STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Κλειστό το ΟΑΚΑ με Ολυμπιακό Βόλου

Κλειστό το ΟΑΚΑ με Ολυμπιακό Βόλου
INTIME SPORTS

Με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών, που θα εκτίσει στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου, το ερχόμενο Σάββατο (τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος) τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός, από την πειθαρχική επιτροπή της Superleague. Ταυτόχρονα, η "πράσινη" ΠΑΕ θα πληρώσει και 82.000 ευρώ πρόστιμο. Όλα αυτά για τα επεισόδια στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό. Νωρίτερα στην εκδίκαση της υπόθεσης είχε υποστηρίξει ότι τα επεισόδια δεν είχαν σχέση με τους οπαδούς της.

Όπως τόνισε ο δικηγόρος του "τριφυλλιού", κ. Κάρμης εκείνοι που προκάλεσαν τα επεισόδια πήγαν το ΟΑΚΑ με μολότοφ και επιτέθηκαν και στην μπουτίκ της ομάδας.

Εξάλλου ο επιχειρησιακός διευθυντής της "πράσινης" ΠΑΕ, κ. Μπέτσος που κατέθεσε ως μάρτυρας αναφερόμενος στα επεισόδια επεσήμανε ότι έγιναν από κάποιους που εισέβαλαν στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας ενώ οι οπαδοί που βγήκαν έξω από το ΟΑΚΑ δεν ενώθηκαν με εκείνους αλλά βγήκαν για να αναπνεύσουν από τα καπνογόνα, είτε από περιέργεια για όσα γίνονταν.

Τα επεισόδια κρίθηκαν, όπως σημείωνε το κατηγορητήριο (εκτεταμένα) και για αυτό το λόγο επιβλήθηκε η ποινή της μίας αγωνιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 2-1, ενώ η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα καταθέσει έφεση.

Αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ SUPER LEAGUΕ ΕΛΛΑΔΑ

Αποτελούμενη από τον Χαρίλαο Κλουκίνα, ως Πρόεδρο και τους Στέφανο Στεφανόπουλο τ. Εφέτη - Εισηγητή και Γεώργιο Στεφανάκη, Δικηγόρο Αθηνών, ως μέλη και από τη γραμματέα Μαρία Περιστέρη.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό της στις 9 "εκεμβρίου 2010 και ώρα 13:00 για να δικάσει επί των αναφερομένων στις υπ’ αριθμ. πρωτοκ. 295/7-12-2010 και 299/8-12-2010 κλήσεις προς απολογία κατά της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ για παράβαση των άρθρων 1 επ., 15 του Π.Κ. της ΕΠΟ.

Η εγκαλουμένη εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Ιωάννη Κάρμη.

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ 2 περ. β i) του Π.Κ. της ΕΠΟ το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών στις κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου, χωρίς να ρίπτονται στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή ύψους από χίλια ευρώ (1.000) έως τρείς χιλιάδες ευρώ (3.000) εφόσον

άναψαν έως είκοσι (20) τεμάχια.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 γ του Π.Κ. της ΕΠΟ ρίψη εντός του αγωνιστικού χώρου πυρσών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών τιμωρείται σε αντιστοιχία με τους αναφερόμενους στην προηγούμενη περίπτωση (περ. β) αριθμούς τεμαχίων, με διπλασιασμό των αναφερόμενων χρηματικών ποινών.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 α του Π.Κ. της ΕΠΟ κάθε ομάδα σε φιλικούς ή επίσημους αγώνες της, και για ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο τιμωρείται με χρηματική ποινή ύψους από δύο χιλιάδες ευρώ (2.000) έως είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000).

Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 5 A. εδ. α, β, γ΄, περ. i, του Π.Κ. της ΕΠΟ, σε περίπτωση δημιουργίας ευρείας κλίμακας επεισοδίων στον εν γένει χώρο του γηπέδου εφ’ όσον: α) η καταστολή τους απαιτεί επιχειρησιακά μέτρα της αστυνομίας πέραν των ήδη ληφθέντων και ανακοινωθέντων στην Π.Α.Ε. κατά την διάρκεια των συσκέψεων ασφαλείας, συνήθων αστυνομικών μέτρων, και β) υπήρξε σοβαρή σωματική βλάβη, ή γ) προκύπτουν εκτεταμένες φθορές ξένης περιουσίας, επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές: i) Χρηματική ποινή από εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000) και από μία (1) έως δύο (2) αγώνες χωρίς θεατές. Σε περίπτωση όπου λόγω των επεισοδίων ο αγώνας δεν αρχίζει ή δεν ολοκληρώνεται, απώλεια του αγώνα για την ή τις υπαίτιες ομάδα/ες.

