ΑΡΗΣ

Κούπερ: "Ο Άρης εξελίσσεται"

Κούπερ: "Ο Άρης εξελίσσεται"
INTIME SPORTS

Ο Κούπερ επανέλαβε πως χρειάζεται υπομονή για να φτάσει στην κορυφή ο Άρης και τόνισε πως η πειθαρχία είναι το κλειδί για τη συνέχεια χρησιμοποιώντας μάλιστα, τα λόγια της Μητέρας Τερέζα.

Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ έδωσε συνέντευξη στο "NovaSports 2" μια μέρα μετά την μεγάλη νίκη της ομάδας του στην Τούμπα.

Ερωτηθείς για το πρώτο του παιχνίδι στην Ελλάδα, το οποίο ήταν η ήττα με 4-1 στην Τούμπα και την αναμέτρηση της Κυριακής όπου ο Άρης κέρδισε με 1-0 μετά από δώδεκα χρόνια στην έδρα του Δικεφάλου, ο Κούπερ είπε: " Εκείνο το βράδυ ήταν σκληρό καθώς όταν κάνεις ντεμπούτο είσαι αισιόδοξος. Ήταν ένα χτύπημα, αλλά τότε δεν μπορούσα να το πω. Ήμουν αισιόδοξος για την ομάδα μου γιατί είχαμε κάνει καλή εμφάνιση όπως είχα δει στο βίντεο. Τότε προείχε η ανύψωση του ηθικού. Όσο για το τώρα, ήταν σημαντική και ιδιαίτερη νίκη γιατί τότε το ήξερα όμως τώρα με το καιρό καταλαβαίνεις τι σημαίνει ένα ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ. Είμαι ικανοποιημένος γιατί μ' αυτή τη νίκη ξεκινά μια νέα πορεία αλλά ξέρω και τι χαρά δίνει στον κόσμο της ομάδας μας".

Στη συνέχεια ο Κούπερ τόνισε πως ο χρόνος τον βοήθησε να μάθει περισσότερα και να παρουσιάσει αυτό που θέλει στον Άρη: " Ο χρόνος πάντα βοηθάει γιατί μαθαίνεις την πόλη, τους παίκτες, τους οπαδούς και περισσότερα πράγματα. Μας βοήθησε για να δουλέψουμε βήμα βήμα και να προσθέσουμε κάποιες λεπτομέρειες. Μην ξεχνάμε πως στο ποδόσφαιρο όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Το ποδόσφαιρο θέλει κάθε μέρα προσοχή και δουλειά. Εκεί που νομίζεις πως έχεις τον έλεγχο ξαφνικά γίνονται εκπλήξεις. Γι' αυτό είναι τόσο ωραίο το ποδόσφαιρο".

Σε ποιο σημείο ο Άρης βγάζει αυτά που θέλει ο Κούπερ στο χορτάρι: " Η ερώτηση είναι καλή αλλά και δύσκολη. Το να δώσεις ποσοστό είναι δύσκολο. Η ομάδα δουλεύει όπως θέλει και σ' ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Όμως στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να σταματάς, πρέπει να συνεχίζεις την καλή δουλειά. Σκεφτόμαστε το καλό της ομάδας και βλέπουμε που μπορούμε να φτάσουμε. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε."

Γιατί χρειάζεται ο Άρης 5-6 χρόνια για να φτάσει στην κορυφή; " Πολλές φορές όταν φτάνει ένας προπονητής ζητά πίστωση χρόνου ενός έτους και καμιά φορά δεν την έχει ούτε αυτή και φεύγει πιο σύντομα. Μίλησα για 5 χρόνια γιατί αν μια ομάδα θέλει τίτλους θα πρέπει να είναι σταθερά ανταγωνιστική. Με την Βαλένθια έφτασα στον τελικό την μια χρονιά και την επόμενη παραμείναμε ανταγωνιστικοί και πήγαμε πάλι τελικό. Μίλησα για χρονοδιάγραμμα 5-6 χρόνων. Τα μπάτζετ των άλλων ομάδων είναι διαφορετικά. Είχα πει πως ο Φορλάν αξίζει όσο όλος ο Άρης. Φυσικά και τα χρήματα δεν παίζουν ποδόσφαιρο. Ο τίτλος θα έρθει με την σταθερότητα για πολλά χρόνια. Αν ο τίτλος φτάσει νωρίτερα φυσικά και θα είναι καλοδεχούμενος.

