Η ανάλυση της Άρσεναλ
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Άρσεναλ στο Λονδίνο για την 2η αγωνιστική του Champions League. Τι έχουν κάνει οι "κανονιέρηδες" μέσα στη σεζόν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι μονάδες που κάνουν τη διαφορά.
Περίεργα κυλάει η σεζόν για την Άρσεναλ μέχρι στιγμής. Με σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της, ανακολουθία στην αγωνιστική της εικόνα από παιχνίδι σε παιχνίδι και με αποτελέσματα σε Αγγλία και Ευρώπη που μπερδεύουν υποστηρικτές και επικριτές του Αρσέν Βενγκέρ.
Στην Premier League και μετά από 7 αγωνιστικές, οι "κανονιέρηδες" φιγουράρουν στην 4η θέση της βαθμολογίας με 13 βαθμούς και ρεκόρ 4 νίκες, 1 ισοπαλία, 2 ήττες.
Σε 3 εντός έδρας παιχνίδια η Άρσεναλ έχει από μια νίκη, ισοπαλία και ήττα (1,33 πόντους ανά παιχνίδι) με συνολικά τέρματα 2-2, αντίθετα εκτός έδρας εμφανίζεται πιο αποτελεσματική με 3 νίκες και 1 ήττα σε 4 ματς (2,25 πόντους ανά παιχνίδι), με συνολικό απολογισμό τερμάτων 8 υπέρ και 5 κατά.
Δεν αλλάζει τις συνήθειες του ο Βενγκέρ
Η διάταξη 4-2-3-1 είναι "νόμος" για τον Αρσέν Βενγκέρ και πάνω εκεί στηρίζει τις επιλογές του, την συνοχή και την εν γένει φιλοσοφία της Άρσεναλ. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να "παίξει" με την τακτική και να διαφοροποιήσει τον σχηματισμό των παικτών του στο γήπεδο. Σε σύστημα 4-3-3 ή διάταξη 4-1-4-1.
Μέχρι εκεί όμως. Οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού της Άρσεναλ δεν αλλάζουν. Η κατοχή της μπάλας και τα τρίγωνα σε μικρό χώρο, οι επιθέσεις από τις πλευρές με την συνδρομή των μπακ, δύο παίκτες με χαρακτηριστικά "8αριού" στον άξονα της μεσαίας γραμμής και ένας πάντα ο κλασικός επιθετικός, το στυλ του οποίου αλλάζει ανάλογα με το παιχνίδι.
Αστάθεια στην άμυνα
Νερά κάνει στο ξεκίνημα της σεζόν η αμυντική γραμμή της Άρσεναλ. Γεγονός που δεν οφείλεται μονάχα στα πρόσωπα που απαρτίζουν την οπισθοφυλακή, αλλά και στην επιλογή του Βενγκέρ αναφορικά με το στυλ των κεντρικών μέσων που προτιμά στο 4-2-3-1.
Συνήθως δεν είναι παίκτες που ξεχωρίζουν για τα φυσικά τους προσόντα ή το aggresive στυλ παιχνιδιού, γεγονός που σημαίνει ότι σε καταστάσεις πίεσης δεν είναι αρκούντως αποτελεσματικοί. Αντίθετα, όταν η Άρσεναλ είναι αυτή που έχει την μπάλα, αποτελούν πλεονέκτημα, αφού είναι καλοί χειριστές και μπορούν να μεταφέρουν το παιχνίδι με ασφάλεια προς την επιθετική γραμμή.
Όμως υπάρχει θέμα αμυντικά, ειδικότερα όταν ο αντίπαλος επιλέγει να επιτεθεί από τον άξονα. Σε συνδυασμό με την αστάθεια που παρουσιάζουν οι Κοσιελνί, Μέτερζακερ, Γκαμπριέλ περισσότερο και λιγότερο ο Τσέιμπερς, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.
Ο Γάλλος μοιάζει ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο στο ίδιο ματς, ο Γερμανός είναι εξαιρετικός στον αέρα αλλά δυσκολεύεται με την μπάλα στο χόρτο, ενώ ο Βραζιλιάνος δεν έχει δέσει με τους υπόλοιπους. Ο Τσέιμπερς την δεδομένη χρονική στιγμή δείχνει πιο αξιόπιστος από όλους.
