ΣΤΗΛΕΣ

Αναζητώντας τα γκολ

Αναζητώντας τα γκολ

Η Τότεναμ έχει καλές βάσεις και παραμένει στην πρώτη 4άδα της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά δυσκολεύεται να κάνει μια επίθεση της προκοπής. Ο Football Philosopher γράφει για την καλή δουλειά, αλλά και για τα λάθη του Βίλας-Μπόας που κρατάνε την ομάδα του πίσω.

Κοιτάς τη βαθμολογία της Premier League, βλέπεις στις πρώτες θέσεις την Arsenal, την Chelsea και τη Liverpool. Για όλες λίγο-πολύ έχεις αρκετές ενστάσεις. Τρύπες στο ρόστερ, μέτριες εμφανίσεις, παρελθόν που δε σε αφήνει να τις πιστέψεις. Και μετά παρατηρείς ότι στην τέταρτη θέση είναι η Tottenham. Ε, αν αυτή η ομάδα έχει 20 βαθμούς γιατί να μην έχουν τους ίδιους και η Chelsea με τη Liverpool; Γιατί να μην έχει 25 η Arsenal;

Για να μην παρεξηγηθώ, η ομάδα του Villas-Boas δεν είναι τόσο κακή, αλλά σχεδόν όλα τα ματς που έχει πάρει θα μπορούσαν να έχουν λήξει ισόπαλα και στους αγώνες με την Chelsea και την Everton που πήρε από ένα βαθμό, θα μπορούσε να έχει χάσει. Στην πραγματικότητα η Tottenham έχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Η μάλλον δύο: δεν μπορεί να φτιάξει εύκολα μεγάλες φάσεις και αυτές που φτιάχνει δεν τις αξιοποιεί.

Μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο τελικών προσπαθειών στην Premier League, αλλά οι περισσότερες από αυτές γίνονται εκτός περιοχής (το 57% για την ακρίβεια). Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως έχει μικρότερο ποσοστό εύστοχων σουτ (47%) όχι μόνο από τις Arsenal, City, Liverpool, αλλά κι από τις Everton, Swansea, United και Fulham.

Τα θετικά

Είναι φανερό όμως κοιτώντας τόσο τους αριθμούς, όσο κυρίως τους αγώνες τους πως τα Σπιρούνια κάνουν αρκετά πράγματα καλά, αλλά μόνο μέχρι να φτάσουν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Οι φάσεις που δέχονται δεν είναι πολλές. Μόνο η City επιτρέπει λιγότερα σουτ προς την εστία της (9,1 έναντι 9,5 της Tottenham), ενώ γενικά η άμυνά τους δε χρειάζεται να επέμβει πολλές φορές (μόνο η αμυντική 4άδα των City, Arsenal και Chelsea χρειάζεται να καθαρίσει για την υπόλοιπη ομάδα λιγότερες φάσεις) και δε δέχεται πολλή πίεση.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο καλό τους πρέσινγκ, στο υψηλό ποσοστό κατοχής της μπάλας που έχουν και στα καλά και αθλητικά τους χαφ. Γενικά η αμυντική τους λειτουργία είναι καλή, πιθανότατα αυτή τη στιγμή μέσα στις 3-4 καλύτερες του πρωταθλήματος. Εξάλλου, κυρίως λόγω των λίγων γκολ που έχουν δεχτεί (5, λιγότερα έχει μόνο η Southampton) παραμένουν τόσο ψηλά.

Καλό βαθμό παίρνουν και στην ανάπτυξη. Κυρίως όταν βρίσκεται στην 11άδα και ο Dembele. Πάντως γενικά το χτίσιμο των επιθέσεών τους από πίσω, αν και θέλει δουλειά, δεν είναι κακό. Επίσης, η κυκλοφορία της μπάλας είναι τις περισσότερες φορές σωστή και η ομάδα έχει κίνηση. Πολλές φορές ίσως λάθος και όχι αρμονικά, αλλά οι παίκτες τους δεν είναι στατικοί. Δεν είναι και πολύ έξυπνοι όμως (ποδοσφαιρικά πάντα, μην παρεξηγηθώ).

