LA LIGA

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Φώτα, κάμερα, πάμε!

Η ώρα του Clasico πλησιάζει και το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ιστορία του Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης μέσα από ένα αφιέρωμα γεμάτο αριθμούς! Με πρωταγωνιστές τους Μέσι, Κ.Ρονάλντο, Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα, Ντι Στέφανο, Χέντο, Κρόιφ και πολλούς άλλους...

Η ακτινογραφία για το ντέρμπι μίσους των Καταλανών με τους Καστιγιάνους, με φόντο τα νούμερα:

0... Τα τέρματα του Κριστιάνο Ρονάλντο κόντρα στη Μπαρτσελόνα, σε 4 συναντήσεις, αλλα και τα γκολ του Λιονέλ Μέσι απέναντι σε ομάδες του Μουρίνιο, σε 7 απόπειρες του Αργεντίνου. Ο Ρονάλντο έχει επίσης στα "αρνητικά¨του ότι αστόχησε σε πέναλτι στο "Καμπ Νόου" φορώντας τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (πρώτος ημιτελικός Τσάμπιονς, σεζόν 2007-08).

0... Οι ήττες του Γκουαρδιόλα σε Clasico στο "Καμπ Νόου" σε σύνολο 12 αγώνων: 7 νίκες και 3 ισοπαλίες ως παίκτης, 2 επιτυχίες ως προπονητής στις ισάριθμες προηγούμενες σεζόν (2-0 πρόπερσι και 1-0 πέρυσι).

2... Οι τεχνικοί που έχουν καθήσει στον πάγκο και των δύο ομάδων: ο Ενρίκε Φερνάντες και ο Ράντομιρ Άντιτς. Ίδιος αριθμός και για τα "Clasicos" που έχει σφυρίξει ο Ιρουράλδε Γκονσάλες, με τη Μπαρτσελόνα να έχει επικρατήσει σε αμφότερα με σκορ 3-0.

3... Οι νίκες του Ζοσέ Μουρίνιο κόντρα στη Μπαρτσελόνα, έναντι 3 ισοπαλιών και 4 ηττών. Στο "Καμπ Νόου" ο Πορτογάλος δεν έχει πανηγυρίσει ακόμα νίκη, με τον απολογισμό του να είναι 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.

4... Οι φορές που ο Γκουαρντιόλα αντιμετώπισε τη Μπαρτσελόνα ως προπονητής, βγαίνοντας νικητής από όλες τις αναμετρήσεις.

5... Τα γκολ που σημείωσε η Μπαρτσελόνα στο "Μπερναμπέου" στις 17 Φεβρουαρίου 1974 στη μαγική βραδιά του "ιπτάμενου Ολλανδού" Γιόχαν Κρόιφ. Πέντε είναι και τα τέρματα που έχει εκτελέσει (όλα εύστοχα) ο Ούγκο Σάντσες σε Clasico, νούμερο που συνιστά φυσικά ρεκόρ για έναν παίκτη.

6... Τα τέρματα που πέτυχε η Μπαρτσελόνα στη Μαδρίτη τη σεζόν 2008-09 (2-6), με τη νίκη αυτή να είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας στην ιστορία του Clasico για κάποια από τις δύο ομάδες.

7... Οι φορές που ο Λιονέλ Μέσι έχει σκοράρει κόντρα στη "βασίλισσα", σε σύνολο 8 αγώνων. Επτά είναι επίσης τα συνεχόμενα νικηφόρα ματς για έναν προπονητή στο συγκεκριμένο ντέρμπι. Ο λόγος για τον madrilista Μιγκέλ Μουνιόθ, με το ρεκόρ αυτό να κρατάει από τις 22 Απριλίου 1962 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1965.

8... Τα Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης στο "Καμπ Νόου" με τον Γιόχαν Κρόιφ ως προπονητή. Από πίσω του, μεταξύ των Καταλανών, άλλοι 3 Ολλανδοί (Μίχελς, 6 παρουσίες, Ράικαρντ, 5, Φαν Γκάαλ, 4).

9.... Οι φορές που το Clasico έχει λήξει 1-0 υπέρ της Μπαρτσελόνα, με γηπεδούχους τους "μπλαουγκράνα". Είναι το πιο συνήθες αποτέλεσμα, ενώ ακολουθούν το 2-1 (8 φορές), το 3-1 και το 1-2 (7 φορές). Υπάρχουν επίσης πέντε ματς που έχουν λήξει 5-0, ενώ το παιχνίδι των δύο ομάδων στη Βαρκελωνη με τα περισσότερα τέρματα τελείωσε 5-5 (10 Ιανουαρίου 1943).

10... Τα ματς στη σειρά που ο Λιονέλ Μέσι βρίσκει δίχτυα. Έχει φτάσει ήδη τα 16 γκολ.

12... Το ρεκόρ τερμάτων σε ένα μόνο παιχνίδι: 6-6 σε Ρεάλ-Μπαρτσελόνα στις 13 Απριλίου 1916 και 11-1 σε Ρεάλ-Μπαρτσελόνα στις 13 Ιουνίου 1943 (ημιτελικός Κυπέλλου).

