Οι αριθμοί... μίλησαν
Ένας δημιουργικός μέσος και ένας εξτρέμ για την αριστερή πτέρυγα είναι, πλην του επιθετικού, οι παίκτες που χρειάζεται η "ερυθρόλευκη" ενδεκάδα με βάση τα όσα δείχνουν οι αριθμοί. Πέντε παίκτες χρειάστηκαν για να ξεπεράσουν την προσφορά του Ντομίνγκες.
Σε περίοδο μεταγραφικού σχεδιασμού έχει μπει πλέον ο Ολυμπιακός, μετά και την ολοκλήρωση των προπονήσεων στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη. Και αν δεχθούμε πως οι αριθμοί λένε πολλές φορές (και όχι πάντα) την αλήθεια, τότε παρακάτω μπορούμε να συμπεράνουμε πως αν κάτι έλειψε από τους "ερυθρόλευκους" στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2013-14, ήταν η σταθερότητα στην αριστερή πλευρά και ένας ακόμη δημιουργικός παίκτης στο κέντρο, πλην του Ντομίνγκες.
Ουσιαστικά το δίδυμο από δεξιά ήταν οι Σαλίνο και Κάμπελ. Πλην τ ων περιπτώσεων τραυματισμού, καρτών, ή ανάγκης για ξεκούραση, ο Μίτσελ είχε πάντα μαζί στην ενδεκάδα τον Βραζιλιάνο μπακ με τον Κοσταρικανό διεθνή εξτρέμ.
Εκεί λοιπόν ο Ισπανός τεχνικός δεν είχε πολλά να σκεφτεί και γρήγορα ο Σαλίνο με τον Κάμπελ βρήκαν πατήματα και χημεία. Οι δύο τους λοιπόν αγωνίστηκαν στο σύνολο 5526 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 11 γκολ και 11 ασίστ.
Ο Κάμπελ μέτρησε 3184 λεπτά συμμετοχής , με 11 γκολ και 9 ασίστ, ενώ ο Σαλίνο σε 2342 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 2 ασίστ και πολλές καλές συνεργασίες με τον Κοσταρικανό, που δεν απεικονίζονται στην στατιστική.
Αριστερά όμως ο Μίτσελ πονοκεφάλιασε πολλές φορές μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Και αυτό διότι ο Χολέμπας (που πολύ γρήγορα κέρδισε την θέση του βασικού από τον Μπονγκ) άλλαξε πολλές φορές παρτενέρ στην αριστερή πτέρυγα. Πότε ο Βάις, πότε ο Φουστέρ και πότε ο Πέρες έπαιξαν στην πλευρά, με τον Ισπανό άσο πάντως να έχει εντελώς διαφορετικό στυλ από αυτό του κλασσικού εξτρέμ προτιμώντας κυρίως να συγκλίνει και να παίζει από τον άξονα.
Συνολικά οι Χολέμπας, Βάις, Πέρες και Φουστέρ συμπλήρωσαν 7074 λεπτά συμμετοχής, μετρώντας 16 γκολ και 18 ασίστ.
Ο Χολέμπας είχε 2479 λεπτά συμμετοχής, με 2 γκολ και 6 ασίστ. Αντίστοιχα ο Βάις μέτρησε 6 γκολ και 3 ασίστ σε 1478 λεπτά. Ο Φουστέρ είχε 6 γκολ και 9 ασίστ σε 2150 λεπτά, ενώ ο Πέρες την φτωχή συγκομιδή των 2 τερμάτων και 1 ασίστ σε 967 λεπτά συμμετοχής.
Όπως βλέπουμε λοιπόν οι Κάμπελ και Σαλίνο, δηλαδή μόλις δύο παίκτες σε 5526 λεπτά πρόσφεραν 11 γκολ και 11 ασίστ, ενώ χρειάστηκαν τέσσερις συνολικά ποδοσφαιριστές και 7074 λεπτά συμμετοχής για να δώσουν 16 γκολ και 18 ασίστ.
