ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ξέρει να σηκώνει το κεφάλι

Ξέρει να σηκώνει το κεφάλι
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός είναι παραδοσιακά ομάδα που ξέρει να σηκώνει κεφάλι και να μην τα παρατά μετά από ήττες, κάτι που αποδεικνύουν και οι αριθμοί. Το Sport24.gr έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει πως τα πάνε οι Πειραιώτες μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα σε ντέρμπι την τελευταία δεκαετία.

Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν για δεύτερη φορά φέτος σε ντέρμπι (την πρώτη ήταν από τον ΠΑΟ, τώρα από την ΑΕΚ) και στο ματς της Καβάλας θα φανεί το κατά πόσο άφησαν πίσω, το... γκολ του Μπλάνκο στο 90' και είναι έτοιμοι για μια νέα αρχή.

Μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό, οι "ερυθρόλευκοι" ξέσπασαν κόντρα στον Πανιώνιο στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" πετυχαίνοντας 5 γκολ, όμως τώρα η αποστολής του θα είναι σαφώς πιο δύσκολη.

Άλλωστε, η Καβάλα είναι μια παραδοσιακά δύσκολη έδρα, ενώ μην ξεχνάμε πως φέτος ο Παναθηναϊκός άφησε δύο βαθμούς και η ΑΕΚ τρεις. Όπως καταλαβαίνετε, το έργο των παικτών του Ερνέστο Βαλβέρδε θα είναι δύσκολο και ιδιαίτερα τώρα, που έχει προηγηθεί η ήττα στο ΟΑΚΑ και αρκετές... μουρμούρες.

Γι' αυτόν λοιπόν το λόγο, οι Πειραιώτες έχουν αρκετούς λόγους παραπάνω για πάρουν τη νίκη (αναλυτικότερα εδώ στην αρθρογραφία του Παντελή Διαμαντόπουλου) και να αποδείξουν πως ξεπέρασαν την ήττα από την ΑΕΚ και φουλάρουν για το πρωτάθλημα.

Οδηγός για τους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε μπορεί να γίνει το λαμπρό παρελθόν, όπου οι Πειραιώτες, σύμφωνα με τους αριθμούς, δείχνουν πως ξέρουν τον τρόπο για να ξεπερνούν τις αναποδιές στα ντέρμπι.

Θέλετε και απόδειξη; Οι "ερυθρόλευκοι" τα τελευταία 10 χρόνια έχουν 20 ήττες σε μεγάλα παιχνίδια (πρωτάθλημα και Κύπελλο) και τις επόμενες αγωνιστικές, τις 15 φορές έφυγαν νικητές, τις 3 ηττημένοι και τις 2 με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Το Sport24.gr γυρνά το χρόνο πίσω και σας παρουσιάζει τις ήττες της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και τους αγώνες που ακολούθησαν.

2000-2001

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ 2-4 (Κύπελλο), Ολυμπιακός-Αθηναϊκός 1-0 (Πρωτάθλημα)

Πριν δέκα χρόνια, οι Πειραιώτες δεν αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στον δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός πήρε εύκολα την πρώτη θέση, έχοντας 12 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό (78-66) και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως γνώρισε μόλις μια ήττα σε ντέρμπι κι αυτή ήταν στο τελικό Κυπέλλου.

Θύτης ήταν ο ΠΑΟΚ, που πήρε επιβλητική νίκη με 4-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια επί του συγκροτήματος του Τάκη Λεμονή και έτσι κατέκτησε το τρόπαιο στην πρωτεύουσα. Μετά απ' αυτό το αποτέλεσμα, οι Πειραιώτες κατάφεραν να ανασυγκροτηθούν και πήραν τη νίκη στην έδρας τους με 1-0 επί του Αθηναϊκού.

2001-2002

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1 (Κύπελλο), Άρης- Ολυμπιακός 1-5 (Πρωτάθλημα)

Την επόμενη χρονιά, ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία από την ΑΕΚ, όμως παρόλα αυτά θα τα πάει πολύ καλά στα ντέρμπι.

Το μοναδικό σημαντικό παιχνίδι που οι "ερυθρόλευκοι" έφυγαν ηττημένοι ήταν ο τελικό Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ, όπου η Ένωση νίκησε με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, οι Πειραιώτες... ξεσπάθωσαν κόντρα στον Άρη, καθώς τον νίκησαν με το επιβλητικό 5-1 μέσα στην Θεσσαλονίκη την τελευταία αγωνιστική και ολοκλήρωσαν ονειρικά το πρωτάθλημα.