Τα άκρα

Η Tottenham από τη μέση και μπροστά έχει πολλούς παίκτες που βασίζονται κυρίως στα αθλητικά τους προσόντα παρά στην τεχνική τους και τη διορατικότητά τους. Το «έχει» στην παραπάνω πρόταση καλύτερα να το κάνουμε χρησιμοποιεί. Ο AVB αφήνει συχνά εκτός 11άδας τους Eriksen, Sigurdsson, Lamela. Για την ακρίβεια οι δύο πρώτοι έχουν ξεκινήσει μαζί σε αγώνα της Premier 4 φορές, o Αργεντινός δεν έχει παίξει σε κανένα ματς βασικός, ενώ ποτέ δεν ήταν και οι 3 μαζί στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Πορτογάλος στηρίζει πολύ τον Townsend και σε δεύτερο βαθμό και τον Lennon, στο οποίο έδωσε αμέσως μετά τον τραυματισμό του σημαντικό ρόλο και θέση βασικού στα δύο τελευταία ματς. Με αυτούς τους δύο στην 11άδα η Tottenham έχει πολλά προβλήματα δημιουργικά. Είναι παίκτες που αρέσκονται στο να κάνουν επιθέσεις άμεσες και κατά μέτωπο, στηριζόμενοι στην ταχύτητά τους. Ψάχνουν πολύ την ατομική ενέργεια, αλλά το ρεπερτόριό τους είναι περιορισμένο. Το αποτέλεσμα είναι ειδικά ο πρώτος να παίρνει πολλές προσπάθειες και μάλιστα τραβηγμένες. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει κάνει τα περισσότερα σουτ από κάθε άλλον παίκτη της κατηγορίας και έχει πετύχει μόνο ένα γκολ.

Αναζητώντας τα γκολ
Τότεναμ

Είναι καλός παίκτης, αλλά έχει ακόμα πολλά να μάθει και να βελτιώσει. Οι Άγγλοι μπορεί να τρελαίνονται και να έχουν αρχίσει πάλι τις υπερβολές τους, αλλά στη θέση που αγωνίζεται χρειάζεται να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του και να είναι και αποτελεσματικός. Αυτός όμως κανένα από τα δύο δεν κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό. Η Tottenham δείχνει να στηρίζει πολλά πάνω του. Κάτι που δε μου φαίνεται λογικό. Δε γίνεται ας πούμε να έχει 4,4 ανά αγώνα και να κάνει τόσες ατομικές ενέργειες. Όπως ο Townsend παίζει με ανάποδο πόδι, έτσι συμβαίνει και με τον Lennon. Αγωνίζεται αριστερά, όπου χάνεται. Τουλάχιστον στην πλευρά του θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση τροφοδοτώντας τον Soldado με σέντρες κι αν ο Townsend ερχόταν αριστερά θα επιχειρούσε λιγότερα σουτ που δεν έχουν τύχη.

Ο άξονας

Ουσιαστικά με αυτούς τους δύο στην 11άδα η ομάδα του AVB έχει μειωμένη δημιουργικότητα, οι παίκτες είναι αποκομμένοι και η επίθεσή της δεν έχει κοινή λογική. Το αποτέλεσμα είναι να πετάει πολλές επιθέσεις στα σκουπίδια και το μεγάλο ποσοστό κατοχής που έχει να μη βρίσκει αντίκρισμα. Λίγα πράγματα δημιουργικά παίρνει και από τον Holtby. Ο Γερμανός είναι καλός τακτικά και βοηθάει και στο αμυντικό κομμάτι, πολλές φορές όμως μένει αρκετά χαμηλά, ενώ δε δίνει το κάτι παραπάνω κοντά στην περιοχή.

Εκεί που ο Soldado μοιάζει αποκομμένος και συχνά εκτός παιχνιδιού. Η ευθύνη είναι και δική του καθώς δεν κινείται πολύ και σωστά, αλλά φυσικά όπως είπαμε δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες πάσες από τους παίκτες που αγωνίζονται πίσω του.

