ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ξενάγηση στο "Camp Nou"

Ξενάγηση στο "Camp Nou"
Πανοραμική άποψη του Camp Nou λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ένα ακόμα "clasico" (Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης, 2009)

Το Sport24.gr σας ξεναγεί στον ποδοσφαιρικό "ναό" της Καταλονίας. Διαβάστε την ιστορία του "Camp Nou", ακολουθήστε την κάμερα του Sport24.gr στα άδυτα του γηπέδου και στο μουσείο της FC Barcelona και δείτε το photostory με τις σημαντικότερες στιγμές των 53 χρόνων της ύπαρξής του.

Την Τρίτη το βράδυ ξεκινάει το Τσάμπιονς Λιγκ και η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής του Group D. Οι δυο ομάδες θα παραταχθούν στις 9:45 ώρα Ελλάδας στη σέντρα ενός πραγματικού κολοσσού, ενός γηπέδου που στα 53 χρόνια της ύπαρξής του έχει ζήσει μεγάλες στιγμές δόξας, μονομαχιών, ντέρμπι, ανατροπών και συγκινήσεων, ενώ από το χορτάρι του έχουν παρελάσει οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου και οι μεγαλύτεροι παίκτες της υφηλίου, διεκδικώντας τρόπαια, τίτλους και αναγνώριση.

Το Sport24.gr θέλησε να σας μεταφέρει το μεγαλείο αυτού του χώρου, που εδώ και πάνω από μισό αιώνα στεγάζει έναν τεράστιο σύλλογο και μαζί του τα όνειρα όλων των φίλων της FC Barcelona, που σε κάθε ευκαιρία κατακλύζουν τις κερκίδες του για να απολαύσουν απλόχερα ποδοσφαιρικό θέαμα και παράλληλα να νιώσουν τη μοναδικότητα αυτής της ομάδας που συμβολίζει πολύ περισσότερα για τη Βαρκελώνη και την Καταλούνια, μιας ομάδας που είναι… «mes que un club».

Μαζέψαμε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία από την ιστορία του γηπέδου, βρήκαμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της 53χρονης πορείας του και τέλος, ακολουθήσαμε με την κάμερα το περίφημο «Tour Camp Nou», την ξενάγηση δηλαδή που ξεκινάει από τους αγωνιστικούς και βοηθητικούς χώρους του Καμπ Νόου και καταλήγει στο μουσείο του συλλόγου. Όσοι τυχεροί βρεθείτε στη Βαρκελώνη για το ματς της Τρίτης, συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το κάνετε και μόνοι σας (παρακάτω δίνουμε περισσότερα στοιχεία), για όλους τους υπόλοιπους ελπίζουμε τα βίντεο και το photostory να σας βάλουν στην ατμόσφαιρα ενός από τα σπουδαιότερα ποδοσφαιρικά γήπεδα στον κόσμο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Για το photostory πατήστε εδώ.

Πριν το "Camp Nou"

Στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, η Μπαρτσελόνα άλλαξε πολλά γήπεδα. Μετά το ποδηλατοδρόμιο της Bonanova (1899), μεταφέρθηκε στο γήπεδο του ξενοδοχείου Casanovas (1900) για να συνεχίσει σε αυτό της λεωφόρου Huerta (1901), να κάνει ένα πέρασμα από την αλάνα της οδού Montanero (1905) και να καταλήξει το 1909 στο πρώτο ιδιόκτητο γήπεδο του συλλόγου, αυτό της οδού Industria με χωρητικότητα 6.000 θεατών. Με την καινούργια έδρα ήρθε και η πρώτη μεγάλη ανάπτυξη της Μπαρτσελόνα, τόσο κοινωνικά με την αθρόα εγγραφή νέων μελών όσο και αγωνιστικά, με την κατάκτηση διαδοχικών τίτλων στα πρωταθλήματα της Καταλονίας και της Ισπανίας.


Βίντεο: Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που οδηγούν στον αγωνιστικό χώρο, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το τι νιώθουν οι ποδοσφαιριστές βγαίνοντας στην «αρένα» του «Camp Nou».

