Λένε "ως εδώ" στον ρατσισμό
Γκιστ, Σίνγκλετον, Ρίβερς, Τζέιμς, Νίκολς και Φελντέιν αφήνουν το μπάσκετ και μιλούν για τον ρατσισμό, την γονατιστή διαμαρτυρία του Κάπερνικ και φωνάζουν με ένα στόμα: "ως εδώ".
Ο ρατσισμός υπάρχει παντού. Εν έτη 2016 συζητάμε ακόμα για πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όπως τα ίσα δικαιώματα. Έχουμε φτάσει σε τέλμα. Στις ΗΠΑ έχει γίνει μεγάλο θέμα τους τελευταίους μήνες η απόφαση του παίκτη του American Foortball, Κόλιν Καπέρνικ, να μην στέκεται όρθιος κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου πριν την έναρξη των αγώνων. Όλοι έχουν κάτι να πουν για αυτό. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, αθλητές. Οι περισσότεροι ασκούν κριτική, ο ένας κατηγορεί τον άλλο. Το θέμα ωστόσο δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι ο Καπέρνικ και η κίνησή του. Το θέμα θα έπρεπε να είναι το μήνυμα πίσω από αυτή την κίνηση. Με αφορμή λοιπόν και την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην χώρα μας, το Sport24.gr συζήτησε με τους 6 Αμερικανούς του Παναθηναϊκού για τον ρατσισμό, τον Καπέρνικ και τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στις ΗΠΑ.
"Δεν πρόκειται να σταθώ όρθιος κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου και να δείξω υπερήφανος στη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και τις μειονότητες. Αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το football και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες. Το μήνυμα είναι ότι υπάρχουν πολλά θέματα σε αυτή τη χώρα, που πρέπει να τακτοποιήσουμε". 59 λέξεις χρειάστηκε ο Καπέρνικ για να εκφραστεί. Ήταν 59 λέξεις που ενέπνευσαν πολύ κόσμο, μεταξύ των οποίων και παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Ντουέιν Ουέιντ και ο Καρμέλο Άντονι.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η αστυνομική βία εναντίον ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες (μαύρους, Μεξικανούς, Κινέζους), οι πυροβολισμοί στον δρόμο που οδηγούν σε παράπλευρες απώλειες, οι αναίτιες επιθέσεις των οργάνων της τάξης σε ανθρώπους που απλώς έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος έχει φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. Ο κόσμος πλέον φοβάται να κυκλοφορήσει, επειδή δεν ξέρει τι να περιμένει. Φοβάται ότι θα οδηγάει αμέριμνος στον δρόμο και ξαφνικά θα πέσει θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικό απλώς γιατί τον κοίταξε. Φοβάται ότι αν καταλάθος πέσει πάνω σε κάποιον και δεν ζητήσει συγνώμη μπορεί να βρεθεί με μία σφαίρα στο κεφάλι. Όλα αυτά είναι πράγματα γνωστά, τα οποία απλώς κρυβόντουσαν κάτω από το χαλάκι τόσο καιρό. Χρειαζόταν απλώς μία σπίθα για να ξαναβγούν στην επιφάνεια. Και αυτή η σπίθα ήταν η κίνηση του Καπέρνικ. Μία κίνηση που έκανε τον κόσμο να σκεφτεί ξανά.
Το Sport24.gr αποφάσισε να μιλήσει με ανθρώπους που έχουν βιώσει αυτή την κατάσταση περισσότερο από κάθε άλλον. Τους Αμερικανούς παίκτες του Παναθηναϊκού. Δεν ήταν εύκολο στην αρχή. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Στο τέλος της ημέρας ωστόσο, οι 6 Αμερικανοί παίκτες του Παναθηναϊκού είπαν αυτό που σκεφτόντουσαν. Και αυτά που είπαν αποτελούν σίγουρα λόγο για να προβληματιστεί ο καθένας.
Κάποιος έπρεπε να το πει
Η κουβέντα ξεκίνησε απολύτως λογικά από τον Καπέρνικ. Αυτός εξάλλου είχε δώσει την αφορμή εξαρχής. Η πρώτη ερώτηση λοιπόν ήταν και η... προφανής: Ποια είναι η άποψη των παικτών του Παναθηναϊκού για όλη αυτή την κατάσταση; "Φίλε ξέρεις κάτι. Θεωρώ ότι είναι δικαίωμά του να κάνει ό,τι θέλει. Δεν κάνει κάτι για να βλάψει άλλους παρά εκφράζει την άποψή του, διαμαρτυρόμενος με τον δικό του τρόπο, απλώς πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει" υποστήριξε ο Τζειμς Γκιστ, για να συμπληρώσει στην συνέχεια: "Αυτό το πρόβλημα είχε ο κόσμος και με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο παρελθόν όταν ζητούσε ίσα δικαιώματα, αλλά ξεκαθάριζε ότι δεν θέλει βία, κάτι που δεν ίσχυε στην περίπτωση του Μάλκομ Χ, που ήθελε να πετύχει τον σκοπό του με κάθε κόστος. Προφανώς κάτι τον έχει αναστατώσει τον Καπέρνικ. Στο τέλος της ημέρας κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να μιλήσουμε για αυτό το θέμα, δεν γίνεται να το αφήσουμε έτσι, γιατί πλέον η βία είναι καθημερινό φαινόμενο στις ΗΠΑ, είναι τρομακτικό, και, για να είμαι ειλικρινής, απλώς είμαι χαρούμενος που είμαι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή".
