ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η τακτική ανάλυση της Ακτής Ελεφαντοστού

Η τακτική ανάλυση της Ακτής Ελεφαντοστού

Διαβάστε πώς παίζει η Ακτή Ελεφαντοστού, την οποία θα βρει στο δρόμο της η Ελλάδα, ποιοι είναι οι παίκτες κλειδιά της και ποιες οι αδυναμίες της.

Μία από τις ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο Μουντιάλ είναι η Ακτή Ελεφαντοστού. Το Sport24.gr είναι το ελληνικό μέσο που συμμετέχει στο "Guardian Experts' Network" για το Μουντιάλ 2014 και μέσω αυτού ο Φρανσουά Κουακού, ο οποίος γράφει στο "Challenge", αναλύει τακτικά τους Ελέφαντες:

Δεδομένης της ποιότητας των παικτών της Ακτής Ελεφαντοστού θα έπρεπε, όπως όλες οι μεγάλες ομάδες, έτσι κι εκείνη να έχει το δικό της στυλ παιχνιδιού. Ωστόσο, στα τελευταία μεγάλα τουρνουά οι "ελέφαντες" έχουν την τάση να εμφανίζονται προβληματικοί. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας ίσως έχουν περισσότερες πιθανότητες να εντυπωσιάσουν στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα και να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες μίας χώρας, η οποία πολλοί θεωρούν ότι θα είναι η πρώτη αφρικανική που θα φτάσει σε ημιτελικά αυτής της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με την κατάταξη της FIFA η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η καλύτερη ομάδα της Αφρικής τα τελευταία τρία χρόνια. Βρίσκονται σε έναν όμιλο που τους δίνεται η δυνατότητα να περάσουν, αφού έχουν να αντιμετωπίζουν Ιαπωνία, Ελλάδα και Κολομβία, ενώ η ομάδα είναι γεμάτη από παίκτες με εμπειρίες από δύο Παγκόσμια Κύπελλα. Γιαγιά Τουρέ, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Ζερβινιό, Σαλομόν Καλό και Γουιλφρίντ Μπονί είναι οι πέντε παίκτες που θα πάνε στη Βραζιλία έχοντας εξαιρετική σεζόν. Όλοι τους μαζί σημείωσαν περισσότερα από 100 γκολ.

Η τακτική ανάλυση της Ακτής Ελεφαντοστού

Μπορεί οι παίκτες να έχουν μεγάλη πείρα, όμως, ο προπονητής τους, ο πρώην Γάλλος διεθνής Σαμπρί Λαμουσί, δεν έχει εμπειρία από Παγκόσμιο Κύπελλο ούτε ως παίκτης ούτε ως προπονητής. Μετά το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2013, σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών ο Λαμουσί ήταν ανάμεσα σε δύο συστήματα. Μερικές φορές χρησιμοποιούσε το 4-4-2, αλλά πιο συχνά το 4-3-3. Σε αυτό το σύστημα ο Ζερβινιό αρχίζει αριστερά, ο Καλού δεξιά και ο Ντρογκμπά στην κορυφή έχοντας πίσω του τον Τουρέ. Ο Σερέ Ντι της Βασιλείας και ο Σεΐκ Τιοτέ της Νιούκαστλ, είναι εκείνοι που έχουν περισσότερες αμυντικές αρμοδιότητες.

Το κέντρο της άμυνας είναι ιδιαίτερα έμπειρο, αλλά το ερώτημα είναι η ταχύτητα. Κολο Τουρέ και Ντιντιέ Ζοκορά. Ο αριστερός μπακ πιθανότατα θα είναι ο Αρτούρ Μποκά, όπως ισχύει για περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ δεξιά θα παίξει ο 21χρονος Σέρζ Οριέ της Τουλούζ, ο οποίος έχει συνδεθεί με την Άρσεναλ. Φαίνεται σωστό σε μία σεζόν που έβαλε έξι γκολ με τον σύλλογό του και είχε ίδιες ασίστ.

Ποιος θα εκπλήξει και ποιος θα απογοητεύσει

Ο Ζερβίνιο θα εντυπωσιάσει. Μπορεί να απέτυχε στην Άρσεναλ, αλλά είναι ο κατάλληλος για τη Βραζιλία έχοντας μία εξαιρετική σεζόν με τη Ρόμα. Εκρηκτικός, διεισδυτικός και ικανός να δημιουργήσει προβλήματα σε κάθε άμυνα. Όσο για την απογοήτευση, θα μπορούσε να είναι ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Αυτό εξαρτάται από το πώς θα τον χρησιμοποιήσει ο Σαμπρί Λαμουσί. Δε θα έπρεπε να ξεκινάει, αλλά να μπαίνει ως αλλαγή. Οι δυνάμεις του έχουν φθαρεί, αλλά η υπερηφάνεια του είναι τέτοια που είναι αποφασισμένος να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το έκανε και όταν μπήκε ως αλλαγή στη φιλική ισοπαλία με το Βέλγιο (2-2).

Στόχος

Για μία φορά η κληρωτίδα στάθηκε καλή με τους Ελέφαντες, αλλά είναι κρίμα που τα χρόνια έχουν περάσει για μερικούς τόσο καλούς παίκτες. Ωστόσο, έχουν ακόμα την ποιότητα και θα μπορούσαν περάσουν τον όμιλο. Αυτό, άλλωστε, είναι και το λιγότερο. Η ασταθής άμυνά τους ίσως τους αποτρέψει από το να πάνε πιο μακριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