ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σερβία-Ελλάδα 0-1

Σερβία-Ελλάδα 0-1
INTIME SPORTS

Θετική ήταν η πρόβα τζενεράλε εν όψει της έναρξης των προκριματικών του Euro 2012, της νέας Εθνικής του Σάντος. Με γκολ του Σαλπιγγίδη στο 45' το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε 1-0 την Σερβία που είχε δύο δοκάρια.

Ακρως ικανοποιητική ήταν η εικόνα της νέας Εθνικής του Φερνάντο Σάντος. Με κεφαλιά του Σαλπιγγίδη στο 45' νίκησε 1-0 την Σερβία που είχε δύο δοκάρια (Τότσιτς, Μρτζα) και χαμένες ευκαιρίες. Κορυφαίος ο Σηφάκης σταμάτησε ουκ ολίγες φορές τους αντιπάλους του. Αποδοκιμασίες για Αντιτς από Σέρβους οπαδούς, ντεμπούτο για Μαρίνο με την γαλανόλευκη φανέλα.

Η νέα Εθνική του Σάντος

Στην πρώτη του αναμέτρηση στον πάγκο της Εθνικής, ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε αισθητή την αλλαγή εικόνας στην Εθνική από την ανακοίνωση της ενδεκάδας. Ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε με σύστημα 4-4-2 και σε διάταξη "ρόμβου" τον Σηφάκη κάτω από τα δοκάρια με τους Βύντρα (δεξιά) και Σπυρόπουλο (αριστερά) ενώ στο κέντρο της άμυνας επιλέχθηκαν οι παραλίγο πρώην συμπαίκτες στην ΑΕΚ (όταν ήρθε ο ένας έφυγε ο άλλος) και άσοι της Λίβερπουλ και Μίλαν πλεον, Κυργιάκος και Παπασταθόπουλος.

Στην μεσαία γραμμή θα είναι σε σχήμα "ρόμβου" οι Κατσουράνης, Τοροσίδης, Καραγκούνης και Νίνης με τον "μικρό" να είναι ο "τροφοδότης" των Σαλπιγγίδη και Σαμαρά στην επίθεση.

Κατοχή η Ελλάδα, πλησίασαν οι Σέρβοι

Το πρώτο 15λεπτο στο παιχνίδι ήταν αναγνωριστικό για τις δύο ομάδες ωστόσο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχα την εδαφική υπεροχή και με καλές εναλλαγές στην μεσαία γραμμή μπορούσε να ελέγχει τον ρυθμό του ματς. Κατσουράνης, Καραγκούνης και Τοροσίδης ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές στα πρώτα λεπτά με τους δύο τελευταίους να προσπαθούν από τα άκρα να "ανοίξουν" την αντίπαλη άμυνα και να δημιουργήσουν φάσεις για τους δύο επιθετικούς.

Στο 16', ήρθε η πρώτη απειλητική στιγμή της Εθνικής Ελλάδος, όταν ο Κατσουράνης βρήκε χώρο και επιχείρησε το σουτ από μακρινή απόσταση το οποίο ωστόσο πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Τζούριτσιτς. Η απάντηση των γηπεδούχων ήταν άμεση αλλά στο επόμενο λεπτό, η προσπάθεια του Μίλιγιας να απειλήσει με σέντρα συρτή σταμάτησε από τον πορτιέρο της Ελλάδας, Σηφάκη.

Με την συμπλήρωση του πρώτου 20λεπτου, οι Σέρβοι έχασαν την πρώτη τους καλή ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ. Μετά από σέντρα του Κράσιτς, ο Βύντρα απομάκρυνε με κεφαλιά προς τα πίσω αλλά αποδέκτης της μπάλας μέσα στην ελληνική περιοχή έγινε ο Γιοβάνοβιτς που σχεδόν άμεσα σούταρε αλλά ο Σηφάκης και πάλι σταμάτησε απομάκρυνε με γροθιές το σουτ που έκανε ο άσος της Λίβερπουλ και εν συνεχεία ο συμπαίκτης του στους "reds" Κυργιάκος απομάκρυνε μακριά την μπάλα.

