ΖΟΖΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

Top Chef... Μουρίνιο!

Top Chef... Μουρίνιο!

Η σφαλιάρα από τη Μπαρτσελόνα τσαλάκωσε λίγο το προφίλ του Ζοσέ Μουρίνιο, όμως η αύρα του "special one" παραμένει ισχυρή. Απόδειξη το αφιέρωμα που του έκανε αγγλική ιστοσελίδα με τις 10 πιο ξεχωριστές στιγμές του εντός των γηπέδων (videos)!

Απολαύστε τις 10 πιο ξεχωριστές στιγμές του Πορτογάλου, όπως τις παρουσιάζει η ιστοσελίδα "101greatgoals.com".

1. O Πανηγυρισμός στο Ολντ Τράφορντ

Στο δρόμο της Πόρτο προς την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2003-04, το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό απόλαυσε τον πιο διάσημο πανηγυρισμό του Ζοσέ Μουρίνιο.

Μετά την πρώτη νίκη των "δράκων" με 2-1 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Ντραγκάο" για τη φάση των "16', οι "κόκκινοι διάβολοι" ήταν μία ανάσα από το να πάρουν το εισιτήριο για τα προημιτελικά νικώντας 1-0 στα τελευταία λεπτά, ωστόσο το φινάλε ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του "special one".

Μετά την εκτέλεση φάουλ του Μπένι ΜακΚάρθι και την ασταθή απόκρουση του Χάουαρντ, ο Κοστίνια έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και ανάγκασε τον Μουρίνιο να κάνει απίστευτο σπριντ πάνω στην γραμμή του πλαγίου άουτ για να πανηγυρίσει στο κόρνερ μαζί με τους παίκτες και του και μπροστά στους εκδρομείς οπαδούς της Πόρτο.

2. Η δήλωση με την οποία αυτοχαρακτηρίστηκε "special one"

"Δεν είμαι ένας από το σωρό. Νομίζω ότι είμαι ο εκλεκτός", δήλωσε ο Ζοσέ Μουρίνιο στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως τεχνικός της Τσέλσι το καλοκαίρι του 2004, λίγο μετά την έλευσή του από την Πόρτο.

Τα δύο πρωταθλήματα στις ισάριθμες πρώτες σεζόν του με την Τσέλσι (οι Λονδρέζοι είχαν να γευτούν αυτή τη χαρά 50 χρόνια) απέδειξαν πως ήταν όντως "special one", με τα αγγλικά ΜΜΕ να ασπάζονται αυτό το προσωνύμιο από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στο "Στάμφορντ Μπριζ".

3. Η σφαλιάρα στον Πουγιόλ

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του Ζοσέ Μουρίνιο, και αυτό όχι επειδή βρίσκεται στον πάγκο της "μισητής" αντιπάλου των Καταλανών, Ρεάλ Μαδρίτης.

Πριν από περίπου 15 χρόνια, το "Καμπ Νόου" ήταν το σπίτι του Πορτογάλου ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό των Μπόμπι Ρόμπσον και Λούις Φαν Χάαλ ως μεταφραστής, ενώ στη συνέχεια αντιμετώπισε τους "μπλαουγκράνα" έξι φορές με την ιδιότητα του προπονητή της Τσέλσι.

Κορυφαίο highlight από όλες αυτές τις αναμετρήσεις είναι φυσικά η φιλική σφαλιάρα την οποία έδωσε στον Κάρλες Πουγιόλ το 2006 (στα αποδυτήρια) πριν από ένα κρίσιμο ματς των δύο ομάδων.

4. Το πέταγμα του μεταλλίου

Όταν η Τσέλσι εξασφάλισε το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα το 2006, ο Μουρίνιο πέταξε στον κόσμο το μετάλλιο που του δόθηκε.

Όταν λίγα λεπτά αργότερα του έδωσαν δεύτερο μετάλλιο, επανέλαβε την κίνηση, χαρίζοντάς το και αυτό σε κάποιον από τους οπαδούς των "μπλε" που είχαν κατακλύσει το "Στάμφορντ Μπριτζ" για να γιορτάσουν.

Να σημειωθεί πως το ένα από τα δύο μετάλλιο πουλήθηκε στη συνέχεια -μέσω δημοπρασίας- έναντι 16.800 λιρών.

