Football Leaks: Ο βρώμικος πόλεμος δύο μάνατζερ για τα εκατομμύρια του Πογκμπά
Ένας πανούργος ατζέντης (Μίνο Ράιολα) που "μύρισε" εκατομμύρια, ο "μέντορας" (Ουαλίντ Ταναζεφτί) που ήθελε μερίδιο και στη μέση ο Πολ Πογκμπά με ένα ταπεινωτικό συμβόλαιο. Το σκάνδαλο φοροδιαφυγής και η σκοτεινή δράση των μάνατζερ.
Το νέο μεγάλο όνομα που βρίσκεται μεταξύ των αποκαλύψεων από το " Football Leaks" είναι ο Πολ Πογκμπά. Η ιστορία του, όμως, δεν είναι μόνο ρόδινη. Ακόμα και ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπεσε θύμα του "μέντορά" του, που τον ανακάλυψε σε ηλικία 13 ετών, αλλά στο τέλος επιχείρησε με ένα εξευτελιστικό συμβόλαιο να του κλέψει εκατομμύρια ευρώ.
Μία ιστορία που περιλαμβάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τον Μίνο Ράιολα σε ρόλο... διασώστη του Γάλλου διεθνή ποδοσφαιριστή και τη Γιουβέντους να τηρεί σιγή ιχθύος για τα περίεργα συμβόλαια του Ολλανδού μεγαλοατζέντη με τις ιταλικές ρίζες, ο οποίος τους προσέφερε τον παίκτη σχεδόν δωρεάν το καλοκαίρι του 2012.
Το γαλλικό περιοδικό " Mediapart", μέλος των δώδεκα εκδόσεων της Ευρώπης που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ερευνητική Συνεργασία και που έχουν αξιοποιήσει τα έγγραφα του "Football Leaks", αποκαλύπτοντας τεράστιες φορολογικές παραβάσεις από μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου, κορυφαίους συλλόγους και πασίγνωστους μάνατζερ, ασχολήθηκε με την περίπτωση του Πογκμπά, του υπευθύνου για την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Οι "κόκκινοι διάβολοι" πλήρωσαν τον Αύγουστο 105.000.000 ευρώ στη "γηραιά κυρία" για να πάρουν πίσω τον παίκτη που... έδιωξαν προ τεσσάρων ετών, εισπράττοντας μόνο 900.000 ευρώ ως τροφεία. Μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Πογκμπά, όμως, χρειάστηκε να περάσει από τα χέρια ενός φίλου που τον ανακάλυψε, τον βοήθησε, τον έστειλε στην Αγγλία, τον στήριξε, αλλά στη συνέχεια τον εκμεταλλεύτηκε, του υπεξαίρεσε χρήματα και τον ανάγκασε να υπογράψει ένα ταπεινωτικό για κάθε άνθρωπο συμβόλαιο.
Ο "ΜΕΝΤΟΡΑΣ" ΤΟΥ ΠΟΓΚΜΠΑ
Ο Ουαλίντ Ταναζεφτί είναι γιος Μαροκινός μεταναστών, ο οποίος επιχείρησε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα μεγαλώνοντας στη Νορμανδία και να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά ένας τραυματισμός στα 18 του επαναπροσδιόρισε τις κατευθύνσεις. Ανέλαβε σκάουτ στη Χάβρη, αναζητώντας νέα ταλέντα στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, τη μεγαλύτερη διοικητική περιφέρεια της Γαλλίας, στην οποία περιλαμβάνεται και το Παρίσι.
Το 2006, ο τότε 21χρονος Ταναζεφτί, εντόπισε έναν ψηλόλιγνο 13χρονο, επίσης γιο μεταναστών, από τη Γουιάνα, ο οποίος μεγάλωσε στις όχθες του ποταμού Μάρνη, ανατολικά του Παρισιού. Το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο και γι' αυτό ο Ταναζεφτί δεν δυσκολεύτηκε να τον πάρει στις ακαδημίες της Χάβρης. Μέσα σε δύο χρόνια, ο Πογκμπά έγινε αρχηγός της ομάδας κ-16 και την οδήγησε μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος Γαλλίας, χάνοντας από τη Λανς.
