ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Ούρκο Πάρδο, μιλάει στο Sport24.gr για τη ζωή του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, τη φετινή του καθιέρωση, τη μέχρι σήμερα καριέρα του και τις μελλοντικές του φιλοδοξίες (pics & vids)

Διαβάστε στο Sport24.gr την πρώτη μεγάλη συνέντευξη του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Ούρκο Πάρδο.

Ο Βασκικής καταγωγής και γεννημένος στο Βέλγιο ποδοσφαιριστής μιλάει για τη ζωή του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, το ξεκίνημά του στην Άντερλεχτ και τον Μισέλ Πρεντόμ, τη «Μασία» και τα χρόνια που αγωνίστηκε στον καταλανικό σύλλογο, το πέρασμά του από τον Ηρακλή, την περιπέτεια στο Βουκουρέστι, τον Βαλβέρδε, τον Νικοπολίδη, τον Χαβίτο, τους συμπαίκτες του, το πρωτάθλημα της Super League, τις μεγάλες προσωπικότητες που συνάντησε στην καριέρα του, την πορεία και τους στόχους της ομάδας του, αλλά και τις δικές του φιλοδοξίες.

Ο Urko Rafael Pardo Goas γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 1983 στις Βρυξέλλες από Ισπανούς γονείς που είχαν μεταναστεύσει στο Βέλγιο τη δεκαετία του ’70 ψάχνοντας καλύτερες επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες. Ο Ούρκο μπήκε από πολύ μικρός στον χώρο του ποδοσφαίρου, οι επιρροές έρχονταν από παντού στην οικογένεια: ο πατέρας του, ο αδερφός του, ο ξάδερφός του, όλοι υπήρξαν ποδοσφαιριστές. Ένας ξάδερφος του πατέρα του, ο Φερνάντο Γκαρθία, αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας στη δεύτερη ομάδα της Μπιλμπάο, την Bilbao Athletic, μαζί με τον Θουμπιθαρέτα.

Έκανε τα πρώτα του βήματα στην Άντερλεχτ και στα 16 του βρέθηκε στη «Μασία» μαζί με τα αστέρια του σήμερα, Μέσι, Ινιέστα, Βαλντές, Μπόγιαν, αλλά και τους δικούς μας Τόνι Κάλβο και Σίτο Ριέρα. Το 2003 βρέθηκε πολύ κοντά στο «όνειρο» της πρώτης ομάδας των «μπλαουγκράνα», αλλά η ρήξη των χιαστών τον πρόδωσε και τον άφησε έξι μήνες εκτός γηπέδων. Στη συνέχεια έμεινε στην Barcelona B και αγωνίστηκε δανεικός στην Καρταχένα και την Σαμπαδέλ. Το 2007 βρέθηκε στην Ελλάδα και τον Ηρακλή και ένα χρόνο αργότερα υπέγραψε στη Ραπίντ Βουκουρεστίου. Ο Βαλβέρδε ήθελε να τον φέρει από το 2008 στον Ολυμπιακό αλλά τελικά ο Ούρκο ήρθε στο λιμάνι μόλις το εγκατέλειψε ο Txingurri, το καλοκαίρι του 2009, ως δανεικός από τη Ραπίντ.

Στην περσινή καταστροφική σεζόν, ο Πάρδο αγωνίστηκε σε ελάχιστα παιχνίδια, μαζί και σε αυτό του αποκλεισμού των «ερυθρόλευκων» από τον Πανσερραϊκό στο Κύπελλο Ελλάδας. Φέτος πάντως ήρθε η σειρά του να (απο)δείξει τι αξίζει, αφού από την αρχή της περιόδου, ο Βαλβέρδε που επέστρεψε στου Ρέντη, τον καθιέρωσε στη βασική ενδεκάδα. Το έργο του είναι σαφώς δύσκολο, αφού το σημείο αναφοράς στις συγκρίσεις των φιλάθλων είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, Αντώνης Νικοπολίδης. Όμως στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, ο Ούρκο δείχνει ότι έχει τις ικανότητες να αποτελέσει τον «φρουρό» της «ερυθρόλευκης» εστίας για τα επόμενα χρόνια.

