ΚΟΣΜΟΣ

Ο "Ελληνοαμερικανός Κυργιάκος"

FRISCO, TX - OCTOBER 17:  John George #14, and Ugo Ihemelu #3 of the FC Dallas prepares to head the ball past Colorado Rapids defenders Jordan Harvey #2, Dew Moor #3 and Pablo Mastroine #25 for a goal at Pizza Hut Park on October 17, 2009 in Frisco, Texas.  (Photo by Rick Yeatts/MLS via Getty Images)
FRISCO, TX - OCTOBER 17: John George #14, and Ugo Ihemelu #3 of the FC Dallas prepares to head the ball past Colorado Rapids defenders Jordan Harvey #2, Dew Moor #3 and Pablo Mastroine #25 for a goal at Pizza Hut Park on October 17, 2009 in Frisco, Texas. (Photo by Rick Yeatts/MLS via Getty Images) MLS VIA GETTY IMAGES

Ο Ελληνικής καταγωγής σέντερ μπακ που εντυπωσιάζει στο ΜLS της Αμερικής με τη φανέλα του Ντάλας, Τζορτζ Τζον μιλάει στο Sport24.gr. Ο παραλληλισμός με τον Σωτήρη Κυργιάκο, το όνειρο του ελληνικού πρωταθλήματος, της εθνικής ομάδας και το γκολ κόντρα στην Ίντερ (videos)

" Ο στόχος είναι ένα όνειρο υπό προθεσμία" έλεγε ο Αμερικανός συγγραφές Ναπολέων Χιλ. Ο 23χρονος σέντερ μπακ του Ντάλας, Τζορτζ Τζον διαπρέπει στο MLS καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Ο ελληνικής καταγωγής άσος, από τα πιο "καυτά" ονόματα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου εκμυστηρεύεται μιλώντας στο Sport24.gr την επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Ήδη έχει εκπονηθεί το χρονοδιάγραμμα από κοινού με τον ατζέντη του, Τεντ Φιλιππάκο σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις του που θα τον βρουν σε λίγους μήνες στη χώρα μας.

Ο ύψους 1.91 ποδοσφαιριστής από την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα του Ντάλας (Απρίλιος 2009) πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις αποτελώντας τον "βράχο" της άμυνας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον παραλληλίζουν με τον Σωτήρη Κυργιάκο, ενώ είναι θέμα χρόνου να κληθεί από την εθνική ομάδα της ΗΠΑ, όντας ο παίκτης-αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος.

Ο Τζον, ο οποίος σκόραρε σε φιλικό κόντρα στην Ίντερ παραδέχεται μιλώντας στο Sport24.gr την επιθυμία του να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Στόχος το ελληνικό πρωτάθλημα

« Αποτελεί μεγάλο όνειρο για εμένα να αγωνιστώ σε ελληνικό σύλλογο. Δουλέψαμε πολύ σκληρά προκειμένου να μπορώ να κάνω χρήση και της ελληνικής ιθαγένειας μου για να έχω την επιλογή να μεταπηδήσω στην Ελλάδα. Τον περασμένο Ιούνιο ο πατέρας μου αναγνωρίστηκε ως Έλληνας πολίτης, έτσι ο δρόμος για την ελληνική ιθαγένεια μου άνοιξε.


Η σεζόν στο MLS εκπνέει τον Νοέμβριο. Κατά την διάρκεια του χειμώνα θα μπορώ να έρθω στην Ελλάδα να πάρω μέρος σε προπονήσεις με δύο-τρεις ομάδες. Έτσι θα μπορώ να τους γνωρίσω καλύτερα και εκείνοι εμένα. Είναι κάτι που ο μάνατζερ μου (σ.σ.:Τεντ Φιλιππάκος) και εγώ σκεφτόμαστε. Θα δούμε τι θα συμβεί.


Δεν μπορώ να πω πως θα προτιμούσα να αγωνίζομαι σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι με αξιοσημείωτη ιστορία και θα ήταν τιμή για μένα να αγωνιστώ σε αυτές τις ομάδες. Εάν κάποια από αυτές τις ομάδες εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον τότε θα ήθελα να παίξω εκεί».

Ο Τζορτζ θεωρεί πως έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο το τελευταίο διάστημα και μπορεί πλέον να σταθεί με επιτυχία και στο επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος.