Οι μετοχές του εκκολαπτόμενου ποδοσφαιριστή είχαν εκτοξευθεί και το 2009 ήρθε η κλήση στην εθνική Γαλλίας κ-16. Η Χάβρη επιχείρησε να διασφαλίσει ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, ωστόσο ο Ταναζεφτί είχε άλλα σχέδια. Συμβουλάτορας του Πογκμπά, ήταν αυτός που τον στήριξε όσο κανείς στον σύλλογο και ήταν κι αυτός που του ανέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. "Θα πάμε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ", ήταν τα λόγια του, που ακούστηκαν περισσότερο ως υπόσχεση και λιγότερο ως κάτι ρεαλιστικό.
Παρ' όλα αυτά, οι Άγγλοι γνώριζαν για τον νεαρό Γάλλο και όταν αντιλήφθηκαν ότι ήταν θέμα χρόνου να υπογράψει με τη Χάβρη, κινήθηκαν γρήγορα για να τον αποκτήσουν. Ο Ταναζεφτί μπλόκαρε τις υπογραφές του Πογκμπά με τον γαλλικό σύλλογό και τον έπεισε να περάσει τη Μάγχη.
ΟΤΑΝ Ο ΠΟΓΚΜΠΑ ΕΓΙΝΕ... ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ BRANDING
Οι άνθρωποι της Χάβρης εξαγριώθηκαν από τη συμπεριφορά του παίκτη αλλά και της Γιουνάιτεντ, υποστηρίζοντας ότι οι Άγγλοι έδωσαν "πολύ μεγάλα ποσά στους γονείς του παίκτη" για να τους πάρουν έναν από τους "καλύτερους παίκτες" τους. Ο Ταναζεφτί αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη Χάβρη και μετακόμισε στην Αγγλία με τον Πογκμπά.
"Πέρασα τρία χρόνια μαζί του στο Μάντσεστερ. Μερικές φορές ήταν δύσκολο, επειδή δεν είχαμε πολλά χρήματα", είχε δηλώσει παλαιότερα ο Ταναζεφτί, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν κάτι παραπάνω από φίλος και μέντορας του νεαρού Πογκμπά και τον επηρέαζε περισσότερο από τους γονείς και τους δύο αδερφούς του, επίσης ποδοσφαιριστές.
Το καλοκαίρι του 2011, ο Πογκμπά υπέγραψε μονοετές επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Γιουνάιτεντ και άρχισε να κάνει σποραδικές εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα. Τα ψήγματα του ταλέντου του ήταν αρκετά για να πείσουν το κοινό του συλλόγου ότι υπάρχει ένα "διαμάντι" στις ακαδημίες και ο Ταναζεφτί δεν έχασε ευκαιρία: έστησε μία εταιρία μάνατζερ ονόματι "Sporteam" με δύο συνεργάτες, με έδρα στην Προβηγκία, ώστε να "καρπωθεί" όλα τα οφέλη από την ποδοσφαιρική άνθιση του Πογκμπά.
Πολύ σύντομα, ο 16χρονος Πογκμπά έχει στη διάθεσή του προσωπικό γυμναστή, ειδικό κινησιολογίας, διατροφολόγο και φοροτεχνικό, για να καλυφθεί κάθε ανάγκη του, εκτός από μία. Ο Ταναζεφτί δεν έχει άδεια μάνατζερ, διαθέτει στο πελατολόγιό του μόνο ένα όνομα κι αυτό όχι δυνατό ακόμα, με συνέπεια όταν στα τέλη του 2011 ο Πογκμπά ζήτησε περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τον Άλεξ Φέργκιουσον στις συζητήσεις για νέο συμβόλαιο, να κληθεί εσπευσμένα για βοήθεια ο Ράιολα. Ο εκκεντρικός ατζέντης του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και του Μάριο Μπαλοτέλι άφησε την πολυτελή κατοικία του στο Μονακό και άρχισε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Σκοτσέζο τεχνικό που οδήγησαν τον παίκτη σε κλάματα και εκτός "Ολντ Τράφορντ".
