ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα και στα... "Γαλλικά"

Κόντρα και στα... "Γαλλικά"

Διαβάστε τις κυριότερες δηλώσεις όσων μίλησαν στο ντοκιμαντέρ του Ερίκ Καντονά και τι είπαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Αλαφούζος, Σισέ, Σεϊταρίδης, Νικοπολίδης και Μίτσελ.

Στο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε ο Ερίκ Καντονά για το Canal + Sport φιλοξενούνται ένα σωρό άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ιστορία των "αιώνιων" ντέρμπι, έχουν πάρει μέρος σε αυτά ενώ φυσικά αποτελούν και μέρος της ιστορίας του κάθε συλλόγου.

Μεταξύ άλλων στο ντοκιμαντέρ είχαν μιλήσει όταν γυρίστηκε, πριν εννιά μήνες περίπου, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης αλλά και οι Μίτσελ, Κριστιάν Καρεμπέ, Φρανουσά Μοντεστό, Ράφικ Τζιμπούρ και Αντώνης Νικοπολίδης από πλευράς των "ερυθρόλευκων" ενώ από τον "αιώνιο" αντίπαλο τον λόγο παίρνουν ο πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος και οι Τζιμπρίλ Σισέ, Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, Γιούρκας Σεϊταρίδης και Κώστας Ελευθεράκης.

Επίσης μιλάνε εκπρόσωποι των οργανωμένων οπαδών των δυο συλλόγων, απλοί φίλαθλοι αλλά και ιστορικοί που αναφέρονται στην πορεία των ντέρμπι μέσω των χρόνων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεγόμενα των δυο προέδρων και η μεταξύ τους κόντρα για την διαιτησία στην Ελλάδα αλλά και τα όσα λένε οι Νικοπολίδης και Σεϊταρίδης για το περίφημο πλέον ντέρμπι της Ριζούπολης.

Η άποψη για το "αιώνιο" ντέρμπι

Ας δούμε όμως ποια είναι η άποψη αρχικά των ποδοσφαιριστών των δυο ομάδων για το ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Νικοπολίδης: "Γενικά στην Ελλάδα το αίμα μας βράζει".

Σεϊταρίδης: "Είναι από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη γιατί είναι ίσως από τα πιο φανατικά επειδή είμαστε έτσι σαν λαός, σαν νοοτροπία".

Μπουμσόνγκ: "Είναι όπως το Παρί - Μαρσέιγ... είναι μέρος της ιστορίας της χώρας".

Σισέ: "Είναι τρέλα, ένα ιδιαίτερο ματς και νιώθεις όλη αυτήν την ενέργεια".

Μίτσελ: "Το πράσινο του Παναθηναϊκού στην Ισπανία λέμε ότι είναι το χρώμα της ελπίδας το κόκκινο όμως είναι το χρώμα του πάθους. Θα δούμε τι θα γίνει ".

Η κόντρα Μαρινάκη, Αλαφούζου

Προς το τέλος του ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού να αναφέρεται στο ντέρμπι στο "Γ. Καρϊσκάκης" όπου η ομάδα του είχε επικρατήσει με 2-1 και μετά είχε ακολουθήσει η επίθεση στον Τζιμπρίλ Σισέ.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αναφέρει: "Το γκολ που είχαμε σκοράρει ήταν στα τελευταία λεπτά ίσως και στις καθυστερήσεις. Είναι κάτι το οποίο σου δίνει ιδιαίτερη χαρά η ομάδα σου να μάχεται μέχρι το τέλος, μέχρι τις καθυστερήσεις, να σκοράρει και να κερδίζει".

Εν συνεχεία έρχονται οι δηλώσεις που είχε κάνει ο Γιάννης Αλαφούζος για τον Ολυμπιακό, μιλώντας για εύνοια που είχε η ομάδα των "ερυθρόλευκων" όσον αφορά την διαιτησία:

"Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει τα 13 πρωταθλήματα το οποίο είναι άρρωστο. Είναι απίστευτα τα όργια που γίνονται με την διαιτησία στην Ελλάδα. Και υπέρ του Ολυμπιακού και εναντίον των αντιπάλων του Ολυμπιακού είναι απίστευτα.

