ΑΕΛ

Πικρό και συνάμα γλυκό "αντίο" στο Αλκαζάρ

Πικρό και συνάμα γλυκό "αντίο" στο Αλκαζάρ
Αλκαζάρ INTIME SPORTS

Μέσα σε ένα κατάμεστο Αλκαζάρ οι φίλοι της ΑΕΛ είπαν "αντίο" στην έδρα που τους χάρισε μοναδικές στιγμές, πολλούς τίτλους και συγκίνηση για τα πρόσωπα που χάθηκαν στο παρελθόν. Το Sport24.gr θυμάται στιγμές του ένδοξου γηπέδου... (videos).

Μπορεί η ΑΕΛ να ηττήθηκε με 1-0 από τον Πανιώνιο στο τελευταίο ματς της ομάδας στο γήπεδο Αλκαζάρ, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους φίλους της ομάδας από το να στήσουν μια εκπληκτική γιορτή, για να αποχαιρετήσουν την έδρα που φιλοξένησε τα όνειρα τους για 46 χρόνια.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς... Το πρωτάθλημα του 1988; Τα Κύπελλα το 1985 και το 2007; Τις εκπληκτικές πορείες στην Ευρώπη το 1985, το 1986 και το 2007; Η ΑΕΛ έχει μεγάλη ιστορία και είναι δύσκολο να χωρέσει μέσα σε ένα κείμενο, όμως παραμένει για πάντα μέσα στις καρδιές των ανθρώπων που έβαλαν την ομάδα με τα βυσσινί σε ένα μικρό κομματάκι μέσα της.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τις επιτυχίες, και όχι μόνο, που γνώρισε το Αλκαζάρ, όπως και το πικρό, λόγω της ήττας από τον Πανιώνιο, "αντίο" την Κυριακή που μας πέρασε.

Δίπλα της από την πρώτη μέρα...

Το στάδιο Αλκαζάρ κατασκευάστηκε το 1962 και από την πρώτη κιόλας ημέρα φιλοξένησε την ομάδα της ΑΕΛ. Το όνομα Αλκαζάρ σημαίνει στα Αραβικά "κάστρο" και έχει ιστορία που ξεκινάει από το 1880! Τότε οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύονταν στο συγκεκριμένο σημείο για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.

Το 1930 ο χώρος όπου βρίσκεται το γήπεδο φιλοξενούσε μεγάλες γιορτές και πανηγύρια, όπου οι κάτοικοι έπαιρναν μέρος και οι νικητές μοιράζονταν δώρα και χρηματικά έπαθλα. Το 1933 δημιουργήθηκε αρχικά ο αγωνιστικός χώρος και μία περίφραξη γύρο από αυτόν, μέχρι το 1960 όπου το γήπεδο άρχισε σιγά σιγά να παίρνει την τελική του μορφή.

Το 1965 ανακατασκευάστηκε για πρώτη φορά, ενώ από τότε ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις με τελευταία το 2007.

Οι επιτυχίες, οι αποτυχίες και τα δάκρυα...

Το Αλκαζάρ είναι ένα γήπεδο όπου οι φίλοι της ΑΕΛ έζησαν πολλές στιγμές και μοιράστηκαν, ειδικά οι παλαιότεροι, πολλών ειδών συναισθήματα. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα για την ομάδα, με υποβιβασμούς, επιστροφές στην μεγάλη κατηγορία και επιτυχίες στο Κύπελλο Ελλάδας.

Οι μεγάλες επιτυχίες ωστόσο ξεκίνησαν από το 1980 και μετά, σε μία δεκαετία που γενικά έκρυβε πολλές συγκινήσεις στους φίλους των βυσσινί. Πρώτη επιτυχία για την ΑΕΛ το 1982 όταν και η ομάδα έφτασε στον τελικό Κυπέλλου, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ακολούθησε αυτός του 1984 και η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα το 1983.

Η μεγαλύτερη στιγμή όμως για την ΑΕΛ και το γήπεδο Αλκαζάρ ήρθε το 1988 και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε εκείνη τη σεζόν η ομάδα έκανε ρεκόρ θεατών στο παιχνίδι εναντίον του Παναθηναϊκού, καθώς συνολικά 19.000 φίλοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση! Η ΑΕΛ για την ιστορία κέρδισε με 2-1 με δυο γκολ του αείμνηστου Γιώργου Μητσιμπόνα.