Στην υπό κρίση υπόθεση, από το Φ.Α., την έκθεση του παρατηρητή του αγώνα, την υπ’ αριθ. πρωτ. 38700/2010 πειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα, την έκθεση της αστυνομίας, τα λοιπά έγγραφα της δικογραφίας, την ένορκη κατάθεση του μάρτυρα και τα διαμειφθέντα κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο αποδείχθηκαν τα εξής : κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΠΑΕ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ στην έδρα της πρώτης στις 4-12-2010 στα πλαίσια της 13ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ, 1) με την έναρξη του αγώνα και στο 20΄ λεπτό φίλαθλοι της εγκαλουμένης άναψαν συνολικά οκτώ (8) πυρσούς, 2) στο 5΄και 52΄λεπτό του αγώνα φίλαθλοι της εγκαλουμένης έριξαν συνολικά τέσσερις (4) κροτίδες στον περιβάλλοντα του αγωνιστικού χώρου, 3) στο 86΄ λεπτό του αγώνα φίλαθλος της εγκαλουμένης έριξε ένα (1) μικρό πλαστικό μπουκάλι με νερό εντός του αγωνιστικού χώρου και 4) λίγο μετά την έναρξη του αγώνα της εγκαλουμένης ομάδας με την ομάδα του ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΥ, περί ώρα 19:34΄, άγνωστα άτομα προσέγγισαν εξωτερικά την περίφραξη του σταδίου και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων που ευρίσκοντο έξω από τη θύρα 4, ενώ άλλα άτομα εξερχόμενα από τις τουαλέτες του σταδίου επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με βόμβες μολότωφ, πέτρες και σίδερα, ταυτόχρονα δε φίλαθλοι της εγκαλουμένης ομάδας εξήλθαν από τις θύρες 1,2,4 και 35 του σταδίου και επιτέθηκαν με καπνογόνα, πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ άλλοι φίλαθλοι από το πάνω μέρος της κερκίδας της θύρας 4 εκσφενδόνιζαν κροτίδες, καπνογόνα και άλλα αντικείμενα, για την καταστολή δε και τη μη επέκταση των επεισοδίων οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών μέσων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησαν φραγμούς εξωτερικά των θυρών 17 και 33. Επειδή όμως εσυνεχίζονταν οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων του φραγμού της θύρας 33, ο επικεφαλής αυτών εζήτησε και ήλθαν στον τόπο των επεισοδίων ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις για την επιβολή της τάξης. Από τη χρήση των χημικών εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων διακόπηκε στο 6 λεπτό ο αγώνας και συνεχίσθηκε κανονικά μετά από 15 λεπτά περίπου. Από τα επεισόδια αυτά ετραυματίσθηκαν πέντε αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά (εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο), ενώ υπέστησαν φθορές τρία κιόσκια της εταιρείας EVEREST και καταστράφηκε ολοσχερώς μια μπουτίκ του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός από τα άτομα που δημιούργησαν επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μη φίλαθλοι της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, τούτο δεν αίρει την ευθύνη της εγκαλουμένης ΠΑΕ για τα επεισόδια που δημιούργησαν οι κατελθόντες από τις κερκίδες φίλαθλοι, όπως σαφώς τούτο προκύπτει από την έκθεση του παρατηρητή του αγώνα και την έκθεση της Αστυνομίας.

Επομένως η εγκαλουμένη τέλεσε τις αποδιδόμενες σ΄ αυτήν πειθαρχικές παραβάσεις και πρέπει να της επιβληθούν α) η πειθαρχική χρηματική ποινή των χιλίων (1.000,00) ευρώ για την 1η πράξη (άναμμα 8 πυρσών), β) η πειθαρχική χρηματική ποινή των δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για την 2η πράξη, (ρίψεις

κροτίδων), γ) η πειθαρχική χρηματική ποινή των δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για την 3η πράξη (ρίψη αντικειμένου) και δ) η πειθαρχική χρηματική ποινή των ογδόντα χιλιάδων (80.000,00) ευρώ και την ποινή διεξαγωγής ενός (1) αγώνα χωρίς θεατές, κατά πλειοψηφία, για την 4η πράξη (ευρείας κλίμακας

επεισόδια).

Κατά την άποψη ενός μέλους της Επιτροπής (κος Γ. Στεφανάκης) πρέπει να απαλλαγεί η εγκαλουμένη για την 4η πράξη (ευρείας κλίμακας επεισόδια) λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες κοινωνικής εντάσεως που επικράτησαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία λόγω της επετείου του θανάτου του δεκαπεντάχρονου μαθητή. Ο εν γένει χώρος του γηπέδου δεν μπόρεσε επαρκώς να προστατευθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να παρεισφρήσουν παρανόμως ομαδοποιημένα εξωαθλητικά άτομα –διαδηλωτές και να προκαλέσουν επεισόδια. Η πασιφανής και αυταπόδεικτη δυναμική της βίας των εισβολέων δεν πληροί ούτε την έννοια του μεμονωμένου επεισοδίου του άρθρου 15 του Π.Κ. της ΕΠΟ. Καθορίζει συνολική πειθαρχική χρηματική ποινή ογδόντα δύο χιλιάδων πεντακοσίων (82.500,00) ευρώ. (€ 80.000 + 500 + 1.000 + 1.000). ΓΙΑ ΤΟΥΣ

Δικάζει με παρούσα την εγκαλουμένη.

Δέχεται ότι η εγκαλουμένη τέλεσε τις αποδιδόμενες σ΄ αυτήν πειθαρχικές παραβάσεις.

Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ α) την πειθαρχική χρηματική ποινή των χιλίων (1.000,00) ευρώ για την 1η πράξη, β) την πειθαρχική χρηματική ποινή των δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για την 2η πράξη και γ) την πειθαρχική χρηματική ποινή των δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ για την 3 πράξη και δ) την πειθαρχική χρηματική ποινή των ογδόντα χιλιάδων (80.000,00) ευρώ και την ποινή διεξαγωγής ενός (1) αγώνα χωρίς θεατές, κατά πλειοψηφία, για την 4η πράξη.

Καθορίζει συνολική πειθαρχική χρηματική ποινή ογδόντα δύο χιλιάδων πεντακοσίων (82.500,00) ευρώ.


TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