13... Οι συμμετοχές του Μιγκέλ Μπερνάρντο Μπιανκέτι "Μιγκέλι" (κατά κόσμον "Τάρζαν" Μιγκέλι) σε Clasico στο "Καμπ Νόου", με τον απολογισμό του να είναι 9 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες. Ο Μιγκέλι είναι μάλιστα ο παίκτης που έχει φορέσει περισσότερες φορές από κάθε άλλον παίκτη τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε επίσημα ματς (664 συμμετοχές).

15... Τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είναι πρώτος σκόρερ στη φετινή La Liga, με τον Μέσι να τον ακολουθεί κατά πόδας έχοντας πετύχει 13 τέρματα.

18... Τα τέρματα του Αλφρέδο Ντι Στέφανο σε Clasico. Περιττό να πούμε ότι ουδείς έχει σκοράρει περισσότερα στο μεγαλύτερο κατά πολλούς ευρωπαϊκό ντέρμπι.

19... Τα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα η Ρεάλ με προπονητή τον Μουρίνιο. Αήττητος παραμένει ο "special one", με το ρεκόρ του να είναι 15 νίκες-4 ισοπαλίες.

20... Οι κίτρινες κάρτες που έχει δεχτεί ο Φερνάντο Ιέρο στο ντέρμπι (έχει και τρεις αποβολές). Ουδείς μπορεί να συγκριθεί μαζί του σε αυτό το θέμα.

21... Τα παιχνίδια που έχει δώσει φέτος η Μπάρτσα του Γκουαρδιόλα. Ο απολογισμός του είναι 16 νίκες-3 ισοπαλίες-2 ήττες.

23... Τα φετινά γκολ του Μέσι σε 18 παιχνίδια. Το "αντίπαλο δέος", Κριστιάνο Ρονάλντο, έχει φτάσει τα 19 γκολ σε ισάριθμους αγώνες.

29... Νοεμβρίου. Το Clasico έχει γίνει άλλες δύο φορές τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με τους εκάστοτε γηπεδούχους να "χαμογελούν". Το 1959 η Ρεάλ νίκησε 2-0 και πέρυσι η Μπαρτσελόνα νίκησε 1-0 με το γκολ του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.

33... Τα τέρματα που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής στο φετινό ισπανικό πρωτάθλημα τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης όσο και η Μπαρτσελόνα. Οι "μερένγκες" υπερτερούν πάντως στην άμυνα έχοντας δεχτεί 6 γκολ, έναντι των 8 τερμάτων που έχει παραβιαστεί η εστία των Καταλανών.

41... Τα γκολ στην La Liga για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, σε ισάριθμα παιχνίδια.

43... Τα Clasicos που έχει αγωνιστεί η εμβληματική μορφή της Ρεάλ Μαδρίτης, Χέντο, με το νούμερο αυτό να παραμένει αξεπέραστο.

47... Τα γκολ που έχει δεχτεί σε Clasico ο Άντονι Ράμαλετς Σιμόν, ο οποίος είναι ο γκολκίπερ που έχει μαζέψει περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο τη μπάλα από τα δίχτυα. Ο "κακός του δαίμονας" μάλιστα ήταν ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο, σκοράροντας συνολικά 11 φορές εναντίον του.

51... Τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, σε 54 αγώνες.

56... Τα γκολ που έχει σημειώσει μέσα στο 2010 ο Λιονέλ Μέσι, με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Αργεντινής. Δεύτερος έρχεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 41 γκολ.

60... Τοις εκατό είναι το ποσοστό νικών των γηπεδούχων στο Clasico, με την ισοπαλια να καταλαμβάνει το 19% των αποτελεσμάτων και τη νίκη για τον φιλοξενούμενο το 21%.

80... Οι τιτανομαχίες των δύο ομάδων στο "Καμπ Νόου". Η Μπαρτσελόνα έχει τη "μερίδα του λέοντος" με 46 νίκες, η Ρεάλ έχει φύγει 18 φορές νικήτρια από την πρωτεύουσα της Καταλωνίας, ενώ 16 ματς έληξαν ισόπαλα. Όσο για τα τέρματα αυτά είναι 157-93 υπέρ των "μπλαουγκράνα".

101... Τα γκολ του Μέσι στο ισπανικό πρωτάθλημα, σε 154 ματς που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 100 τερμάτων σε ηλικία 23 ετών και 149 ημερών, και ο μόνος που έκανε ανάλογο επίτευγμα πιο γρήγορα από εκείνον ήταν ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ, Ραούλ (22 ετών και 293 ημερών). Ο Μέσι είναι επίσης ο τέταρτος μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία της Μπάρτσα σε ματς πρωταθλήματος, πίσω από τους Σέσαρ, Κουμπάλα και Ετό.

150... Τα γκολ του Μέσι με τη Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι πέμπτος σκόρερ συνολικά, πίσω από τους Σέσαρ (235), Κουμπάλα (194), Σαμιτιέρ (178) και Εσκολά (164).

208... Οι επίσημες αναμετρήσεις μεταξύ τη Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα: η Ρεάλ έχει 85 νίκες (41% επιτυχία) και η Μπαρτσελόνα 81 (39% επιτυχία), με 42 ματς να τελειώνουν χωρίς νικητή.

1929... Η μοναδική χρονιά στην οποία η Μπαρτσελόνα πήρε το πρωτάθλημα έχοντας χάσει το Clasico στην έδρα της.

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