Κώτσος: "Fair play στη ζωή"
Ο προπονητής της παγκόσμιας πρωταθλήτριας εθνικής αστέγων, Γιάννης Κώτσος, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Πρωινό στις 8», με τον Αντώνη Κυρίκο μιλώντας για την κατάκτηση του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, που διεξήχθη στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας
Στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Πρωινό στις 8», με τον Αντώνη Κυρίκο φιλοξενήθηκε ο προπονητής της παγκόσμιας πρωταθλήτριας εθνικής αστέγων, Γιάννης Κώτσος. Αναλυτικά οι δηλώσεις του.
Για την εθνική αστέγων: ''Η «Σχεδία» είναι το μοναδικό περιοδικό δρόμου, που κυκλοφορεί από τον Φλεβάρη του 2013 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που πωλούν το περιοδικό να αποκτήσουν καθημερινό εισόδημα. Το παράδοξο για εμάς ήταν ότι, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, πρώτα δημιουργήθηκε η ομάδα αστέγων και έπειτα το περιοδικό. Σε όλες τις χώρες συνέβη το ανάποδο. Το 2007 δημιουργήθηκε η ομάδα με 10-15 άτομα να δηλώνουν συμμετοχή, με… βερεσέ αθλητικό υλικό. Συμμετείχαν άνθρωποι που εκτός από τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό, απείχαν και από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Έτσι κάποιοι άγνωστοι, γίναμε οικογένεια, όταν έπεσε η μπάλα στο χορτάρι. Αυτό που έγινε ήταν μαγικό. Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, από διάφορες ενημερώσεις σε προγράμματα και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Γενικότερα το βγάζουμε προς τα έξω. Εγώ ήμουν παίκτης το 2009 στο παγκόσμιο του Μιλάνου, λάτρεψα την ομάδα και έκτοτε κατάλαβα τι πραγματικά σημαίνει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Προπονητής είμαι τα δύο τελευταία χρόνια".
Για τη σύνθεση της ομάδας: "Η ομάδα λειτουργεί ως μέσο επανένταξης στην κοινωνία. Απαρτίζεται από πωλητές του περιοδικού, πρόσφυγες, μετανάστες, ανθρώπους σε προγράμματα απεξάρτησης. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Στην ομάδα είχαμε και δύο γυναίκες. Όλο αυτό λειτουργεί θεραπευτικά. Άνθρωποι που δεν έχουν πού να μείνουν, κάθε Κυριακή στις 8 το απόγευμα συναντιούνται στο γήπεδο του ΠΑΟ Ρουφ για προπόνηση. Θα αρχίσουμε ξανά προπονήσεις στο τέλος Οκτώβρη. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στις προπονήσεις, αλλά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υπάρχουν κριτήρια. Πρέπει να είσαι πωλητής περιοδικού δρόμου ή πρόσφυγας με χορήγηση ασύλου ή να είσαι σε πρόγραμμα απεξάρτησης ή άστεγος τα τελευταία δύο χρόνια πριν το παγκόσμιο".
Για τα παγκόσμια πρωταθλήματα: "Είναι αγώνες street soccer, με δύο ημίχρονα διάρκειας επτά λεπτών το καθένα. Παίζουν τέσσερα άτομα και δεν υπάρχουν θέσεις, εκτός φυσικά από τον τερματοφύλακα. Αυτό ήταν το 13ο πρωτάθλημα. Η ιδέα ξεπήδησε από το διεθνές συνέδριο των περιοδικών δρόμου, που πάντα ψάχνει τρόπους για να βοηθήσει τους ανθρώπους. Σκέφτηκαν το ποδόσφαιρο, διότι είναι το πιο δημοφιλές και απλό άθλημα. Το 1ο ήταν στο Γκρατς, της Αυστρίας με τη συμμετοχή 16 χωρών. Φέτος, στο Άμστερνταμ είχαμε 64 ομάδες από 48 χώρες. Εγώ έχω συμμετάσχει τρεις φορές, μία ως παίκτης και δύο ως προπονητής. Πάντως, αν δεν προσγειωθείς στη χώρα του προορισμού, δεν το πιστεύεις. Για εμάς είναι ένα παιχνίδι ζωής, διότι τα παιδιά αυτά κουβαλούν καθημερινά έναν… σταυρό. Η όλη διαδικασία τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πιο δυνατοί, καθώς έρχονται σε επαφή με ανθρώπους από άλλες χώρες που μπορεί να έχουν και μεγαλύτερα προβλήματα".
Για το τρόπαιο του fair play: "Ο βασικός στόχος σε κάθε αποστολή είναι αυτός. Πάντα παίζουμε για να κερδίσουμε, ποτέ δεν παρατάμε ένα παιχνίδι και αυτό είναι στάση ζωής, διότι μόνο έτσι θα νιώσουμε νικητές. Το κύπελλο του fair play το κατακτήσαμε για δεύτερη φορά μέσα σε εννιά χρόνια και είμαστε η μόνη ομάδα που το έχει κάνει αυτό. Άλλωστε εμείς αναζητούμε και το fair play στη ζωή, να είμαστε αλληλέγγυοι και ανθρώπινοι. Άλλωστε fair play δεν είναι μόνο να δώσεις το χέρι σου στον αντίπαλο μόλις πέσει. Είναι όλη η συμπεριφορά".
Για το αν δημιουργούνται παρεξηγήσεις στις προπονήσεις: "Υπάρχει σεβασμός σε από τους παίκτες στον προπονητή και το αντίστροφο. Είναι σπάνιο φαινόμενο και το αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει του. Μπορεί να πούμε μία κουβέντα παραπάνω, αλλά το θέμα σταματάει εκεί. Άλλωστε, τα παιδιά νιώθουν ότι ανήκουν κάπου και περιμένουν την Κυριακή για να δουν τους φίλους τους. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάθε ημέρα προπονήσεις, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα. Εκτός από τις προπονήσεις υπάρχουν και κάποια τουρνουά εντός Ελλάδας, όπως και το καθιερωμένο «Γκολ στη φτώχεια», που πέρσι το είχαμε κάνει στο ΟΑΚΑ, κοντά στα Χριστούγεννα".
Για τις "αόρατες διαδρομές": "Είναι μία δράση της «Σχεδίας», στην οποία πωλητές κάνουν ξενάγηση του κόσμου στις δομές της πόλης που εξυπηρετούν τους συνανθρώπους τους και εμπλουτίζουν αυτή τη διαδρομή με προσωπικές ιστορίες. Ξεκινούν κάθε Σάββατο 11 το πρωί, αλλά κατόπιν συνεννόησης μπορεί να γίνουν και κάποιες έξτρα διαδρομές'.