Κάτι ανάλογα συναντάμε και στους παίκτες της μεσαίας γραμμής, οι οποίοι μονοπώλησαν ουσιαστικά τις θέσεις της ενδεκάδας. Πρόκειται για τους Σάμαρη, Εντινγκά, Μανιάτη και Ντομίνγκες.
Ο Σάμαρης στην πρώτη του σεζόν με τα ερυθρόλευκα πρόλαβε να γράψει 3006 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις, επιστρέφοντας 4 γκολ και 5 ασίστ.
Ο Εντινγκά κέρδισε θέση στα πλάνα του Μίτσελ στο δεύτερο μισό της σεζόν και έδωσε 1 γκολ και 1 ασίστ σε 2036 λεπτά συμμετοχής. Ο Μανιάτης στα 2861 λεπτά που αγωνίστηκε συνολικά πέτυχε 4 γκολ και μοίρασε πέντε ασίστ.
Από την άλλη ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες είχε 2256 λεπτά συμμετοχής, με 11 γκολ και 11 ασίστ . Στο σύνολο ο Αργεντίνος κατάφερε περισσότερα από τους άλλους τρεις συμπαίκτες του μαζί.
Εντινγκά, Σάμαρης και Μανιάτης αγωνίστηκαν 7903 λεπτά και μέτρησαν συνολικά 9 γκολ και 11 ασίστ. Αν στην εξίσωση προστεθούν και οι "βοηθητικοί" Μασάντο και Ιμπαγάσα, τότε μόνο τα νούμερα υπερβαίνουν τον Ντομίνγκες.
Ο Μασάντο αγωνίστηκε συνολικά 1176 λεπτά και είχε 3 γκολ και καμία ασίστ, ενώ ο μαέστρος "Κάνιο" στην δύση της ποδοσφαιρικής του καριέρας σε 426 λεπτά πρόλαβε να δώσει 5 ασίστ και 1 γκολ.
Επομένως χρειάστηκαν πέντε παίκτες και 9505 λεπτά για να φτάσουμε στο σύνολο τα 13 γκολ και τις 16 ασίστ, για να ξεπεραστούν τα 11 γκολ και οι 11 ασίστ που πρόσφερε ο "Τσόρι" Ντομίνγκες μόλις σε 2256 αγωνιστικά λεπτά.
Συμπερασματικά και με μια πρώτη ματιά, μετά την απόκτηση ενός βαρβάτου στράικερ , το ρόστερ του Ολυμπιακού "φωνάζει" για δύο προσθήκες: μια ενός παίκτη στον άξονα που θα μπορέσει να δώσει ουσιαστικές λύσεις δημιουργικά (αλλά και εκτελεστικά αν γίνεται), παρέχοντας ένα επιπλέον στήριγμα στον Ντομίνγκες (και συνάμα έναν έξτρα πονοκέφαλο στον αντίπαλο προπονητή) και άλλη μια στην θέση του αριστερού εξτρέμ που θα προσφέρει γκολ, ασίστ και μεγαλύτερη ισορροπία/σταθερότητα στην ενδεκάδα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μέσα της σεζόν και μετά, όλοι ανεξαιρέτως οι αντίπαλοι προπονητές έριχναν το βάρος στην αναχαίτιση των Ντομίνγκες και Κάμπελ καθώς αυτοί αποτελούσαν τις "κολώνες" του Ολυμπιακού κυρίως δημιουργικά αλλά ενίοτε και εκτελεστικά.
Πλην του Αργεντίνου, σπανίως υπήρχε άλλος παίκτη του άξονα να απειλήσει (με ασίστ ή γκολ), ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε ο αντίστοιχος "Κάμπελ" στην αριστερή πτέρυγα. Επομένως αυτά είναι δύο ζητήματα που ο Ολυμπιακός καλείται να "λύσει" στην θερινή μεταγραφική περίοδο προκειμένου να μην αναγκαστεί να τα αντιμετωπίσει ξανά την νέα αγωνιστική σεζόν.