Φάκελος "Νέα Euroleague": Το μπάσκετ αλλάζει και γίνεται διασκέδαση
Το Unique του Sport24.gr ζήτησε από τους Vlade Divac, David Blatt, Igor Kokoskov, Ευθύμη Ρεντζιά, José Manuel Calderón, Gigi Datome, Emilio Kovacic και Oriol Bonsoms να δώσουν μια χείρα βοηθείας στους παίκτες και τους προπονητές της Euroleague που μόλις ξεκίνησε την "επανάστασή" της.
Αυτό που ζούμε φέτος, στην Euroleague είναι η γνωριμία των Ευρωπαίων με μια νέα πραγματικότητα που σίγουρα μπορεί να γίνει πολύ απολαυστική, αλλά έως ότου φτάσουμε εκεί μάλλον πολλοί θα περάσουν τα πέντε στάδια του πένθους (άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή). Το μπάσκετ αλλάζει και στόχος είναι να γίνει διασκέδαση. Πώς στο ΝΒΑ οι Warriors χάνουν με 20 πόντους διαφορά ματς από ομάδα που υποτίθεται ότι είναι υποδεέστερη και δεν… ανοίγει μύτη, αφού ακολουθεί την επομένη άλλο ματς, το οποίο ενδεχομένως κερδίζουν με 30 πόντους και τελικά φτάνουν να διεκδικούν το τρόπαιο; Τώρα, προσπάθησε να φέρεις όλο αυτό στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ας πούμε πως χάνει “αιώνιος” με 20 πόντους από αουτσάιντερ και 48 ώρες αργότερα, παίζει με τον άλλον “αιώνιο”. Στο κενό θα γίνει “κηδεία” ή όχι; Κάτσε όμως, γιατί σου έχω και κάτι καλύτερο.
Το πλάνο της Euroleague αφορά επέκταση με δυο ομάδες, ανά χρόνο έως ότου φτάσει το σύνολο στις 24. Πράγμα που σημαίνει πως η σεζόν θα αποκτήσει 46 ματς, πριν τα playoffs. Η πρώτη προσθήκη θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι -πρώτα ο Θεός και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ήδη όμως, από φέτος ζούμε την καινοτομία των πέντε εβδομάδων που θα ‘χουν διπλά ματς τα μέλη της Euroleague -είναι αυτές που δεν έχουν UEFA Champions League. Την πρώτη… δόση την είδες την εβδομάδα 24-30 Οκτωβρίου, όταν αν μη τι άλλο διεξήχθησαν κάποια από τα πιο θεαματικά παιχνίδια που ‘χουν γίνει ποτέ, στο πλαίσιο της κορυφαίας διασυλλογικής οργάνωσης. Θα ομολογείς ότι τα 16 ματς που διεξήχθησαν σε διάστημα τεσσάρων ημερών ήταν απολαυστικά, με εκείνο του Ολυμπιακού εναντίον της Μπασκόνια να κερδίζει μια θέση στα πιο συναρπαστικά της ιστορίας.
Το Unique του Sport24.gr επικοινώνησε με τους Vlade Divac, David Blatt (ο πρώτος Ευρωπαίος head coach στο ΝΒΑ), Igor Kokoskov (ο πρώτος Ευρωπαίος που έγινε μέλος coaching staff στο ΝΒΑ), Ευθύμη Ρεντζιά, José Manuel Calderón, Gigi Datome, Emilio Kovacic (γενικός διευθυντής στο Synergy -υπηρεσία γνωστή και ως " βίβλος των προπονητών" ), Oriol Bonsoms (υπεύθυνος διεθνούς εμπορικής και θεσμικής επικοινωνίας στην FC Barcelona, ο οποίος έχει δουλέψει στο παρελθόν σε πολλά projects του ΝΒΑ), για να δώσει μια χείρα βοηθείας. Δηλαδή, με ανθρώπους που έχουν δουλέψει στην Ευρώπη και το ΝΒΑ, σε διαφορετικά πόστα, γιατί στα ζητούμενα ήταν να καλύψουμε όλους τους τομείς και άρα να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για όσα έρχονται.
HINT: το μέλλον αναμένεται να είναι λαμπρό για τους φιλάθλους. Για τους παίκτες θα φανεί, ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι ομάδες τους. Αν θα προσαρμοστούν στη νέα νοοτροπία ή όχι.
Το θέμα που τέθηκε -προς ανάπτυξη- σε όλους, ήταν το εξής: "Τι σημαίνει να παίζεις κάθε δεύτερη μέρα και ποιος είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να "επιβιώσεις" και να διακριθείς; Έως τώρα λέγαμε πως στην Ευρώπη οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν περισσότερο την τεχνική τους, να εξελιχθούν σε πιο ενδελεχές επίπεδο από ό,τι στο ΝΒΑ. Από φέτος οι ομάδες δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, με τις πρώτες ενδείξεις να τις θέλουν να παίζουν απλά (τρέχουν, αρκούνται στη μια πάσα), αν και θεαματικά. Οι έχοντες γνώση επιμένουν πως στην παρούσα φάση, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η φυσική κατάσταση των παικτών και το πώς θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Την ίδια ώρα, υπάρχουν προπονητές που έχουν δηλώσει ότι νιώθουν το παιχνίδι να 'χει φύγει από τα χέρια τους. Παράλληλα, δηλώνουν αβέβαιοι για το πώς θα κρατήσουν "φρέσκους" τους παίκτες τους. Αυτός που θα φτάσει έως το τέλος θα είναι εκείνος που έχει δουλέψει περισσότερο επί των plays και των ειδικών συνθηκών, στη διάρκεια της σεζόν; Έχουν πλεονέκτημα η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρμπαχτσε, δεδομένου ότι διατήρησαν τον κορμό των παικτών που είχαν πέρυσι; Και πώς οι παίκτες θα μπορούν να έχουν ενέργεια και να νικούν, όσο περνούν οι μήνες;".
