Η πρώτη παράσταση στο "Θέατρο των Ονείρων"
Με αφορμή την 104η επέτειο από τα εγκαίνια του "Ολντ Τραφορντ" το Sport24.gr σας παρουσιάζει 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για το άντρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από το πώς να πάει κανείς εκεί μέχρι τον Πελέ και τον... φυλακισμένο που επισκέφτηκε ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον.
Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 1910 όταν γίνονταν τα εγκαίνια του "Ολντ Τράφορντ". Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία μόλις οκτώ χρόνια πριν είχε αλλάξει το όνομά της από Νιούτον Χιθ, έμπαινε σε ένα ποδοσφαιρικό σπίτι αντάξιο των φιλοδοξιών της. Τόσο το Νορθ Ρόουντ όσο και το Μπανκ Στριτ δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και έτσι αποφασίστηκε η ανέγερση ενός νέου γηπέδου.
Ο τότε πρόεδρος των "κόκκινων διαβόλων", Τζον Χένρι αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να συμβάλει στη δημιουργία νέου γηπέδου. Αφού είδε αρκετές περιοχές στο Μάντσεστερ επέλεξε το Ολντ Τράφορντ μία περιοχή στο Στρέτφορντ. Εκεί χτίστηκε το "Θέατρο των Ονείρων", το οποίο παρά τον αρχικό προγραμματισμό για 100.000 θέσεις, είχε χωρητικότητα 60.000 θέσεων λόγω κόστους. Οι πύλες του γηπέδου άνοιξαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου 1910 με τη Λίβερπουλ να είναι η πρώτη ομάδα που έπαιξε εκεί και παράλληλα υποχρέωσε τη Γιουνάιτεντ σε ήττα (3-4). Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο από τα εγκαίνια του άντρου της Γιουνάιτεντ το Sport24.gr σας παρουσιάζει 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για το γήπεδο που θα επισκεφτεί ο Ολυμπιακός στις 19 Μαρτίου.
• Καμία ομάδα δεν έχει μεγαλύτερο γήπεδο στην Αγγλία από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Περίπου 76.000 θεατές χωράει το "Ολντ Τράφορντ", το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας μετά το Γουέμπλεϊ. Να σημειωθεί πως το ρεκόρ προσέλευσης θεατών είχε γίνει στις 25 Μαρτίου του 1939 σε αγώνα που δεν έπαιζε η Γιουνάιτεντ. Η αναμέτρηση ήταν ανάμεσα στις Γουλβς και Γκρίμσπι.
• Όλες οι εξέδρες έχουν τουλάχιστον δύο διαζώματα με εξαίρεση τη νότια, η οποία έχει ένα λόγω περιορισμών κατασκευής. Το κάτω διάζωμα κάθε εξέδρας χωρίζεται σε άνω και κάτω τμήμα, με το δεύτερο να έχει υποστεί κάποιες μετατροπές στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
• Ένας από τους ανθρώπους που έγραψαν ιστορία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο Σερ Ματ Μπάσμπι. Οι "κόκκινοι διάβολοι" όχι μόνο δεν τον ξέχασαν, αλλά το 1993 η Warwich Road North μετονομάστηκε σε Sir Matt Busby Way. Επιπλέον, πάνω από το megastore υπάρχει και το άγαλμα του Μπάσμπι. Στην ανατολική εξέδρα βρίσκεται και μία πλάκα ως φόρος τιμής στα θύματα της τραγωδίας του Mονάχου.
• Η βόρεια εξέδρα από τις 5 Νοεμβρίου 2011, ανήμερα της επετείου των 25 χρόνων του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ, έχει πάρει το όνομα του Σκωτσέζου τεχνικού. Έναν χρόνο μετά, στις 23 Νοεμβρίου του 2012, έγιναν έξω από την εξέδρα και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Φέργκι, το οποίο επιμελήθηκε ο Φίλιπ Τζάκσον.
• Τα εγκαίνια του μουσείου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγιναν στις 11 Απριλίου του 1998 από τον Πελέ. Χωρίζεται σε τρεις ορόφους και περικλείει στιγμές απ' όλη την ιστορία του συλλόγου και μίας σειράς από τρόπαια. Μεταξύ άλλων υπάρχουν και κύπελλα που έχουν κατακτήσει οι μικρές ομάδες της Γιουνάιτεντ την εποχή του Ματ Μπάσμπι ως τα ευρωπαϊκά τρόπαια και το τρεμπλ του 1999.
• Η αρχική είσοδος από την οποία έμπαιναν οι παίκτες στον αγωνιστικό χώρο ήταν το μόνο σημείο του γηπέδου που δεν είχε υποστεί καμία φθορά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, μετά το 1993 έπαψε να χρησιμοποιείται και πλέον οι παίκτες των δύο ομάδων βγαίνουν από το κόρνερ.
• Τα αποδυτήρια από το 1993 έχουν ανακαινιστεί και μπορούν να φιλοξενήσουν 22 παίκτες των γηπεδούχων, ενώ διαθέτουν σπα, δύο μικρά μπάνια, έξι ντουσιέρες και εγκαταστάσεις βίντεο. Απέναντι από τα αποδυτήρια, μάλιστα, βρίσκεται το σαλόνι των παικτών, όπου χαλαρώνουν οι παίκτες πριν ή μετά το παιχνίδι. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν πλάκες που έχουν κάθε παίκτη του συλλόγου, ο οποίος έχει κερδίσει συμμετοχές στην εθνική του ομάδα όσο φορούσε τη φανέλα της Γιουνάιτεντ. Επιπλέον υπάρχουν φωτογραφίες των προηγούμενων αρχηγών της Γιουνάιτεντ.
Άξιο αναφοράς πως η πλάκα που είναι κρεμασμένη δεξιά από αυτές με τους διεθνείς παίκτες έχει δημιουργηθεί από έναν φυλακισμένο το 1968! Ο εν λόγω άντρας είχε ζητήσει άδεια από την Κυβέρνηση για να παρουσιάσει την πλάκα αυτοπροσώπως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το αίτημά του δεν έγινε γνωστό, αλλά ο Μπόμπι Τσάρλτον πήγε στις φυλακές και την παρέλαβε.
• Οι φιλοξενούμενοι οπαδοί είθισται να παίρνουν εισιτήρια στο κόρνερ μεταξύ της ανατολικής και της νότιας εξέδρας. Η ορατότητα που έχουν είναι εξαιρετική και συνήθως δίνονται ως 3.000 εισιτήρια στα παιχνίδια της Premier League. Για να μπει κάποιος στο γήπεδο αρχικά υποβάλλεται σε έλεγχο από τους σεκιούριτι του γηπέδου και στη συνέχεια το εισιτήριό του ελέγχεται ηλεκτρονικά. Στον χώρο αναμονής πωλείται φαγητό, αναψυκτικά και αλκοόλ.
• Φυσικά και μπορεί να πάει κάποιος με το αυτοκίνητο, υπάρχουν πολλοί χώροι για να παρκάρει κάποιος εκεί κοντά, συν ότι το "Ολντ Τράφορντ" έχει και θέσεις πάρκινγκ. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να πάει κανείς στο γήπεδο είναι με τραμ ή τρένο. Υπάρχει και η λύση του λεωφορείου το οποίο παίρνει κανείς από τους Κήπους του Πικαντίλι.