Τα σενάρια για την ΕΠΟ
Τι σημαίνει η αναβολή των εκλογών, νικητές και χαμένοι, το Grexit και γιατί θα παρέμβει η FIFA. Το sport24.gr παρουσιάζει τις πτυχές από την απόφαση του τακτικού διαιτητικού δικαστηρίου.
Στις 8 Σεπτεμβρίου το διαιτητικό δικαστήριο είχε αναβάλει τις εκλογές της ΕΠΟ που είχαν οριστεί για την 1η Οκτώβρη επειδή δεν είχε συσταθεί εκλογική επιτροπή για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων .
Στις 27 Σεπτεμβρίου το ίδιο πειθαρχικό όργανο, είχε απορρίψει προσφυγή της αντιπολίτευσης, που ζητούσε να μη γίνουν οι εκλογές στις 26 Οκτωβρίου λόγω μη νόμιμης σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ που είχε προκηρύξει τις αρχαιρεσίες με την ψήφο μόλις 11 από τα 21 μέλη που πρέπει να στελεχώνεται.
Χθες, Τρίτη 11/10 το διαιτητικό δικαστήριο - που αποτελείται από τακτικούς δικαστές, πρόεδρους Αρεοπαγίτες και μέλη πρόεδρους εφετών - έκανε δεκτή την προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ανέβαλε (για δεύτερη φορά) τις προγραμματισμένες για τις 26/10 εκλογές, και όρισε διοικούσα επιτροπή που πρέπει σε διάστημα δύο μηνών να οδηγήσει την Ομοσπονδία σε εκλογές με βάση τον νόμο Ορφανού από 2004 και όχι με το καταστατικό της ΕΠΟ.
FIFA και Grexit
Η απόφαση αυτή, που θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το ελληνικό ποδόσφαιρο και επαναφέρει τον κίνδυνο Grexit, αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη δηλαδή.
Η FIFA αναμένεται να παρέμβει ίσως και σήμερα και θα διεμηνύσει ότι η απόφαση δεν γίνεται δεκτή αφού παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Η παγκόσμια ομοσπονδία δεν δέχεται διοικούσα επιτροπή σε καμία ομοσπονδία - μέλος της, ούτε παρέμβαση τρίτων σε εκλογές ποδοσφαιρικών οργάνων, ούτε κρατικές παραβάσεις όπως αυτή που επιχειρείται με την απόφαση του διαιτητικου δικαστηρίου που ζητάει να εναρμονιστεί το καταστατικό της ΕΠΟ με έναν νόμο του Κράτους. Αν το επιτρέψει στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί δεδικασμένο και για κυβερνήσεις άλλων χωρών και κάτι τέτοιο φυσικά και δεν το επιθυμεί.
Η απόφαση λοιπόν, θα είναι υπό την απειλή Grexit, ακύρωση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου και εκλογές υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση με βάση τα προβλεπόμενα στο καταστατικό της ΕΠΟ. Και αν οι εκλογές δεν γίνουν άμεσα, στις 26 Οκτωβρίου όπως αρχικά είχαν προγραμματιστεί δηλαδή, ίδια διοικούσα επιτροπή από την FIFA στην ΕΠΟ μέχρι να γίνουν οι αρχαιρεσίες.
Σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση του τακτικού διαιτητικού δικαστηρίου να διεξαχθούν οι εκλογές με προσωρινή διοίκηση που αποτελείται από 11 μέλη προτεινόμενα από τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, χωρίς τον τελευταίο όμως και συγκεκριμένα τους Γιώργο Στράτο (πρόεδρος Super League), Στέλιο Σφακιανάκη (πρόεδρος Football League), Τάκη Αγραφιώτη (αντιπρόεδρος Ολυμπιακός), Γιώργο Σκαρτάδο (παλαίμαχος ΠΑΟΚ), Γιώργο Κασιμάτη (πρώην αντιπρόεδρος ΠΑΟΚ), Μίμη Δομάζο (παλαίμαχος Παναθηναϊκού), Αριστείδη Καμάρα (παλαίμαχος Παναθηναϊκού), Νίκο Μαχλά (παλαίμαχο ΟΦΗ), Γιάννη Βαλαώρα (παλαίμαχος ΑΕΛ), Φάνη Τουντσιάρη (παλαίμαχος Ηρακλή), Βασίλη Παναγιωτάκη (πρώην αντιπρόεδρος ΠΑΕ Αρης), και πέντε μέλη από κάθε παράταξη: Μάνος Γαβριηλίδης (πρόεδρος ΕΠΣ Θράκης), Γιάννης Παππάς (πρόεδρος Θεσπρωτίας), Χρήστος Καραβασίλης (πρόεδρος Εβρου), Μιχάλης Τζανόπουλος (πρόεδρος Δυτικής Αττικής), Αντώνης Παπαπετρίδης (πρώην πρόεδρος Πιερίας), Νίκος Βακάλης (πρόεδρος Σάμου), Παναγιώτης Δημητρίου (πρόεδρος Αθηνών), Γιώργος Βούρβαχης (πρόεδρος Χανίων), Γιώργος Σταράκης (πρόεδρος Ρεθύμνου), Κώστας Γκίτσιος (πρώην πρόεδρος Καστοριάς), δεν θα εφαρμοστεί.
Η διαφορά καταστατικού και νόμου
Ποια όμως είναι η διαφορά ανάμεσα στο καταστατικό της ΕΠΟ και το νόμο όσον αφορά τις εκλογές; Το μεν καταστατικό προβλέπει ότι ψηφίζουν οι Ενώσεις και οι 16 ΠΑΕ της Super League, ο δε νόμος Ορφανού προβλέπει ψήφους από τα ερασιτεχνικά σωματεία όλης της χώρας με έναν εκπρόσωπο ανά 10 σωματεία. Στην πρώτη περίπτωση το εκλογικό σώμα αποτελείται από 181 μέλη, στην δεύτερη από περισσότερα από 300 συνεπώς μπορεί να «ελεγχθεί» πιο δύσκολα από τους… ενδιαφερόμενους αφού οι ψήφοι είναι τουλάχιστον διπλάσιοι.
Ο συγκεκριμένος νόμος Ορφανού είχε προκαλέσει την παρέμβαση της FIFA και το 2006 και τότε με ειδική διάταξη είχε κατοχυρωθεί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Μέχρι πέρσι.… Ήταν η περιβόητη παράγραφος 12 στο άρθρο 29 που έλεγε ότι… «ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της ΕΠΟ και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την Ε.Π.Ο. και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο ν. 2725/1999, όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία». Με απλά λόγια το καταστατικό υπεράνω των νόμων.
Η συγκεκριμένη διάταξη καταργήθηκε με το νόμο 4326/2015 του Σταύρου Κοντονή και (υπό την σύμφωνη γνώμη της FIFA) προστέθηκε η διάταξη στο άρθρο 15 στο οποίο σημειώνεται ότι… «θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την Ε.Π.Ο. στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία…»
Η προσφυγή Μητρόπουλου
Στην συγκεκριμένη διάταξη «πάτησε» ο Βίκτωρας Μητρόπουλος που στην προσφυγή του υποστήριξε ότι το καταστατικό πρέπει να εναρμονιστεί με τους νόμους και πρέπει να ισχύσει για τις εκλογές της ΕΠΟ το επίμαχο άρθρο από το νόμο του Ορφανού. Και γιατί το συγκεκριμένο; Γιατί ήταν το τελευταίο ψηφισμένο από την Βουλή με το οποίο ορίζονται οι διαδικασίες και το εκλογικό μέτρο ανάδειξης εκλογέων στην ΕΠΟ και γενικά στις Ομοσπονδίες.