Ο Ισπανός είναι καλός finisher και μπορεί να εκμεταλλευτεί είτε τις σέντρες, είτε τις κάθετες μπαλιές. Σπάνια όμως του δίνεται η ευκαιρία να το κάνει. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει καλά είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη και στο χτίσιμο των επιθέσεων. Οπότε σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω, συν το γεγονός πως ο AVB στα τελευταία ματς χρησιμοποιεί στα χαφ και Paulinho και Sandro, έχει ως αποτέλεσμα η Tottenham να είναι βαρετή και χωρίς έμπνευση.

Ο φόβος (;) του AVB

Φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχει πολλούς νέους παίκτες, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα (ο Lamela είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα). Επιπλέον οι τραυματισμοί δεν έχουν επιτρέψει στον Villas-Boas να δουλέψει όπως θα ήθελε. Και ο ίδιος όμως δε βοηθάει την ομάδα του να βρει ρυθμό στη επίθεση. Στα ματς με Norwich, Cardiff, Chelsea και West Ham είχε πίσω από τον Soldado τους Townsend, Eriksen και Sigurdsson και στα χαφ του Paulinho και Dembele.

Αναζητώντας τα γκολ

Σε διαστήματα αυτών των αγώνων η Tottenham παρουσίασε καλύτερη εικόνα επιθετικά. Απέναντι στα Σφυριά όμως ήρθε η ήττα με 0-3 και ο Πορτογάλος μαζεύτηκε. Προφανώς φοβήθηκε για την αμυντική ασφάλεια της ομάδας του. Για μένα κακώς. Θα έπρεπε να επιμείνει σε αυτό το σχήμα για να αποκτήσει ρυθμό και συνοχή στην επίθεση. Σε αυτά τα ματς η ομάδα του ίσως είχε λίγο χειρότερη αμυντική λειτουργία από ό,τι συνηθίζει φέτος, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργούσε και πιο σωστά στην επίθεση.

Υπάρχει η βάση, αλλά…

Η Tottenham έχει ευνοηθεί από το βατό της πρόγραμμα εντός, από τα πέναλτι που έχει πάρει (τα περισσότερα στην κατηγορία. Τα 3 από τα μόλις 9 της γκολ έχουν προέλθει με αυτό τον τρόπο. Λογικό αν σκεφτούμε πως οι παίκτες της πάνε αρκετά σε ατομικές ενέργειες, αν και κάποια ήταν αμφισβητούμενα) και στηρίζεται στην καλή της άμυνα. Αν θέλει όμως να μπει στην 4άδα θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά στην επίθεση.

Ο Villas-Boas αν σκεφτούμε και τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι έχει κάνει καλή δουλειά. Η Tottenham είναι πιο συμπαγής από πέρυσι. Ο Πορτογάλος έχει καταφέρει να φτιάξει μια ομάδα που λειτουργεί ως σύνολο σε αρκετά υψηλό βαθμό, τουλάχιστον μέχρι να φτάσει στο τελευταίο τρίτο.

Αναζητώντας τα γκολ
Τότεναμ

Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αναθεωρήσει λίγο τις επιλογές του για τους παίκτες που χρησιμοποιεί πίσω από τον Soldado. Όσο πιο γρήγορα βάλει για τα καλά στην ομάδα ποδοσφαιριστές όπως ο Eriksen και ο Lamela (αν και με αυτόν φαίνεται να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα) τόσο το καλύτερο.

Η Tottenham φαίνεται να έχει μια καλή βάση και βάθος στο ρόστερ της. Ο Lloris είναι καλός τερματοφύλακας και ταιριάζει στη φιλοσοφία του AVB. Όταν επιστρέψει ο Rose, o Vertonghen λογικά θα κάνει δίδυμο στα στόπερ με τον Chiriches, οπότε κι εκεί θα είναι λογικά ακόμα πιο δυνατή.

Στο πρέσινγκ και την κυκλοφορία παίρνει καλό βαθμό. Χρειάζεται όμως να αποκτήσει συνοχή, εξυπνάδα και αποφασιστικότητα στην επίθεση. Αν δεν αρχίσει σύντομα να σκοράρει πιο εύκολα, η άμυνά της δε θα μπορεί να την κρατήσει για πολύ τόσο ψηλά.

Για σχόλια, παρατηρήσεις και περισσότερη κουβέντα μπορείτε να με βρείτε και στο twitter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