. Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, εξέφρασε δημόσια την έκπληξη και την απορία του, ενώ ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς τόνισε πως δεν τον ενδιαφέρει πια να κατακτήσει την "χρυσή μπάλα", καθώς κατάντησε κάτι απόλυτα εμπορικό και γελοίο!

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα / Αργεντινή)

Είναι απλά ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Και το 2010 έκανε φανταστικά πράγματα, αλλά αρκέστηκε μόνο στο πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα. Η Ίντερ σταμάτησε τους Καταλανούς στο Champions League και ο Μέσι δεν κατάφερε να το αποτρέψει, βγήκε όμως πρώτος σκόρερ με 8 γκολ. Στο Μουντιάλ δεν κατάφερε να παίξει το ποδόσφαιρο που παίξει με την "Μπάρτσα" και να οδηγήσει την Αργεντινή ψηλά, ενώ ήδη φέτος στο πρωτάθλημα έχει πετύχει 17 τέρματα.

Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης / Πορτογαλία)

Η περίπτωσή του είναι ανάλογη του Μέσι. Θεωρείται ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στον κόσμο, έχει και αυτός 17 γκολ μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα Ισπανίας (18 σύμφωνα με την Marca), ενώ δεν κατάφερε και αυτός να οδηγήσει την Πορτογαλία ψηλά στο Μουντιάλ. Παίζει πάντως εξαιρετικό ποδόσφαιρο στην Ρεάλ και για να χωρέσει στην 11άδα ουσιαστικά δεν υπάρχει σε αυτήν καθαρό αμυντικό χαφ (μάλλον ο Σέρχιο Μπουσκέτς).

Νταβίντ Βίγια (Βαλένθια - Μπαρτσελόνα / Ισπανία)

Είναι ο καλύτερος κλασικός επιθετικός της χρονιάς. Πέντε γκολ στο Μουντιάλ, δίνοντας λύσεις στην Ισπανία και αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού, με την Μπαρτσελόνα να δίνει 40.000.000 ευρώ στην Βαλένθια. Ήδη έχει πετύχει 11 γκολ με την "Μπάρτσα" στο πρωτάθλημα και τα δύο από αυτά κόντρα στην Ρεάλ, δείχνοντας έτσι πως ήρθε για να μείνει, σε αντίθεση με τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ζοζέ Μουρίνιο (Ίντερ - Ρεάλ Μαδρίτης / Πορτογαλία)

Οι μισοί τον αποθεώνουν και οι άλλοι μισοί τον αντιπαθούν. Οι περισσότεροι πάντως παραδέχονται την ανωτερότητά του Ζοζέ Μουρίνιο. Πήρε το τρεμπλ με την Ίντερ, βρίσκοντας τρόπο να σταματήσει την Μπαρτσελόνα, ενώ αμέσως μετά πήγε στην Ρεάλ. Δείχνει να καταφέρνει να την κάνει καλή ομάδα, μόνο που η Μπαρτσελόνα τον εκδικήθηκε με 5 γκολ στο "Καμπ Νόου", για να ακολουθήσει φυσικά μετά το... "Special One, 2, 3, 4, 5" (by Sport24.gr).

Η αναπληρωματική 11άδα

Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Λούσιο, Σαμουέλ, Μπάστος, Μπουσκέτς, Φαν Μπόμελ, Σβάινσταϊγκερ, Τόμας Μίλερ, Ρόμπεν, Φορλάν (και ο Ντιέγκο Μιλίτο για να συμπληρωθεί η 23άδα).

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