Moυντιάλ: Το κλάμα του Γκασκόιν
Το δράμα του Πολ Γκασκόιν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας συγκίνησε ένα ολόκληρο έθνος. Διαβάστε την ιστορία.
Ο Πολ Γκασκόιν ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο ποδόσφαιρο της Αγγλίας. Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ποδοσφαιριστές στη Βρετανία και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είχε άστατη προσωπική ζωή. Ο ευάλωτος χαρακτήρας του, τα κρούσματα απειθαρχίας και οι κόντρες του ήταν οι βασικοί λόγοι που άλλαζε συχνά ομάδες.
Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του στάθηκε εμπόδιο ώστε να κάνει μεγαλύτερη καριέρα. Ο Τζορτζ Μπεστ ήταν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ποδοσφαιριστή με τεράστιο ταλέντο και άστατη ζωή πριν απ' αυτόν.
Μετά το τέλος της καριέρας του είχε δηλώσει ότι ήθελε να ξαναγυρίσει στα γήπεδα καθώς "αισθανόταν χωρίς ταυτότητα". Για μια ολόκληρη γενιά ο Γκασκόιν ήταν η πιο ελκυστική φιγούρα του ποδοσφαίρου στην Αγγλία.
Το κύπελλο Αγγλίας που κατέκτησε με την Τότεναμ το 1991 αποτελεί το σημαντικότερο τρόπαιο στην καριέρα του ενώ έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο με την Ρέιντζερς και ένα Λιγκ Καπ με την Μίντλεσμπρο. Εκτός Βρετανίας αγωνίστηκε στη Λάτσιο.
Αγωνίστηκε 57 φορές στην εθνική Αγγλίας σημειώνοντας δέκα γκολ. Με τα "λιοντάρια" έφθασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, την καλύτερη θέση της Αγγλίας σε τελικά φάση παγκοσμίου κυπέλλου μετά την κατάκτηση του τροπαίου το 1966 στην έδρα της.
Στην Ιταλία ο Γκασκόιν ήταν αναμφίβολα ένα από τα αστέρια της διοργάνωσης. Η Αγγλία διέθετε σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως οι Γκάρι Λίνεκερ, Στιούαρτ Πιρς, Κρις Γουόντλ και τον γερόλυκο τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον.
Οι παίκτες του Μπόμπι Ρόμπσον έφθασαν πολύ κοντά να παίξουν στον τελικό. Στον ημιτελικό που διεξήχθη στο Τορίνο αντιμετώπισαν την Γερμανία του Φρανς Μπεκενμπάουερ, ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης.
Ο ημιτελικός κρίθηκε στα πέναλτι με νικήτρια την Γερμανία. Στην κανονική διάρκεια και την ημίωρη παράταση ο αγώνας έληξε 1-1. Ο Γκασκόιν ήταν εντυπωσιακός στο ματς και στην πιο αντιπροσωπευτική στιγμή στην καριέρα του εμφάνισε τον ευάλωτο χαρακτήρα του όταν δέχτηκε κίτρινη κάρτα και αντιλήφθηκε ότι δεν θα αγωνίζονταν στον τελικό σε περίπτωση που προκρίνονταν η Αγγλία.
Ο Γκάζα προσπάθησε να κρύψει την απογοήτευση του σκουπίζοντας τα δάκρυα του. Στην διαδικασία των πέναλτι είχε επιλεχθεί να εκτελέσει το τέταρτο πέναλτι, αυτό που έχασε ο Γουόντλ, αλλά δεν ήταν σε κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση μία τόσο κρίσιμη στιγμή.
Μετά το τέλος του ημιτελικού ο Γκασκόιν δακρυσμένος χειροκρότησε τους φιλάθλους της Αγγλίας. Ήταν δύσκολο μετά τον άδοξο αποκλεισμό να κρύψει την απογοήτευση του. Ένα ολόκληρο έθνος είχε συγκινηθεί με το δράμα του.