Είμαι ικανοποιημένος από τα βήματα που κάνει η ομάδα, θα πρέπει να κάνουμε σταθερά βήματα. Δεν έχει να κάνει με ποδοσφαιριστές που φεύγουν και έρχονται. Για παράδειγμα ένα καλό προπονητικό κέντρο, όπως αυτό που έχουμε αυτή την στιγμή στο Ρούσιο είναι καταπληκτικό εργαλεία. Ο κόσμος θέλει η ομάδα να προοδεύει, όμως πρέπει να κοιτάς τι έχεις πετύχει και τι έχεις κατακτήσει και όχι τι θα κατακτήσουμε γιατί θα έχουμε την προσοχή μας σε δύο πράγματα και θα αποτύχουμε".

Για το τι ήξερε για την Ελλάδα πριν έρθει:
"Οι αρχικές πληροφορίες που είχα για την Ελλάδα ήταν πως ο κόσμος ζει το ποδόσφαιρο με πάθος. Το ήξερα γιατί είχα έρθει με την Βαλένθια. Μετά από ένα χρόνο το έχω ζήσει, το έχω δει και μ' αρέσει πολύ γιατί είμαι από Αργεντινή. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι σκληρό, δυνατό, ανταγωνιστικό. Υπάρχει διαφορά από τις μεγάλες ομάδες, όμως υπάρχει και ανταγωνισμός. Όλες οι πληροφορίες που είχα ήταν αληθινές και χρήσιμες και είμαι πολύ ικανοποιημένος".

Για το αν το Άρης-ΠΑΟΚ είναι πιο μεγάλο ντέρμπι από τον Ρεάλ-Μπαρτσελόνα: " Θα έψαχνα μια λέξη πιο μαλακή από το "μίσος" όμως αυτή η ένταση φαίνεται περισσότερο από τις άλλες χώρες. Βιώνουμε το ντέρμπι με μεγαλύτερη ένταση από τις άλλες χώρες. Η ένταση δεν κρατά μόνο στο παιχνίδι αλλά 2 εβδομάδες πριν και μετά. Η νοοτροπία σε κάθε χώρα είναι άλλη. Υπάρχει αντιπαλότητα αλλά υπάρχουν διαφορές γιατί η Μπαρτσελόνα με την Ρεάλ είναι σε άλλες πόλεις, ενώ εδώ σε μια γειτονία και δεν μπορεί να συγκριθεί'.

Για το καλύτερο γκολ και τον MVP της αγωνιστικής:
"Αναμφίβολα το γκολ του Ολυμπιακού Βόλου ήταν το καλύτερο. Δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αντικειμενικός όμως ο καλύτερος παίκτης είναι ο Χαβίτο".

Για το αν ο Χαβίτο είναι ο καλύτερος παίκτης του Άρη αυτή τη στιγμή: "Όταν μια ομάδα είναι καλά αναδεικνύονται και οι ποδοσφαιριστές. Πάντα μιλώ για την ομάδα και όχι για έναν παίκτη. Πάντως ο Χαβίτο είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει πετύχει σημαντικά γκολ".

Για το αν ο Χαβίτο είναι μεταμορφωμένος: "Δεν μπορώ να μιλήσω για το αν είναι μεταμορφωμένος. Υπάρχει μια εξέλιξη και έχει να κάνει με την ομάδα. Δεν είναι μόνο ο Χαβίτο αλλά και οι άλλοι που είχαν καλές αποδόσεις. Αφού η ομάδα πάει καλύτερα πάνε καλά και οι παίκτες. Τους δείχνεις ένα δρόμο και αν τον ακολουθήσουν και η ομάδα βελτιώνεται, βελτιώνονται και οι ποδοσφαιριστές".