Καλή άμυνα, όχι όμως και ανάπτυξη

Οι διεθνείς έδειχαν δύο διαφορετικά πρόσωπα στο παιχνίδι στο πρώτο ημίωρο. Αρχικά είχαν πολύ καλή αλληλοκάλυψη και αμυντική συμπεριφορά κόντρα στους αντιπάλους τους και σε όλους τους χώρους σχεδόν. Αντίθετα, δεν είχαν καθαρό μυαλό και σωστές επιλογές στις επιθετικές τους ενέργειες που ήταν ελάχιστες και δεν έφταναν στην αντίπαλη άμυνα.

Οι γηπεδούχοι με την πάροδο του χρόνου ανέβαζαν ρυθμούς και παίζοντας κυρίως από τα άκρα αναζητούσαν το γκολ. Στο 28' ο Πέτροβιτς πραγματοποίησε μια εξαιρετική ατομική ενέργεια και έβγαλε αριστερά στον Ομπράντοβιτς, ο οποίος έκανε την σέντρα-σουτ αλλά έστειλε την μπάλα λίγο δίπλα από το "γάμα" του Σηφάκη, με τους Ελληνες διεθνείς να διαμαρτύρονται έντονα για το ξεκίνημα της φάσης και ένα φάουλ που έγινε και τους γηπεδούχους να μην τηρούν τo fair play.

Τέσσερα λεπτά αργότερα (32') ο Κράσιτς που είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον Σπυρόπουλο, πλαγιοκόπησε μια ακόμα φορά από αριστερά, έκανε την σέντρα στον Ζίγκιτς, που ανενόχλητος αφού ο Σηφάκης είχε χάσει την πορεία της μπάλας στον άερα, "έπιασε" σκαστή κεφαλιά με συνέπεια μπροστά από το άδειο τέρμα να καταφέρνει να την βγάζει άουτ, απογοητεύοντας τους φίλους της ομάδας στο γήπεδο της Παρτιζάν. Οι γηπεδούχοι είχαν ένα ακόμα σουτ στο 39' του Κουζμάνοβιτς το οποίο πέρασε ψηλά άουτ.

Φινάλε... με γκολ για Σάλπι

Στα τελευταία πέντε λεπτά του πρώτου μέρους, η ελληνική ομάδα ανέβασε και πάλι στροφές και έδειχνε πως θέλει να "χτυπήσει" στην αντεπίθεση. Στο 40' η μπάλα μετά από κλέψιμο στην μεσαία γραμμή και αλλαγές παικτών κατέληξε στα πλάγια της μεγάλης περιοχής αλλά το σουτ που επιχείρησε ο Νίνης πέρασε παράλληλα από την εστία του Τζούριτσιτς.

Στην επίθεση, οι Σέρβοι είχαν και πάλι πρωταγωνιστή τον Ζίγκιτς, ωστόσο ο υψηλόσωμος άσος της Μπέρμιγχαμ είδε τον Παπασταθόπουλος και τον Σηφάκη να πρόλαβαν την σέντρα του Κράσιτς για τον συμπαίκτη του.

Το φινάλε όμως του ημιχρόνου, ήταν ιδανικό για το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος. Ο Τοροσίδης αφού απέφυγε εντυπωσιακά τον προσωπικό του αντίπαλο, έκανε θαυμάσια σέντρα ακριβείας στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος με κεφαλιά "ψαράκι" έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Τζούριτσιτς, ανοίγοντας το σκορ για την Εθνική που πανηγύρισε το 0-1. Αμέσως με την σέντρα ο Ισπανός ρέφερι σφύριξε την λήξη του πρώτου μέρους, με τους οπαδούς των Σέρβων να αποδοκιμάζουν την ομάδα του Αντιτς για την εικόνα που έδειχνε στο ματς.