Το Sport24.gr συναντήθηκε με τον Πάρδο στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη και συνομίλησε μαζί του για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Υπό το βλέμμα των «αχώριστων» φίλων του, Μοϊσές και Φουστέρ, που τον περίμεναν υπομονετικά να τελειώσει για να φύγουν όλοι μαζί για τη Βούλα, ο «πορτέρο» του Ολυμπιακού απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας, φωτογραφήθηκε μαζί μας και μας χάρισε τα γάντια του με την απαραίτητη αφιέρωση πάνω σε αυτά. Ευχάριστος, ευγενικός, άνετος, χαμογελαστός και πάνω απ’ όλα ευτυχισμένος, όπως μας είπε ο ίδιος, από την παραμονή του στην Ελλάδα, ευχήθηκε να μείνει ακόμα περισσότερα χρόνια στον Ολυμπιακό και να κατακτήσει πολλούς τίτλους.

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Με τη φανέλα της FC Cartagena. Ο Πάρδο αγωνίστηκε στην Καρταχένα το 2005 ως δανεικός από την Μπαρτσελόνα.

1. ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ, ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΡΑΠΙΝΤ

Sport24.gr: Στην οικογένειά σου σχεδόν όλοι έπαιζαν ποδόσφαιρο. Υποθέτω ότι αυτό επηρέασε το ξεκίνημά σου.

Ούρκο Πάρδο: Ήταν απόλυτα φυσιολογικό. Ο πατέρας μου, ο αδερφός μου, τα ξαδέρφια μου, όλοι έπαιζαν μπάλα. Ένας θείος μου μάλιστα, ο Φερνάντο Γκαρθία, ήταν τερματοφύλακας στη δεύτερη ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο, μαζί με τον Θουμπιθαρέτα. Αν και ο πατέρας μου μιλούσε πάντοτε με θαυμασμό για τον μυθικό «πορτέρο» της Μπιλμπάο, Χοσέ Άνχελ Ιρίμπαρ. Ξεκίνησα λοιπόν πολύ μικρός, μόλις τεσσεράμισι ετών στους παμπαίδες της Άντερλεχτ. Η καριέρα μου όμως διήρκεσε αρχικά μόλις μια ημέρα. Στην πρώτη προπόνηση δέχτηκα μερικές κλωτσιές στο κεφάλι και αποφάσισα να παρατήσω τα γκολπόστ!

Αν πρόκειται για κλωτσιές, προτιμώ να τις ρίχνω εγώ, δήλωσα ορθά κοφτά στον τεχνικό και βρήκα τη θέση μου στην επίθεση, όπου αγωνίστηκα ως σέντερ φορ και ως εξτρέμ. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια, να τραυματιστεί ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας και να τον αντικαταστήσω εγώ, για να ξαναγυρίσω στα «μετόπισθεν». Σε εκείνο το παιχνίδι, στα 9 μου χρόνια, έπιασα τα πάντα και ο προπονητής, μου ξεκαθάρισε ότι αυτή ήταν η θέση μου. Από εκεί και μετά, συνέχισα στις ακαδημίες της Άντερλεχτ μέχρι τα 16, αλλά κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν είχα την εξέλιξη που ήθελα και αποφάσισα να ψάξω για άλλη ομάδα.

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Με την FC Barcelona B της περιόδου 2006-07. Ο Πάρδο τελευταίος πίσω δεξιά, ο Τόνι Κάλβο πρώτος από αριστερά στην μπροστά σειρά και ο Σίτο Ριέρα τέταρτος από δεξιά στην μπροστινή σειρά.

Sport24.gr: Κάπου εκεί εμφανίζεται η Μπαρτσελόνα. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τη «Μασία» και στη συνέχεια από την FC Barcelona B;

Ούρκο Πάρδο: Στη «Μασία» πήγα το 1999, πέρασα από δοκιμή και αποφάσισαν να με κρατήσουν. Εκεί έμαθα πολλά, βελτιώθηκα, ήρθα σε επαφή με μια διαφορετική ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο τέλος της σεζόν 2002-03, ξεκίνησα προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Οι άνθρωποι του συλλόγου προγραμμάτιζαν να με πάρουν μαζί τους το καλοκαίρι στην προετοιμασία της Μπαρτσελόνα για να κάνω στα 20 χρόνια μου το μεγάλο άλμα. Όμως στάθηκα άτυχος. Στην τελευταία προπόνηση της σεζόν έπαθα ρήξη χιαστών, έμεινα έξι μήνες εκτός και έχασα τη μεγάλη ευκαιρία. Στη συνέχεια έμεινα στη Βαρκελώνη και αγωνίστηκα στην FC Barcelona B μέχρι το 2006-07.