Μαζί δημιουργήθηκε και το παρατσούκλι που από τότε ακολουθεί κάθε φίλαθλο της Μπαρτσελόνα, το πασίγνωστο «κουλέ». Επειδή οι κερκίδες του «Industria» ήταν ανοιχτές από πίσω (στην ουσία επρόκειτο για σκαλωσιές), όσοι περνούσαν από τον δρόμο έξω από το στάδιο, έβλεπαν χιλιάδες οπίσθια στη μόστρα και φώναζαν κοροϊδευτικά προς τους θεατές: «cules, cules» που στα καταλανικά σημαίνει… κώλος. Οι φίλοι της Μπαρτσελόνα καθόλου δεν ενοχλήθηκαν από αυτή τη πλάκα και έσπευσαν να την υιοθετήσουν. Σήμερα το «κουλέ» μαζί με το «μπλαουγκράνα» είναι τα δυο παρατσούκλια της ομάδας και των οπαδών της.

Το 1922 η ομάδα άλλαξε σελίδα και μεταφέρθηκε στο στάδιο – όραμα του Τζουάν Γκάμπερ, το ολοκαίνουργιο «Les Corts», χωρητικότητας 30.000 θεατών, το οποίο με διαδοχικές επεκτάσεις, έφτασε τις 60.000. Εκεί στεγάστηκε ο σύλλογος μέχρι το 1957 και σε αυτό γράφτηκαν χρυσές σελίδες δόξας για το καμάρι της Καταλονίας. Μέσα στο «Les Corts» κατακτήθηκε ο πρώτος τίτλος της Ισπανικής Λίγκας το 1928-29, όταν η Μπαρτσελόνα αριθμούσε πλέον πάνω από 15.000 μέλη, νούμερο τεράστιο για εκείνη την εποχή.

Ο Κουμπάλα, η κατασκευή και τα εγκαίνια

Μετά τις διαδοχικές κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1948 και του 1949, αλλά και – κυρίως – μετά την άφιξη στη Βαρκελώνη του μεγάλου Ούγγρου Λάζλο Κουμπάλα το καλοκαίρι του 1950, ήταν φανερό ότι οι 60.000 θέσεις του «Les Corts» δεν έφταναν για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση που υπήρχε από τους φίλους της ομάδας. Ο τότε πρόεδρος, Francesc Miro Sans, ανέθεσε σε μια ομάδα αρχιτεκτόνων τον σχεδιασμό ενός καινούργιου γηπέδου με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Οι Francesc Mitjans, Josep Soteras και Lorenzo Garcia εργάστηκαν πυρετωδώς και δυο χρόνια αργότερα παρουσίασαν τα σχέδια.


Βίντεο: Οι δυο πάγκοι και το πώς βλέπουν οι προπονητές και οι αναπληρωματικοί τις κερκίδες του «Camp Nou».

Στις 28 Μαρτίου του 1954 και μπροστά σε 60.000 συγκεντρωμένους φίλους της ομάδας, τοποθετήθηκε η θεμέλια λίθος και ξεκίνησαν οι εργασίες που διήρκεσαν 3 χρόνια. Ο αρχικός προϋπολογισμός (67 εκατομμύρια πεσέτες) ξεπεράστηκε κατά 336% και το έργο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1957 στοίχισε τελικά 288 εκατομμύρια πεσέτες, τινάζοντας στον αέρα τα ταμεία του συλλόγου. Για μια ολόκληρη δεκαετία πάσχιζε η διοίκηση να καταφέρει τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης στην οποία βρισκόταν το παλιό «Les Corts», ώστε να την πουλήσει και να ορθοποδήσει οικονομικά, περνώντας έτσι αναγκαστικά από μια δύσκολη περίοδο.

Παρόλα αυτά, η Μπαρσελόνα διέθετε πλέον ένα καινούργιο, υπερσύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής και τεράστιο σε χωρητικότητα γήπεδο, το οποίο ονομάστηκε «Estadio del F.C. Barcelona». Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα στις 24 Σεπτεμβρίου του 1957, ανήμερα της γιορτής της Merce, πολιούχου της Βαρκελώνης. Μπροστά σε 93.053 θεατές και κάτω από τους ήχους του «Μεσσία» του Χαίντελ, η λαμπρή τελετή ολοκληρώθηκε με έναν φιλικό αγώνα ανάμεσα στην Μπαρσελόνα και την μικτή Βαρσοβίας (την κατοπινή Λέγκια), με τους γηπεδούχους να επικρατούν 4-2. Ο Εουλόχιο Μαρτίνεθ ήταν ο παίκτης που άνοιξε το σκορ για τους «μπλαουγκράνα», σημειώνοντας έτσι το πρώτο γκολ στην ιστορία του «Camp Nou».