Για το αν οι ομάδες του παίζουν σκληρά και όχι τόσο ελκυστικό ποδόσφαιρο: " Η μαχητικότητα. η επιθετικότητα και η ψυχή είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Όσο για τις δικές μου τις ομάδες αν πει κάποιος πως δεν έχουν παίξει καλό ποδόσφαιρο, δεν νομίζω πως έχει δίκιο, εκτός αν έχουν μέτρο σύγκρισης την Μπαρτσελόνα. Εγώ πιστεύω πως δεν μπορείς να βλέπεις το ποδόσφαιρο με μια ματιά. Πρέπει να είναι ευέλικτες οι ομάδες και δεν μπορείς να κερδίσεις αν δεν είσαι καλός. Μπορεί να πάρεις μια νίκη δεν θα κερδίζεις όμως συνέχεια αν δεν είσαι καλός.

Πάντα πίστευα πως για να παίξεις επίθεση πρέπει να αμύνεσαι σωστά. Μια ομάδα για να επιτεθεί πρέπει να αμυνθεί και να ξέρει να λειτουργεί σωστά στα μετόπισθεν. Είναι περίπλοκα. Σ' όλους αρέσει το καλό ποδόσφαιρο, όμως εγώ θέλω οι παίκτες μου να ακολουθούν την ιδέα, να είναι οργανωμένοι και να αμύνονται σωστά".

Για την πειθαρχία: "Η πειθαρχία είναι σημαντική γιατί δεν υπάρχει αναρχία και το βλέπω όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά τι θέλουμε. Όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και που πρέπει να κινηθούν. Άλλοι το βλέπουν διαφορετικά, όμως για μένα η πειθαρχία μπορεί να σου δώσει χρόνο".

Για την κόντρα του με τον Ρονάλντο στην Ίντερ: "Δε νομίζω πως τα πράγματα είχαν φύγει από το έλεγχο. Η ζωή του Ρονάλντο δεν διέφερε από τους υπόλοιπους παίκτες. Απλά η διοίκηση του έδινε δυνατότητες που εγώ δεν ήθελα. Απλά ήθελε να πάει στην Ρεάλ και τα έριξε σε μένα για να τα καταφέρει".

Για τον ανταγωνισμό: "Σίγουρα ο ανταγωνισμός βοηθάει την ομάδα και την ανεβάζει επίπεδο. Η ομάδα όμως θα είναι έτοιμη παιχνίδι με το παιχνίδι. Όσο για την πειθαρχία όπως είπε και η μητέρα Τερέζα: "η πειθαρχία είναι το κλειδί για την εξέλιξη". Επομένως πιστεύω πως η ομάδα μου εξελίσσεται. Από τον ανταγωνισμό και μέσα από τόσες διοργανώσεις ανεβαίνει επίπεδο".

Για τα όσα έγιναν με τον Νιόπλια:
"Η πίεση είναι μέρος της δουλειάς μας και το βιώνουμε. Κάποια στιγμή φτάνεις στα όρια σου και η πίεση είναι δυσβάσταχτη. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα συμπαγές σύνολο. Πρέπει να είστε μαζί και όλοι ενωμένοι για να προχωρήσουν. Χρειάζεται ισορροπία. Ούτε στις ήττες είσαι ο χειρότερος, ούτε στις νίκες ο καλύτερος. Απλά το ποδόσφαιρο σε φέρνει ψηλά και κάποιες στιγμές είναι δύσκολες".

