ΑΕΚ

"Μπορεί να χτιστεί γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια"

"Μπορεί να χτιστεί γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια"
INTIME SPORTS

"Ένα εφικτό σχέδιο δεν θα αμφισβητηθεί από κανέναν", τόνισε ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας Σταύρος Κόντος, σε συνέντευξη που παραχώρησε για το γηπεδικό.

Ο κ. Κόντος μίλησε στην εφημερίδα "η ΩΡΑ των σπορ" λέγοντας πως είναι στο χέρι της ΠΑΕ ΑΕΚ και του Ερασιτέχνη να αποφευχθούν και άλλες καθυστερήσεις στο θέμα το οποίο καίει τους φίλους της ομάδας.

Ο Δήμαρχος της Ν. Φιλαδέλεφειας σημείωσε πως οι εμπορικές χρήσεις δεν είναι εμπόδιο, ενώ θεωρεί πως δεν μπορείς να περιμένεις επιτυχίες από μια ομάδα που δεν έχει έδρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Κόντου:

Πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής στη Νέα Φιλαδέλφεια από τη στιγμή που γκρεμίστηκε το γήπεδο μέχρι και σήμερα; Και παλαιότερα νομίζω μπορείτε να μας πείτε καθ’ ότι όπως ξέρω δεν φύγατε ποτέ από τη Νέα Φιλαδέλφεια…

«Όντως δεν έχω φύγει ποτέ από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Και μπορώ να πω όντως ότι είναι ταυτισμένη με την ΑΕΚ. Το γήπεδο είναι κάτι που λείπει από την πόλη. Έχω τη βεβαιότητα ότι όλοι οι άνθρωποι στη Νέα Φιλαδέλφεια, επιθυμούν να γυρίσει η ΑΕΚ πίσω. Ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιοι που δεν το επιθυμούν αυτό, αυτοί είναι πάρα πολύ λίγοι. Η ουσία είναι ότι όλοι θέλουν να γυρίσει πίσω με τις καλύτερες προϋποθέσεις».

Πως φαντάζεστε, πως θεωρείτε ότι θα είναι το πιο εφικτό σχέδιο για την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια; Αν έρθει αύριο το πρωί ο πρόεδρος της ΑΕΚ και καταθέσει ένα σχέδιο, τι ΔΕΝ θα θέλατε ν’ ακούσετε σε καμία περίπτωση;

«Δεν θέτω κανέναν περιορισμό σε αυτό που θα γίνει. Αρκεί αυτό που θα γίνει να είναι νόμιμο. Να μπορεί να υλοποιηθεί. Γιατί και την άλλη φορά έγινε προσπάθεια για να γίνει κάτι, όμως επί της ουσίας ήταν υπερβολικό και δεν μπορούσε να γίνει. Δεν έχω προτιμήσεις, ούτε γνωρίζω επ’ ακριβώς τι πρέπει να γίνει. Αυτό που γνωρίζω είναι πως χρειαζόμαστε ένα σχέδιο υλοποιήσιμο. Πολύ περισσότερο για να μπορέσουμε να το υποστηρίξουμε. Για να αποφύγουμε τις νέες καθυστερήσεις, τα νέα εμπόδια που πιθανώς θα δημιουργηθούν. Πρέπει με σοβαρότητα να κάτσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Αντιλήψεις ότι μπορεί να γίνουν όλα, σε καμία περίπτωση δεν μας βοηθάει».

Η κατασκευή κάποιων εμπορικών χώρων, ανεξαρτήτου εκτάσεως, θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανό να πλήξει εν παραδείγματι το εμπόριο στην περιοχή;

«Σε ένα σύγχρονο γήπεδο, έτσι και αλλιώς υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες οι οποίες είναι παράπλευρες του αθλητισμού. Θα υπάρχουν πιθανώς εστιατόρια, καφετέρειες, καταστήματα που θα εμπορεύονται προϊόντα της ομάδας, ίσως ένα μουσείο του συλλόγου. Σήμερα ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να πάει «ξερά» στο γήπεδο και να φύγει. Προτιμάει να κάνει μια βόλτα, να χαλαρώσει, να διασκεδάσει πριν το «κύριο πιάτο» της διασκέδασης, τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Το ποιες θα είναι αυτές οι εγκαταστάσεις και το πόσες θα είναι καθορίζεται ξεκάθαρα από τους κανόνες πολεοδομίας. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα εάν όλα είναι νομότυπα. Ίσα ίσα που περισσότερος κόσμος θα έρχεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα γνωρίζει την περιοχή και γιατί όχι να την αγαπήσει περισσότερο».