Σκοράρει μόνο μια τριάδα
Σάντσες και Ζιρού μετρούν από 3 τέρματα έκαστος, άλλα 2 έχει προσθέσει ο Γουόλκοτ και... τέλος. Προσθέτοντας και τα 2 αυτογκόλ που έχουν πετύχει οι αντίπαλοι της, έχουμε τον αριθμό 10, δηλαδή όσα τέρματα έχει πετύχει στο πρωτάθλημα η Άρσεναλ σε 7 παιχνίδια.
Στο ματς με την Τότεναμ για το League Cup ο Φλαμινί σκόραρε δις και είναι ο μόνος χαφ των "κανονιέρηδων" που έχει βρει δίχτυα, ενώ ο Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν πέτυχε το γκολ στο Community Shield και ο Γουόλκοτ αυτό στο Ζάγκρεμπ για το Champions League.
Καθοριστικοί Εζίλ και Καθόρλα
Αυτοί είναι οι πλέον επικίνδυνοι παίκτες της Άρσεναλ στο δημιουργικό κομμάτι. Άριστοι χειριστές της μπάλας, με ελάχιστα λάθη στο παιχνίδι και φαντασία στο παιχνίδι τους.
Από τα πόδια του Γερμανού διεθνή έχουν ξεκινήσει 29 ευκαιρίες για τους "κανονιέρηδες": 3 ασίστ και 26 "key passes" έχει ο Εζίλ.
Ζιρού και Γουόλκοτ
Είναι οι δύο παίκτες που χρησιμοποιεί ο Βενγκέρ στο κεφάλι της επίθεσης, ανάλογα με τον αντίπαλο, τις συνθήκες του αγώνα και τον τρόπο που επιλέγει ο Αλσατός να εκφράζει τις προσπάθειες της η Άρσεναλ.
Ο Γάλλος είναι φορ περιοχής, δυνατός (κερδίζει το 54% στις προσωπικές μονομαχίες), χρησιμοποιεί έξυπνα το σώμα του και απειλεί το ίδιο με τα πόδια και το κεφάλι. Δεν είναι ιδιαίτερα ταχύς, ούτε φοβερός τεχνίτης, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να έχει 60% ακρίβεια στις προσπάθειες του (και 68% επιτυχία στις πάσες του, που μ.ο. είναι στα 13 μέτρα), έστω και αν αυτό δεν μεταφράζεται 100% στα γκολ που έχει σκοράρει φέτος, 3 τον αριθμό.
Από την άλλη, τα στοιχεία του Γουόλκοτ είναι πολύ διαφορετικά. Ταχύς παίκτης, εκρηκτικός στα πρώτα μέτρα, με ξεχωριστό προσόν την εκμετάλλευση των χώρων.
Έχει 61% ακρίβεια στις επιθετικές του προσπάθειες, 79% στις πάσες (μ.ο. στα 10 μέτρα, αφού προτιμά την μια επαφή με την μπάλα και μεταβίβαση στον παίκτη που βρίσκεται πιο κοντά) και 65% στις κερδισμένες μονομαχίες. Ο 26χρονος Άγγλος κυνηγός έχει 3 τέρματα συνολικά, 2 στην Premier League και 1 στο Champions League.
Με δεδομένη την απουσία του Ζιρού, αφού αποβλήθηκε στο Ζάγκρεμπ, ο Γουόλκοτ θα είναι αυτός που θα επωμιστεί το βάρος του κεντρικού επιθετικού στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.
Εξέλιξη όχι και τόσο καλή για την άμυνα των "ερυθρολεύκων", αφού βάση σωματοδομής ο Ζιρού ταίριαζε περισσότερο με τους Μποτία, Σιόβα, που θα πρέπει να δώσουν... μάχη στο "Emirates" για να κρατήσουν τον, σαφώς πιο ευέλικτο και εκρηκτικό Γουόλκοτ, που τρέχει ένα φοβερό στατιστικό: έχει σκοράρει στα 11 από τα τελευταία 12 παιχνίδια που ξεκίνησε στην ενδεκάδα!