Έχουμε περιπτώσεις όπου σε διαιτητές, οι οποίοι σφύριξαν κατά την εκτίμηση του Ολυμπιακού εις βάρος του μετά ανατινάχθηκε ο φούρνος του στην Καλαμάτα και έπαψε να είναι διαιτητής. Έχουνε δείρει διαιτητές και όλα περνάνε σαν να μην έχουν συμβεί τίποτα".

Ακολουθεί η απάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη που σημειώνει: "Αν ο κ. Αλαφούζος έχει το οποιοδήποτε στοιχείο τον προκαλώ να το βγάλει στην δημοσιότητα, να πάει στις αρμόδιες αρχές, να το καταθέσει για να μπορέσει να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δεν έχει καλό είναι να μιλάει λιγότερο, να συγκεντρωθεί στην ομάδα του και να κοιτάξει πως θα ξεπεράσει την μεγάλη κρίση".

Το ντέρμπι της Ριζούπολης

Στο ντοκιμαντέρ αρκετός λόγος γίνεται και για το ματς της Ριζούπολης με πλάνα από εκείνο το ματς αλλά και τους Νικοπολίδη και Σεϊταρίδη να καταθέτουν την άποψη τους. Ενώ υπάρχει εκτενής αναφορά και για το ντέρμπι της Λεωφόρο με διαιτητή τον Ευθυμιάδη.

Ο παλαίμαχος γκολκίπερ αρχικά κάνει λόγο για πράγματα που έχουν ξανασυμβεί αν και στην συνέχεια παραδέχεται ότι υπήρξε τρομοκρατία ενώ ο "Γιούρκας" σημειώνει πως ποτέ άλλοτε δεν έχει φοβηθεί τόσο πολύ.

Νικοπολίδης: "Ίσως είναι το πιο πολυσηζητημένο παιχνίδι γιατί ήταν ένα παιχνίδι ένας τίτλος. Ήταν ένα κλίμα πάρα πολύ δύσκολο, όχι όμως πρωτοφανές κλίμα, έχει ξανασυμβεί και σε άλλα γήπεδα. Αν έχεις παίξει μπάλα στην Ελλάδα το καταλαβαίνεις. Υπήρχε δυσκολία στο να φτάσουμε στο γήπεδο, στο να κατέβουμε, υπήρχαν άτομα μέσα στα αποδυτήρια που δεν έπρεπε να βρισκόντουσαν, υπήρχε ένα είδος τρομοκρατίας".

Σεϊταρίδης: "Εκεί πραγματικά φοβήθηκα γιατί είχανε μπει στα αποδυτήρια κάποιοι άνθρωποι της αντίπαλης ομάδας, μας εκφόβισαν, μας είπαν κάποια πράγματα. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού έβλεπες να μας σημαδεύουν με διάφορα πιστόλια, πετούσαν φωτοβολίδες, μπουκάλια, πετάγανε μαχαίρια μέσα. Εννοείται ότι θα φοβηθείς. Δεν γίνεται να πηγαίνεις να πάρεις την μπάλα και να σου πετάνε μαχαίρια ή να βλέπεις τον άλλο να σε σημαδεύει με το όπλο και να σου πετάει φωτοβολίδες".

Πατέρας: "Ο Σισέ αγάπησε την Ελλάδα"

Επίσης αρκετή ώρα γίνεται αναφορά στην παρουσία του Τζιμπρίλ Σισέ στην Ελλάδα και στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και μάλιστα φιλοξενούνται και δηλώσεις του Νικόλα Πατέρα για τον Γάλλο άσο με τον πρόεδρο της πράσινης ΠΑΕ να αναφέρεται στην μετακίνηση του Γάλλου σούπερ σταρ λέγοντας:

"Ήταν πολύ δύσκολο να πείσουμε τον Τζιμπρίλ να έρθει στην Ελλάδα γιατί ήταν σε μια πολύ μεγάλη γαλλική ομάδα αλλά καταφέραμε μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων να τον πείσουμε να κάνει ταξίδι να έρθει στην Ελλάδα.

