ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

GER vs ARG: Η απόλυτη σύγκρουση, η απόλυτη σύγκριση

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JULY 12:  A general overview of the Maracana on July 12, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil.  (Photo by Friedemann Vogel - FIFA/FIFA via Getty Images)
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JULY 12: A general overview of the Maracana on July 12, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Friedemann Vogel - FIFA/FIFA via Getty Images) FIFA VIA GETTY IMAGES

Τελικά δεν θα δούμε τον τελικό, που χρόνια περιμένουμε. Δικαίως αν αναλογιστεί κανείς την αστεία παρουσία της Βραζιλίας στον ημιτελικό. Θα δούμε όμως τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο εναντίον της απόλυτης ποδοσφαιρικής “μηχανής”.

Με 30 λεπτά επιπλέον στα πόδια τους και μια ημέρα ξεκούρασης λιγότερη από τον αντίπαλό της, η Αργεντινή καλείται να κάνει την υπέρβαση απόψε στο Μαρακανά. Απέναντί της η Γερμανία, η οποία προέρχεται από το αδιανόητο 7-1 σε βάρος της διοργανώτριας Βραζιλίας.

Κατοχή και μεταβιβάσεις

Τα πάντσερ στα προηγούμενα παιχνίδια τους, δεν άφηναν τον αντίπαλο να κάνει παιχνίδι. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς από το γεγονός ότι είχαν μέσο όρο κατοχής της μπάλας που έφτανε στο 60%, απέναντι στο 58.5% της Αργεντινής. Επίσης, η ακρίβεια στις μεταβιβάσεις των Γερμανών φτάνει στο 86.4% έναντι 85.9% των Λατίνων.

Φωτιά η γερμανική επίθεση

Οι αριθμοί των συγκεκριμένων κατηγοριών μπορεί να μη διαφέρουν πολύ, αλλά η διαφορά των τερμάτων είναι τεράστια. Ενδεικτικό είναι ότι η Γερμανία διαθέτει την καλύτερη επίθεση του τουρνουά έχοντας σκοράρει 17 φορές, έναντι 8 της Αργεντινής. Μάλιστα, τα μισά τέρματα της "αλμπισελέστε" τα έχει σημειώσει ένας ποδοσφαιριστής της. Ο Λιονέλ Μέσι.

GER vs ARG: Η απόλυτη σύγκρουση, η απόλυτη σύγκριση


Ο Μέσι και η ομαδικότητα

Βάσει αριθμών, ο καλύτερος με τη μπάλα στα πόδια ποδοσφαιριστής της Γερμανίας είναι ο Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος έχει 1.8 επιτυχημένη ντρίμπλα κατά μέσο όρο. Από την άλλη, πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο Λιονέλ Μέσι με 6.5 επιτυχημένες ντρίπλες σε κάθε ματς και ακολουθεί με 5.0 ο μεγάλος απόντας του τελικού, Ανχελ Ντι Μαρία. Ο παρανομαστής της σύγκρισης αυτής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία λειτουργεί περισσότερο ως ομάδα, ενώ η Αργεντινή βασίζεται περισσότερο στις ατομικές εμπνεύσεις των παικτών της.

Μπορείς να γίνεις Μαραντόνα;

Το 1986 η Αργεντινή νίκησε 3-2 τη Δυτ. Γερμανία στον τελικό του Μουντιάλ στο Μεξικό, με τον πιο διάσημο ποδοσφαιριστή της, Ντιέγκο Μαραντόνα, να πετυχαίνει 5 γκολ συνολικά στη διοργάνωση. Φέτος, ο Μέσι έχει 4 και φιλοδοξεί να γράψει κι αυτός το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, συνδυάζοντας το ρεκόρ με την κατάκτησης του τίτλου. Τι να το κάνεις αν σκοράρεις και δεν κερδίσεις;

Η Ιταλία και τα ντόρτια του 2010

Οι Γερμανοί από την άλλη, θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία του 1990, όπου στα γήπεδα της Ιταλίας, νίκησαν 1-0 τους Λατίνους με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αντρέας Μπρέμε και έβαλαν το 3ο αστέρι στη φανέλα τους. Πάντως, τα πάντσερ έχουν να θυμούνται μια πρόσφατη μεγάλη νίκη σε βάρος των αποψινών τους αντιπάλων. Στις 3 Ιουλίου 2010, όταν για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, τη συνέτριψαν 4-0! Δύο γκολ πέτυχε ο πρώτος σκόρερ πλέον στην ιστορία των Μουντιάλ, Μίροσλαβ Κλόζε και από ένα οι Μίλερ – Φρίντριχ. Λίγα έχουν αλλάξει από εκείνη τη Γερμανία, πολλά από την Αργεντινή, η οποία είχε τότε προπονητή τον Ντιεγκίτο.