«Είναι σημαντικό να είμαι μετριόφρων, αλλά αισθάνομαι πως έχω φτάσει στο σημείο όπου μπορώ να κάνω το βήμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχω αυτοπεποίθηση στις ικανότητες μου ως αμυντικός. Κάθε φορά που ένας ποδοσφαιριστής αλλάζει χώρες και πρωταθλήματα, χρειάζεται μία περίοδο προσαρμογής, όμως πέρα από αυτό νομίζω πως θα είμαι έτοιμος για αυτή την μετάβαση, αν και όταν έρθει αυτή η ευκαιρία σε μένα».

Ο ελληνικής καταγωγής στόπερ εξηγεί γιατί δεν έχει κάποια συγκεκριμένη συλλογική προτίμηση.


«Μεγαλώνοντας, η οικογένεια μου δεν παρακολουθούσε ιδιαίτερα ποδόσφαιρο έτσι δεν έγινα ποτέ οπαδός κάποιας ελληνικής ομάδας, όπου κάνουν τα παιδιά.

Έχω όμως μια ιδιαίτερη εκτίμηση γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν τους βλέπω να παίζουν στην Ευρώπη εύχομαι όλες οι ομάδες να τα πηγαίνουν καλά. Όμως, εάν ήταν να συνεχίσω την καριέρα μου σε ελληνικό είναι βέβαιο πως αυτό θα άλλαζε πολύ γρήγορα».

Το γκολ με την Ίντερ

Αναμφίβολα το γκολ που σημείωσε κόντρα στην Ίντερ είναι κάτι που θυμάται για πάντα. Παρόλα αυτά δεν το πανηγύρισε όπως θα ήθελε.

«Το γκολ που πέτυχα κόντρα στην Ίντερ ήταν σίγουρα ένα από τα πολλά 'χάι-λάιτς'. Στην καριέρα μου μέχρι στιγμής. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος όταν έβλεπα την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα. Ήταν ένα θαυμάσιο συναίσθημα. Όσο για το αν το πανηγύρισα; Όχι γιατί τρεις μέρες αργότερα είχαμε αγώνα πρωταθλήματος».

Δείτε το γκολ του Τζον απέναντι στην Ίντερ.

Ο Τζορτζ Τζον κάνει την αυτοκριτική του αναφέροντας τα ατού του αλλά και τα στοιχεία που χρειάζεται βελτίωση.

«Έ χω ύψος 1.91 και η φυσική κατάσταση μου αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Την ίδια στιγμή πιστεύω πως είμαι ταχύς και κινητική σε σύγκριση με τους περισσότερους σέντερ μπακ που έχουν το ύψος μου.

Την περασμένη σεζόν πιστεύω πως διάβαζα αρκετά καλά τα παιχνίδια. Απολαμβάνω την επικοινωνία με τους μέσους αλλά και τους υπόλοιπους αμυντικούς προσπαθώντας να κάνουμε την αντίπαλη ομάδα να παίξει όσο πιο πολύ προβλέψιμα είναι εφικτό.


Πάντα υπάρχει κάτι για να βελτιώσεις. Στην παρούσα φάση έχω επικεντρωθεί στις μεταβιβάσεις μου στους μέσους και στους επιθετικούς. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γίνω πιο απειλητικός στο σκοράρισμα. Το γκολ μου απέναντι στην Ίντερ ήταν το μοναδικό στη σεζόν, ενώ την περασμένη χρονιά πέτυχα ένα τέρμα. Πιστεύω, πως θα πρέπει να σκοράρω πιο συχνά».

Κεφάλαιο εθνική ομάδα


Ενδιαφέρον έχει και η άποψη του για τη φανέλα με το εθνόσημο της χώρας που θα ήθελε να φορέσει.

« Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω σκεφτεί ακόμη τι μπορεί να συμβεί σε εθνικό επίπεδο είτε αφορά τις ΗΠΑ, είτε την Ελλάδα. Μου έχουν πει πολλοί άνθρωποι πως μία κλήση για την εθνική ΗΠΑ μπορεί να έρθει μέσα στον επόμενο χρόνο. Όσον αφορά στην εθνική Ελλάδας, δεν νομίζω πως βρίσκομαι στο ραντάρ της.