Sport24.gr: Στα επτά αυτά χρόνια που έμεινες στη Βαρκελώνη, γνώρισες από κοντά πολλούς από τους σημερινούς αστέρες των «μπλαουγκράνα».

Ούρκο Πάρδο: Ναι, είχα την τύχη να παίξω μαζί με παίκτες όπως ο Μέσι, ο Ινιέστα, ο Μπόγιαν, ο Βαλντές και πολλοί άλλοι. Αυτό από μόνο του ήταν μια τεράστια εμπειρία για μένα, όμως έμεινε και το παράπονο ότι λόγω του τραυματισμού μου, δεν μπόρεσα να διεκδικήσω κι εγώ την πιθανότητα να αγωνιστώ δίπλα τους στην πρώτη ομάδα.

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Κοντινό πλάνο του Πάρδο από την επίσημη φωτογραφία της FC Barcelona B της περιόδου 2006-07. Δεξιά διακρίνεται ο Κάρλες Μπουσκέτς, προπονητής των τερματοφυλάκων της ομάδας και πατέρας του Σέρχιο Μπουσκέτς, σημερινού παίκτη της Μπαρτσελόνα.

Sport24.gr: Ας έρθουμε τώρα και στην Ελλάδα. Πώς ήταν το πέρασμά σου από τον Ηρακλή;

Ούρκο Πάρδο: Ήταν μια πολύ ωραία χρονιά. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από τον Ηρακλή. Ο κόσμος του με υποδέχτηκε και μου συμπεριφέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και η διοίκηση ήταν σωστή απέναντί μου. Από τις πιο θετικές χρονιές της καριέρας μου, μέσα και έξω από το γήπεδο.

Sport24.gr: Από τον Ηρακλή βρέθηκες στη Ραπίντ Βουκουρεστίου, σε μια σεζόν που δεν ήταν και η καλύτερη της καριέρας σου.

Ούρκο Πάρδο: Μπορεί να μην ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου, όμως ήταν πολύ διδακτική για μένα. Πέρασα άσχημες στιγμές, αλλά έμαθα και πολλά πράγματα, έγινα πιο δυνατός, δεν το έβαλα κάτω. Και για να είμαι ειλικρινής, πρέπει να πω ότι δεν περίμενα πως θα έβρισκα ένα πρωτάθλημα τόσο υψηλού επιπέδου. Ήταν και αυτό μια έκπληξη για μένα.

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Με τη φανέλα της Ραπίντ Βουκουρεστίου, με την οποία αγωνίστηκε τη σεζόν 2008-09.

2. ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Sport24.gr: Πώς ήταν η προσαρμογή σου στην Αθήνα;

Ούρκο Πάρδο: Πολύ εύκολη. Μην ξεχνάς ότι γνώριζα την Ελλάδα, αφού αγωνίστηκα στον Ηρακλή και ο ερχομός μου στην Αθήνα ήταν κάτι που ήρθε στη ζωή μου τελείως φυσιολογικά. Βοήθησε και το γεγονός ότι στην ομάδα βρήκα ισπανόφωνους που φέτος βέβαια έγιναν πολύ περισσότεροι και αυτό πάντα είναι ευπρόσδεκτο για έναν παίκτη που παίζει μακριά από την πατρίδα του. Περνάω όμορφα στην Αθήνα, παίζει ρόλο φυσικά και η παρουσία της γυναίκας μου.

Sport24.gr: Πώς είναι φέτος το περιβάλλον στου Ρέντη; Τι ατμόσφαιρα υπάρχει στα αποδυτήρια;

Sport24.gr: Νιώθεις σιγουριά έχοντας μπροστά σου τον Αβραάμ και τον Μέλμπεργκ;

Sport24.gr: Τι συμβουλές σου δίνει ο Νικοπολίδης;

Sport24.gr: Τώρα στον Ολυμπιακό είσαι αχώριστος με τον Μοϊσές και τον Φουστέρ.