Σύγκριση σε όλες τις γραμμές

Τερματοφύλακες (αβαντάζ η Γερμανία). Η φήμη που συνοδεύει τον Μάνουελ Νόιερ είναι ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο. Αυτό αποδεικνύεται και στα γήπεδα της Βραζιλίας, όντας στους διακριθέντες της ομάδας του ειδικά στα νοκ άουτ παιχνίδια. Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει την εμφάνιση που πραγματοποίησε απέναντι στη Βραζιλία ή την απόκρουση με το σηκωμένο χέρι στον “κεραυνό” του Μπενζεμά... Από την άλλη, ο Σέρχιο Ρομέρο έχει απαντήσει ήδη σε αυτούς που αμφέβαλλαν ότι μπορεί να υπερασπιστεί με επιτυχία τα καρέ της Αργεντινής. Παρότι δεν αγωνιζόταν ως βασικός στη Μονακό, ήρθε από τον πάγκο του Πριγκιπάτου και έγινε Βασιλιάς με τις δύο αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι, στον ημιτελικό με την Ολλανδία.

Αμυντικοί (αβαντάζ η Γερμανία): Η αμυντική λειτουργία της Γερμανίας έχει γίνει πιο συμπαγής από τότε που ο Γιοακίμ Λεβ αποφάσισε να επαναφέρει τον Φίλιπ Λαμ από το κέντρο στην αγαπημένη του θέση, αυτή του δεξιού μπακ. Ο Ματς Χούμελς έχει ρίξει άγκυρα στο κέντρο της άμυνας, η οποία δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα απέναντι στη Γαλλία και τη Βραζιλία. Το τι θα γίνει με τον Μέσι είναι άλλο θέμα. Η άμυνα της Αργεντινής θεωρήθηκε εξ αρχής η “αχίλλειος πτέρνα” της ομάδας στο φετινό Μουντιάλ, αλλά ήδη έχει ξεπεράσει τα 330 λεπτά χωρίς να δεχθεί γκολ στα νοκ άουτ παιχνίδια (συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης). Η αμυντική τετράδα, συμπεριλαμβανομένου και του διδύμουτης Μάντσεστερ Σίτι, Ζαμπαλέτα και Ντεμιτσέλις, τα πήγε περίφημα απέναντι στους Ρομπέν και Φαν Πέρσι στον ημιτελικό με την Ολλανδία.

GER vs ARG: Η απόλυτη σύγκρουση, η απόλυτη σύγκριση


Μέσοι (αβαντάζ η Γερμανία): Στο κέντρο εντοπίζεται η μεγάλη δύναμη των πάντσερ. Σβαϊνστάιγκερ, Κεντίρα – Κρόος – Οζίλ λειτουργούν σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Οι πρώτοι δύο κόβουν και οι άλλοι “ράβουν” το παιχνίδι της ομάδας. Θυμηθείτε απλά το ματς με τη Βραζιλία... Από την άλλη, η Αργεντινή χάνει πολύ από την ποιότητα και την ταχύτητά της, λόγω της απουσίας του Ανχελ Ντι Μαρία. Έχει όμως τον αρχηγό, Χαβιέ Μαστσεράνο, ο οποίος πραγματοποιεί συγκλονιστικό Μουντιάλ.

Επίθεση (αβαντάζ η Αργεντινή): Τι κι αν η Γερμανία έχει τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ, Μίροσλαβ Κλόζε. Μόνο και μόνο η παρουσία του Μέσι, είναι ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες. Μπορεί να μην έχει σκοράρει στα τελευταία 3 παιχνίδια, αλλά με 4 γκολ (τα μισά της ομάδας του) έχει αποδείξει γιατί έχει ψηφιστεί για 4 διαδοχικές χρονιές ο κορυφαίος παίκτης στον πλανήτη. Κανείς δεν ξεγράφει τους Ιγκουαϊν – Αγουέρο, αλλά μόνο ο Μέσι μπορεί να ορίσει την τύχη ενός αγώνα. Αυτό, όμως, μπορεί να το κάνει και ένα δυνατό “χαρτί” της Γερμανίας, που δεν είναι άλλο από τον Τόμας Μίλερ. Εκπληκτικός σκόρερ.

Σημειωτέον ότι όλοι οι αριθμοί και η συγκρίσεις πάνε περίπατο μόλις ο Ριτσόλι σφυρίξει την έναρξη του αγώνα... Καλό τελικό!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ vs ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Μέσος όρος ηλικίας

Γερμανία 25.8

Αργεντινή 28.7

Μέσος όρος ύψους

Γερμανία 72 ίντσες

Αργεντινή 71 ίντσες

Εμφανίσεις σε Μουντιάλ

Γερμανία 18

Αργεντινή 16

Φιναλίστ σε τελικό

Γερμανία 4

Αργεντινή 2

Τρίτη θέση

Γερμανία 4

Αργεντινή 0

Τέταρτη θέση

Γερμανία 1

Αργεντινή 0

Κατακτήσεις

Γερμανία 3 (1954, 1974, 1990)

Αργεντινή 2 (1978, 1986)

Κατάταξη FIFA

Γερμανία 2η

Αργεντινή 5η

Ποσοστό νίκης (όλων των εποχών)

Γερμανία 58.72%

Αργεντινή 54.40%

Γκολ (όλων των εποχών)

Γερμανία 2.23 υπέρ – 1.19 κατά

Αργεντινή 1.89 υπέρ – 1.07 κατά

Πρώτοι σκόρερ

Γερμανία: Γκερντ Μίλερ

Αργεντινή: Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

Πρώτοι σε συμμετοχές

Γερμανία: Λόταρ Ματέους

Αργεντινή: Χαβιέ Ζανέτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