Για να μιλήσω πιο ρεαλιστικά θα πρέπει να βρίσκομαι στην Ελλάδα, ή κάπου αλλού στην Ευρώπη για να με σκεφτούν. Δεν είμαι βέβαιος εάν ο κ. Σάντος θα με είχε στα υπόψιν του εάν αγωνίζομαι στην Αμερική. Άλλα δεν το σκέφτομαι. Είμαι προσηλωμένος στην ομάδα μου. Εάν έρθει η πρόσκληση τότε θα το σκεφτώ».

Η σύγκριση με τον Κυργιάκο

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που αγωνίζεται με τον Σωτήρη Κυργιάκο.

«Υπάρχουν ομοιότητες με τον Κυργιάκος. Έχουμε το ίδιο μπόι, είμαι μεγαλόσωμοι αμυντικοί που βασιζόμαστε στη σωματικοί επαφή και επίσης και οι δύο καλοί στο ψηλό παιχνίδι. Επίσης διαθέτουμε αυτοπεποίθηση και προσπαθούμε να είμαστε δυνατοί στην άμυνα».

Ο Τζον Τζορτζ εκτιμά απεριόριστα τους Σωτήρη Κυργιάκο και Τραϊανό Δέλλα, ενώ χαρακτηρίζει εμπειρία την παρουσία του απέναντι στον Λούσιο.

«Όσον αφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα έλεγα πως θαυμάζω τους Κυργιάκο και Δέλλα. Επίσης, που αρέσει πολύ να παρακολουθώ και να μαθαίνω από το Λούσιο. Είναι πολύ ήρεμος, με τεράστια αποφασιστικότητα στο παιχνίδι του. Το να παίξω εναντίον του με την Ίντερ αποτέλεσε μεγάλη εμπειρία για μένα».

"Απίστευτα χαρούμενος για το Euro 2004"

O σκληροτράχηλος άσος του Ντάλας, μοιράστηκε τη χαρά που ένιωσε όταν η εθνική ομάδα κατέκτησε το Euro 2004.


«Παρακολούθησα τον τελικό του Euro 2004 με την οικογένεια μου και φίλους. Όταν ο διαιτητής σφύριξε την λήξη ήταν μία μνημειώδης στιγμή. Παρότι δεν γεννήθηκα στην Ελλάδα, ήμουν απίστευτα χαρούμενος για την χώρα αλλά και την εθνική ομάδα».

O Τζορτζ Τζον θεωρείται δεινός χορευτής, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του διαπρέπει και στο μπάσκετ. Μάλιστα είχε ειδικότητα στα καρφώματα.

« Ναι είναι αλήθεια πως μπορώ να καρφώσω, παρότι δεν έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια. Σε ότι αφορά τον χορό, μεγαλώνοντας πήρα μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς Ελληνικών χορών στις ΗΠΑ και συχνά το γκρουπ στο οποίο συμμετείχα πραγματοποιούσε καλές εμφανίσεις και κέρδιζε. Αυτές είναι μερικές από τις σπουδαιότερες εμπειρίες μου».

Τα κατορθώματα του

Ουκ ολίγες διακρίσεις έχει σημειώσει το Ντάλας με τον Τζορτζ Τζον να έχει από την πρώτη του χρονιά μόνιμη θέση στο βασικό σχήμα. Ακολουθούν μερικά από τα κατορθώματα του...

* Ο αμερικάνικος σύλλογος σε 21 μέχρι στιγμής αγώνες έχει δεχθεί μόλις 17 γκολ. Το ρεκόρ ιστορίας είναι 35 γκολ παθητικό σε 32 ματς.

* Το Ντάλας είναι αήττητο εδώ 12 αγωνιστικές.

* Πρόσφατα ισοφάρισε κατέρριψε το αήττητο ρεκόρ εκτός έδρας αγώνων φτάνοντας τα 11 ματς.

* Είναι πολύ κοντά στην έξοδο στα πλέι-οφ για πρώτη φορά από το 2007

* Το 2009 ήταν πρώτος από όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο MLS στην κατηγορία «συν/πλην», που αφορά στην διαφορά τερμάτων των ομάδων, όταν ένας συγκεκριμένος παίκτης βρίσκεται εντός αγωνιστικού χώρου.


Παρακολουθείστε εκτενή στιγμιότυπα διάρκειας 14΄50΄΄ από την μέχρι στιγμής πορεία του εντυπωσιακού Τζορτζ Τζον στο MLS και όχι μόνο...

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