Από το "Estadio del Club de Futbol Barcelona" στο "Camp Nou"

Όσο κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο, υπήρχε η σκέψη να ονομαστεί «Estadi Joan Gamper» προς τιμήν του ιδρυτή του συλλόγου. Ο τότε πρόεδρος όμως, Francesc Miro Sans, ήθελε να δώσει το δικό του όνομα ακολουθώντας το παράδειγμα του Santiago Bernabeu στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η ιδέα αυτή τελικά δεν προχώρησε και μπροστά στις πολλές και διαφορετικές προτάσεις που υπήρχαν, η διοίκηση αποφάσισε να υιοθετήσει λίγο πριν τα εγκαίνια το πιο ουδέτερο «Estadio del Club de Futbol Barcelona». Όλοι όμως αποκαλούσαν το γήπεδο με την ονομασία «Καμπ Νόου» (και όχι Καμπ Νου, όπως τελείως ανεξήγητα και λανθασμένα επιμένει να το γράφει μεγάλη μερίδα του ελληνικού Τύπου), που σημαίνει «νέο γήπεδο», κάνοντας αναφορά στο «παλιό» Les Corts.


Βίντεο: Τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων, εκεί όπου την Τρίτη το βράδυ θα βρεθεί η ομάδα του Παναθηναϊκού.

Αυτός ήταν ο λόγος που λίγα χρόνια αργότερα, το 1965, η διοίκηση του πρόεδρου Enric Llaudet έθεσε το ζήτημα της ονομασίας σε ανοιχτή ψηφοφορία στα μέλη του συλλόγου, προτείνοντας τα ««Estadio del Club de Futbol Barcelona», «Estadi Barca» και «Estadi Camp Nou». Η πρώτη ονομασία συγκέντρωσε τις περισσότερους ψήφους, όμως τόσο οι φίλαθλοι όσο και ο Τύπος συνέχισαν να χρησιμοποιούν το «Καμπ Νόου». Αυτή ήταν και η αιτία που το 2001 ο τότε πρόεδρος Joan Gaspart διοργάνωσε ακόμα μια ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη, με τρεις προτάσεις για την τελική ονομασία του γηπέδου: το ισχύον «Estadi del FC Barcelona» συν τα «Estadi Joan Gamper» και «Camp Nou». Αυτή τη φορά επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία το «Camp Nou» και αυτή πλέον είναι και η επίσημη ονομασία του γηπέδου.

Ανακατασκευές του "Camp Nou"

Στα 53 χρόνια της ζωής του, το «Camp Nou» έχει αλλάξει μορφή αρκετές φορές με έργα ανάπλασης, ανακαίνισης και ανακατασκευής. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έγινε το 1981, όταν η χωρητικότητα του γηπέδου αυξήθηκε φτάνοντας τους 121.749 θεατές, λόγω της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 στην Ισπανία, ενώ κατασκευάστηκαν VIP χώροι, καινούργια αποδυτήρια και αίθουσα Τύπου. Για να καλυφθεί μέρος των εξόδων, ο σύλλογος πρόσφερε την ευκαιρία σε φίλους της ομάδας να γράψουν το όνομά τους πάνω στα τούβλα έναντι ενός μικρού ποσού. Η ιδέα είχε μεγάλη επιτυχία με χιλιάδες «cules» να ανταποκρίνονται.


Βίντεο: Η αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου, εκεί όπου Γουαρδιόλα και Νιόπλιας θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη του παιχνιδιού.