Ούρκο Πάρδο: Ναι, έχουμε «κολλήσει» μια χαρά και κάνουμε πολύ καλή παρέα. Έχουν ταιριάξει και οι γυναίκες μας, οπότε περνάμε όλοι μαζί πολύ όμορφα. Βρισκόμαστε, πηγαίνουμε βόλτες, κάνουμε πράγματα μαζί, γεμίζουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Τόσο ο Μόι, όσο και ο Δαβίδ είναι πολύ καλά παιδιά. Δεν είναι βέβαια οι μόνοι, αφού έχω καλές σχέσεις με όλους τους συμπαίκτες μου στην ομάδα, όπως π.χ. με τον Κέβιν (Μιραλάς).

Sport24.gr: Στην Μπαρτσελόνα υπήρξες συμπαίκτης και με τους «δικούς μας» Τόνι Κάλβο και Σίτο Ριέρα. Βρεθήκατε εδώ στην Ελλάδα;

Ούρκο Πάρδο: Η αλήθεια είναι πως όχι. Γνωριζόμασταν βέβαια από την Μπαρτσελόνα, όμως ποτέ δεν κάναμε παρέα. Στην Ελλάδα, όταν αγωνίστηκα στον Ηρακλή, είχα καλές σχέσεις με τον Χαβίτο και τον Φελίπε Σαντσόν.

Sport24.gr: Ακούγεται ότι ο Χαβίτο έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και όπως όλα δείχνουν, από το καλοκαίρι θα είστε συμπαίκτες. Πώς κρίνεις αυτή τη μεταγραφική κίνηση της ομάδας σου;

Ούρκο Πάρδο: Ο Χαβίτο είναι ένας πολύ καλός παίκτης, άψογος επαγγελματίας, πολύ γρήγορος και αποτελεσματικός στο παιχνίδι του. Μακάρι να έρθει στον Ολυμπιακό, πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ καλή κίνηση που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ομάδα.

Sport24.gr: Ποια είναι η σχέση σου με τον Βαλβέρδε;

Sport24.gr: Υπάρχουν συνεχώς φήμες ότι ο Ολυμπιακός θέλει να αποκτήσει τερματοφύλακα. Εσύ θέλεις να συνεχίσεις εδώ;

Sport24.gr: Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σου και οι φιλοδοξίες σου;

Ούρκο Πάρδο: Αγωνιστικά βέβαια ο μεγάλος στόχος είναι η κατάκτηση του νταμπλ και η έξοδος την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη. Όλοι θέλουμε να αγωνιστούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Προσωπικά τώρα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βελτιώνομαι συνεχώς και να αποδίδω στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Και φυσικά, όπως είπα και πριν, να συνεχίσω στον Ολυμπιακό για πολλά χρόνια ακόμη.

Sport24.gr: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στους φίλους του Ολυμπιακού;

3. ΠΕΡΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ

Sport24.gr: Ποιόν τερματοφύλακα θαύμαζες μικρός;

Ούρκο Πάρδο: Τον Μισέλ Πρεντόμ, τον τερματοφύλακα της Εθνικής Βελγίου. Δεν ήταν βέβαια αυτό που λέμε «είδωλό» μου, απλά τον είχα ως σημείο αναφοράς. Παρακολουθούσα τις κινήσεις του και την αγωνιστική του συμπεριφορά.

Sport24.gr: Ποια γκολ δεν «πιάνονται»;

Ούρκο Πάρδο: Δεν υπάρχουν γκολ που δεν πιάνονται. Όλες οι επιθετικές προσπάθειες μπορούν να σταματήσουν, αλλά βέβαια αυτό εξαρτάται από τις τοποθετήσεις της άμυνας και του τερματοφύλακα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν γκολκίπερ να καθοδηγεί σωστά τους συμπαίκτες του όταν ο αντίπαλος επιτίθεται.

Sport24.gr: Υπάρχει φόβος πριν το πέναλτι;

Ούρκο Πάρδο: Όχι, το μόνο που σκέφτομαι, είναι να σταματήσω τη μπάλα. Πριν το πέναλτι υπάρχει η απόλυτη συγκέντρωση, διώχνεις οτιδήποτε μπορεί να σε απασχολεί και συγκεντρώνεσαι αποκλειστικά στη μπάλα.