Για τους τελικούς στο Champions League που έχει φτάσει με την Βαλένθια: "Το να φτάσεις σ' ένα τελικό είναι εξαιρετικό όμως το να κερδίσεις είναι καλύτερο. Δυστυχώς δεν κατάφερα να το νιώσω αυτό το συναίσθημα. Πολλές φορές πρέπει να δεις τους λόγους που δεν τα κατάφερες όμως δεν είναι της παρούσης. Ο χρόνος σε βοηθάει να δεις πως έχεις καταφέρει κάτι εξαιρετικό. Βλέποντας τους αντιπάλους που έχεις αποκλείσει και την πορεία δεν μπορείς να είσαι δυσαρεστημένος. Πρέπει να κοιτάς μπροστά και δεν μπορείς να πέφτεις μετά από μια ήττα. Ούτε να ξεφεύγεις με μια νίκη".

Για το αν πιστεύει στην τύχη: "Πιστεύω στην τύχη ιδιαίτερα όταν είναι ένα παιχνίδι και όταν πας στα πέναλτι. Με την Μπάγερν πήγαμε στα πέναλτι και καταλαβαίνεις πως η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο".

Για το πόσο καιρό φαντάζεται πως θα μείνει στην Ελλάδα: " Δεν το γνωρίζω ακόμα. Θα σας πω μια σύντομη ιστορία: Σ' ένα ματς μια ομάδα μου έχανε 3-0 και η διοίκηση ήθελε να με διώξει. Στην επανάληψη το γυρίσαμε και κερδίσαμε 4-3. Τελικά έμεινα και κέρδισα 2 πρωταθλήματα. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στο ποδόσφαιρο".

Για το αν ο ίδιος θα ήθελε να μείνει στην Ελλάδα: "Η Ελλάδα είναι πολύ όμορφη χώρα το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και σε ελκύει για να δουλεύεις εδώ. Τώρα έχει να κάνει με τις στιγμές. Μπορεί να σε θέλει η ομάδα και να μην μπορείς εκείνη την στιγμή. Είναι καλό πρωτάθλημα που εξελίσσεται".

Για το αν θα ανανεώσει με τον Άρη: " Σε βάθος θα συζητήσουμε. Όμως είναι θέμα στιγμών. Πρέπει να κάνουμε αργά σωστά και σταθερά βήματα".

Για το πόσο χρόνο χρειάζεται ένας προπονητής για να φανούν τα αποτελέσματά του στην ομάδα: " Τουλάχιστον 3 μήνες. Για να φανεί η δουλειά όμως μπορεί να μην σε βοηθήσουν τα αποτελέσματα. Το εκπληκτικό με το ποδόσφαιρο είναι πως όλα είναι σχετικά. Μπορεί μια ομάδα να κερδίζει συνέχεια και να μην μπορείς να δείξεις την ταυτότητα στην ομάδα σου".

Για το τι συμβουλές θα έδινε στον Νιόπλια: " Δεν θα μπορούσα να δώσω συμβουλές, όμως η πίεση είναι η καθημερινότητά μας. Έτσι είναι οι προπονητές και θα πρέπει να έχουν τις αντοχές για να αντεπεξέλθουν. Η πιο σκληρή στιγμή του προπονητή είναι όταν βρίσκεται μπροστά στην δική του ομάδα, βλέπει κάποιες καταστάσεις και δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει".

Για το αν θα άλλαζε κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο: " Δεν θα άλλαζα κάτι. Αυτό που με ενοχλεί είναι που χρησιμοποιείται ο διαιτητής. Όλοι είναι άνθρωποι. Δεν υπερασπίζομαι τους διαιτητές όμως δεν πρέπει να ψάχνουμε τις δικαιολογίες πάντα σ' αυτούς".

Για το αν άκουσε μουσική όταν έφυγε χθες από την Τούμπα: " Άκουγα μουσική. Ένιωθα την μουσική μέσα μου, γιατί ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος. Μ' αρέσει πάρα πολύ η μουσική".

Για το τραγούδι που χαρακτηρίζει την πορεία του στον Άρη μέχρι τώρα:
" Με εξέπληξες και αυτή την στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα".

TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