Οι δικηγόροι του πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ κ. Παναγόπουλος και Μπαλασόπουλος μάλιστα, επικαλέστηκαν και πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου της FIFA Κωστάκη Κουτσοκούμνη που υποστήριξε ότι οι νόμοι του κράτους είναι υπεράνω των καταστατικών και απαντούν ότι το διαιτητικό δικαστήριο είναι πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ και η απόφαση του δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Νικητές και χαμένοι
Μεγάλος χαμένος από την χθεσινή εξέλιξη εφόσον ισχύσει τελικά η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, είναι η αντιπολίτευση. Οι εκλογές δεν θα γίνουν στις 26/10 ενώ την συγκεκριμένη περίοδο το κλίμα ήταν υπέρ της παράταξης του Ευάγγελου Γραμμένου που έδειχνε ότι είχε κάνει την ανατροπή και είχε πάρει το προβάδισμα στις ψήφους των Ενώσεων.
Χαμένοι μπορεί να θεωρηθούν και όσοι παρασκηνιακά - όπως είπε ο Βίκτωρας Μητρόπουλος - μετακινούσαν λεφτά σε βαλίτσες για να πάρουν με το μέρους τους τις ψήφους των Ενώσεων.
Νικήτρια μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπολίτευση, η παράταξη του Δημήτρη Ελευθεριάδη δηλαδή, που φέρεται να γλυτώνει προς το παρόν (;) μία προδιαγραφόμενη ήττα. Αν μάλιστα, έπειτα από την επικείμενη παρέμβαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ακυρωθούν και άλλοι νόμοι στους οποίους - σύμφωνα πάντα με την ΕΠΟ - υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο (το δικαίωμα του υφυπουργού Αθλητισμού να αναβάλει αγώνες όπως έκανε πέρσι με τον τελικό του Κυπέλλου ή φέτος με το πρωτάθλημα της Super League για παράδειγμα), τότε θα είναι σίγουρα κερδισμένη.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού
Κερδισμένος όμως, θα είναι και ο Σταύρος Κοντονής που σε πρώτη φάση πέτυχε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Αλλαγή που ήταν στο υπό συζήτηση αθλητικό νομοσχέδιο αλλά μόνο βέβαιο δεν ήταν ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα γινόταν νόμος του κράτους όταν θα έρχονταν η ώρα της ψηφοφορίας στην Βουλή από τα κόμματα. Πάντα υπό τον μπαμπούλα της FIFA.
Τι άλλο πετυχαίνει ο υφυπουργός αθλητισμού; Να θέσει FIFA και UEFA προ των ευθυνών τους. «Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των Ελλήνων φιλάθλων» είχε δηλώσει στις 19 Αυγούστου». Στην περίπτωση των εκλογών της ΕΠΟ, οι ευθύνες των δύο ομοσπονδιών είναι να γίνουν οι αρχαιρεσίες χωρίς καταγγελίες για βαλίτσες με χρήματα, απειλές από μπράβους και άλλες τέτοιες… όμορφες ενέργειες.
Το αναπάντητο ερώτημα για τον Μητρόπουλο
Για το φινάλε μένει ένα αναπάντητο, προς το παρόν, ερώτημα. Ποιος κρύβεται πίσω από την προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου, αν τελικά κρύβεται κάποιος. Ο ίδιος δηλώνει ότι «είμαι μόνος μου» και ότι… «το μοναδικό μου κίνητρο είναι η επαναφορά της νομιμότητας» παραδεχόμενος πάντως, ότι ο αδερφός του Θωμάς, ιδρυτής της «παράγκας», δρα παρασκηνιακά για την αντιπολίτευση.
Όσον αφορά τις δύο παρατάξεις, η κάθε μία κατηγορεί την αντίπαλο της (!) ότι είναι πίσω από τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΑΕ. Από την πλευρά του υφυπουργείου Αθλητισμού τέλος, τονίζεται ότι «αυτά είναι ζητήματα του ποδοσφαίρου και δεν ασχολούμαστε».
Η συνέχεια στο νέο σήριαλ του ελληνικού ποδοσφαίρου σήμερα. Και τα επεισόδια μόνο λίγα δεν θα είναι…