5. Πανηγυρισμός αλά... Ολντ Τράφορντ

Το 2007 ο Μουρίνιο απέτυχε να πάρει πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Παρόλα αυτά η Τσέλσι πανηγύρισε το μικρό νταμπλ, με την κατάκτηση του Λιγκ Καπ και του Κυπέλλου Αγγλίας.

Ο δεύτερος τίτλος επιτεύχθηκε χάρη σε ένα γκολ του Ντιντιέ Ντρογκμπά στην παράταση κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Μουρίνιο να δίνει σόου και στο "Γουέμπλεϊ", τρέχοντας πάνω στη γραμμή του πλαγίου άουτ για να πανηγυρίσει μαζί με τον διεθνή Ιβοριανό φορ.

6. Το απίστευτο γκολ στην προπόνηση

Λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης σεζόν του στην Ίντερ, ο Μουρίνιο απέδειξε ότι πέρα από το εκπληκτικό αισθητήριο του από την άκρη του πάγκου, μπορεί επίσης να "βλέπει δίχτυα".

Κατά τη διάρκεια ενός διπλού με τη συμμετοχή μελών του τεχνικού επιτελείου των "νερατζούρι", ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε ένα έξοχο τάκλιν, ενώ στη συνέχεια απέφυγε με εντυπωσιακό τρόπο τρεις αντιπάλους πριν σκοράρει με ωραίο φαλτσαριστό σουτ.

7. Η χειρονομία με τις χειροπέδες

Στο Ίντερ-Σαμπντόρια που έληξε 0-0 την περασμένη σεζόν στο "Μεάτσα", ο Ζοσέ Μουρίνιο έκανε μία χειρονομία που συζητήθηκε, σταυρώνοντας τα χέρια του σαν να ήταν αυτά μέσα σε χειροπέδες, εξαιτίας της αποβολής του Βάλτερ Σαμουέλ και Ιβάν Κόρντομπα.

Ο Πορτογάλος ήθελε να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι η ομάδα του αδικήθηκε κατάφορα από τον διαιτητή, με την πειθαρχική επιτροπή της ιταλικής ομοσπονδίας να τον τιμωρεί ωστόσο με τρία ματς αποκλεισμό από τους πάγκους και πρόστιμο 40.000 ευρώ.

8. Η "έκρηξή" του στο "Καμπ Νόου"

Ύστερα από την ομορφότερη ήττα της ζωής του (κατά δήλωση του ίδιου), ο Μουρίνιο φρόντισε να αφήσει το στίγμα του σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό γήπεδο-τοτέμ.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητη άφηνε τη Μπαρτσελόνα εκτός τελικού του "Μπερναμπέου" και επέτρεπε στους Μιλανέζους να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο μετά από 45 χρόνια, γεγονός που έκανε τον Μουρίνιο να ξεσπάσει αλλά και να εξοργίσειπερίπου 100.000 Καταλανούς μέσα στη... φωλιά του Λιονέλ Μέσι.

9. Το κλάμα στους ώμους του Ματεράτσι

Αφού πήρε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Ίντερ και ολοκλήρωσε μία μαγική σεζόν με τρεμπλ, ο Μουρίνιο αποχαιρέτησε το βράδυ του τελικού με τη Μπάγερν αρκετούς από τους παίκτες του αλλα και συνεργάτες του στο τεχνικό τιμ.

Η πιο συγκινητική στιγμή πάντως ήταν ο εναγκαλισμός με τον Μάρκο Ματεράτσι έξω από τα αποδυτήρια του "Μπερναμπέου", με τις κάμερες των ιταλικών ΜΜΕ να "συλλαμβάνουν" την συγκλονιστική αυτή σκηνή με τον δακρυσμένο "special one".

10. Ο θυμωμένος Ζοσέ

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να ήταν η ομάδα που έσπασε το αήττητό του στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης (μετρούσε 17 νίκες και 5 ισοπαλίες μέχρι πρότινος), ωστόσο υπήρχαν και άλλα ματς όπου δεν έμεινε ευχαριστημένος από την απόδοση των παικτών του.

Ένα από αυτά ήταν η νίκη με 2-1 επί της Σοθιεδάδ στο Σαν Σεμπαστιάν, με τον τηλεοπτικό φακό να "τσακώνει" τον Μουρίνιο να ξεσπάει σε ένα μπουκάλι στον πάγκο.

TAGS ΖΟΖΕ ΜΟΥΡΙΝΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