ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Οι δυο όψεις της καριέρας του Φερέιρα

Οι δυο όψεις της καριέρας του Φερέιρα
Φερέιρα

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα είναι ένας από τους πιο επιτυχημένος προπονητές στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια, όμως υπάρχουν αρκετές μαύρες σελίδες που σημάδεψαν την καριέρα του. Το Sport24.gr θυμάται τι συνέβη στα 30 χρόνια που είναι στους πάγκους και το τι λένε γι΄αυτόν οι Πορτογάλοι.

Σε ηλικία 64 ετών ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έχει πετύχει πολλά και σημαντικά πράγματα στην καριέρα του, όμως αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως τα περισσότερα έχουν συμβεί τα τελευταία έξι χρόνια. Αυτό φυσικά δεν μειώνει σε κανένα σημείο την αξία του ως τεχνικός, όμως υπάρχουν και μερικά μελανά σημεία στα οποία αξίζει να κανείς σταθεί ...

Επιμονή και επιβράβευση...

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του 80', όταν και ανέλαβε διάφορες ομάδες από το Πορτογαλικό πρωτάθλημα τόσο ως πρώτος τεχνικός, αλλά και ως βοηθός. Τα πρώτα βήματα ήταν δύσκολα, αφού γνώρισε τον υποβιβασμό με την Αμανδόρα, ενώ πέρασε και από τις μικρές κατηγορίες στην Πορτογαλία.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, είναι πως ο Φερέιρα στα τέλη της δεκαετίας ήταν καθηγητής του Ζοσέ Μουρίνιο στο Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής της Λισαβόνας! Οι σχέσεις τους όμως στη συνέχεια πέρασαν από αρκετά κύματα...

Η ευκαιρία της Πορτογαλίας...

Το πέρασμα του από τον πάγκο της Μπενφίκα, ως βοηθός, αλλά και αυτό από το Μαρόκο (!) με την ομάδα της Ραμπάτ (με την οποία κατέκτησε και το Κύπελλο), τον έφεραν μπροστά στην πρώτη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του. Αυτή δεν ήταν άλλη από την Εθνική ομάδα των ελπίδων της Πορτογαλίας.

Εκεί ο Φερέιρα έμεινε για τέσσερα χρόνια βγάζοντας αρκετά από τα μεγάλα αστέρια του πορτογαλικού ποδοσφαίρου που αγωνίζονται μέχρι και σήμερα σε υψηλό επίπεδο. Βέβαια η ομάδα δεν τα πήγε και τόσο καλά, αφού αποκλείστηκε δυο φορές στην διαδικασία των προκριματικών.

Οι δυο όψεις της καριέρας του Φερέιρα
Φερέιρα

...Και ο εφιάλτης της Μπενφίκα

Μετά το πέρασμα του από την Αλβέρκα και την πολύ καλή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα, παρά το πολύ μέτριο υλικό, ο Φερέιρα δέχθηκε την μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του μέχρι στιγμής. Να αναλάβει δηλαδή την Μπενφίκα.

Μάλιστα ο "δάσκαλος" δεν ξέχασε τον μαθητή Ζοσέ Μουρίνιο, στον οποίο πρότεινε να βρεθεί στο πλευρό του ως βοηθός. Ο Μουρίνιο ωστόσο αρνήθηκε καθώς ήθελε να αρχίσει τη δική του καριέρα. Μάλιστα από τότε οι σχέσεις τους πέρασαν σε άλλο επίπεδο...

Η πορεία του με την ομάδα της Μπενφίκα ήταν τραυματική. Κάκιστο ποδόσφαιρο, πολλές ήττες και σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε ο αποκλεισμός από τον θεσμό του Κυπέλλου, από ομάδα της δεύτερης κατηγορίας με 1-0! Αυτή ήταν μάλιστα η πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου που συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι οπαδοί της Μπενφίκα δεν μπόρεσαν να αντέξουν τον αποκλεισμό και πολιόρκησαν τα αποδυτήρια της ομάδας για περισσότερη από μία ώρα! Τελικά αφού πήραν την διαβεβαίωση του προέδρου της ομάδας πως θα τον διώξει, αποχώρησαν από το γήπεδο.

Αναγέννηση στην Μπράγκα και η... μπηχτή του Μουρίνιο

Οι δυο όψεις της καριέρας του Φερέιρα
Φερέιρα

Το καλοκαίρι του 2003 η Σπόρτινγκ Μπράγκα ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, με τους φίλους της ομάδας να είναι επιφυλακτικοί λόγω της πορείας του στην Μπενφίκα. Παρόλα αυτά ο 57χρονος, τότε, τεχνικός έκανε μια εξαιρετική σεζόν, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση.