Ευθύμης Ρεντζιάς: Το μπάσκετ θα είναι διασκέδαση, όχι πόλεμος
"Ξεκινάμε από τον δικό μας άνθρωπο, τον εκ των πρεσβευτών που έχει το ΝΒΑ στην Ευρώπη, ο οποίος έδωσε και την ελληνική… χροιά σε αυτά που μας περιμένουν. Κατ‘ αρχάς, είπε πως “στην περίπτωση των “αιωνίων“, οι παίκτες αναγκάζονται να παίζουν σε λίγες δυο ταχυτήτων. Την υψηλή της Euroleague και αυτή της εθνικής λίγκας που θεωρώ ότι είναι για αυτούς ταλαιπωρία. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και ομάδες που αγωνίζονται σε δυνατά εθνικά πρωταθλήματα και έχουν μειονέκτημα εν συγκρίσει με εκείνες που μετέχουν σε λίγκες σαν τη δική μας. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου οι σύλλογοι της Euroleague να παίζουν μόνο στο Euroleague, γιατί μόνο έτσι θα αντέξουν. Με το τωρινό καθεστώς, χωρίς ιδιωτικό αεροπλάνο για τις μετακινήσεις να διευκολύνει την κατάσταση των ταξιδιών και με τις απαιτήσεις της Euroleague, η καθημερινότητα γίνεται πολύ δύσκολη. Μη ξεχνάς δε, πως από του χρόνου η Euroleague θα αρχίσει να μεγαλώνει κι άλλο.
Έχω την αίσθηση ότι το να αποκτήσουν τα clubs τσάρτερ θα είναι πιο σημαντικό από το να κάνουν μια καλή επιλογή παίκτη. Κανείς δεν υπολογίζει τον ανθρώπινο παράγοντα. Διαφορετικά, όλοι θα έπρεπε να ‘χουν ρόστερ με 25 παίκτες, ουσιαστικά δυο 12αδες για να επιβιώσουν. Με 15 παίκτες είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παίζουν με 7-8, άντε 10 στην καλύτερη. Και αυτοί που είναι εξαιρετικοί τώρα, κάποια στιγμή θα “πέσουν“. Είναι η φύση. Κάποια στιγμή, οι μεγάλοι σύλλογοι δεν θα ενδιαφέρονται για τις εθνικές λίγκες ή θα κατεβάσουν δεύτερες ομάδες. Όταν έχεις παιχνίδια κάθε δυο ημέρες, δεν έχεις χρόνο να τα προετοιμάσεις και για αυτό βλέπουμε πιο γρήγορο μπάσκετ φέτος. Οι θεαματικές φάσεις ανεβάζουν το επίπεδο και την τιμή στη διαφημιστική αγορά. Αυτές θα φέρουν τους φιλάθλους στα γήπεδα. Όχι τα ματς που έληγαν 48-52.
Περισσότερα ματς, άρα περισσότερο θέαμα. Και οι θεαματικές φάσεις ανεβάζουν το επίπεδο και την τιμή στην διαφημιστική αγορά
Τα εισιτήρια έχουν ακριβύνει παντού, γιατί ο κόσμος θέλει πια να πάει στο γήπεδο και οι ομάδες πρέπει να τον αποζημιώνουν, για αυτό που πληρώνει. Οι προπονητές πρέπει να αλλάξουν φιλοσοφία και με τις προπονήσεις. Στο ΝΒΑ κάνουν μια την ημέρα, συνήθως πρωί και μετά ταξιδεύουν. Οι παίκτες δεν πηγαίνουν δυο φορές την ημέρα στο γήπεδο. Έχουν χρόνο για ξεκούραση. Πάντα θα υπάρχει τακτική, αλλά σε άλλο μοντέλο. Στο ΝΒΑ δεν τρέχουν μόνο και παίζουν. Στα σοβαρά παιχνίδια δείχνουν τις τακτικές που έχουν δουλέψει. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς την Αμερική. Το ‘χουν κάνει άλλοι (γελάει). Υπάρχει ωστόσο, εκεί ένα επιτυχημένο μοντέλο και η Ευρώπη οφείλει να το προσαρμόσει στα δικά της δεδομένα.
Στο ΝΒΑ αν “φας“ 40 πόντους, συνεχίζεις το πρόγραμμα σου και πας να κερδίσεις με 10, μετά χάνεις με 5 και όλα αυτά γίνονται με μεγάλες ταχύτητες. Τελικά, αυτό που μένει δεν είναι το αποτέλεσμα των ματς στη regular season, αλλά οι φάσεις, το θέαμα. Δεν γίνονται πάρτι, ούτε κηδείες. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο, το οποίο πρέπει να συνηθίσει ο κόσμος. Το μπάσκετ θα είναι διασκέδαση, όχι πόλεμος. Εμείς εδώ το έχουμε αναγάγει σε πόλεμο. Είναι όλοι εγκλωβισμένοι σε 500-1000 άτομα και αυτά επηρεάζουν τον αθλητισμό. Το νέο σύστημα θα κλωτσήσει εκτός τις μεμονωμένες ομάδες οπαδών που πηγαίνουν στο γήπεδο να βγάλουν τα απωθημένα τους. Αυτό που θα μου άρεσε να δω, αυτό που λείπει από την Ελλάδα, είναι το φίλαθλο πνεύμα. Δεν θα πάω στις υποδομές του ΝΒΑ ή το στήσιμο του γηπέδου και τον προγραμματισμό κάθε ματς. Ας ξεκινήσουμε από το απλό, το βασικό: το φίλαθλο πνεύμα. Αν φτάσει η ημέρα που θα πηγαίνουμε στο γήπεδο για να περάσουμε καλά, όλα τα άλλα θα έλθουν. Ολοκληρώνοντας, θέλω να ξαναπώ ότι η προσαρμογή θα είναι μεν, δύσκολη για όλους, αλλά η όλη ιστορία θα φέρει κόσμο στα γήπεδα, τα παιχνίδια θα είναι πιο ανταγωνιστικά, πιο γρήγορα και πιο θεαματικά. Όλα αυτά θα αυξήσουν και τα έσοδα των ομάδων, οπότε όλοι θα είναι ευχαριστημένοι“.