Τα γκολ σε open play
Επιθετικά οι στημένες φάσεις δεν είναι το φόρτε της Άρσεναλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μονάχα κόντρα στην Στόουκ έχει προέλθει γκολ υπό τέτοιες συνθήκες, με τον Ζιρού να σκοράρει με το κεφάλι. Όλα τα υπόλοιπα τέρματα των "κανονιέρηδων" για κάθε διοργάνωση έχουν σημειωθεί σε open play και μέσα από την περιοχή στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Κακές αντιδράσεις στα στημένα
Ο Κουγιατέ της Γουέστ Χαμ, ο Ζουμά της Τσέλσι και ο Τζούνιορ Φερνάντες της Ντίναμο Ζάγκρεμπ, έχουν ένα κοινό στοιχείο. Και οι τρεις έχουν σκοράρει με κεφαλιά απέναντι στην άμυνα της Άρσεναλ μέσα από στημένη φάση. Οι "κανονιέρηδες" έχουν δεχθεί 10 γκολ για όλες τις διοργανώσεις φέτος και σχεδόν το 1/3 από αυτά προέρχονται από φάουλ ή κόρνερ των αντιπάλων.
Παρατηρώντας τις φάσεις γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει κακή αντιμετώπιση των στημένων από την άμυνα των Λονδρέζων, είτε η μπάλα έρχεται στην καρδιά της άμυνας, είτε στο ύψος του πρώτου ή δεύτερου δοκαριού.
Και με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός στο "Emirates" θα παίξει περισσότερο χωρίς την μπάλα παρά με αυτή στα πόδια -άρα θα έχει και λιγότερες πιθανότητες να απειλήσει σε ανοιχτό γήπεδο- ένας τρόπος για να ψάξει το γκολ μπορεί να είναι η εκμετάλλευση των στημένων φάσεων.
Έτσι έχασε στο Ζάγκρεμπ
Σίγουρα οι δύο αυστηρές κίτρινες κάρτες (23', 40') που δέχθηκε ο Ζιρού και είχαν ως συνέπεια την αποβολή του, άλλαξαν άρδην τα δεδομένα του αγώνα. Με την Άρσεναλ να βρίσκεται ήδη πίσω στο σκορ από το 24ο λεπτό και με παίκτη λιγότερο στον αγωνιστικό χώρο σε όλο το δεύτερο ημίχρονο.
Σίγουρα για μια ομάδα με τη δυναμική της Άρσεναλ δεν φαντάζει και τόσο τραβηγμένο το σενάριο να ανατρέψει μια τέτοια εις βάρος της κατάσταση, όμως η Ντίναμο ευτύχησε να δει την τριάδα του άξονα της μεσαίας γραμμής να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση.
Άντολιτς, Μασάντο και Αντέμι ολοκλήρωσαν μαζί το παιχνίδι έχοντας ποσοστό 82% πάσες, 38% επιτυχημένα τάκλιν, 50% κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, 6 κλεψίματα, 3 μπλοκ και την δημιουργία 3 ευκαιριών για την ομάδα τους.
Αρτέτα, Εζίλ και Καθόρλα για την Άρσεναλ τελείωσαν το ματς με 84% πάσες, 0% (!) επιτυχημένα τάκλιν, 0% (!) κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, 5 κλεψίματα, 2 μπλοκ και την δημιουργία 4 ευκαιριών για τους "κανονιέρηδες".
Σε αυτό το άτυπο "3 vs 3" της μεσαίας γραμμής κρίθηκε σε μεγάλο ποσοστό η αναμέτρηση στο "Maximir", δείχνοντας πιθανόν τον δρόμο στους επόμενους αντιπάλους της Άρσεναλ: είσαι ανταγωνιστικός στον άξονα της μεσαίας γραμμής; Έχεις πιθανότητες να κερδίσεις το παιχνίδι.
Σίγουρα ο βαθμός δυσκολίας για τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο θα είναι σαφώς μεγαλύτερος, αφού η Άρσεναλ προέρχεται από ήττα, παίζει εντός έδρας και ξέρει ότι δεν υπάρχει χώρος για νέα απώλεια που θα την βάλει σε περιπέτειες.
Θυμίζουμε ότι στην διάθεση του Βενγκέρ για την αναμέτρηση της Τρίτης (29/9, 21:45) δεν θα βρίσκονται σίγουρα οι Γουίλσιρ, Γουέλμπεκ, Φλαμινί, Ροσίτσκι, αμφίβολος είναι ο Αρτέτα, ενώ ο Κοκελέν έχει πιθανότητες να προλάβει το παιχνίδι.