2002-2003

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-2 (Πρωτάθλημα), Ολυμπιακός-Skoda Ξάνθη 1-1 (Πρωτάθλημα)

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1 (Κύπελλο), Προοδευτική- Ολυμπιακός 1-3 (Πρωτάθλημα)

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2 (Πρωτάθλημα), Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2 (Κυπελλο), Ιωνικός- Ολυμπιακός 0-2 (Πρωτάθλημα)

Για δεύτερη σερί σεζόν ο Ολυμπιακός καταφέρνει να πάρει το πρωτάθλημα με ισοβαθμία, μόνο που αυτή την φορά συγκάτοικος ήταν ο Παναθηναϊκός, που έχασε τον τίτλο στην Ριζούπολη.

Οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες, γνώρισαν 4 ήττες σε ντέρμπι την συγκεκριμένη ποδοσφαιρική χρονιά και μόλις τις δύο κατάφεραν να αντιδράσουν.

Η αρχή έγινε με την ήττα από τον "αιώνιο" στην Λεωφόρο με 3-2, όπου οι Πειραιώτες φάνηκαν επηρεασμένοι και την επόμενη αγωνιστική, καθώς έμειναν στο 1-1 με την Ξάνθη στην έδρα τους.

Η δεύτερη ήττα σε ντέρμπι ήρθε από τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο με 3-1 στην Τούμπα, ενώ τον επόμενο αγώνα οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να αντιδράσουν, καθώς νίκησαν με το ίδιο σκορ (3-1) στην έδρα της Προοδευτικής.

Τα επόμενα δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα σε ντέρμπι, ήρθαν το ένα πίσω από το άλλο. Η ΑΕΚ πέρασε από την Ριζούπολη επικρατώντας με 2-1, το ίδιο έκανε και ο ΠΑΟΚ αλλά για ματς Κυπέλλου, ενώ στο τρίτο ματς, οι Πειραιώτες κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 2-0 στην έδρα του Ιωνικού.

2003-2004

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ 1-2 (Πρωτάθλημα), Ακράτητος- Ολυμπιακός 0-5 (Πρωτάθλημα)

Ολυμπιακός- ΑΕΚ 0-1 (Πρωτάθλημα), Ιωνικός- Ολυμπιακός 1-2 (Πρωτάθλημα)

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-1 (Κύπελλο), Ολυμπιακός-Άρης 3-0 (Πρωτάθλημα)

Το 2004 ο Ολυμπιακός θα χάσει το πρώταθλημα μετά από 7 συνεχόμενες σεζόν και η συγκεκριμένη χρονιά ήταν αρκετή δύσκολη για τους Πειραιώτες.

Οι ήττες σε ντέρμπι ήταν τρεις και είναι χαρακτηριστικό πως οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν και από τους τρεις μεγάλους αντιπάλους τους.

Η αρχή έγινε με τον ΠΑΟΚ, όπου νίκησε στην Ριζούπολη με 2-1, όμως οι παίκτες του Ολυμπιακού κατάφεραν να το ξεπεράσουν και στο επόμενο ματς νίκησαν 5-0 στην έδρα του Ακράτητου.

Από την έδρα του Ολυμπιακού πέρασε εκείνη την χρονιά και η ΑΕΚ με γκολ του Λάκη (1-0), όμως και πάλι οι Πειραιώτες την επόμενη αγωνιστική πήραν το τρίποντο, έστω και δύσκολα με 2-1 στην έδρα του Ιωνικού.

Η τρίτη ήττα σε ντέρμπι εκείνης της χρονιάς, ήταν και η πιο... οδυνηρή, αφού ο Παναθηναϊκός επικράτησε στον τελικό Κυπέλλου με 3-1 και κατέκτησε το νταμπλ. Στο επόμενο ματς, οι Πειραιώτες, ξεσπάθωσαν κόντρα στον Άρη (3-0), όμως όλα πλέον είχαν κριθεί...

2004-2005

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0 (Πρωτάθλημα), Απόλλων Καλαμαριάς- Ολυμπιακός 0-2 (Πρωτάθλημα)

Η καταστροφική σεζόν 2003-2004 ήταν απλά μια παρένθεση, αφού στην συνέχεια οι Πειραιώτες επέστρεψαν δυναμικά στους εγχώριους τίτλους.

Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική στο Καυτανζόγλειο (νίκησαν τον Ηρακλή με γκολ του Ριβάλντο), μ' ένα βαθμό διαφορά από τον Παναθηναϊκό, όμως παρόλα αυτά δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα στα ντέρμπι.

Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός πως είχαν μόλις μια ήττα κι αυτή στην έδρα του "αιωνίου" αντιπάλου τους, με 1-0. Η ανάκαμψη δεν άργησε να έρθει, αφού την επόμενη αγωνιστική, οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν από την Καλαμαριά με 2-0.

2005-2006

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ 1-2 (Πρωτάθλημα), Λιόν-Ολυμπιακός 2-1 (Champions League)

Άλλη μια σεζόν, που οι Πειραιώτες κατέκτησαν το πρωτάθλημα με σχετική ευκολία και δίχως να χάσουν πολλά ντέρμπι.

Για την ακρίβεια, ηττήθηκαν μόλις σ' ένα και... θύτης ήταν ο ΠΑΟΚ, που πέρασε με 2-1 από το άδειο λόγω τιμωραίας "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο δύκολη για τους Πειραιώτες, αφού δεν κατάφεραν να... σηκώσουν κεφάλι και ηττήθηκαν με το ίδιο σκορ (2-1) στην έδρα της Λιόν. Και οι ήττες δεν σταμάτησαν εκεί, αφού ήρθε και η ήττα από τον ΟΦΗ (1-0) στο Ηράκλειο για το πρωτάθλημα.

2006-2007

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0 (Πρωτάθλημα), Ατσαλένιος- Ολυμπιακός 0-2 (Κύπελλο)

Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός 0-1 (Πρωτάθλημα), Απόλλων Καλαμαριάς- Ολυμπιακός 1-2 (Πρωτάθλημα)

Το 2006-2007 κατέκτησε ένα από τα πιο εύκολα πρωταθλήματα της ιστορίας τους, αφού η διαφορά του από την δεύτερη ΑΕΚ ήταν 9 βαθμοί και από τον τρίτο Παναθηναϊκό 17!

Παρόλα αυτά, οι "πράσινοι" κατάφεραν να φύγουν νικητές και στα δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η αρχή έγινε στο ΟΑΚΑ, όταν το αυτογκόλ του Κωστούλα έδωσε το τρίποντο στο "τριφύλλι". Οι Πειραιώτες το... ξεπέρασαν και στον επόμενο αγώνα νίκησαν 2-0 τον Ατσαλένιο για τον θεσμό του Κυπέλλου.

Στον δεύτερο γύρο, οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν και πάλι από τον Παναθηναϊκό και μάλιστα στην έδρα τους μετά από 11 χρόνια (1995-96), χάρη στο τραγικό λάθος του Ανατολάκη και το γκολ του Παπαδόπουλου που "πάγωσε" το "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Και πάλι όμως, οι Πειραιώτες σήκωσαν κεφάλι και νίκησαν έστω και δύσκολα τον Απόλλωνα στην Καλαμαριά με 2-1. Βέβαια το πρωτάθλημα είχε ήδη κριθεί...

2007-2008

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-0 (Πρωτάθλημα), Θρασύβουλος- Ολυμπιακός 2-3 (Κύπελλο)

Άλλο ένα πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Ολυμπιακός, με επεισοδιακό βέβαιο τρόπο. Οι Πειραιώτες εκμεταλλεύτηκαν την γκάφα της Καλαμαριάς με τον Βάλνερ, διεκδίκησαν τα νόμιμα δικαιώματά τους και τελικά βγήκαν νικητές.

Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν μάλιστα το νταμπλ εκείνη την χρονιά, όμως η βαριά ήττα από την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα (4-0) ήταν μια... μαύρη σελίδα. Οι Πειραιώτες είχαν πάει χαλαροί στο ΟΑΚΑ και το πλήρωσαν άσχημα.

Στον επόμενο αγώνα, αν και οι "ερυθρόλευκοι" δυσκολεύτηκαν, κατάφεραν να νικήσουν τον Θρασύβουλο με 3-2 για το Κύπελλο και έδειξαν σιγά σιγά να συνέρχονται. Τελικά, κατέκτησαν το τρόπαιο στην Θεσσαλονίκη κόντρα στον Άρη.