Ο Ευθύμης Ρεντζιάς είναι πρεσβευτής του ΝΒΑ στην Ευρώπη
Vlade Divac: "Οι παίκτες θα έχουν την ευθύνη για το σώμα τους"
"Η Εuroleague πήρε την απόφαση να αλλάξει το format της και με τα νέα δεδομένα το μπάσκετ έγινε πιο γρήγορο, πιο θεαματικό, ό,τι θα ήθελε να δει ένας φίλος του αθλήματος. Βέβαια, την ίδια ώρα, η Εuroleague έκανε τα πρώτα της βήματα σε μια νέα εποχή που ναι μεν, αναμένεται να είναι πιο συναρπαστική, αλλά θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα όλοι. Τι εννοώ; Εφεξής, η προετοιμασία του καλοκαιριού για κάθε ένα club που μετέχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, θα πρέπει να επικεντρώνεται στο πώς θα "δουλευτεί" το σώμα του κάθε παίκτη, ώστε να αντέξει στο μεγάλο αριθμό των παιχνιδιών και στις απαιτήσεις -ανάλογα με τη θέση που αγωνίζεται. Μετά, την πρώτη ημέρα των προπονήσεων όλοι πρέπει να 'ναι έτοιμοι για να παίξουν πέντε εναντίον πέντε και είναι υποχρέωση τους να είναι έτοιμοι. Στην Ευρώπη τα πράγματα γίνονται πιο προοδευτικά.
Η Εuroleague πήρε την απόφαση να αλλάξει το format της και με τα νέα δεδομένα το μπάσκετ έγινε πιο γρήγορο, πιο θεαματικό, ό,τι θα ήθελε να δει ένας φίλος του αθλήματος.
Κάτι άλλο που συμβαίνει στο ΝΒΑ είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν όλοι το πρόγραμμα της κανονικής περιόδου, τουλάχιστον στην εκκίνηση της σεζόν. Ο τρόπος που προσεγγίζουν τους πρώτους αγώνες είναι πολύ συγκεκριμένος. Είναι μέρος της προετοιμασίας για τους παίκτες που έχουν το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Κάνουν δηλαδή, την προπόνηση τους κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Εκείνοι που δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής, μπορούν να δουλέψουν με τους προπονητές της ομάδας τους, επί της ατομικής τους βελτίωσης, μέσω ατομικών προπονήσεων. Αυτό το κάνουν όσοι θέλουν να γίνουν καλύτεροι και να διεκδικήσουν πράγματα και είναι ένας από τους λόγους που κάθε οργανισμός έχει πολλούς προπονητές στο staff.
Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι οι κόουτς φτιάχνουν το πρόγραμμα των προπονήσεων, ανάλογα με το αυτό των αγώνων. Δηλαδή, αποφασίζουν για την ένταση και το περιεχόμενο κάθε προπόνησης, βάσει του πόσα ματς έχουν την εβδομάδα που επίκειται. Αν για παράδειγμα, υπάρχει κενό 2-3 ημερών δημιουργείται το χρονικό περιθώριο που χρειάζονται για να βάλουν στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας τους. Δουλεύουν πιο εντατικά, πιο δυνατά. Όταν υπάρχουν καθημερινά αγώνες, είναι πιο χαλαρά τα πράγματα.
Στο ΝΒΑ ο αριθμός των παικτών που έχει ο κάθε προπονητής υπό τις οδηγίες του είναι σαφέστατα μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των ομάδων της Euroleague. Αυτό μεταξύ πολλών άλλων, τους δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουν το χρόνο σε όλους. Στην Ευρώπη δεν έχουν λεπτά όλοι οι παίκτες. Δεν παίζουν και οι 12 σε κάθε ματς".
Ο Vlade Divac είναι Αντιπρόεδρος και GM στους Sacramento Kings
David Blatt: "Προσοχή στο φορτίο των παικτών"
“Ο λιγότερος χρόνος που θα έχουμε πια οι προπονητές στην Ευρώπη, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση, ώστε να είναι αποτελεσματική η δουλειά μας. Όσο όμως, και να αυξηθούν τα παιχνίδια που δίνουμε στην Ευρώπη σε μικρότερο χρονικό διάστημα, πάλι δεν θα πλησιάσουμε σε αυτό που ισχύει με το πρόγραμμα του ΝΒΑ. Εκεί οι οργανισμοί δίνουν 82 ματς σε οκτώμιση μήνες! Για αυτό και πιστεύω πως ό,τι και αν γίνει στη Euroleague οι κόουτς θα έχουν πάντα τη δυνατότητα να προετοιμάσουν κάποια πράγματα, να βάλουν την υπογραφή τους στο παιχνίδι, να το επηρεάσουν ως προς την εξέλιξη του.
Όλοι οφείλουμε να γίνουμε προσεχτικοί με το πόσο καταπονείται το σώμα των παικτών μας. Να έχουμε επίγνωση της πίεσης που νιώθουν, του φορτίου που κουβαλούν για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις μιας πιο “γεμάτης” σεζόν. Να είμαστε προσεχτικοί με την ενέργεια που ξοδεύουν. Αυτό το κομμάτι πρέπει να γίνει ένα από τα στοιχεία βάσει των οποίων σχεδιάζουμε την όποια προπόνηση και τελικά το πρόγραμμα μας.