Τα προηγούμενα χρόνια θυμάστε κάποιες σημαντικές εμπορικές αλλαγές; Πριν την κατεδάφιση του γηπέδου υπήρχε έντονη δραστηριότητα τέτοιου είδους; Μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια επανάληψή της;

«Όταν σε μια περιοχή, υπάρχουν αρκετές χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι πριν και μετά τους αγώνες κάνουν κάποιες δραστηριότητες, οπωσδήποτε ένα σεβαστό εισόδημα θα φτάνει στους ανθρώπους της πόλης. Όπως και να ‘χει η Φιλαδέλφεια είναι χώρος επισκέψεως. Η πόλη μας δεν είναι αμειγώς οικιστική. Πολλοί άνθρωποι σήμερα επισκέπτονται τη Νέα Φιλαδέλφεια. Με την κατασκευή του γηπέδου αυτοί θα είναι ακόμα περισσότεροι. Από εκεί και πέρα θα χρειάζεται να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τους απορροφήσουμε ώστε να μην δημιουργηθεί ένα χάος. Σίγουρα θα είναι χρήσιμο για όλους».

Έχει τις υποδομές η Νέα Φιλαδέλφεια; Το λέμε αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί τρομερή αύξηση στον αριθμό οχημάτων για παράδειγμα. Ψάχνω να βρω όλα τα αρνητικά σενάρια και αν όντως υπάρχουν τα εχέγγυα για να αποφευχθούν…

«Αυτό είναι σωστό. Τα πράγματα από το 2003 και έπειτα έχουν αλλάξει ριζικά. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν πράγματα με μέτρο όπως είπαμε πιο πριν ώστε να μην υπάρξει χάος. Η Νέα Φιλαδέλφεια έχει βασικές υποδομές. Είναι μια πόλη που είναι οργανωμένη. Σίγουρα δεν είναι απλωμένη, ούτε υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι χώροι. Αν όλα λειτουργήσουν φυσιολογικά, αν χτιστούν κάποιοι χώροι υποδομής, πιστεύω πως δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα».

Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που θα πείσει τους 131 και τους… κάθε 131 ώστε ν’ αλλάξουν γνώμη και να επιτρέψουν την ανέγερση του νέου γηπέδου;

«Δεν εξαρτάται καθόλου από τους 131. Αυτό που θα τους πείσει, θα τους αναγκάσει να δεχτούν και δεν θα έχουν λόγο να διαμαρτυρηθούν, είναι να κτιστεί ένα γήπεδο μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Τότε δεν θα έχει κανένας να πει τίποτα και κανένας δεν θα μπορεί και δεν θα θέλει να διαμαρτυρηθεί! Το εύστοχο σχέδιο που θα προτείνει η ΑΕΚ θα έχει αν μη τι άλλο θετικό αντίκτυπο στους κατοίκους της περιοχής. Υπάρχουν μηχανισμοί που μπορούν να προεγκρίνουν το σχέδιο, έτσι ώστε να κερδιθεί χρόνος. Να ξέρουμε τι θα κάνουμε και τι θα αντιμετωπίσουμε».

Τι ήταν αυτό που στα προηγούμενα σχέδια εμπόδιζε την κατασκευή του γηπέδου;

«Μπορώ να το πω με μία λέξη. Οι υπερβολές. Μεγάλα ύψη, τεράστιο γήπεδο, τεράστιες κατασκευές, χωρίς υποδομές. Ένα υπερβολικό σχέδιο που προσπαθούσε να χωρέσει τα πάντα μέσα σε ένα χώρο που απλώς δεν τα χωρούσε. Εάν υπήρχε ένα φυσιολογικό σχέδιο δεν υπήρχε κανένας που να έφερνε αντιρρήσεις. Γνωρίζω καλά τη Φιλαδέλφεια. Έχω ζήσει αυτή την πόλη, το γήπεδο της ΑΕΚ, στο οποίο έχω πάει εκατοντάδες φορές. Γνωρίζω τον κόσμο της πόλης».

Δηλαδή ένα γήπεδο 30.000 θέσεων με 5.000 τ.μ. εμπορικές χρήσεις για παράδειγμα, είναι κάτι υπερβολικό;

«Δεν θα μπω στη λογική ούτε της δυναμικής του γηπέδου ούτε των εμπορικών χρήσεων. Είτε είναι 30 είτε 40 είτε 50.000 θέσεων δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει ένα πλάνο το οποίο είναι υλοποιήσιμο και να μην υπάρχει κάτι που να προκαλεί τα γρανάζια της αντίδρασης. Εγώ δεν είμαι μηχανικός. Όμως το σχέδιο που προτάθηκε την προηγούμενη φορά, πριν από λίγους μήνες από τη διοίκηση Αδαμίδη, φαίνεται ότι είναι πιο εφικτό, πιο υλοποιήσιμο. Φυσικά έχουν γίνει μόνο τα προοπτικά. Ακόμα δεν έχουν γίνει μελέτες και όπως επίσης δεν υπάρχει έγκριση από την πολεοδομία. Φυσικά εκκρεμεί πάντα και το θέμα της χρηματοδότησης. Πιστεύω πως θα είναι καλύτερα αν υπάρξει μέριμνα πάνω και σε αυτό το κομμάτι της διαδικασίας. Η ΑΕΚ προσβλέπει μόνο προς σε μία κατεύθυνση, την ιδιωτική επένδυση, ίσως θα έπρεπε να ψάξει κάτι διαφορετικό».

Υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο θα αποφέρει κέρδη και στον Δήμο;

«Η κατασκευή του γηπέδου έχει έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις στον Δήμο. Όταν υπάρχουν παράπλευρες δραστηριότητες είναι λογικό να υπάρχουν οφέλη και για τον Δήμο. Μοναδικές υποχρεώσεις του Δήμου δεν ξεφεύγουν από τα όρια της συντήρησης».

Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας με την ΠΑΕ;

«Τον κ. Αδαμίδη τον γνώρισα πριν από μερικούς μήνες. Επί της ουσίας δεν είναι τακτική ωστόσο όποτε έχει χρειαστεί θεωρώ ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεργασίας. Περισσότερη επαφή υπάρχει με το Ερασιτεχνικό Σωματείο καθ’ότι και αυτοί με τη σειρά τους αγωνίζονται για να λύσουν κάποια προβλήματα».

Ο κ. Βούρος είχε αναφερθεί σε ένα σχέδιο αξιοποίησης του χώρου του παλιού κτιρίου της Μπριτάνικα…

«Ναι, είναι μια τοποθεσία που πλέον έχει ενταχθεί στο σχέδιο. Είναι μια μεγάλη τοποθεσία που μπορεί να αξιοποιηθεί απέναντι από το χώρο της ΑΕΚ στη συνοικία Ειρήνη. Αν δεν κάνω λάθος ανήκει σε ιδιώτη. Οπότε θα πρέπει και να αγοραστεί το συγκεκριμένο κομμάτι. Πρέπει να μελετηθεί το τι μπορεί να γίνει. Θεωρώ ότι κάποιες λειτουργίες κάποιων τμημάτων της ΑΕΚ έχουν προβλεφθεί για εκεί. Είναι ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο».

Παρατηρείται μια διστακτικότητα στους πολίτες της περιοχής που έγκειται στο γεγονός πως ένα γήπεδο μπορεί να αποτελέσει εστία βίας;

«Δε νομίζω πως πρέπει να βλέπουμε αρνητικά τα πράγματα. Πρέπει να βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αν σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή ότι ένα γήπεδο θα φέρει τον κίνδυνο, θα προκαλέσει ζημιές στις περιουσίες, θα προκληθεί βία και τα σχετικά, τότε δεν κάνουμε τίποτα. Εμείς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα θετικά».

Από την επαφή σας με τη διοίκηση της ΑΕΚ είτε της ΠΑΕ είτε της Ερασιτεχνικής, θεωρείτε πως έχουν καταπιαστεί με ζέση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα;

«Δεν είναι ο ρόλος μου να κρίνω τις διοικήσεις των τμημάτων της ΑΕΚ. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι έχω διαπιστώσει πως υπάρχει επιθυμία απ’ όλες τις πλευρές να χτιστεί το γήπεδο της ΑΕΚ. Και είναι λογικό. Και θα πω τη γνώμη μου πάνω σε αυτό. Θεωρώ πως μια ομάδα που δεν έχει γήπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί να προοδεύει, να εξελίσσεται αγωνιστικά. Δεν λέω ότι είναι απίθανό. Αλλά ότι είναι πολύ δύσκολο. Χωρίς γήπεδο, χωρίς την έδρα σου, χωρίς τον κόσμο σου, πάντα υπάρχει μια έξτρα δυσκολία».

Αν το επόμενο πρωί, η ΑΕΚ κατέθεται ένα σχέδιο, σε πόσο χρόνο υπολογίζεται ότι θα ξεκινούσαν τα έργα;

«Ένα γήπεδο είναι μια ειδική κατασκευή. Ως εκ τούτου χρειάζονται συγκεκριμένες άδειες. Οπωσδήποτε όλοι οι φορείς θεωρώ ότι θα βοηθήσουν ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία. Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα, εάν το σχέδιο είναι εφικτό, τότε από τη δημοπράτηση του έργου μέχρι και την έναρξη των εργασιών, θεωρώ ότι δεν θα περάσει πολύς χρόνος».

Σε περίπτωση που τα πλάνα που θα παρουσιαστούν, παρουσιάσουν ελλείψεις ή κάποια προβλήματα ή κάποιες υπερβολές, είστε έτοιμοι να δώσετε μια εναλλακτική λύση για να βοηθήσετε πάνω σε αυτό;

«Αυτό που είχα πει όταν είχαμε κάνει τη συζήτηση ότι πριν κατατεθούν τα σχέδια μπορούμε να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και ποια θα είναι η αντιμετώπιση που θα τύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Είναι προτιμότερο να ξεπερνιώνται τα εμπόδια πριν ξεκινήσει η διαδικασία, να υπάρξει μια ομαλή πορεία, παρά να αντιμετωπίζονται εκείνη τη στιγμή. Κάποιες ιδέες διαφορετικές έχω διατυπώσει».

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