ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο ψυχολόγος του Άχενκιρχ

Ο ψυχολόγος του Άχενκιρχ

Ο Βαλάντης Μανάφας είναι γιατρός στο επάγγελμα. Ψυχολόγος! Ο τρελός με τον Ολυμπιακό ψυχολόγος από το Ζάλτσμπουργκ δίνει το "παρών" στην καλοκαιρινή προετοιμασία επί αυστριακού εδάφουςγια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Πέρυσι στο Ζέεφελντ, φέτος στο Άχενκιρχ. Βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα 26 ολόκληρα χρόνια, αλλά η αγάπη του για την πατρίδα και τον Ολυμπιακό είναι ανεξάντλητη.

Ο Βαλάντης Μανάφας μίλησε στο Sport24.gr για τη νοσταλγία του για την πατρίδα, τη "διαφορετική ζωή" στην Αυστρία, τους φιλέλληνες Αυστριακούς, αλλά και τους Γερμανούς, για το μεγαλύτερο μέρος των οποίων "δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία!".

Την περυσινή σεζόν, αν και μόνιμος κάτοικος Ζάλτσμπουργκ, αγόρασε εισιτήριο διαρκείας, αν και γνώριζε εκ των προτέρων πως λόγω δουλειάς και απόστασης η παρουσία του στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" θα ήταν περιορισμένη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Το έχεις καθιερώσει, πλέον. Κάθε καλοκαίρι στην προετοιμασία, κοντά στον Ολυμπιακό.

" Προσπαθώ, όσο μπορώ να έρχομαι, ναι.Πάλι μαζί με τον Ολυμπιακό, πάλι στην προετοιμασία, σε έναν καινούργιο χώρο, στον Άχενκιρχ. Συνηθίσαμε το Ζέεφελντ. Βέβαια, είναι ένα ωραίο μέρος εδώ. Πολύ γραφικό, με ένα πολύ καλό προπονητικό κέντρο. Σίγουρα, θα το σύγκρινα λίγο με το Ζέεφελντ. Περιμένουμε να δούμε καλές και δυνατές προπονήσεις. Και, φυσικά, τον καινούργιο προπονητή. Πώς δουλεύει, πώς είναι γενικότερα με την ομάδα και ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά τη νέα σεζόν".

Πόσα χρόνια βρίσκεσαι εκτός Ελλάδας;

" 26 χρόνια".

Σου λείπει ο Ολυμπιακός;

" Βέβαια, ναι. Μου λείπει ο Ολυμπιακός, μου λείπει και η Ελλάδα!".

Πώς είναι για έναν Έλληνα του εξωτερικού να βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του; Μακριά από την ομάδα που υποστηρίζει;

" Δεν είναι πάντα εύκολα. Κάποια στιγμή έφυγαν οι γονείς μου για ένα καλύτερο "αύριο". Ακολούθησα κι εγώ, ως πιτσιρικάς που ήμουν τότε. Εδώ πέρα η ζωή είναι διαφορετική. Θέλει και εδώ την προσπάθειά της, αλλά είναι πιο άνετη. Δυστυχώς, αυτά που ακούμε στην Ελλάδα μας λυπούν λίγο, αλλά κι εκεί έχουμε την καλή θέληση και ευελπιστούμε πως τα πράγματα θα΄πάνε σύντομα καλύτερα".

Πώς αντιμετωπίζουν εδώ στην Αυστρία, αλλά και στη Γερμανία, την κρίση στην Ελλάδα;

" Στην Αυστρία, θα έλεγα, αρκετά θετικά. Υπάρχουν αρκετοί φιλέλληνες που μας υποστηρίζουν. Στη Γερμανία, από αυτά που διαβάζουμε για παράδειγμα στην Bild, που είναι και γνωστή στην Ελλάδα για τα σχόλια της σε βάρος της χώρα μας, υπάρχει μία γενικότερη προπαγάνδα κατά των Ελλήνων με αρκετά κοσμητικά επίθετα που μας έχουν δώσει στο παρελθόν.

Δεν είμαστε. πλέον, τόσο ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία από το μεγαλύτερο κομμάτι των Γερμανών. Δεν θέλω, βέβαια, να πω για όλους, αλλά πάρα πολλοί είναι επηρεασμένοι από τα πολιτικά γεγονότα και έχουν αλλάξει το σκεπτικό τους απέναντί μας".

Αυτή η προπαγάνδα κορυφώθηκε στον προημιτελικό του πρόσφατου Euro ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία...

" Ναι, εκεί υπήρχαν πολλά σχόλια. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτά που έγραψαν. Τα ξέρετε, άλλωστε. Τα διαβάσατε. Υπήρχε μεγάλη θέληση από τους Γερμανούς δημοσιογράφους για νίκη απέναντι στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτό έγινε. Οι Γερμανοί πήραν τη νίκη. Υπήρχαν και κάποια σχόλια μετά τον αγώνα, αλλά από εκεί και πέρα σταμάτησε κάπως αυτή η κατάσταση της προπαγάνδας".

Επιστρέφουμε στον Ολυμπιακό. Πέρυσι, παρά το γεγονός πως διαμένεις στο Ζάλτσμπουργκ, αγόρασες εισιτήριο διαρκείας; Πώς έζησες την περυσινή προσπάθεια του Ολυμπιακού;

" Ως φίλαθλος του Ολυμπιακού έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας. Και στην Ευρώπη, όπου ατυχήσαμε στον επαναληπτικό με τη Μέταλιστ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Προηγηθήκαμε νωρίς. Πιστεύω πως μπορούσαμε να σημειώσουμε κάποιο γκολ ακόμα στο πρώτο ημίχρονο, αλλά σταθήκαμε άτυχοι".

Πόσα παιχνίδια κατάφερες να δεις πέρυσι με το διάρκειας;

" Δυστυχώς, λόγω δουλειάς και λόγω απόστασης γιατί δεν είναι πάντα εύκολο, κατάφερα να δω έξι παιχνίδια. Τα τρία της φάσης των ομίλων του Champions League και τα τρία ντέρμπι με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ".

Πώς βλέπεις την ομάδα τη νέα σεζόν; Θυμάσαι πέρυσι τέτοια εποχή στο Ζέεφελντ πως οι περισσότεροι παίκτες ήταν ξένοι. Πλέον, οι Έλληνες είναι η πλειοψηφία στον Ολυμπιακό.

" Δεν είναι κάτι που με φοβίζει. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα έχουμε πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο αρκεί αυτοί οι παίκτες να βοηθηθούν και προωθηθούν σωστά από την ομάδα. Να δει η ομάδα και να ανακαλύψει ο προπονητής τα ταλέντα των νέων παικτών όπως είναι για παράδειγμα ο Σιόβας, ο Μανωλάς... Και να τους αξιοποιήσει σωστά. Θέλω να πιστεύω πως αυτά τα παιδιά θα βοηθήσουν την ομάδα στην προσπάθεια για το 40ο Πρωτάθλημα, το τέταρτο αστέρι!".

Ένα μήνυμα για τους Έλληνες που θα παρακολουθήσουν τη συνέντευξη;

" Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά. Θέλω να χαμογελάτε! Εμείς που είμαστε Έλληνες του εξωτερικού σκεφτόμαστε πάντα την πατρίδα, την αγαπάμε την πατρίδα και σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο. Να πάνε τα πράγματα καλύτερα όσο πιο γρήγορα γίνεται και να συμμορφωθεί η κατάσταση της Ελλάδας".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