Υπάρχει κίνδυνος να καούν οι παίκτες
Για να κρατήσεις τους παίκτες σου “φρέσκους“, ώστε να αντέξουν μέχρι το τέλος της απαιτητικής σεζόν στην Ευρώπη και την τουρκική λίγκα, πρέπει να προσέχεις πάντα πώς τους συμπεριφέρεσαι, πόσο τους χρησιμοποιείς και πόσο τους ξεκουράζεις. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να τους “κάψεις“ και αυτό είναι κάτι που ουδείς θέλει. Ένας τρόπος να γίνει σωστά η δουλειά, είναι να μοιράσεις το φορτίο μεταξύ των παικτών, κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Είναι ξεκάθαρο πως πλέον όσοι παίκτες έχεις στο ρόστερ, θα ‘χουν χρόνο συμμετοχής.
Αυτά πιστεύω πως θα είναι αρκετά για φέτος. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα προσαρμοζόμαστε αναλόγως. Το βέβαιο είναι πως η Ευρώπη θα ‘χει μόνο να κερδίσει μέσω των περισσότερων παιχνιδιών. Στις ΗΠΑ έμαθα αρκετά πράγματα, όπως είχα μάθει πάρα πολλά πράγματα στην Ευρώπη. Θα έλεγα πως όλα μαζί με βοήθησαν να διευρύνω το φάσμα των γνώσεων μου για το παιχνίδι και πώς παίζεται. Για αυτό είμαι ευγνώμων, αλλά η εξέλιξη δεν σταματά ποτέ. Δεν ζούμε όμως, στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον. Ζούμε στο τώρα και αυτό με ενδιαφέρει να αντιμετωπίσω”.
O David Blatt είναι ο πρώτος (μισός) Ευρωπαίος head coach στο ΝΒΑ και νυν προπονητής της Darüşşafaka Doğuş
Jordi Fernandez: "Οι ομάδες θα αποκτήσουν περισσότερους προπονητές"
"Είναι ξεκάθαρο πως οι προπονήσεις των ομάδων είναι πολύ πιο περιορισμένες στο ΝΒΑ, σε σύγκριση με την Ευρώπη. Στην Αμερική έχουμε 3.5 παιχνίδια ανά εβδομάδα, οπότε ο αριθμός των προπονήσεων είναι σημαντικά λιγότερος σε σχέση με το σύστημα της Euroleague. Παίζουμε επίσης, back to back παιχνίδια και είναι αδύνατο να προσθέσουμε και προπονήσεις στο πρόγραμμα. Βάσει των κανονισμών, έχουμε μόλις 16 ημέρες κενές στη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Το γεγονός τώρα, ότι δεν προπονούνται συχνά όλοι οι παίκτες μαζί, δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζουμε τα παιχνίδια. Μιλάμε με τους παίκτες ή κάνουμε προπονήσεις χωρίς επαφές, ασχολούμαστε με την εξέλιξη των μελών μας (με ατομικές προπονήσεις) ή κάνουμε συναντήσεις για να δούμε σε DVD τι έχουμε κάνει εμείς ή τι κάνουν καλά οι αντίπαλοι μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι ομάδες έχουν από 7 έως 11 προπονητές στο staff.
Είναι επίσης, προφανές ότι το άθλημα αλλάζει, όπως και ότι είναι διαφορετικό το στιλ της Ευρώπης από αυτό του ΝΒΑ, κάτι που αφορά και τους κανονισμούς -να θυμίσω απλά πως εδώ η κάθε περίοδος είναι 12 λεπτά, το τρίποντο είναι πιο μακριά κλπ.-, οι οποίοι διαφοροποιούν κατά πολύ αυτό που γίνεται στο ΝΒΑ με αυτό που γίνεται στη Euroleague. Η ανάγκη που υπάρχει για να προετοιμάζεις τον όποιο αγώνα, να τον οργανώνεις, δεν σημαίνει πως οι παίκτες δεν προπονούνται ή δεν κάνουν προπονήσεις με συστήματα και συγκεκριμένα plays. Οι καλύτερες ομάδες στο ΝΒΑ εκτελούν και στις δυο άκρες του γηπέδου σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με τον τρόπο που το κάνουν οι καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη.
Για αυτό το ΝΒΑ έχει υιοθετήσει τη θέση του Sports Science Specialist
Αυτός που θα ξεχωρίσει στο τέλος όντως, θα είναι εκείνος που έχει δουλέψει περισσότερο σε plays και ειδικές καταστάσεις, μέσα στη σεζόν, αλλά πολύ σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η χημεία και η υγεία. Όποια ομάδα φτάσει στο τέλος της διαδρομής, έχοντας κάνει καλύτερη προετοιμασία, έχοντας φτάσει στην καλύτερη ψυχολογική και πνευματική κατάσταση ως σύνολο και ούσα πλήρης θα είναι και αυτή που θα διακριθεί. Με ρώτησες αν η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρμπαχτσε έχουν ένα προβάδισμα, δεδομένου ότι έχουν τους ίδιους παίκτες με πέρυσι και άρα είναι ούτως ή άλλως περισσότερο "δουλεμένες". Θα σου πω ότι είναι εκπληκτικές ομάδες, με εξαιρετικούς παίκτες και προπονητής, αλλά και ότι πρέπει να βάλεις στην εξίσωση τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στην πορεία θα δεις ότι θα προκύψουν και άλλοι.
Σε ό,τι αφορά το πώς μπορείς να κρατήσεις τους παίκτες σου "φρέσκους" και να συνεχίσεις να νικάς, να σου πω ότι οι ομάδες στο ΝΒΑ έχουν υιοθετήσει μια νέα θέση, αυτή του Sports Science Specialist, του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για την ομαδική απόδοση. Οι ομάδες του ποδοσφαίρου και του rugby είναι μπροστά σε αυτό το κομμάτι, υπό την έννοια του πώς χρησιμοποιούν την αθλητική τεχνολογία προς όφελος των ομάδων και των παικτών. Τα τελευταία χρόνια, οι οργανισμοί του ΝΒΑ έχουν προσλάβει ειδικούς σε αυτό το πεδίο για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που θα βοηθήσει τις ομάδες και κατ' επέκταση τους παίκτες να αποδίδουν σε υψηλότερο επίπεδο".