Sport24.gr: Είναι η προπόνηση του τερματοφύλακα πιο σκληρή από αυτή των υπόλοιπων παικτών;

Ούρκο Πάρδο: Ναι, είναι πιο επίπονη και έχει πολλές επαναλήψεις. Σε κάθε προπόνηση τερματοφύλακα υπάρχουν άπειρες πτώσεις και χτυπήματα. Έτσι, το κορμί κουράζεται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπες παίκτες.

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Με τη φανέλα του Ηρακλή, σε αγώνα με τον Ολυμπιακό. Ο Πάρδο μπλοκάρει τη μπάλα μπροστά από τον Μιχάλη Κωνσταντίνου (2008)

Sport24.gr: Πρέπει να ξέρει καλό ποδόσφαιρο ο γκολκίπερ; Να είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια;

Ούρκο Πάρδο: Οπωσδήποτε. Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετοί κανονισμοί. Παλιότερα δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη, αφού οι αμυντικοί γυρνούσαν τη μπάλα πίσω, την έπιανες και έδινες συνέχεια στο παιχνίδι. Τώρα όμως πρέπει να βρεις με τα πόδια τον συμπαίκτη σου και όπως καταλαβαίνεις δε γίνεται να στέλνεις τη μπάλα συνέχεια στα κουτουρού.

Υπάρχουν φάσεις που ο τερματοφύλακας λειτουργεί ως «σκούπα» στην άμυνα, φάσεις που ξεμαρκάρει τους συμπαίκτες του, φάσεις που αποφεύγει τους αντίπαλους ακόμα και με ντρίμπλα και φάσεις που με μια καλή πάσα ξεκινάει μια επίθεση της ομάδας του. Είναι λοιπόν βασικό για τον τερματοφύλακα του σήμερα να είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια.

Sport24.gr: Τι σκέφτεται ο τερματοφύλακας στο τετ α τετ;

Ούρκο Πάρδο: Δεν σκέφτεσαι τίποτα, απλά αντιδράς ανάλογα με την κίνηση που θα κάνει ο επιθετικός. Τα δυο βασικά στοιχεία που λειτουργούν σε τέτοιες στιγμές είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και το ένστικτο. Στα τετ α τετ δεν υπάρχει χρόνος για να σκεφτείς, είναι η εμπειρία και τα ρεφλέξ αυτά που σε καθοδηγούν στην επιλογή της κίνησης που θα κάνεις. Τις περισσότερες φορές, στα «ένας εναντίον ενός», αντιλαμβάνομαι το τι έκανα, αφού τελειώσει η φάση.

Sport24.gr: Η θέση του τερματοφύλακα είναι «μοναχική»;

Ούρκο Πάρδο: Για τον κόσμο που παρακολουθεί ποδόσφαιρο, ναι. Ο χώρος δράσης ενός τερματοφύλακα είναι περιορισμένος, όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του κινούνται σε όλο το γήπεδο. Υπάρχουν παιχνίδια που μπορεί να έρθω σε επαφή με τη μπάλα μόνο δυο ή τρεις φορές. Και οι θεατές ξεχνούν την ύπαρξή μου. Όμως οι παίκτες και ο προπονητής γνωρίζουν τη σημασία της συγκεκριμένης θέσης, τις δυσκολίες της, τη συνεχή ένταση στις προπονήσεις, το πόσο καθοριστική μπορεί να αποδειχθεί μια και μόνο επέμβαση σε όλο το ματς, την εγρήγορση που πρέπει να επιδεικνύω ακόμα και όταν η μπάλα βρίσκεται στην αντίθετη περιοχή, τις αποφάσεις που πρέπει να πάρω σε κλάσματα δευτερολέπτου, τα αντανακλαστικά που πρέπει να συντηρώ συνεχώς σε ετοιμότητα. Όλοι στην ομάδα – σε κάθε ομάδα – εκτιμούν πάρα πολύ τους τερματοφύλακες, γιατί αναγνωρίζουν το πόσο σημαντική είναι η θέση τους. Οπότε όχι, δε νοιώθουμε «μοναξιά».