Νωρίτερα η ΑΕΛ είχε... προειδοποιήσει πως ερχόταν με φόρα, καθώς το 1985 κατέκτησε το πρώτο της Κύπελλο Ελλάδας. Το ματς πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ, με την ΑΕΛ να σκορπά στους πέντε ανέμους τον ΠΑΟΚ του Βάλτερ Σκότσικ με 4-1! Στη συνέχεια έγινε φιέστα στο Αλκαζάρ όπου ο κόσμος αγκάλιασε την ομάδα.

ΑΕΛ: Πλίτσης, Παραφέτσας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Ανδρεούδης (86' Τσιώλης), Άνταμτσικ, Κμίετσικ, Βαλαώρας.

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (20' Καρασαββίδης), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Σίγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (63' Δαμανάκης).

Σκόρερ: Ζιώγας (39', 73 σουτ), Κμίετσικ (47' σουτ), Βαλαώρας (75΄σουτ) - Σκαρδάτος (55' σουτ)

Τα μαύρα χρόνια και η αναγέννηση...

Η συνέχεια ήταν δύσκολη για την ομάδα της ΑΕΛ, καθώς η χρυσή γενιά του 80' χάθηκε. Άλλοι παίκτες σταμάτησαν, άλλοι πήραν μεταγραφή, ενώ την ομάδα σημάδεψε ο θάνατος του Γιώργου Μητσιμπόνα το 1997 μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Οι βυσσινί έφτασαν στο σημείο να γίνουν ομάδα "ασανσέρ" στην δεύτερη και την τρίτη κατηγορία, όμως όλα άλλαξαν το 2004 όταν και τις τύχες της ομάδας πήρε στα χέρια του ο Κώστας Πηλαδάκης από τον Νίκο Σωτηρούλη.

Μαζί του η ΑΕΛ επανήλθε στους τίτλους το 2007 με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, σε ένα παιχνίδι εναντίον του Παναθηναϊκού. Την ίδια σεζόν η ομάδα έκανε εκπληκτική πορεία στην Ευρώπη, θυμίζοντας την ΑΕΛ της δεκαετίας το 80'.

ΑΕΛ: Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Βενετίδης, Φέρστερ, Νταμπίζας, Μπασιλά, Φωτάκης, Διγκόζης, Κλέιτον (85' Βάλλας), Αλωνεύτης (72' Καλαντζής), Κόζλεϊ (60' Αντσούε).

Παναθηναϊκός: Έμπεντε, Νίλσον (82' Σέριτς), Μόρις, Γκούμας, Βύντρα, Λεοντίου, Νίνης (73' Ρομέρο), Τζιόλης (86' Μπίσκαν), Μάντζιος, Ίβανσιτς, Παπαδόπουλος.

Σκόρερ: Κόζλεϊ (3' κεφαλιά), Αντσούε (82' σουτ) - Παπαδόπουλος (44' πέναλτι)

Δείτε βίντεο αφιέρωμα στο Κύπελλο...

Το πικρό "αντίο"... και το γλυκό αύριο

Την περασμένη Κυριακή (21/11/2010) η ΑΕΛ αποχαιρέτησε το στάδιο Αλκαζάρ μέσα σε κλίμα συγκίνησης, για όλες τις μνήμες του παρελθόντος (και τις πικρές απώλειες των Παναγιώτη Μπαχράμη και Αντόνιο Ντε Νίγκρις). Το κακό είναι πως οι βυσσινί ηττήθηκαν με 1-0 από τον Πανιώνιο, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους φίλους της ομάδας από το να τιμήσουν τον "ναό" με τον τρόπο που του αξίζει.

Αντίο λοιπόν στο αγαπημένο Αλκαζάρ και ραντεβού στις 5 Δεκεμβρίου στο AEL FC ARENA, έχοντας πάντα σαν οδηγό το ένδοξο παρελθόν.

Τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της Λάρισας, της AEL FC ARENA, θα γίνουν την Τρίτη 23/11 στις 19.00 και το Sport24.gr θα είναι εκεί καλύπτοντας μέσω Live Streaming κάθε λεπτομέρεια αυτής της μεγάλης γιορτής. Μείνετε συντονισμένοι!

TAGS ΑΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