Ο Sports Science Specialist συγκεντρώνει τις εκθέσεις των γιατρών, των φυσικοθεραπευτών, των προπονητών και των γυμναστών και καταλήγει στα ατομικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την πρόληψη τραυματισμών των παικτών και τη βελτίωση στην απόδοση. Είναι υπεύθυνος για το πόσο βαρύ πρέπει να είναι το φορτίο κάθε παίκτη στην προπόνηση -δηλαδή την ένταση που πρέπει να 'χει κάνει εκγύμναση. O Xavi Schelling, o οποίος προσελήφθη το 2014 από τους San Antonio Spurs είναι εκ των μετρ του είδους και έχει εξηγήσει στη Mundo Deportivo πως στο ΝΒΑ όλα γίνονται 10.000 φορές πιο γρήγορα, γιατί είναι πολλοί περισσότεροι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε κάθε οργανισμό.
O Jordi Fernandez εργάζεται ως assistant coach στους Denver Nuggets
Igor Kokoskov: Δεν μας πληρώνουν για τις προπονήσεις, αλλά για τα παιχνίδια
"Αντιλαμβάνομαι όσα λένε οι προπονητές στην παρούσα φάση οι προπονητές, με την αύξηση των αγώνων. Ότι δεν έχουν χρόνο να προετοιμάζουν τις ομάδες τους και καταλαβαίνω πολύ καλά τι επιζητά η Euroleague. Είναι μέρος της "επανάστασης" που γίνεται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν οι παίκτες, οι κόουτς, οι ομάδες πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει επικερδής η επιχείρηση, θα είναι για πιο εύκολα τα πράγματα.
Κατ' αρχάς, όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως πληρωνόμαστε για τα παιχνίδια. Όχι για τις προπονήσεις. Κανείς δεν μας βλέπει να προπονούμαστε -εννοώ η επιχείρηση δεν βγάζει κάτι από αυτήν τη διαδικασία. Τα έσοδα που προέρχονται από τα εισιτήρια και ό,τι αφορά έναν αγώνα, είναι σημαντικός παράγοντας. Για να βγάλει κέρδη η λίγκα που είναι μια επιχείρηση οι ομάδες πρέπει να παίζουν περισσότερα ματς στην έδρα τους και όλοι πρέπει να συμβιβαστούν με αυτό.
Τη χρονιά του lock out στο ΝΒΑ, όταν διαπραγματευόταν η λίγκα με τους παίκτες για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, οι NBAers είχαν θέσει ως όρο για συμφωνία να μειωθούν τα λεπτά των αγώνων, σε 40. Το ΝΒΑ τους εξήγησε πως αυτός είναι ο ένας όρος που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Υπάρχουν 82 αγώνες κάθε μέρα και είναι fixed αριθμός που δεν αλλάζει, γιατί το ΝΒΑ τον χρειάζεται για να βγάλει κέρδος. Οι ομάδες τον χρειάζονται για να βγάλουν κέρδη. Με κάποιον τρόπο πρέπει να πουλάμε το προϊόν, που είναι το παιχνίδι, ώστε να προκύπτουν τα χρήματα που πηγαίνουν στις πληρωμές παικτών, των προπονητών, για να "τρέχει" η επιχείρηση. Γιατί είναι δεδομένο ότι όλοι θέλουν να πληρώνονται για τη δουλειά τους και με κάποιον τρόπο πρέπει να έχεις έσοδα.
Οι αγώνες είναι το προϊόν μας. Περισσότερα παιχνίδια σημαίνει περισσότερα κέρδη
Οι κόουτς πρέπει να είναι έξυπνοι, όπως ήταν ανέκαθεν και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Πάντα προσαρμόζονταν. Το μπάσκετ ήταν τελείως διαφορετικό πριν 15 χρόνια, όταν οι παίκτες εκτελούσαν αυστηρά το πλάνο των προπονητών. Το να αλλάξουν την προσέγγιση τους, να καταλάβουν πως δεν έχουν χρόνο για να ασκήσεις, αλλά μόνο για να διδάσκουν νέα πράγματα στους παίκτες είναι μέρος της προόδου και της διαδικασίας. Αυτό ισχύει και για τις μετακινήσεις.
Το να αποκτήσουν τσάρτερ οι ομάδες, για να κάνουν πιο εύκολες τις μετακινήσεις και να μην εξαντλούν τους παίκτες, είναι μέρος της εξέλιξης. Για να κάνουν αυτήν την αγορά χρειάζονται πολλά λεφτά. Αυτά θα έλθουν αν μείνουν όλοι πιστοί στη διαδικασία της εξέλιξης, όταν καταλάβουν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να παίζεις περισσότερα παιχνίδια. Είναι ένας κύκλος. Είναι αλυσιδωτή αντίδραση.
Αν συνεχιστεί η εξέλιξη, οι λίγκες του μπάσκετ στην Ευρώπη θα γίνουν σύντομα επικερδείς. Μέχρι τώρα, η μόνη επικερδής μπασκετική λίγκα είναι το ΝΒΑ. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Κάποια χρόνια νωρίτερα, ο Λάρι Μπερντ, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ακόμα και ο Μάικλ Τζόρνταν ταξίδευαν με πτήσεις της γραμμής, γιατί δεν υπήρχαν πολλά χρήματα.
Τώρα όλοι κοιτούν το ΝΒΑ ως παράδειγμα, αλλά δεν ήταν πάντα παράδειγμα προς μίμηση. Βήμα βήμα "έχτισαν" την επιχείρηση τους, ανέπτυξαν την επιχείρηση τους σταδιακά, μέσα σε 30 χρόνια. Αν το ευρωπαϊκό μπάσκετ ακολουθήσει το πλάνο -που δεν ήταν προϊόν κάποιας ιδιοφυΐας, αλλά η μόνη επιλογή- θα γίνει καλύτερο, πιο δυνατό, πιο μεγάλο και επικερδής επιχείρηση, που είναι το ζητούμενο για κάθε επιχείρηση διασκέδασης. Και ναι, όλοι πρέπει να καταλάβουν πως το μπάσκετ θα γίνει τρόπος διασκέδασης και για τους Ευρωπαίους.
