Στον τελικό η Γαλλία, 1-0 το Βέλγιο
Η Γαλλία με γκολ του Ουμτιτί στο 51' κέρδισε με σκορ 1-0 το Βέλγιο και εξασφάλισε το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης, περιμένοντας την αντίπαλο της μέσα από το ζευγάρι Κροατία - Αγγλία.
Στο Saint-Petersburg Stadium της Ρωσίας, η Γαλλία επικράτησε με σκορ 1-0 του Βελγίου και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, με τον Ουμτιτί να σημειώνει στο 51' το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης με κεφαλιά.
Αυτά είναι τα τρία πράγματα που μάθαμε από τον ημιτελικό της Αγίας Πετρούπολης:
1. ΜΕ ΝΤΕΜΠΕΛΕ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ είχε εκπλήξεις στις επιλογές του. Τόσο με την παρουσία του Ντεμπελέ στην βασική ενδεκάδα, όσο και με το πλάνο που αφορούσε την μετάβαση της ομάδας του από φάση άμυνας σε κατάσταση επίθεσης.
Το Βέλγιο αμυνόταν σε 4-3-3, με τον Τσαντλί δεξί μπακ, τους Βιτσέλ - Ντεμπελέ - Φελαϊνί στον άξονα της μεσαίας γραμμής και τους Ντε Μπράινε - Αζάρ - Λουκακού να πιέζουν μπροστά.
Ο Μαρτίνεθ είχε και συγκεκριμένη τακτική αντιμετώπισης για την δημιουργία των Γάλλων από χαμηλά. Ο Φελαϊνί ήταν κολαούζος του Πογκμπά, Ντεμπελέ - Βιτσέλ μοιράζονταν τον χώρο από πίσω και όταν ο Καντέ γινόταν τρίτο στόπερ ο Λουκακού έμενε πάντα στον άξονα για να μην του επιτρέψει να πάρει τη μπάλα.
Σε φάση κατοχής, ο Τσαντλί γινόταν ο εξτρέμ της δεξιάς πτέρυγας, με τον Μπράινε να συγκλίνει προς τα μέσα και τον Φελαϊνί να ανεβαίνει ως την πλάτη του Λουκακού, αφήνοντας την κυκλοφορία της μπάλας στον Ντεμπελέ.
Το Βέλγιο επιζητούσε την πρωτοβουλία, ήθελε την κατοχή (58% στο ημίχρονο) δεν φοβόταν να επιτεθεί, αλλά όχι με αλόγιστα ρίσκα. Ανεβάζοντας πολλούς παίκτες στην περιοχή ήξερε πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κόντρα, έτσι η λογική κυριαρχούσε στο παιχνίδι των "κόκκινων διαβόλων".
Ο Αζάρ με 6/6 ντρίμπλες (οι υπόλοιποι 21 παίκτες είχαν 8 ντρίμπλες όλοι μαζί), 9/9 μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και 23/23 μεταβιβάσεις γενικά, ήταν ο παίκτης που ξεχώριζε στο πρώτο μέρος, αλλά η παρουσία του αρχηγού από μόνη της δεν έφτανε. Ζητούνταν συμπαραστάτες.
2. ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΑΝ ΤΑ ΓΚΕΜΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΣΑΝ
Ο Ντιντιέ Ντεσάν από την αρχή του τουρνουά κρατάει τα γκέμια της ομάδας του, που στο εκρηκτικό 20λεπτο με την Αργεντινή έδειξε ότι μπορεί να τρέξει σαν καθαρόαιμο στο χορτάρι.
Σε διάταξη 4-4-1-1, τον Ματουϊντί τύποις αριστερό χαφ και τον Γκριεζμάν στην πλάτη του Ζιρού, η Γαλλία περίμενε υπομονετικά και μέχρι... παρεξηγήσεως πίσω από την μπάλα, με σκοπό να εκμεταλλευτεί ένα λάθος του αντιπάλου για να βγάλει κόντρα.
Ο πρώτος στόχος στον κενό χώρο ήταν φυσικά ο Εμπαπέ, με τον Ματουϊντί να είναι το κρυφό χαρτί του Ντεσάν, επιχειρώντας να κινηθεί στο διάστημα ανάμεσα στον Τσαντλί και τον Αλντερβάιρελντ.
Ο Γκριεζμάν γύριζε στον άξονα να κάνει το σκαλοπάτι, ο Ζιρού ήταν απρόσμενα κινητικός και η Γαλλία έβρισκε δημιουργία όταν ανέβαιναν σωστά την πτέρυγα οι Παβάρ - Ερνάντες.
Το ερώτημα για τον Ντεσάν ήταν αν η συντηρητική λογική με την οποία προσέγγιζε τον ημιτελικό ήταν και η ενδεδειγμένη για την ομάδα του.
Η απάντηση μάλλον είναι θετική, καθώς η Γαλλία είχε τις περισσότερες επαφές σε αντίπαλη περιοχή στο 1ο ημίχρονο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (16) και το Βέλγιο τις λιγότερες (7).
3. ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΠΑ, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με το Βέλγιο και την Γαλλία να έχουν από δύο καλά διαστήματα στην αναμέτρηση, όπου δημιούργησαν ευκαιρίες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς Κουρτουά και Λορίς λειτουργούσαν σε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης.
Τέτοια δεν είχε η αεροπορία του Βελγίου νωρίς στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου, όταν από εκτέλεση κόρνερ του Γκριεζμάν, ο Ουμτιτί στο πρώτο δοκάρι νίκησε τον Φελαϊνί, σκοράροντας με το κεφάλι για το προβάδισμα της Γαλλίας στο 51'!
Το αρχικό πλάνο του Βελγίου με τον Ντεμπελέ είχε μπει στο αρχείο, έτσι ο Μαρτίνεθ έριξε στο ματς τον Μέρτενς αντί του μέσου της Τότεναμ με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα.
Το παιχνίδι πλέον ήταν στα μέτρα της Γαλλίας, που κρατούσε τη συνοχή στις γραμμές της και τους "κόκκινους διαβόλους" μακριά από την περιοχή του Λορίς.
Ό,τι και να δοκίμασε ο Μαρτίνεθ δεν είχε αντίκρισμα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που για το Βέλγιο δεν εμφανίστηκε συμπαραστάτης για τον Αζάρ.
Η... συντηρητική Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάν έκανε τη δουλειά της και 20 χρόνια μετά την κατάκτηση του τροπαίου θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία, μετά το 2006 (έχασε από την Ιταλία), να στεφθεί ξανά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στον τελικό της 15ης Ιουλίου.
Γήπεδο: Saint-Petersburg Stadium Διαιτητής: Andres Cunha (URU) Βοηθοί: Nicolas Taran (URU), Mauricio Espinosa (URU) ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Λορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντές, Καντέ, Πογκμπά, Ματουϊντί (86' Τολισό), Εμπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού (85' Ενζονζί). ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Βερτόνχεν, Βιτσέλ, Φελαϊνί (80' Καράσκο), Ντεμπελέ (60' Μέρτενς), Τσαντλί, Ντε Μπράινε, Αζάρ, Λουκακού. Γκολ: 51' Ουμτιτί / - Κάρτες: 87' Καντέ, 90+2' Εμπαπέ / 63' Αζάρ, 71' Αλντερβάιρελντ, 90+4' Βερτόνχεν |
AP Photo/Natacha Pisarenko, Martin Meissner