Το 1994 η ΟΥΕΦΑ έθεσε νέα στάνταρντ για λόγους ασφαλείας, απαιτώντας να καταργηθούν όλες οι θέσεις των ορθίων και να αντικατασταθούν με καθίσματα σε όλα τα σημεία της κερκίδας. Για να περιοριστούν οι απώλειες των θέσεων, οι μηχανικοί που ανέλαβαν το έργο, «βύθισαν» τον αγωνιστικό χώρο 2.5 μέτρα, προσθέτοντας έτσι καθίσματα στα κάτω σημεία του γηπέδου, ενώ παράλληλα αφαίρεσαν και την τάφρο που χώριζε τους θεατές από τον αγωνιστικό χώρο.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το «Camp Nou» διέθετε 98.787 θέσεις, που είναι η σημερινή χωρητικότητα του γηπέδου και το καθιστά το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το δωδέκατο σε όλο τον κόσμο. Την περίοδο 1998-99 ανακαινίστηκε πλήρως το προεδρικό πάλκο, χτίστηκε υπόγειο πάρκινγκ, προστέθηκε καινούργιο ηχητικό σύστημα και νέοι προβολείς. Τον Μάιο του 1999 η ΟΥΕΦΑ έδωσε στο «Camp Nou» τον χαρακτηρισμό των 5 αστέρων (την υψηλότερη κατηγορία για ευρωπαϊκό γήπεδο) και μέχρι σήμερα είναι το γήπεδο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα ανάμεσα στα 29 αυτής της κατηγορίας.

To "Camp Nou" στη νέα χιλιετία

Σήμερα στο «Καμπ Νόου» (πέρα από τον αγωνιστικό χώρο, τις κερκίδες και τους χώρους που χρησιμοποιούνται από παίκτες, τεχνικούς και διαιτητές) στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του συλλόγου, όλες οι διοικητικές υπηρεσίες και το «Museu del FC Barcelona» που είναι το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε ολόκληρη την Καταλονία. Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι χώροι εξυπηρέτησης διάφορων αναγκών, όπως το παρεκκλήσι του Camp Nou, η αίθουσα VIP, εστιατόριο 5 αστέρων, καφέ μπαρ για τους επισκέπτες του Μουσείου, η αίθουσα μελετών και το αναγνωστήριο, η αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου, η έδρα της Barca TV, πολλαπλά τηλεοπτικά πλατό, εργαστήρια επεξεργασίας εικόνας και ήχου, γραφεία τεχνικής υποστήριξης, το κέντρο αθλητικής ιατρικής, το κέντρο αντιντόπινγκ, το κέντρο ελέγχου και ασφάλειας, ο ειδικός χώρος των βετεράνων, ο παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζόμενων και γραφεία πολλών ακόμα υπηρεσιών του γηπέδου. Πάνω απ’ όλα όμως το «Καμπ Νόου» είναι επί 53 χρόνια το σπίτι, η ψυχή και η καρδιά του ζωντανού οργανισμού που λέγεται FC Barcelona.


Βίντεο: Η επετειακή αφίσα των 75 χρόνων της FC Barcelona που φιλοτέχνησε ο γνωστός Καταλανός ζωγράφος Τζουάν Μιρό το 1974.

Η Μπαρτσελόνα είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους αθλητικούς συλλόγους σε όλο τον κόσμο. Ίσως η σπουδαιότερη κατάκτησή της είναι πως δεν έγινε ποτέ ανώνυμη εταιρεία, αλλά ανήκει καθ’ ολοκληρία στα σχεδόν 160.000 μέλη της (δεύτερος παγκοσμίως σύλλογος σε αριθμό μελών – την ξεπερνάει μόνο η Μπενφίκα). Σεβόμενη το σλόγκαν «mes que un club» και την ταύτιση του καταλανικού λαού με όλα όσα αυτή και η ιστορία της αντιπροσωπεύουν, είναι η μοναδική επαγγελματική ομάδα στον κόσμο που δεν έχει φορέσει ποτέ φανέλα με διαφήμιση χορηγού στα 111 χρόνια της ύπαρξής της. Το καλοκαίρι του 2006 υπέγραψε μάλιστα συμφωνία με την Unicef για να έχει στη φανέλα της το λογότυπό της. Κάθε χρόνο ο σύλλογος προσφέρει στον διεθνή οργανισμό το 0,7 του συνολικού του προϋπολογισμού.