Υπάρχει μια παρανόηση, πως στο ΝΒΑ δεν νοιαζόμαστε για τα αποτελέσματα της regular season. Πρέπει να είσαι στο ΝΒΑ, να δουλεύεις για αυτό, ώστε να καταλάβεις πώς λειτουργούν τα πράγματα. Σε διαβεβαιώ ότι όλοι θέλουν να κερδίζουν σε όλα τα ματς. Αυτό όμως, είναι αδύνατο, όταν έχεις τρία ματς σε πέντε ημέρες. Δεν γίνεται να "σκοτώσεις" τον εαυτό σου, για να τα καταφέρεις. Χθες παίξαμε με τους Σπερς, στο Σαν Αντόνιο, σήμερα παίζουμε με το Ντάλας στη Γιούτα και ούτω καθ' εξής. Αυτό που θέλω να πω είναι πως είτε κερδίζεις, είτε χάνεις δεν έχεις άλλη επιλογή από το να κοιτάξεις το επόμενο παιχνίδι. Αυτή είναι η φύση της λίγκας. Αυτή θα γίνει η φύση της ευρωπαϊκής λίγκας και θα πρέπει να προσαρμοστούν οι φαν, τα media, οι ιδιοκτήτες των οργανισμών στο ότι είσαι όσο καλός είναι το τελευταίο σου ματς.
Ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό θα δώσουν δυο ματς για την Εuroleague την ίδια εβδομάδα και το σαββατοκύριακο θα παίξουν μεταξύ τους. Θα έχουν δηλαδή, τρεις αγώνες σε έξι ημέρες, άρα θα πρέπει να προχωρούν, δεν θα 'χουν χρόνο να αναλύουν μέχρι τελικής πτώσεως ή να κάνουν "κηδείες". Αυτό το mentalité θα αλλάξει, γιατί αυτή θα είναι πια η φύση του παιχνιδιού".
Ο Igor Kokoskov εργάζεται ως assistant coach στους Utah Jazz
Oriol Bonsoms: Δεν θα υπάρχει χρόνος για καταστροφολογίες
"Οι ομάδες που θα επιβιώσουν, που θα φτάσουν έως το τέλος και θα διεκδικήσουν το τρόπαιο θα είναι αυτές που έχουν το μεγαλύτερο ρόστερ. Που κάνουν το καλύτερο rotation. Και ναι, συμφωνώ πως η Φενέρμπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ έχουν ένα πλεονέκτημα, συγκριτικά με τους υπολοίπους, γιατί συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν πέρυσι -με λίγες προσθήκες. Εάν η Euroleague φτάσει στο σημείο να 'χει παιχνίδια κάθε δυο ημέρες, τότε βασική προϋπόθεση θα είναι να αποκτήσουν οι ομάδες της τη δυνατότητα να προσθέσουν παίκτες στο ρόστερ. Να φτάσουν τους 15, όπως ισχύει στο ΝΒΑ.
Δεδομένων των αλλαγών που ζούμε στην Ευρώπη από φέτος, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι ομάδες που έχουν μικρό ρόστερ και περιορισμένο ταλέντο, δεν θα "αντέξουν" για πολύ. Τα ταξίδια είναι ένα από τα σημεία κλειδιά. Στο ΝΒΑ κάθε οργανισμός έχει δικό του αεροπλάνο και αυτό είναι κάτι που βοηθά τους παίκτες. Επουδενί συγκρίνεται με τις πτήσεις της γραμμής, τον έλεγχο, το check in και την αναμονή, πόσω μάλλον αν έχει ένα ταξίδι και ενδιάμεση στάση όπου επίσης περιμένεις 1-2 ώρες.
Τα ταξίδια είναι σημείο-κλειδί. Στο ΝΒΑ έχουν δικά τους αεροπλάνα
Η ξεκούραση των παικτών θα γίνει ζητούμενο και στην Ευρώπη. Στο ΝΒΑ οι περισσότεροι έχουν τη δυνατότητα να ανασυνταχθούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, πλην εκείνων που πηγαίνουν στην USA Basketball. Ουδείς φυσικά, κάθεται με τα πόδια σταυρωμένα για όλο αυτό το διάστημα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και το σώμα του και όλοι ακολουθούν ειδικά προγράμματα που τους βοηθούν να είναι έτοιμοι στην εκκίνηση της preseason. Οι Ευρωπαίοι παίζουν έως τον Ιούνιο, μετά έχουν τις εθνικές και μετά τις λίγκες. Δεν έχουν δηλαδή, περισσότερες από 10-15 ημέρες για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και για αυτό δεν μπορούν να 'χουν μια ισορροπημένη και σταθερή χρονιά. Θα σου πω χαρακτηριστικά πως το 2012, ο Ναβάρο είχε μόλις 6 ημέρες διάλειμμα μεταξύ των υποχρεώσεων του με την Barcelona και την εθνική, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και μετά πάλι πίσω στο σύλλογο.
Χρόνο με το χρόνο θα καταστεί σαφές ότι οι ομάδες θα χρειαστούν και περισσότερους προπονητές, οι οποίοι πέραν των ραντεβού που θα 'χουν με παίκτες που επιζητούν την ατομική τους βελτίωση, θα χρειαστεί να δουλεύουν και περισσότερα παιχνίδια. Στην παρούσα φάση "κατασκοπεύουν" το πολύ τους τρεις επόμενους αντιπάλους. Όταν έχεις παιχνίδια κάθε δυο μέρες, αντιλαμβάνεσαι πως οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Πολύ σύντομα θα γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρχει χρόνο για "κηδείες" και καταστροφολογίες, σε περίπτωση που μια μεγάλη ομάδα χάσει με μεγάλη διαφορά από ένα αουτσάιντερ. Αυτό είναι κάτι που γίνεται συνέχεια στο ΝΒΑ και οι οργανισμοί προχωρούν, δίχως να χάσουν χρόνο, στον επόμενο αντίπαλο. Στην Ευρώπη έχουμε μάθει να ανακαλύπτουμε κρίσεις, που στο τέλος της σεζόν κάνουν κακό στους παίκτες, τους προπονητές και τελικά τους φιλάθλους".