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΙΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΝΑΖΕΦΤΙ
Ο Φέργκιουσον αποκάλυψε στην πιο πρόσφατη αυτοβιογραφία του ότι ο Ράιολα ζητούσε τεράστια ποσά, τα οποία, όμως, τα βρήκε στους "μπιανκονέρι", όπως φαίνεται από τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η "Mediapart". Ο Πογκμπά έλαβε 2.750.000 ευρώ μικτά τα πρώτα δύο χρόνια, αλλά από το 2014 έφτασε στα 4.500.000 ευρώ καθαρά. Ο δε Ράιολα, σε αυτά τα τέσσερα χρόνια εισέπραξε 10.000.000 ευρώ ως προμήθεια για τον Πογκμπά, παρότι μία προμήθεια του ενός μάνατζερ συνήθως δεν ξεπερνάει το 20% των απολαβών του παίκτη.
Το "Mediapart" απευθύνθηκε στη Γιουβέντους, ζητώντας να μάθει τον λόγο που ο ατζέντης εισέπραξε σχεδόν τα ίδια χρήματα με τον παίκτη του από τους μόνιμους πρωταθλητές Ιταλίας, αλλά δεν πήρε απάντηση. Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή από την εξέταση του πρώτου συμβολαίου που υπέγραψε ο παίκτης, στο κάτω μέρος του οποίου δεν υπάρχει το όνομα του Ράιολα, αλλά μιας Βραζιλιάνας δικηγόρου ονόματι Ραφαέλα Πιμέντα, η οποία εμφανίζεται στο έγγραφο ως ατζέντης του Γάλλου.
Ο Ράιολα γνώρισε τη Πιμέντα στο Σάο Πάουλο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ ποδοσφαιρικών σχολείων. Η 29χρονη Πιμέντα ήταν καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, έχοντας σπουδάσει σε ΗΠΑ και Καναδά και μιλώντας οκτώ γλώσσες. Μέχρι σήμερα αποτελεί τη νομική εκπρόσωπο του Ράιολα και την περίοδο που ο Πογκμπά υπέγραψε στη Γιουβέντους, η Πιμέντα ήταν... συνεργάτης των "μπιανκονέρι"!
Ο Ταναζεφτί παρακολουθούσε τον χορό εκατομμυρίων γύρω από τον φίλο και "προστατευόμενό" του και τον Ράιολα να του παίρνει χρήματα που θεωρούσε ότι τα δικαιούται, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα. Η άτυπη "συμμαχία" τους έναντι του Φέργκιουσον δεν είχε λόγο ύπαρξης πλέον, ωστόσο δεν πέρασε στην αντεπίθεση ακόμα. Εξάλλου, το 2013, στην πρώτη κλήση του Πογκμπά από τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, ήταν αυτός που συνόδευε το νέο "αστέρι" του γαλλικού ποδοσφαίρου στο προπονητήριο του Κλερφοντέν, έστω κι αν αυτό έβαλε σε μπελάδες τον παίκτη. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας κάλεσε τον Πογκμπά στο γραφείο του και του διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί ξανά.
Δύο πρωταθλήματα Ιταλίας, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κ-20 με τίτλο MVP της διοργάνωσης και Golden Boy 2013 (καλύτερος νεαρός παίκτης από την "Tuttosport") και Καλύτερος Νεαρός Παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 ήταν οι επιδόσεις του Πογκμπά εντός των τεσσάρων γραμμών. Εκτός αυτών, εξελισσόταν με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς σε επίπεδο μάρκετινγκ. Το ιδιαίτερο στιλ του, οι πανηγυρισμοί και η "φρεσκάδα" που έφερε στο ιταλικό πρωτάθλημα και όχι μόνο τον καθιστούσαν σταδιακά ένα από τα πιο σπουδαία ανερχόμενα brands.
Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η πορεία του Ταναζεφτί, ο οποίος αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει την "Sporteam", αφού έβγαλε μόλις 22.000 ευρώ σε αυτά τα δύο χρόνια κατά τα οποιά ο Πογκμπά ερχόταν ολοένα και πιο κοντά με τον Ράιολα, με τον τελευταίο να διαπραγματεύεται μεταγραφές του Γάλλου με πολλούς κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Ο Ταναζεφτί προσπάθησε να παίξει το τελευταίο χαρτί του για να βγάλει τα χρήματα που θεωρεί ότι δικαιούται από τις υπηρεσίες του προς τον Πογκμπά. Η φράση κλειδί είναι "δικαιώματα εικόνας" και αυτήν τη φορά δεν ήταν διατεθειμένος να παραδώσει εύκολα τα "όπλα".