Μεγάλες βραδιές στο "Camp Nou"

Όπως είναι φυσικό, το «Camp Nou» έχει φιλοξενήσει στα 53 χρόνια της ύπαρξής του, αμέτρητα παιχνίδια και ομάδες από την Ισπανία και τον υπόλοιπο κόσμο. Από συναντήσεις πρωταθλήματος, Κυπέλλου, ευρωπαϊκών διοργανώσεων, Παγκοσμίου Κυπέλλου, EURO, Ολυμπιακών αγώνων και τελικούς ευρωπαϊκών Κυπέλλων, μέχρι παιχνίδια φιλανθρωπικού αλλά και επετειακού χαρακτήρα και φυσικά ματς τα οποία διοργανώθηκαν προς τιμήν μεγάλων προσωπικοτήτων της FC Barcelona. Ενδεικτικά παραθέτουμε μια επιλογή 10 συναντήσεων που ξεχώρισαν στην 53χρονη πορεία του γηπέδου:


Βίντεο: Η αναμνηστική επιγραφή στην οποία αναφέρεται η ημερομηνία των επίσημων εγκαινίων του «Camp Nou» (24-9-1957) και τα μέλη της τότε διοίκησης του συλλόγου. Δίπλα η αντίστοιχη επιγραφή της πρώτης μεγάλης ανακαίνισης του γηπέδου πριν το Μουντιάλ του 1982.

1. Στις 6 Οκτωβρίου του 1957 διεξήχθη το πρώτο επίσημο ματς στην ιστορία του «Camp Nou». Ήταν η δεύτερη αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος και η Μπαρτσελόνα υποδέχτηκε την Χαέν, την οποία και νίκησε 6-1. Στο τρίτο λεπτό της συνάντησης ο Βιγιαβέρδε άνοιξε το σκορ, πετυχαίνοντας έτσι το πρώτο επίσημο γκολ μέσα στο καινούργιο στάδιο. Σκόραραν επίσης οι Τεχάδα, Κουμπάλα και ο Εουλόχιο Μαρτίνεθ που πέτυχε το πρώτο χατ τρικ του «Camp Nou».

2. Στις 17 Ιουνίου του 1964 διεξήχθη στο «Camp Nou» ο ημιτελικός του EURO ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Δανία μπροστά σε 38.556 θεατές. Νικητές αναδείχθηκαν με 3-0 οι Σοβιετικοί, που στη συνέχεια έχασαν τον τίτλο στον τελικό από την Ισπανία.

3. Στις 27 Μαΐου του 1978 η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε τον Άγιαξ σε ένα ματς που διοργανώθηκε για να τιμήσει τον Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος εγκατέλειπε την Καταλονία και την ομάδα της καρδιάς του. Πριν τον αγώνα είχαν παίξει και οι ομάδες των βετεράνων των δυο συλλόγων στους οποίους διέπρεψε ο «ιπτάμενος Ολλανδός».

4. Στις 17 Δεκεμβρίου του 1980 η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε σε αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα μια μικτή αστέρων από όλο τον κόσμο με την ονομασία «Human Stars». Στις κερκίδες βρέθηκαν 120.000 θεατές και τα έσοδα (35 εκατομμύρια πεσέτες) δόθηκαν στην UNICEF.

5. Στις 12 Μαΐου του 1982 η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε την Σταντάρ Λιέγης στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο, επικρατώντας των Βέλγων με 2-1 (τα γκολ Σίμονσεν και Κίνι).


Βίντεο: Η θέα του γηπέδου από το κάτω μέρος του δεύτερου διαζώματος.

6. Στις 13 Ιουνίου του 1982 το «Camp Nou» φιλοξένησε την τελετή έναρξης του Μουντιάλ της Ισπανίας και αμέσως μετά τον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης, ανάμεσα στην κάτοχο Αργεντινή και το Βέλγιο, που έκανε την μεγάλη έκπληξη επικρατώντας 1-0 στην πρώτη εμφάνιση του Ντιέγκο Μαραντόνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

7. Στις 8 Αυγούστου του 1992 η Ισπανία αντιμετώπισε στον τελικό του Ολυμπιακού ποδοσφαιρικού τουρνουά την Πολωνία και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο επικρατώντας με 3-2.

8. Στις 10 Μαρτίου του 1999 διεξήχθη ένα ακόμα παιχνίδι προς τιμήν του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ. Η περίφημη «dream team» του Ολλανδού αντιμετώπισε την ομάδα της FC Barcelona εκείνης της χρονιάς και το «Camp Nou» αποθέωσε τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική μορφή που πέρασε ποτέ από τον σύλλογο της Καταλονίας.

9. Στις 28 Απριλίου του 1999 η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι την Εθνική Βραζιλίας στα πλαίσια του εορτασμού για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου. Το τελικό σκορ ήταν ισόπαλο 2-2.