Ακόμα καλύτερα τα πήγε τις επόμενες δυο σεζόν στην Μπράγκα, που σκαρφάλωσε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο.

Ο... "μαθητής" Μουρίνιο όμως είχε άλλη άποψη και με μιλώντας για τον Φερέιρα το 2005, είχε πει μια ατάκα που έχει μείνει ως σήμερα: " Άνθρωπος που σε 30 χρόνια δεν έχει κερδίσει τίποτα, δεν θα τον θυμάται κανείς. Είναι σαν ένα γάιδαρο που ήθελε να γίνει άλογο"!

Η εκδίκηση του Φερέιρα

Οι δυο όψεις της καριέρας του Φερέιρα
Φερέιρα

Το 2006 η Μπράγκα αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο της με τον 60χρονο τεχνικό, τονίζοντας πως ήθελε έναν νέο άνθρωπο που θα έφερνε μια διαφορετική φιλοσοφία από αυτή του έμπειρου προπονητή. Όλοι πάντως σε δηλώσεις του περιέβαλαν με πολύ σεβασμό τον Φερέιρα, που είχε βάλει τις βάσεις για μια εξαιρετική ομάδα (κάτι που αποδεικνύεται και σήμερα).

Επόμενος σταθμός η Μποαβίστα, στην οποία ωστόσο δεν πρόλαβε να κάτσει ούτε σε ένα παιχνίδι! Η Πόρτο έσπασε το συμβόλαιο του πληρώνοντας αρκετά χρήματα στην πρώην ομάδα του και του παρέδωσε εν λευκό τους "Δράκους".

Εκεί ο Φερείρα πήρε την εκδίκηση του από τον Μουρίνιο, αφού σε τέσσερα χρόνια κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος που καταφέρνει ένα τέτοιο γεγονός. Τη σεζόν 2009 - 10 όμως τα πράγματα δεν πήγαν καλά, με την Πόρτο να τερματίζει τρίτη (έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ), να αποκλείεται από το Κύπελλο και τους οπαδούς να αρχίζουν την μουρμούρα.

Το καλοκαίρι η διοίκηση της Πόρτο απέλυσε τον Φερέιρα που δεν έμεινε ωστόσο χωρίς ομάδα για αρκετό καιρό, καθώς η Μάλαγα (με νέο ιδιοκτήτη) του έδωσε την ευκαιρία να δουλέψει εκτός Πορτογαλίας για δεύτερη φορά.

Δεν του πάνε οι... "γαύροι"

Οι δυο όψεις της καριέρας του Φερέιρα
Φερέιρα

Λίγο οι μεγάλες προσδοκίες που ο ίδιος έθεσε κατά την παρουσίαση του από την Μάλαγα, λίγο τα πολλά χρήματα του νέου ιδιοκτήτη, έβαλαν τους φίλους του ισπανικού συλλόγου σε σκέψεις ακόμα και για Ευρώπη. Η πορεία της ομάδας ωστόσο ήταν απογοητευτική.

Ο Φερέιρα απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία της Μάλαγα μετά από 9 αγωνιστικές, με τους "γαύρους" να δέχονται σε αυτό το διάστημα 21 γκολ! ΕΔΩ μπορείτε βέβαια να διαβάσετε πιο αναλυτικό αφιέρωμα για την πορεία του στην Ισπανία, από το κείμενο του Θανάση Κρεκούκια.

Εν κατακλείδι...

Οι απόψεις για τον 64χρονο πλέον τεχνικό διίστανται. Άλλοι μιλούν για έναν αδικημένο προπονητή που θέλει χρόνο για να φτιάξει μια ομάδα, ενώ άλλοι μιλάνε για έναν προπονητή μονοδιάστατο. Το γεγονός είναι πάντως πως ο Ζεσουάλδο Φερέιρα όπου και να πάει δεν αλλάζει το αγαπημένο του 4-3-3, ακόμα και όταν το υλικό δεν σηκώνει το συγκεκριμένο σύστημα.

Όπως και να έχει πάντως, οι επιτυχίες του τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν και μένει να δούμε στην πράξη το αν θα τα καταφέρει στον Παναθηναϊκό. Όπως λέει και η γνωστή παροιμία: " Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα".

TAGS ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