Ο Πογκμπά άφησε καλές εντυπώσεις στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός διεθνής Γάλλος χωρίς χορηγία με αθλητική εταιρία ρούχων. Ο Ταναζεφτί και το υπόλοιπο περιβάλλον του παίκτη θεωρούσαν ότι οι προτάσεις που είχαν φτάσει στα χέρια του δεν ήταν αντάξιες του επιπέδου του, με συνέπεια να τις απορρίψει, όπως σημειώνουν οι Νταμιέν Ντεγκρί και Ραφαέλ Ρεϊμόν στο βιβλίο τους "La Bande á Deschamps". Μία εξ αυτών ήταν ύψους 900.000 ευρώ τον χρόνο από τη "Nike", αλλά απορρίφθηκε, ενώ η "Umbro" φέρεται να του προσέφερε 1.000.000 ευρώ ετησίως. Ο Πογκμπά αγωνίστηκε με παπούτσια "Nike" στο Μουντιάλ μόνο και μόνο επειδή του άρεσαν και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.
Στις 5 Νοεμβρίου 2014, ο Ταναζεφτί πείθει τον Πογκμπά να του παραχωρήσει τα δικαιώματα εικόνας. Μαζί του, ένας εκ των δύο συνεργατών του στην "Sporteam", ο 34χρονος Ιλί Κουλασί. Ο πρώτος απέκτησε το 60% και ο άλλος το 40% έναντι ενός ποσού μεταξύ 1.800.000 ευρώ και 5.000.000 ευρώ, που έπρεπε να καταβληθεί σε πέντε δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων τον Ιούνιο του 2015, επτά μήνες μετά από την παραχώρηση των δικαιωμάτων! Η δεύτερη δόση (και οι επόμενες), όπως αποδείχθηκε, δεν καταβλήθηκε ποτέ, με συνέπεια Ταναζεφτί και Κουλασί να κατέχουν τα δικαιώματα εικόνας ενός παίκτη - εμπορικό "χρυσωρυχείο" όπως ο Πογκμπά για μόλις 1.000.000 ευρώ.
Το ακόμα πιο εξωφρενικό, όμως, είναι οι όροι που διέπουν τη σχέση των δύο πλευρών και οι οποίοι αποκαλύπτονται από το "Football Leaks". Πρόκειται για πέντε βασικούς όρους που κρατούν τον Πογκμπά "δέσμιο" στις προθέσεις του Ταναζεφτί και του Κουλασί για... δεκαπέντε χρόνια!
- Ο Πογκμπά θα λάμβανε το 70% όλων των εσόδων από τα δικαιώματα της εικόνας του και το δίδυμο Ταναζεφτί - Κουλασί το υπόλοιπο 30%, ωστόσο με βάση τον πρώτο... περίεργο όρο του συμβολαίου συνεργασίας, ο παίκτης δεν θα μπορούσε να αγγίξει το μερίδιό του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2029! Αντιθέτως, οι Ταναζεφτί και Κουλασί θα μπορούσαν να εισπράξουν κανονικά τα δικά τους έσοδα.
- Πλην των χρημάτων της αγοραπωλησίας των δικαιωμάτων εικόνας, ο Πογκμπά είχε επιπλέον λαμβάνειν μόλις 33.000 ευρώ τον χρόνο και δεν μπορούσε να αξιώσει παραπάνω χρήματα μέχρι να παρέλθει η 15ετία, σύμφωνα με έναν δεύτερο όρο στο συμβόλαιο.
- Ένας τρίτος όρος προέβλεπε ότι Ταναζεφτί και Κουλασί μπορούσαν να επενδύσουν κατά το δοκούν τα έσοδα τόσο από το δικό τους μερίδιο, όσο και από το μερίδιο του Πογκμπά, αφού ο ίδιος δεν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει.
- Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2029, όταν πλέον ο Γάλλος, σε ηλικία 36,5 θα μπορούσε να γευτεί τους "καρπούς" των κόπων του στο εμπορικό κομμάτι, τότε θα έπρεπε να επιστρέψει το αρχικό ποσό αγοράς των δικαιωμάτων εικόνας του στο δίδυμο που είχε καταβάλει τα χρήματα! Σαν να μην έφτανε αυτό, θα έπρεπε να πληρώσει μηνιαίους μισθούς και στους δύο για όλο αυτό το διάστημα των 15 ετών, για τη συμβολή τους στην εξεύρεση χορηγών και διαφημίσεων.
- Το κερασάκι στην "τούρτα" ήταν ένας όρος που επέτρεπε στους Ταναζεφτί και Κουλασί να παραχωρήσουν τα δικαιώματα εικόνας του Πογκμπά σε κάποιον τρίτο ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του παίκτη, αρκεί να παρέμεναν οι ίδιοι συνεργάτες με τον νέο κάτοχο των δικαιωμάτων.
Οι πανούργοι Ταναζεφτί και Κουλασί ίδρυσαν μία εταιρία στο Λουξεμβούργο για να αποφύγουν τη φορολογία της Γαλλίας στις δουλειές τους, ενώ τρεις μήνες μετά από την υπογραφή του συμβολαίου για τα δικαιώματα εικόνας του Πογκμπά ιδρύθηκε η "Koyot Group" επίσης στο Λουξεμβούργο, ώστε να εισπράττει τα χρήματα από τα δικαιώματα εικόνας του Πογκμπά και αυτά να μην υπόκεινται σε φορολόγηση.
ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ!
Στις αρχές του 2015 κι ενώ ο Πογκμπά έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο με τη Γιουβέντους που του αποφέρει υπερδιπλασιασμό των εσόδων του, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα χρήματα τα πριμ, γίνονται γνωστοί στον Ράιολα οι όροι της συμφωνίας για τα δικαιώματα εικόνας. Ο διάσημος ατζέντης εξερράγη, ενώ πλέον και ο Πογκμπά δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη συμφωνία, με συνέπεια να έρθει σε ευθεία ρήξη με τον επί δέκα χρόνια άμεσο συνεργάτη και "μέντορά" του.
Ο Ράιολα επιχειρεί να ακυρώσει το συμβόλαιο και απευθύνεται σε κορυφαίους νομικούς και δικηγορικά γραφεία, εις μάτην. Ένας Ιταλός δικηγόρος ανακύπτει ότι ο Ταναζεφτί και ο Κουλασί δεν είχαν ενημερώσει αρμοδίως το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ήταν οι νέοι κάτοχοι των δικαιωμάτων εικόνας του Πογκμπά. Τον Μάρτιο του 2015, ο Ιταλός απαιτεί τα δικαιώματα εικόνας του Γάλλου παίκτη να μεταβιβαστούν στην ιρλανδική εταιρία "Blue Brands Limited", συμφερόντων Ράιολα, μία μεταφορά που μπορούσε να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση του Πογκμπά.
Ο Ταναζεφτί προσπαθεί να εμποδίσει τη διαδικασία, αλλά το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ αρνείται να αναμιχθεί, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους διαμάχες επιλύονται δικαστικώς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Την ίδια στιγμή, σύλλογοι όπως Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή, αποτρέπονται να κυνηγήσουν την απόκτησή του από τη Γιουβέντους, διότι διαβλέπουν ότι τουλάχιστον άμεσα δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματα εικόνας σε μία τόσο μπερδεμένη κατάσταση.
Ο ίδιος ο Ταναζεφτί, βλέποντας ότι η υπόθεση ξεφεύγει από τον έλεγχό του, προσπάθησε να κάνει μία τελευταία ρελάνς και να πουλήσει τα δικαιώματα εικόνα του Πογκμπά έναντι ενός σεβαστού ποσού. Σύμφωνα με τα έγγραφα του "Football Leaks", προσέγγισε την επενδυτική φίρμα "Doyen Sports" (η οποία κατά καιρούς κατέχει ποσοστά ποδοσφαιριστών όπως ο Ρανταμέλ Φαλκάο και συνεργάζεται στενά με ομάδες όπως η Πόρτο και η Ατλέτικο) τον Νοέμβριο του 2015, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι της "Doyen" αρνήθηκαν να έρθουν σε αντιδικία με έναν εν δυνάμει συνεργάτη τους όπως ο Ράιολα.
Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Ταναζεφτί πλησίασε βρετανική εταιρία μεσολάβησης που συνεργαζόταν με την κινεζική "Fosun", μετέπειτα ιδιοκτήτρια των Γουλβς. Οι Κινέζοι θεώρησαν ότι η προσφορά προέρχεται από τον Ράιολα και επέδειξαν ενδιαφέρον αρχικά, ωστόσο στη συνέχεια φέρεται να ενημερώθηκαν από τον σούπερ ατζέντη Ζόρζε Μέντες για την πραγματική εικόνα, με συνέπεια να κάνουν πίσω. Ακόμα κι ο ίδιος ο Μέντες φέρεται να προσεγγίστηκε από τον Ταναζεφτί για το ζήτημα.
Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΤΟΥ ΡΑΙΟΛΑ
Η υπόθεση είχε τελματώσει και για ακόμα μία φορά, μία κίνηση του Ράιολα έβγαλε το... φίδι από την τρύπα. Προσέφερε 6.000.000 ευρώ στον Ταναζεφτί και 4.000.000 ευρώ στον Κουλασί για να παραχωρήσουν σε εκείνον τα δικαιώματα εικόνας του Πογκμπά και αυτοί αποδέχθηκαν την πρόταση.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2016, ο Ράιολα φρόντισε να πάρει πίσω τα χρήματά του και με... τόκο. Αρχικά, ήταν η συμφωνία με την "Adidas", η οποία προσέφερε ένα ποσό από 25.000.000 ευρώ μέχρι 40.000.000 ευρώ για να γίνει ο επίσημος συνεργάτης του Πογκμπά, κυκλοφορώντας ακόμα και παπούτσι με το όνομά του.
Ο Ράιολα είχε συστήσει ήδη από τον Φεβρουάριο την εταιρία "Aftermath Limited" στο Τζέρσεϊ, το αυτόνομο νησάκι του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας που αποτελεί έναν από τους πολλούς φορολογικούς "παραδείσους" του κόσμου. Τα δικαιώματα εικόνας μεταβιβάστηκαν από την "Blue Brands" σε αυτήν την εταιρία, ώστε να αποφευχθεί ξανά οποιαδήποτε φορολόγηση, μετά από αίτημα Ιταλού δικηγόρου στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ τον Ιούλιο του 2016.
Ο Ράιολα αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του "Mediapart" σχετικά με την επιλογή του Τζέρσεϊ για έδρα της νέας εταιρίας κέλυφος που σύστησε. Εξάλλου, λίγους μήνες μετά από αυτήν την προσοδοφόρα κίνηση, θα γινόταν ακόμα πιο πλούσιος, αφού η μεταγραφή του Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του απέφερε το αδιανόητο ποσό των 27.000.000 ευρώ ως προμήθεια, αυξάνοντας τα συνολικά έσοδά του από την παρουσία του Πογκμπά στη Γιουβέντους στα 37.000.000 ευρώ μαζί με τα χρήματα που έπαιρνε όλη την τετραετία, ήτοι πολύ περισσότερα από όσα εισέπραξε ο παίκτης!
"Οι πληροφορίες είναι πλαστές, ανακριβείς και σε κάθε περίπτωση παραποιημένες", δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό ο Ράιολα, για τα έγγραφα που παρουσίασε από το "Football Leaks". "Οι ισχυρισμοί είναι τελείως ή μερικώς ψευδείς και/ή λανθασμένη η ερμηνεία τους, ενώ κάποια γεγονότα βρίσκονται εκτός πλαισίου", υπερθεμάτισε ο Ταναζεφτί, οι δύο πραγματικοί πρωταγωνιστές ενός βρώμικου κόσμου εκατομμυρίων όπως αυτός των μάνατζερ που μπορούν να επηρεάσουν με πολλούς τρόπους την πορεία ενός ποδοσφαιριστή τόσο εντός, όσο εκτός αγωνιστικού χώρου, δίχως να το μάθει ποτέ κανείς, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της περίπτωσης Πογκμπά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