10. Στις 26 Μαΐου του 1999 το «Camp Nou» έζησε ίσως την κορυφαία μέχρι σήμερα στιγμή του, εξαιρώντας την Μπαρτσελόνα. Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 1998-99 η Μπάγερν αντιμετώπισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προηγήθηκε 1-0 και έχασε ευκαιρίες για να αυξήσει ακόμα περισσότερο το σκορ. Ένα διαβολικό πεντάλεπτο όμως των Άγγλων στις καθυστερήσεις έφερε τα γκολ των Σέρινχαμ (91’) και Σόλσκιερ (93’) και μαζί την πιο δραματική ανατροπή στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Εκτός από τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις, το «Camp Nou» έχει φιλοξενήσει εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια και βέβαια συναυλίες. Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα έχουν παίξει live μέσα στο αχανές γήπεδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Φρανκ Σινάτρα (1988), τον Μάικλ Τζάκσον (1988), τον Χούλιο Ιγκλέσιας (1988), τους Σπρίνγκστιν, Στινγκ και Γκάμπριελ στο κονσέρτο της Διεθνούς Αμνηστίας (1988), τους τρεις τενόρους, Καρέρας, Ντομίνγκο και Παβαρότι (1997) και τους U2 (2005 & 2010).


Βίντεο: Η εκπληκτική virtual αίθουσα του Μουσείου που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες. Multimedia, ιστορία και παράδοση παρουσιάζονται με έναν μοναδικά εντυπωσιακό τρόπο.

Το "Camp Nou" με αριθμούς

- Η συνολική έκταση του «Camp Nou» είναι 55.000 τετραγωνικά μέτρα.

- Οι συνολικές διαστάσεις του γηπέδου είναι 250 μέτρα μήκος, 220 μέτρα πλάτος και 48 μέτρα ύψος.

- Ο αγωνιστικός χώρος έχει μήκος 105 μέτρα και πλάτος 68 μέτρα.

- Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 98.787 θέσεις.

- Το γήπεδο διαθέτει 105 (!) θύρες για την πρόσβαση των θεατών στις κερκίδες.

- Τα αποδυτήρια έχουν συνολική έκταση 1600 τετραγωνικών μέτρων. Στο κάθε ένα από αυτά (γηπεδούχων και φιλοξενούμενων), εκτός από τους κλασικούς χώρους για τους παίκτες, υπάρχουν επίσης μια πισίνα, δυο υδρομασάζ, μια σάουνα, ένα μπάνιο ατμού, μια ζώνη ριλάξ, ειδικοί χώροι για φυσιοθεραπεία και μασάζ, ειδικός χώρος για ιατρική φροντίδα και ξεχωριστά γραφεία για το προπονητικό τιμ.

- Τα δημοσιογραφικά θεωρεία βρίσκονται στο τρίτο διάζωμα, κάτω από το σκέπαστρο, προσφέροντας πανοραμική θέα στους εκπροσώπους του Τύπου. Υπάρχουν 192 ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 350 δημοσιογράφους, 2 πλήρως εξοπλισμένα στούντιο τηλεόρασης και 28 ραδιοφωνικές καμπίνες. Υπάρχει σύνδεση WiFi και οθόνες plasma για την εξυπηρέτηση όσων εργάζονται εκεί.

- Η αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου βρίσκεται δίπλα στα αποδυτήρια, έχει έκταση 225 τετραγωνικών μέτρων και θέσεις για 135 δημοσιογράφους. Είναι εξοπλισμένη με WiFi, σύστημα πολλαπλής μετάφρασης και τηλεφωνικές συνδέσεις υψηλής τεχνολογίας.

- Η μικτή ζώνη βρίσκεται δίπλα στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου και έχει έκταση 200 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει τηλεοπτικό πλατό, το οποίο χρησιμοποιεί όμως μόνο η Barca TV.

- Το προεδρικό πάλκο διαθέτει 147 θέσεις, σαλόνι lounge, catering και πριβέ χώρο στάθμευσης.

- Η ζώνη VIP βρίσκεται δίπλα στο προεδρικό πάλκο, διαθέτει χώρους αναψυχής (σαλόνι lounge, καφέ, μπαρ και εστιατόριο) έκτασης 800 τετραγωνικών μέτρων, catering και πριβέ χώρο στάθμευσης. Διαθέτει συνολικά 2.400 θέσεις σε πέντε θύρες.