Ο Oriol Bonsoms είναι υπεύθυνος διεθνούς εμπορικής και θεσμικής επικοινωνίας στην FC Barcelona (τον οργανισμό)
Emilio Kovacic: Οι πιο πλούσιες ομάδες θα 'χουν πάντα το προβάδισμα
"Η αύξηση των παιχνιδιών στη Euroleague μπορεί να γίνει εξόχως απαιτητική για τους παίκτες, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτόν τον νέο ρυθμό. Θα είναι πιο δύσκολο για εκείνους, από ό,τι είναι για τους NBAers, διότι πολλοί μετέχουν σε διοργανώσεις του καλοκαιριού, ως μέλη των εθνικών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως τα σώματα τους δεν θα 'χουν το χρόνο που χρειάζονται, για να αναρρώσουν και να "φρεσκαριστούν", να ξεκουραστούν. Τουλάχιστον, οι παίκτες του ΝΒΑ έχουν τη δυνατότητα να "αδειάζουν" τις μπαταρίες τους, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάς πως για τις ομάδες του ΝΒΑ που δεν μπαίνουν στα playoffs, οι σεζόν ολοκληρώνονται στα τέλη του Απριλίου, οπότε η διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου προσφέρει στους NBAers περισσότερες ευκαιρίες για να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν.
Ένα άλλο κομμάτι είναι τα ταξίδια. Στο ΝΒΑ όλοι έχουν charter, κάτι που βοηθά τους παίκτες να μη χάνουν ενέργεια όταν το ταξίδι είναι δύσκολο. Βέβαια, το πρόγραμμα του ΝΒΑ είναι πιο συμπιεσμένο, γεγονός που σημαίνει ότι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν να ξεκουράζονται επαρκώς, να κοιμούνται και να κάνουν προληπτικές ασκήσεις ώστε να παραμείνουν υγιείς. Με τα νυν δεδομένα, ο κύριος στόχος για τους παίκτες της Euroleague είναι να μένουν "φρέσκοι" και υγιείς, ενόσω τα σώματα τους θα βρίσκονται υπό τεράστια πίεση, αυτή των πολλών αγώνων.
Στο ΝΒΑ υπάρχει διαφορά. Οι μισές ομάδες σταματούν τον Απρίλιο οπότε υπάρχει χρόνος ξεκούρασης
Οι οργανισμοί που έχουν το μεγαλύτερο "βάθος" στα ρόστερ, το πιο φιλικό πρόγραμμα ταξιδιών, αλλά και εθνικές λίγκες που δεν έχουν υψηλό δείκτη ανταγωνισμού θα είναι εκείνοι που θα διαγράψουν καλύτερη πορεία. Φυσικά, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, τα χρήματα θα παίξουν και εδώ ένα μεγάλο ρόλο, δεδομένου ότι οι πιο πλούσιες ομάδες είναι και αυτές που μπορούν να προσλάβουν περισσότερους ποιοτικούς παίκτες.
Έως τώρα, η Euroleague έχει προσφέρει παιχνίδια που είναι ενθουσιώδη και οι φίλαθλοι έχουν απολαύσει καλή ποιότητα μπάσκετ. Θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε καλύτερα συμπεράσματα μεσούσης της σεζόν, μόλις καταφέρουμε να δούμε πώς οι ομάδες που έχουν χάσει ευκαιρίες να πανηγυρίσουν καλά αποτελέσματα, θα αντιδράσουν παίζοντας εναντίον των φαβορί. Θα επιλέξουν να πάνε στο 100% ή θα κρατήσουν ενέργεια για τις εθνικές λίγκες;".
Ο Emilio Kovacic είναι πρώην διεθνής παίκτης και γενικός διευθυντής στο Synergy
José Manuel Calderón: Η χημεία θα κάνει όλη τη διαφορά
"Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τους συμπαίκτες σου και δεν εννοώ μόνο σε επίπεδο μπάσκετ. Όχι μόνο τι κάνουν μέσα στο παρκέ, αλλά και ως ανθρώπους, ώστε να ξέρεις γενικά πώς να τους προσεγγίζεις, για να υπάρχει αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν, ενδιαφέρον να περνάς χρόνο μαζί τους εκτός γηπέδων, να συζητάς, να μαθαίνεις τι τους αρέσει και τι όχι, πώς είναι η οικογένεια τους. Τέτοιες στιγμές είναι που βοηθούν όσους είναι στο ρόστερ να αποκτήσουν χημεία, από την οποία εξαρτώνται πολλά, όταν έχεις πολλά διαδοχικά ματς. Το αποτέλεσμα, το αν θα διακριθείς ή όχι, εξαρτάται πάντα και από τη χημεία που έχουν οι παίκτες με τον προπονητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος να βρει όλα όσα λειτουργούν για να γίνει η ομάδα του καλύτερη.
Σαφέστατα, στην παρούσα φάση της Euroleague, στην πρώτη χρονιά του νέου format, οι ομάδες που έχουν χρόνια τους ίδιους παίκτες ή καλύτερα, αυτές που έκαναν τις λιγότερες δυνατές αλλαγές, θα έχουν ένα πλεονέκτημα, γιατί γνωρίζονται καλύτερα, έχουν "δουλευτεί" περισσότερο τις προηγούμενες σεζόν. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίον εξελίχθηκε η Euroleague έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους παίκτες, γιατί παίζεις εναντίον όλων, παίζεις εναντίων των καλύτερων και στο τέλος της διαδρομής όλοι ξέρουν ποια είναι η καλύτερη ομάδα. Πλέον, οι συζητήσεις και το ενδιαφέρον δεν περιστρέφονται γύρω από το ποιος όμιλος είναι ο πιο δύσκολος ή ποια εκ των φαβορί έχουν πιο εύκολο πρόγραμμα σε πρώτη φάση.