Δείτε το γκολ του Σαλπιγγίδη



Αλλαγές στην επανάληψη και ευκαιρίες

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, οι δύο τεχνικοί επιδόθηκαν σε αλλαγές στις ενδεκάδες. Για τους γηπεδούχους ο Αντιτς πέρασε τους Τόσιτς, Κολάροβ, Κάτσαρ και Νίνκοβιτς αντί των Κράσιτς, Ομπράντοβιτς, Πέτροβιτς και Μίλιγιας. Ο Φερνάντο Σάντος από την πλευρά του, αντικατέστησε τον Κυργιάκο με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο και τον Γκέκα αντί του "χρυσού" σκόρερ Σαλπιγγίδη.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ήταν αυτό που δημιούργησε την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι και πάλι, αλλά στο 48' ο Νίνης μετά από πάσα του Σπυρόπουλου βρέθηκε έξω από την περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε απόκρουσε ο Τζούριτσιτς.

Εξι λεπτά (54') αργότερα και πάλι οι παίκτες της Εθνικής έφτασαν κοντά στο γκολ όταν μετά από σέντρα του Βύντρα και λάθος έξοδο του πορτιέρο των γηπεδούχων, η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Σαμαρά, αλλά αντί για πλασέ έκανε "τακουνάκι", το οποίο πρόλαβε και σταμάτησε ο Σέρβος γκολκίπερ.

Δοκάρια Σέρβων, πίεση και κορυφαίος Σηφάκης

Οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοσή τους μετά τα πρώτα 10' λεπτά, και άγγιξαν το γκολ στο 57'. Με ατομική ενέργεια, του νεοσυλθέντα Τότσιτς και σουτ-βολίδα, σχεδόν από το ύψος της μεγάλης περιοχής σταμάτησε στο "γάμα" των δοκαριών του Σηφάκη.

Η τύχη φαίνεται να μην ήταν με το μέρος των γηπεδούχων στο ματς, και στο 64' τους γύρισε και πάλι την πλάτη. Μετά από σέντρα-σουτ του Κολάροβ και αδράνεια της ελληνικής άμυνας, ο Κάτσαρ βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Σηφάκη, αλλά ο πορτιέρο του Αρη, τον νίκησε στο τετ α τετ απομακρύνοντας σωτήρια τη μπάλα.

Τέσσερα λεπτά αργότερα, και πάλι ο πορτιέρο της Εθνικής έδειξε μερικά από τα εξαιρετικά στοιχεία που διαθέτει ως τερματοφύλακας. Σε μια απίθανη τριπλή ευκαιρία μετά από σέντρα του Κολάροβ ο Ζίγκιτς έπιασε δυνατή κεφαλιά την οποία εξουδετέρωσε εξ επαφής ο Σηφάκης, η μπάλα πήγε στον Μρτζα, του οποίου η κεφαλιά σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια πάλι ο ίδιος σε κενή εστία πλάσαρε άουτ, προς γενική απογοήτευση των συμπαικτών του αλλά και των Σέρβων οπαδών.

Στα τελευταία λεπτά, η κούραση ήταν εμφανή στις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών και ο Φερνάντο Σάντος έριξε στο ματς και τους Γιάννη Παπαδόπουλο, Μανιάτη και Μαρίνο που έστω και για λίγα λεπτά πήραν το "βάπτισμα του πυρός".

Στο φινάλε (89') ο Μρζτά βγήκε στην αντεπίθεση έκανε την παράλληλη σέντρα αλλά ο επερχόμενος Πάντελιτς δεν μπόρεσε να πλασάρει. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Σηφάκης και πάλι σταμάτησε σουτ του Κολάροβ από πλάγια θέση.

Διαιτητής: Φερνάντο Τισέιρα Βετιένες (Ισπανία)
Κίτρινες: - (Σερβία) / - (Ελλάδα)

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Σερβία (Ρ. Αντιτς): Τζούριτσιτς, Ιβάνοβιτς, Βίντιτς, Σούμποτιτς, Ομπράντοβιτς (46' Κολάροβ), Πέτροβιτς (46' Κάτσαρ), Κουζμάνοβιτς, Μίλιγιας (46' Νίνκοβιτς), Κράσιτς (46' Τόπιτς), Γιοβάνοβιτς (65' Μρτζα), Ζίγκιτς.

Ελλάδα (Φ. Σάντος): Σηφάκης, Βύντρα (81' Μανιάτης), Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (46' Α. Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης (66' Καφές), Καραγκούνης (87' Μαρίνος), Νίνης (73' Γ. Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης (46' Γκέκας), Σαμαράς.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