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Με αντίπαλο τον Τζιμπρίλ Σισέ στο πρόσφατο ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (2010)

Sport24.gr: Πιστεύεις ότι η ιταλική «σχολή» τερματοφυλάκων είναι η κορυφαία παγκοσμίως; Και ποιους θεωρείς εσύ ως τους τρεις καλύτερους γκολκίπερ στον κόσμο αυτή τη στιγμή;

Ούρκο Πάρδο: Για να είμαι ειλικρινής, δε γνωρίζω την ιταλική «σχολή». Ξέρω ότι η Ιταλία «παράγει» καλούς τερματοφύλακες, αλλά δεν τους έχω παρακολουθήσει για να έχω προσωπική γνώμη. Πολλές φορές πάντως, η φήμη ενός γκολκίπερ εξαρτάται πολύ και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από την προβολή. Έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Αν θα έπρεπε να διαλέξω μια τριάδα από όλο τον κόσμο, αυτοί θα ήταν ο Κασίγιας, ο Βαλντές και ο Ζούλιο Σέζαρ.

Sport24.gr: Ισχύει ότι οι τερματοφύλακες γίνονται καλύτεροι μετά τα 25-27 τους χρόνια;

Ούρκο Πάρδο: Μπορείς να πεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει, όμως δεν είναι και απαραίτητο. Εξηγούμαι: η εμπειρία είναι κάτι πολύ σημαντικό για έναν τερματοφύλακα. Όσο νωρίτερα την αποκτήσει, τόσο το καλύτερο. Υπάρχουν γκολκίπερ που ξεκινούν από μικροί, όπως ο Κασίγιας – άρα ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα. Όλο αυτό λοιπόν εξαρτάται από τις συμμετοχές ενός τερματοφύλακα, το «ψήσιμό» του σε παιχνίδια και διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και τη δυνατότητα να παίζει βασικός. Και βέβαια, επειδή συνήθως όλα αυτά έρχονται εκεί γύρω στα 25 χρόνια, θεωρούμε ότι ο γκολκίπερ ωριμάζει πλησιάζοντας σιγά – σιγά προς τα 30.

Sport24.gr: Γιατί φοράς το νούμερο 78 στη φανέλα σου; Συμβολίζει κάτι ή είναι τυχαίο;

Ούρκο Πάρδο: Είναι η χρονολογία που γεννήθηκε η γυναίκα μου, Κάρολ. Με αυτό τον τρόπο θέλω να τιμήσω την σύντροφό μου και να την ευχαριστήσω που βρίσκεται πάντοτε δίπλα μου, τόσο στις χαρές, όσο και στις λύπες.

4. ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Sport24.gr: Ποια είναι η άποψή σου για την ποιότητα της Super League; Πιστεύεις ότι από το 2007 που πρωτοήρθες στην Ελλάδα, έχει υπάρξει βελτίωση;

Ούρκο Πάρδο: Η Super League είναι ένα ποιοτικό πρωτάθλημα. Ακόμα και οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες δυσκολεύονται να κερδίσουν τις αντιπάλους τους, χρειάζεται συνεχής συγκέντρωση και ετοιμότητα σε αγωνιστικό και ψυχολογικό επίπεδο, ώστε να έρχονται οι νίκες. Από το 2007 μέχρι σήμερα υπάρχει βελτίωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμφανίζονται νέοι παίκτες που πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους και αυτό είναι κάτι που γινόταν σπάνια στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, στον Ολυμπιακό έχουμε τον Φέτφα και τον Πότου (Ποτουρίδη), που δείχνουν πολύ καλά στοιχεία μέσα στο γήπεδο και εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις ευκαιρίες που παίρνουν. Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες ομάδες που σιγά – σιγά προωθούν νέους και ταλαντούχους παίκτες. Αυτό από μόνο του ανεβάζει επίπεδο την διοργάνωση. Αν προσθέσουμε και τον ερχομό πολλών καλών ξένων ποδοσφαιριστών, τότε συμπεραίνουμε ότι η Super League βρίσκεται σε μια καλή στιγμή και έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης στο άμεσο μέλλον.

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Μαζί με τον Αντώνη Νικοπολίδη από προπόνηση του Ολυμπιακού.