Είναι ενδιαφέρον για τους παίκτες. Παίζεις με όλους. Παίζεις εναντίον των καλύτερων
Οι πέντε εβδομάδες με τις διπλές υποχρεώσεις στη Euroleague, σε συνδυασμό με τις εθνικές λίγκες στην πράξη σημαίνει πως κάθε ομάδα θα δίνει 3 ματς σε μια εβδομάδα. Ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθείς στις ανάγκες που προκύπτουν από αυτό το γεγονός -συν τα ταξίδια, συν την κούραση-, είναι να κάνεις καλό rotation. Παίζει δηλαδή, πολύ σημαντικό ρόλο η ξεκούραση, η ικανότητα που έχει κάθε κόουτς να προσφέρει στους παίκτες του την ξεκούραση που χρειάζεται το σώμα τους.
Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο οφείλουν να προσαρμοστούν όλοι, προπονητές και παίκτες, είναι πως όταν έχεις πολλά back to back ματς και τις απαραίτητες μετακινήσεις, μειώνεται ο αριθμός των προπονήσεων που πια γίνονται περισσότερο ποιοτικές και επί της ουσίας. Αυτά, σε πρώτη φάση. Πιστεύω πως όλοι θα είναι σε θέση να πουν πολλά περισσότερα, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, όταν πια θα υπάρχουν δείγματα που θα επιτρέπουν συμπεράσματα -και την αλλαγή προτεραιοτήτων εν όψει της επόμενης σεζόν".
Ο Jose Manuel Calderon είναι επί έντεκα χρόνια παίκτης του ΝΒΑ, με τους Raptors, Mavericks, Knicks και από φέτος με τους Lakers.
Gigi Datome: Τέλος στα 30' συμμετοχής
"Έχει πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα που θέτεις, αλλά πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για δεδομένα. Προς το παρόν, υπάρχουν μόνο εικασίες, δεδομένου ότι είναι η πρώτη χρονιά του νέου format στη Euroleague. Τις συνέπειες θα τις δούμε στην ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου, αν και πιστεύω ότι θα χρειαστεί ακόμα περισσότερος χρόνος. Σίγουρα ωστόσο, προκύπτουν ανάγκες από τον τρόπο που εξελίσσεται το ευρωπαϊκό μπάσκετ, σε επίπεδο διοργάνωσης και αριθμού αγώνων.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα συμφωνήσω πως οι ομάδες που κράτησαν τους περισσότερους παίκτες που είχαν πέρυσι, όπως η ΤΣΣΚΑ και εμείς, έχουμε ένα αβαντάζ. Αυτό που μας δίνει το γεγονός ότι δεν ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας από το "μηδέν", αλλά έπειτα από μια αρκούντως επιτυχημένη σεζόν που απολαύσαμε πέρυσι. Ως προς το ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιβιώσει κάποιος αυτής της πρώτης "πειραματικής" σεζόν και να μπορέσει να διακριθεί, πιστεύω πως η λίστα περιλαμβάνει τα εξής: βασικό ζητούμενο είναι το "βάθος" στο ρόστερ, να μπορεί ο όποιος προπονητής να χρησιμοποιεί όλους τους παίκτες που έχει στη διάθεση του, χωρίς να χάνει κάτι το σύνολο. Η συγκεκριμένη ανάγκη γίνεται ακόμα πιο μεγάλη για τους οργανισμούς που μετέχουν σε υψηλού επιπέδου εθνικά πρωταθλήματα.
Ζητούμενα το βάθος, ειδικά στις ομάδες που μετέχουν σε δύσκολα πρωταθλήματα
Με τα νέα δεδομένα, δεν θα υπάρχει παίκτης που να παίζει για 30 λεπτά κατά μ.ο. Αν γίνει αυτό, αργά ή γρήγορα θα "βγει" η κούραση και προφανώς κανείς δεν θέλει να ζήσει τις συνέπειες, ειδικά αν η σεζόν έχει μπει σε κρίσιμη φάση που πάντα είναι αυτή που κρίνει τους τίτλους".
O Gigi Datome είναι παίκτης της Fenerbahçe, ο οποίος υπέγραψε στην τουρκική ομάδα αφότου είχε περάσει δυο σεζόν στο ΝΒΑ (με τους Pistons και τους Celtics)
Στο βάθος του τούνελ που νομίζουν πως διανύουν προς το παρόν οι ομάδες της Euroleague φαίνεται να είναι η “κλειστή“ ευρωπαϊκή λίγκα. Δηλαδή, όσοι αγωνίζονται στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, συλλογικού επιπέδου, δεν θα μετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα έως τον Μάρτιο, αφού θα ‘χουν να δώσουν από 46 ματς για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, συν φυσικά οι διακοπές μέσα στις σεζόν για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Διαδικασία που μάλλον θα ξεκινήσει από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Όπου “μάλλον” να σου θυμίσω πως εκκρεμεί η απόφαση της European Commission για το ποιος εκ των Euroleague ή FIBA έχει δίκιο, στις διαμαρτυρίες που έχουν καταθέσει ένθεν κι ένθεν.
Για την ιστορία, αυτή της ECA (Euroleague Commercial Assets) έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο και εκείνη της FIBA Europe, τον Απρίλιο. Και οι δύο καταγγέλλουν την αντίπαλη παράταξη για παράβαση των νόμων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποιες ισορροπίες ενδέχεται να αλλάξουν. Δύσκολα όμως, θα διακοπεί η διαδικασία εξέλιξης που έχει ξεκινήσει φέτος η Euroleague και είναι ανάγκη για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Αφότου διάβασες ό,τι διάβασες, θα είχε ενδιαφέρον να καταθέσεις και τη δική σου άποψη. Ιδού λοιπόν, το ερωτηματολόγιο.