2008-2009

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Κύπελλο), Πανθρακικός- Ολυμπιακός 0-2 (Πρωτάθλημα)

Η πρώτη θητεία του Ερνέστο Βαλβέρδε στο μεγάλο Λιμάνι, ολοκληρώνεται με τους Πειραιώτες να κατακτούν το νταμπλ και να γνωρίζουν μόλις μια ήττα σε ντέρμπι. Μια ήττα βέβαια, που δεν είχε ιδιαίτερη σημασία...

Συγκεκριμένα, ο ΠΑΟΚ νίκησε εντός έδρας με 1-0 τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, αλλά στον επαναληπτικό δεν τα κατάφερε και οι "ερυθρόλευκοι" συνέχισαν και τελικά κατέκτησαν το τρόπαιο.

Μετά την ήττα από τον Δικέφαλο του Βορρά, οι Πειραιώτες είχαν εύκολο έργο, αφού νίκησαν με 2-0 στην έδρα του Πανθρακικού.

2009-2010

Ολυμπιακός- ΑΕΚ 1-2 (Πρωτάθλημα), Ολυμπιακός-ΑΕΛ 2-1 (Πρωτάθλημα)

Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ 0-1 (Πρωτάθλημα), Πανιώνιος- Ολυμπιακός 0-1 (Πρωτάθλημα)

Πλέι οφ

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0, Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ 0-1, Ολυμπιακός-Άρης 0-0

Την περσινή καταστροφική χρονιά, που κανείς στον Πειραιά δεν θέλει να θυμάται, ο Ολυμπιαακός είχε 4 ήττες σε ντέρμπι. Οι τρεις ήττες από τον ΠΑΟΚ (2 στα πλέι οφ, 1 στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος) και 1 από την ΑΕΚ. Στην πραγματικότητα είχε 2 και από την Ένωση, όμως η δεύτερη ήρθε την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ και δεν την υπολογίζουμε γιατί δεν ήρθε κάποιο παιχνίδι στην συνέχεια.

Η... κακή αρχή έγινε στις 6 Ιανουαρίου, όταν η ΑΕΚ με δύο γκολ του Νάτσο Σκόκο έφυγε νικήτρια από το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Μετά απ' αυτό το... σοκ, οι Πειραιώτες κατάφεραν να συνέλθουν και την επόμενη αγωνιστική επικράτησαν με 2-1 εντός έδρας την ΑΕΛ. Η αρχή του τέλους του Ζίκο ήταν πάντως γεγονός...

Τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο) και συγκεκριμένα στις 24, ήταν σειρά του ΠΑΟΚ να περάσει νικηφόρα από το φαληρικό γήπεδο, χάρη στο γκολ του Εντίνιο. Ο Ολυμπιακός κατάφερε και πάλι να σηκώσει κεφάλι και έφυγε νικητής από τη Νέα Σμύρνη με 1-0.

Οι άλλες δύο ήττες ήρθαν και πάλι από τον Δικέφαλο του Βορρά, στα πλέι οφ. Αρχικά, οι Θεσσαλονικείς νίκησαν με 1-0 στην Τούμπα, ενώ το ίδιο έκαναν και στο "Καραϊσκάκη" την επόμενη αγωνιστική. Μετά απ' αυτά τα δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα, ήρθε η εντός έδρας ισοπαλία από τον Άρη. Ο Ολυμπιακός πλέον είχε καταρρεύσει...

2010-2011

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-1 (Πρωτάθλημα), Ολυμπιακός-Πανιώνιος 5-0 (Πρωτάθλημα)

Την φετινή χρονιά, ο Ολυμπιακός αν και ήταν καλύτερος δεν κατάφερε να φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι Πειραιώτες μπήκαν χαλαρά στο δεύτερο μέρος και έχασαν το πλεονέκτημα που είχαν από το τέρμα του Μιραλάς στο πρώτο μέρος.

Τα δύο γκολ του Σισέ, έφεραν το τρίποντο στο "τριφύλλι", όμως το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε το ξεπέρασε εύκολα και την επόμενη αγωνιστική νίκησε με 5-0 τον Πανιώνιο στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Μένει να δούμε, τι θα κάνουν οι "ερυθρόλευκοι" και στην Καβάλα, μετά την ήττα από την ΑΕΚ. Θα συνεχίσουν την καλή παράδοση ή θα κάνουν δεύτερο στραβοπάτημα στην σειρά.

Συνολικά: 20 ήττες

Νίκες: 15

Ήττες: 3

Ισοπαλίες: 2

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