Αναλυτικά τα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι σήμερα σε κάθε διοργάνωση η Άρσεναλ:
Community Shield
Άρσεναλ - Τσέλσι 1-0 (24' Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν)
Τσεχ, Μπελερίν, Μέτεζακερ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Κοκελέν, Ράμσεϊ, Καθόρλα, Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν (77' Αρτέτα), Εζίλ (82' Γκιμπς), Γουόλκοτ (66' Ζιρού).
Premier League
Άρσεναλ - Γουέστ Χαμ 0-2 (43' Κουγιατέ, 57' Σάρατε)
Τσεχ, Ντεμπισί (67' Σάντσες), Μέτερζακερ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Κοκελέν (58' Γουόλκοτ), Ράμσεϊ, Καθόρλα, Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν, Εζίλ, Ζιρού.
Κρίσταλ Πάλας - Άρσεναλ 1-2 (28' Γουόρντ - 16' Ζιρού, 55' αυτ. Ντιλέινι)
Τσεχ, Μπελερίν, Μέτερζακερ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Κοκελέν (64' Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν), Καθόρλα, Ράμσεϊ, Εζίλ (83' Γκιμπς), Σάντσες (75' Αρτέτα), Ζιρού.
Άρσεναλ - Λίβερπουλ 0-0
Τσεχ, Μπελερίν, Τσέιμπερς, Γκαμπριέλ, Μονρεάλ, Κοκελέν (82' Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν), Καθόρλα, Ράμσεϊ, Εζίλ, Σάντσες, Ζιρού (73' Γουόλκοτ).
Νιουκάστλ - Άρσεναλ 0-1 (52' αυτ. Κολοτσίνι)
Τσεχ, Μπελερίν, Γκαμπριέλ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Κοκελέν, Καθόρλα, Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν (81' Αρτέτα), Ράμσεϊ, Σάντσες, Γουόλκοτ (70' Ζιρού).
Άρσεναλ - Στόουκ 2-0 (31' Γουόλκοτ, 85' Ζιρού)
Τσεχ, Μπελερίν, Γκαμπριέλ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Κοκελέν, Καθόρλα, Ράμσεϊ, Εζίλ (84' Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν), Σάντσες (84' Αρτέτα), Γουόλκοτ (75' Ζιρού).
Τσέλσι - Άρσεναλ 2-0 (53' Ζουμά, 90+1' Αζάρ)
Τσεχ, Μπελερίν, Γκαμπριέλ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Κοκελέν (46' Τσέιμπερς), Καθόρλα, Ράμσεϊ, Εζίλ (75' Ζιρού), Σάντσες (75' Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν), Γουόλκοτ.
* κόκκινη ο Γκαμπριέλ στο 45+1' και ο Καθόρλα στο 79'
Λέστερ - Άρσεναλ 2-5 (13' και 89' Βάρντι - 18' Γουόλκοτ, 33', 57' και 81' Σάντσες, 93' Ζιρού)
Τσεχ, Μπελερίν, Μέτερζακερ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Φλαμινί (21' Αρτέτα), Καθόρλα, Ράμσεϊ (77' Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν), Εζίλ, Σάντσες, Γουόλκοτ (80' Ζιρού).
League Cup
Τότεναμ - Άρσεναλ 1-2 (56' αυτ. Τσέιμπερς - 26' & 78' Φλαμινί)
Οσπίνα, Ντεμπισί, Μέτερζακερ, Τσέιμπερς, Γκιμπς, Φλαμινί, Αρτέτα, Κάμπελ (67' Σάντσες), Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν (89' Γουόλκοτ), Ράμσεϊ, Ζιρού.
Champions League
Ντίναμο Ζάγκρεμπ - Άρσεναλ 2-1 (24' αυτ. Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν, 58' Φερνάντες - 79' Γουόλκοτ)
Οσπίνα, Ντεμπισί, Γκάμπριελ, Κοσιελνί, Γκιμπς (65' Κάμπελ), Καθόρλα, Αρτέτα (64' Κοκελέν), Όξλεϊντ-Τσέιμπερλεν (65' Γουόλκοτ), Εζίλ, Σάντσες, Ζιρού.
* κόκκινη κάρτα ο Ζιρού στο 40'.