Πρωτιά με "ζωγραφιά" του Γιανουζάι για το Βέλγιο, 1-0 την Αγγλία
Με ένα καταπληκτικό σε εκτέλεση τέρμα του Γιανουζάι στο 51', το Βέλγιο νίκησε με σκορ 1-0 την Αγγλία, έκανε το "τρία στα τρία" και πήρε την πρωτιά στον όμιλο. Βέλγιο - Ιαπωνία και Αγγλία - Κολομβία στην φάση των "16".
Για την 3η αγωνιστική του Group G στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, Αγγλία και Βέλγιο αναμετρήθηκαν στο Kaliningrad Stadium, με φόντο την πρωτιά του ομίλου. Το γκολ του Γιανουζάι στο 51' αποδείχθηκε αρκετό για να κρίνει την αναμέτρηση αλλά και το... bracket.
Αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από την αναμέτρηση στο Καλίνινγκραντ:
1. ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟΥΣ "16"
Λίγο ενδιέφερε τους προπονητές τι θα γίνει στην μεταξύ τους αναμέτρηση. Το έδειξαν και με τις επιλογές τους για την ενδεκάδα. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ προχώρησε σε οκτώ αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στον Παναμά, ενώ ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ τον ξεπέρασε κατά μια, βάζοντας εννέα καινούρια πρόσωπα στην ενδεκάδα σε σχέση με όσους είχε ξεκινήσει στο παιχνίδι με την Τυνησία.
Κούραση, κάρτες και πιθανοί τραυματισμοί θα παίξουν σημαντικό ρόλο καθώς ξεδιπλώνεται το τουρνουά και στα δύο στρατόπεδα ήταν ξεκάθαρο πως δεν ήθελαν να εκθέσουν σε τέτοιο κίνδυνο τις πρώτες τους ιεραρχικά επιλογές.
Το Βέλγιο πήρε την πρώτη θέση του ομίλου χάρη σε τέρμα του Γιανουζάι στο 51' και μαζί "κέρδισε" την Ιαπωνία ως αντίπαλο στους "16", στέλνοντας την Αγγλία πάνω στην Κολομβία.
Η αποστολή των "κόκκινων διαβόλων" είναι θεωρητικά πιο βατή, όμως σε περίπτωση πρόκρισης θα πέσει στα προημιτελικά επάνω στον νικητή του ζευγαριού Βραζιλία - Μεξικό.
Από την άλλη, αν η Αγγλία ξεπεράσει το εμπόδιο των Κολομβιανών, θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια εκ των Σουηδίας ή Ελβετίας στους "8"...
2. ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
Αξιοθαύμαστη η πληρότητα των "κόκκινων διαβόλων" στο ρόστερ, με ποδοσφαιριστές που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά θέση και μικρή απόσταση στην ποιότητα. Γεγονός που δίνει ξεχωριστή δυνατότητα στον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να προχωρά σε αλλαγές διάταξης και τακτικής, ανάλογα με τις ανάγκες πριν ή τη διάρκεια του αγώνα.
Αν αυτή η 23άδα ήταν ντυμένη στα χρώματα της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας, εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.
Όμως το Βέλγιο δεν είναι δοκιμασμένο σε καταστάσεις πίεσης, δεν υπάρχει ασφαλές δείγμα για τον τρόπο που μπορεί να αντιδράσει όταν η μπάλα "καίει". Αν στη διάρκεια του τουρνουά αποδείξει πως διαθέτει και χαρακτήρα ανάλογο της ποιότητας του, τότε μπορεί κάλλιστα να δώσει μια ξεχωριστή νότα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018.
3. ΜΟΙΑΖΕΙ -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- ΣΟΒΑΡΗ, ΕΧΕΙ & ΛΥΣΕΙΣ Η ΑΓΓΛΙΑ
Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν βιαστικές κρίσεις σχετικά με την ικανότητα της Αγγλίας να διακριθεί στις μεγάλες διοργανώσεις. Τα αποτελέσματα γνωστά και απογοητευτικά για τους υποστηρικτές της.
Αν κάτι δείχνει να έχει αλλάξει, αυτή είναι η σοβαρότητα που βγάζουν στον αγωνιστικό χώρο τα "τρία λιοντάρια" υπό τις οδηγίες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Πλάνο διαθέτουν, παίκτες να το υπηρετήσουν επίσης. Η ψυχολογική τους ετοιμότητα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνουν στα γήπεδα της Ρωσίας.
Επιπροσθέτως, οι Άγγλοι διαθέτουν αξιόλογες λύσεις από τον πάγκο. Ο Κέιχιλ κάλλιστα μπορεί να παίξει βασικός, το ίδιο ο Ρόουζ με τον Ντάιερ, ο Βάρντι ή ο Ράσφορντ ίσως να πρόσφεραν περισσότερα και από τον Στέρλινγκ στο πλάι του αρχηγού τους, Χάρι Κέιν.
4. Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
Το Βέλγιο είχε μεγαλύτερη διάθεση αλλά και ποιότητα με τη μπάλα στα πόδια, όπως και ικανότητα σε καταστάσεις "1 vs 1". Μια τέτοια εκμεταλλεύτηκε στο 51', πετυχαίνοντας τους Άγγλους σε ανισορροπία μετά από ένα πούλημα της μπάλας του Ντελφ, με τον Γιανουζάι να νικάει τον Πίκφορντ έπειτα από καταπληκτική εκτέλεση με το αριστερό στην δεξιά γωνία του 24χρονου γκολκίπερ.
Στο 66' ο Ράσφορντ πήρε την εξαιρετική κάθετη πάσα του Βάρντι, όμως στο τετ-α-τετ με τον Κουρτουά απέτυχε να βρει το γκολ της ισοφάρισης για την Αγγλία. Ο Φελαϊνί στο 83' έβαλε... πλάτη στον Κουρτουά, διώχνοντας το πλασέ του Γουέλμπεκ, με τη μπάλα να κατευθύνεται χαμηλά δίπλα στο αριστερό δοκάρι της εστίας των Βέλγων.
Μια "ζωγραφιά" μείον ένα άστοχο τετ-α-τετ συν το πόδι του Φελαϊνί = τρίποντο και πρωτιά για το Βέλγιο, που έκανε το "τρία στα τρία" στον έβδομο όμιλο της διοργάνωσης.
Γήπεδο: Kaliningrad Stadium Διαιτητής: Damir Skomina (SVN) Βοηθοί: Jure Praprotnik (SVN), Robert Vukan (SVN) ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Τζόουνς, Στόουνς (46' Μαγκουάιρ), Κέιχιλ, Αλεξάντερ-Άρνολντ (79' Γουέλμπεκ), Ντάιερ, Ντελφ, Λόφτους-Τσικ, Ρόουζ, Βάρντι, Ράσφορντ. ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Ντεντόνκερ, Μπογιατά, Βερμάλεν (74' Κομπανί), Τσαντλί, Τίλεμανς, Φελαϊνί, Ντεμπελέ, Τ. Αζάρ, Γιανουζάι (86' Μέρτενς), Μπατσουαγί. Γκολ: / 51' Γιανουζάι Κάρτες: / 19' Τίλεμανς, 33' Ντεντόνκερ |
Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ GROUP G:
1. Βέλγιο 9 (9-2)
2. Αγγλία 6 (8-3)
3. Τυνησία 3 (5-8)
4. Παναμάς 0 (2-11)
Photo credits: AP Photo/Alastair Grant, Hassan Ammar, Michael Sohn, Petr David Josek