- Υπάρχουν 23 σουίτες με συνολικά 256 θέσεις. Οι σουίτες είτε είναι διπλές (με 14 θέσεις), είτε ατομικές (με 7 θέσεις). Όλες διαθέτουν ιδιωτικό μπαλκόνι προς τον αγωνιστικό χώρο με πολυτελή καθίσματα, ενώ είναι εξοπλισμένες με τηλεοράσεις plasma, ιδιωτικό γραφείο, κλιματισμό, μπαρ και ιδιωτικές θέσεις στάθμευσης. Νοικιάζονται αποκλειστικά σε εταιρείες και επιχειρήσεις.


Βίντεο: Το ομοίωμα του Τζουάν Γκάμπερ, ιδρυτή της FC Barcelona, στην πρώτη αίθουσα του μουσείου.

"Territorio Barca": ο ι υπόλοιπες εγκαταστάσεις

Γύρω από το «Camp Nou» βρίσκονται και άλλες εγκαταστάσεις – αθλητικές και μη – που χρησιμοποιούνται από τα τμήματα της FC Barcelona αλλά και τους επισκέπτες. Όλες μαζί αποτελούν ένα μεγάλο αθλητικό σύμπλεγμα, πιο γνωστό ως «Territorio Barca». Αυτές είναι:

Ξενάγηση στο "Camp Nou"
Το Camp Nou και οι υπόλοιποι αθλητικοί χώροι της FC Barcelona που βρίσκονται γύρω από το γήπεδο

- «Palau Blaugrana»: Πρόκειται για το πασίγνωστο κλειστό γήπεδο μπάσκετ και έδρα της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, FC Barcelona. Το «μπλαουγκράνα παλάτι» χτίστηκε το 1971 και διαθέτει 7.585 θέσεις, ενώ το σήμα κατατεθέν του είναι ο εντυπωσιακός θόλος στην οροφή του. Εκτός από το μπάσκετ, στεγάζει επίσης τα τμήματα του χάντμπολ, του χόκεϊ με πατίνια και του ποδοσφαίρου σάλας.

- «Pista de Gel»: Πρόκειται για το κλειστό παγοδρόμιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο «Palau Blaugrana» και στεγάζει τα τμήματα του χόκεϊ σε πάγο και του καλλιτεχνικού πατινάζ. Διαθέτει εξέδρες 1256 θέσεων και χρησιμοποιείται και από το κοινό σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.

- «Mini Estadi»: Πρόκειται για ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο το οποίο κατασκευάστηκε το 1982, έχει χωρητικότητα 15.276 θεατών και φιλοξενεί τους αγώνες της δεύτερης και της τρίτης ομάδας της FC Barcelona, δηλαδή των Barcelona B και Barcelona C. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το «Palau Blaugrana».

- «La Masia»: Πρόκειται για την «καρδιά» των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα και είναι η έδρα του φυτώριου των νέων παικτών. Οι χώροι προπόνησης βρίσκονται δίπλα στο «Mini Estadi», όμως το κτίριο στο οποίο φιλοξενούνται τα αυριανά αστέρια των «μπλαουγκράνα» είναι πίσω από το «Camp Nou» και πρόκειται για μια παλιά αγροικία που κατασκευάστηκε το 1702 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως βάση των αρχιτεκτόνων και μηχανικών που σχεδίαζαν το Καμπ Νόου. Από το 1966, όταν και ανακαινίστηκε πλήρως, φιλοξένησε τα γραφεία της διοίκησης της Μπαρτσελόνα, όμως από το 1979 μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ως εστία για μικρούς ποδοσφαιριστές των ακαδημιών. Είναι διώροφη, έχει συνολική έκταση 610 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει κουζίνα, εστιατόριο, σαλόνι, διοικητικά γραφεία και 4 μεγάλους κοιτώνες με τα αντίστοιχα αποδυτήρια.

- «FC Botiga»: Πρόκειται για την κεντρική μπουτίκ της FC Barcelona, το λεγόμενο Megastore, αφού μικρότερες μπουτίκ υπάρχουν σε πολλά σημεία της Βαρκελώνης. Βρίσκεται ανάμεσα στο «Camp Nou» και το «Palau Blaugrana» και είναι η χαρά του επισκέπτη! Στους δυο ορόφους συνολικής έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων μπορείτε να βρείτε πάνω από 3.000 διαφορετικά επίσημα προϊόντα της Μπαρτσελόνα.