Όταν ήρθε στην Ελλάδα και έμεινε στην Βουλιαγμένη και έμεινε στον Αστέρα ερωτεύτηκε την Ελλάδα, νομίζω ότι εκτίμησε πάρα πολύ τον καλό μας τρόπο και την γενναιοδωρία μας και έτσι αποφάσισε να έρθει να παίξει στον Παναθηναϊκό".

Ενώ ο ίδιος ο Σισέ κάνοντας ένα φλας μπακ στην άφιξη του στην χώρα μας είχε πει: "Θυμάμαι 2.000 κόσμο στο αεροδρόμιο να με περιμένει. Ήταν έκπληξη για μένα. Σκέφτηκα ότι για κάποιον άλλον είναι εδώ αλλά τελικά ήταν για μένα. Ένιωσα την τρέλα τους από την πρώτη στιγμή".

Μεγάλη σημασία η νίκη στο ντέρμπι

Όπως είναι φυσικό υπήρχε αναφορά και για το ντέρμπι που είχε γίνει πέρσι στο "Γ. Καραϊσκάκης" και το οποίο παρακολούθησε από κοντά το γαλλικό συνεργείο και έληξε ισόπαλο 1-1.

Οι Μίτσελ και Σεϊταρίδης είχαν καταθέσει την άποψη τους για το για ποιον λόγο ήθελε ο καθένας την νίκη με τον Ισπανό τεχνικό να σημειώνει:

"Το να κερδίσουμε τον Παναθηναϊκό θα είναι το κερασάκι στην τούρτα. Αν κατακτήσουμε το πρωτάθλημα κερδίζοντας το ντέρμπι τότε έχει διαφορετική αξία και μια ιδιαίτερη "γεύση". Όταν κερδίσαμε το πρωτάθλημα μαθηματικά πριν τέσσερις αγωνιστικές "ΟΚ", υπήρξαν συγχαρητήρια, μπράβο πολύ καλά αλλά οι πραγματικοί πανηγυρισμοί θα είναι την επόμενη Κυριακή".

Ενώ από την πλευρά του ο άσος του Παναθηναϊκού είχε πει: "Την Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να δώσουμε φέτος μια μικρή χαρά στον κόσμο μας, γιατί τους έχουμε στενοχωρήσει, τους έχουμε απογοητεύσει, βέβαια καταλαβαίνουν και αυτοί τα προβλήματα που έχει η ομάδα αλλά είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να τους δώσουμε χαρά".

Η Πορτογαλία και ο τελικός του Γουέμπλεϊ

Επίσης ο Σεϊταρίδης κλήθηκε να μιλήσει και για την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος με την κατάκτηση του Euro 2004 τονίζοντας πως τώρα μπορεί να καταλάβει την αξία αυτής της κατάκτησης: " Να σου πω την αλήθεια όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο καταλαβαίνω πόσο μεγάλο ήταν αυτό που καταφέραμε. Στην αρχή ήταν σαν ένα τουρνουά, πήγαμε παίξαμε, δεν είχαμε καταλάβει το μέγεθος του κατορθώματος αυτού τώρα το καταλαβαίνουμε".

Τέλος και από τη στιγμή που υπάρχει αναφορά και στην εποχή όπου ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στον τελικό του Γουέμπλεϊ φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις του Κώστα Ελευθεράκη για την παρουσία του Πούσκας στον Παναθηναϊκό και τον τελικό με τον Άγιαξ:

"Με τον ερχομό του μεγάλου σε μέγεθος ανθρώπου πάνω από όλα και παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστή κ. Πούσκας αλλάζουν τα δεδομένα για τον Παναθηναϊκό. Μας έδωσε την αυτοπεποίθηση να πιστέψουμε πόσο καλοί ποδοσφαιριστές είμαστε ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε την πόρτα της Ευρώπης.

Το να φτάσουμε να παίξουμε ένα τελικό στο Γουέμπλεϊ με τον Άγιαξ ήταν σαν ένας ξεσηκωμός όλου του ελληνικού λαού. Βγήκε ο κόσμος έξω από την καταπίεση που ένιωθε εκείνα τα χρόνια".

Και το αποκορύφωμα είναι ότι χάνοντας από τον Άγιαξ τον τότε είχαν το θράσος οι διοικούντες τότε που ήταν στρατιωτικοί να μας βάλουν και πρόστιμο γιατί χάσαμε".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