Sport24.gr: Ποια είναι η άποψή σου για τα συνεχή φαινόμενα βίας στα ελληνικά γήπεδα;

Ούρκο Πάρδο: Είμαι ενάντια σε κάθε πράξη βίας στον αθλητισμό. Τα επεισόδια δεν έχουν θέση ούτε μέσα, ούτε έξω από τα γήπεδα. Εμείς οι αθλητές είμαστε οι πρώτοι που καταδικάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ούτε μας βοηθούν κατά οποιονδήποτε τρόπο, ούτε τις θέλουμε. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, ένα όμορφο θέαμα και αυτό που το κάνει ακόμα πιο ωραίο, είναι να βλέπουμε τον κόσμο στις κερκίδες να διασκεδάζει, να υποστηρίζει την ομάδα του και να συμμετέχει σε μια γιορτή.

Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, δεν πρέπει να έχουν θέση στο γήπεδο. Θέλω να ελπίζω ότι η βία θα εκλείψει και ότι οι φίλαθλοι θα έχουν κόσμια συμπεριφορά στους αγωνιστικούς χώρους, όπως για παράδειγμα όσοι μας ακολούθησαν στην Τρίπολη και μας υποστήριξαν χωρίς παρατράγουδα στον πρόσφατο αγώνα μας με τον Αστέρα. Το επαναλαμβάνω, η βία πρέπει να μείνει εκτός ποδοσφαίρου και όλοι πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα ώστε ο κόσμος να χαίρεται στα γήπεδα.

Sport24.gr: Ποια είναι η γνώμη σου για τη Χρυσή Μπάλα; Πιστεύεις ότι δίκαια την κέρδισε ο Μέσι; Εσύ ποιον θα ψήφιζες από τους τρεις υποψήφιους;

Ούρκο Πάρδο: Καταρχήν πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δυο Χρυσές Μπάλες, μια για τον Μέσι και μια για όλους τους υπόλοιπους. Ο Μέσι είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, όμως λόγω του Μουντιάλ, ίσως η Χρυσή Μπάλα θα έπρεπε να δοθεί σε κάποιον από τους άλλους δυο υποψήφιους, αφού τόσο ο Ινιέστα όσο και ο Τσάβι κατέκτησαν την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Προσωπικά, αν ψήφιζα φέτος, θα ήθελα να πάρει το τρόπαιο ο Τσάβι, για να τιμηθεί έτσι η τεράστια καριέρα του και η μοναδική προσφορά του στην υπέροχη ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Ούρκο Πάρδο: "Είμαι ευτυχισμένος στον Θρύλο"

Σε ηλικία 16 ετών στην πρώτη του χρονιά στη Μασία (1999)

Sport24.gr: Αν έφτιαχνες τη Μικτή Κόσμου, ποιους παίκτες θα καλούσες;

Ούρκο Πάρδο: Να ξεκινήσω με εμένα στο τέρμα; Όχι, όχι, αστειεύομαι! Λοιπόν, Κασίγιας ή Βαλντές στην εστία. Πικέ και Πουγιόλ στο κέντρο της άμυνας. Δεξιά ο Ντάνι Άλβες και αριστερά ο Αμπιντάλ ή ο Μαρσέλο. Στο κέντρο ο Ινιέστα, ο Τσάβι και ο Μπουσκέτς. Μπροστά ο Μέσι, ο Βίγια και ο Πέδρο ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Sport24.gr: Ποιος ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος που είχες στην καριέρα σου;

Ούρκο Πάρδο: Από παίκτες, φυσικά ο Μέσι όταν παίζαμε διπλό στην προπόνηση, εγώ με την Barcelona B και εκείνος με την πρώτη ομάδα! Πάντως, σε επίσημους αγώνες, η πιο επικίνδυνη ομάδα που αντιμετώπισα, ήταν η γερμανική Βόλφσμπουργκ όταν εγώ έπαιζα με την Ραπίντ Βουκουρεστίου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 2008-09. Στη φετινή σεζόν, με τον Ολυμπιακό, όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο δυσκολότερος αντίπαλος ήταν ο Πανσερραϊκός. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από όλη την ομάδα για να καταφέρουμε να γυρίσουμε το ματς και να το κερδίσουμε.

Βίντεο: Εντυπωσιακές επεμβάσεις του Πάρδο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (FC Barcelona C & FC Barcelona B, 1999-2007)

Βίντεο: Στιγμές από το πέρασμα του Ούρκο Πάρδο από τον Ηρακλή (2007-08)

Βίντεο: Ο Ούρκο με την «ερυθρόλευκη» φανέλα (2010-11)

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