Βίντεο: «Les Sis Copes», τα 6 τρόπαια που κατακτήθηκαν στο ονειρικό 2009 εκτίθενται σε ειδική αίθουσα του μουσείου.

Χρήσιμες οδηγίες για όσους βρεθούν στη Βαρκελώνη

Η πρόσβαση στον πολυχώρο που βρίσκεται η είσοδος για την ξενάγηση στο «Camp Nou» και την επίσκεψη στο Μουσείο του συλλόγου, γίνεται από την Θύρα 7. Από εκεί ξεκινάει ένας δρόμος που στα δεξιά του βρίσκονται η πίστα το πάγου και το «Palau Blaugrana» και στα αριστερά του η μπουτίκ και τα καφέ. Μόλις μπείτε σε αυτόν τον δρόμο, στο δεξί σας χέρι θα δείτε τα εκδοτήρια, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήρια για την περιήγηση στο γήπεδο και το μουσείο. Στις ημερομηνίες του αγώνα τα ωράρια επίσκεψης έχουν ως εξής:

Για το «Tour Camp Nou»

- Από Δευτέρα έως Σάββατο: 10 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ (η επίσκεψη στο γήπεδο σταματάει μια ώρα πριν το κλείσιμο του μουσείου, δηλαδή στις 7).

- Την Κυριακή: 10 το πρωί μέχρι 2.30 το μεσημέρι (η επίσκεψη στο γήπεδο σταματάει μια ώρα πριν το κλείσιμο του μουσείου, δηλαδή στη 1.30).

- Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα του αγώνα: 10 το πρωί μέχρι 3 το μεσημέρι (προσοχή! μόνο το μουσείο, δεν λειτουργεί η επίσκεψη στο γήπεδο).

Το εισιτήριο για το «Tour Camp Nou» κοστίζει 19 ευρώ. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου δυο ώρες για την επίσκεψη στο γήπεδο και το μουσείο.

Για την μπουτίκ

- Από Δευτέρα έως Σάββατο: 10 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ

- Την Κυριακή: 10.30 το πρωί μέχρι 2.30 το μεσημέρι.

Πρόσβαση στο «Camp Nou»

Ξενάγηση στο "Camp Nou"

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσετε στο «Camp Nou». Ο πιο εύκολος, γρήγορος και οικονομικός είναι με το μετρό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 γραμμές: την L3 (σκούρο πράσινο) και να κατεβείτε σε μια από τις στάσεις «Les Corts», «Maria Cristina», «Palau Reial» και «Zona Universitaria» ή να χρησιμοποιήσετε την L5 (σκούρο μπλε) και να κατεβείτε σε μια από τις στάσεις «Collblanc» και «Badal». Όλες αυτές απέχουν σχεδόν το ίδιο από το γήπεδο, όμως εμείς σας συνιστούμε την «Collblanc» της L5.

Αν επιλέξετε αυτή την τελευταία, τότε βγείτε από την έξοδο που γράφει «Camp Nou», και ψάξτε την οδό Riera Blanca. Πρόκειται για τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο γήπεδο. Στο νούμερο 7 της Riera Blanca θα βρείτε το μπαρ-εστιατόριο «El Cargolet picant» (το πικάντικο σαλιγκάρι), που είναι κλασικό σημείο συνάντησης των φίλων της Μπαρτσελόνα για μια μπύρα και μερικά tapas πριν τον αγώνα. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται εκεί είναι μοναδική.

Εκτός από το μετρό, μπορείτε να πάτε στο «Camp Nou» με τραμ ή λεωφορείο. Υπάρχουν τρεις γραμμές τραμ που μπορούν να σας φέρουν κοντά στο γήπεδο. Πρόκειται για τις Τ1, Τ2 και Τ3. Οι στάσεις που μπορείτε να κατεβείτε είναι ίδιες και για τις 3 γραμμές: «Maria Cristina», «Pius XII», «Palau Reial» και «Avinguda de Xile». Σχετικά με τα λεωφορεία, υπάρχουν πολλές γραμμές που σας φέρνουν στο γήπεδο, αλλά προτιμείστε μετρό ή τραμ. Ενδεικτικά πάντως αναφέρουμε τις γραμμές L12, 15, 43, 54, 75 και 113.

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