Ο Ντεμέτρις Νίκολς από την πλευρά του τόνισε πως "σίγουρα πρέπει να βγούμε μπροστά ως άνθρωποι με αυτά που συμβαίνουν. Είναι σημαντικό για όλους μας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και κάτι πρέπει να γίνει για να βελτιωθούν τα πράγματα. Σέβομαι αυτό που κάνει ο Καπέρνικ και ένα κομμάτι μου συμφωνεί με αυτό που κάνει. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κάτι".
Ο Κέι Σι Ρίβερς πάλι προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά, κάνοντας μία μεγαλύτερη ανάλυση: "Συμβαίνουν πολλά στον κόσμο και ειδικά στις ΗΠΑ. Οι μειονότητες γενικά περνάνε δύσκολα. Ως Αμερικανοί έχουμε το σύνταγμά μας, το οποίο υπαγορεύει ότι όλοι έχουμε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης και μπορούμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για αυτά που πιστεύουμε, αρκεί να το κάνουμε με νόμιμο τρόπο. Ο Καπέρνικ έχει το δικαίωμα να γονατίσει κατά την διάρκεια του Εθνικού ύμνου αν πιστεύει ότι η χώρα του δεν τον σέβεται. Ποιοι είμαστε εμείς να του πούμε τι θα κάνει και να του επιβάλλουμε ότι πρέπει να το κρατήσει μέσα του; Αυτά που γίνονται στον κόσμο και την χώρα μας είναι λυπηρά. Είναι τρομερό ότι στην εποχή μας, ενώ έχουμε προοδεύσει τόσο πολύ, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Έχει ξεφύγει η κατάσταση και εμείς οι παίκτες που έχουμε τόση προβολή πρέπει να προβάλουμε όλα αυτά τα προβλήματα και να εκφραστούμε και το πως νιώθουμε για όλα αυτά. Για αυτό και άλλοι παίκτες τον έχουν ακολουθήσει και λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτή την κατάσταση, με την αδικία που συμβαίνει και δεν υπάρχει περίπτωση απλώς να συνεχίσουν να κάθονται".
Να δούμε το πρόβλημα, όχι τον Καπέρνικ
Οι 6 Αμερικανοί του Παναθηναϊκού έδειξαν από την αρχή της συζήτησης ότι καταλαβαίνουν τι σκέφτεται ο Καπέρνικ. Ξέρουν ότι είναι δικαίωμά του να εκφραστεί όπως θέλει, ανεξάρτητα αν συμφωνούν με τον τρόπο που το έκανε ή όχι. Αναγνωρίζουν όμως ότι όσο η προσοχή μένει στραμμένη σε αυτόν και όχι στο γενικότερο πρόβλημα, τότε δεν θα αλλάξει κάτι.
"Είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή που υπάρχει στις ΗΠΑ. Προσωπικά πιστεύω πως το γεγονός ότι γονάτισε o Καπέρνικ την ώρα της ανάκρουσης του Eθνικού ύμνου δεν θα σταματήσει τη βία, δεν θα σταματήσει τον πόλεμο, δεν θα σταματήσει τη βιαιότητα της αστυνομίας σε κάποιες περιπτώσεις. Χρησιμοποιεί τη φωνή του για να ακουστεί σε όλο τον κόσμο, αλλά στο τέλος της ημέρας το πρόβλημα είναι η βία και οι δολοφονίες που γίνονται, κι αυτό δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ως φαινόμενο. Περισσότερος κόσμος θα μιλά γι αυτά, θα τα σχολιάζει, αλλά δεν θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Ο Εθνικός ύμνος είναι κάτι στο οποίο πιστεύουν πολύ στις ΗΠΑ και το να γονατίζεις εκείνη τη στιγμή δείχνει έλλειψη σεβασμού. Δεν θα το έκανα εγώ, προσωπικά. Δεν έχει να κάνει με τον Εθνικό ύμνο όλο αυτό το πρόβλημα. Το να μην σέβεσαι τον Εθνικό ύμνο δεν είναι τρόπος να λύσεις ένα πρόβλημα. Μπορείς να μιλάς στα media και να κάνεις ό,τι μπορείς για να αλλάξεις την κατάσταση, αλλά πιστεύω πως έτσι δεν κάνεις κάτι επί της ουσίας" τονίζει ο Τζέιμς Φελντέιν, προσθέτοντας στην συνέχεια ότι "όλοι βλέπουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις ΗΠΑ. Το ότι γονάτισε δεν θα δώσει περισσότερη δημοσιότητα σε αυτό, αλλά στη δική του πράξη. Όλοι μιλάνε για τον Κόλιν Καπέρνικ κι όχι τόσο για όσα γίνονται στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι μιλάνε για τον τρόπο έκφρασης του ίδιου, κι όχι για τον λόγο για τον οποίο αποφάσισε να κινηθεί έτσι".
Ο Κέι Σι Ρίβερς θεωρεί σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι ο Καπέρνικ είναι απλώς ο πρώτος που μίλησε ανοιχτά για ένα θέμα που απασχολεί τους πάντες, αλλά και ότι δεν είναι ώρα για να κατηγορεί ο ένας τον άλλο: "Κάποιοι άνθρωποι λένε ότι ο Καπέρνικ δεν σέβεται τις ΗΠΑ με την κίνησή του να μην γονατίσει στον Εθνικό ύμνο, αλλά αυτοί ξεχνάνε ότι οι ΗΠΑ είναι η γη της ελευθερίας. Είναι η χώρα που είσαι ελεύθερος να πεις και να κάνεις ό,τι θες, αρκεί να το κάνεις με τον σωστό τρόπο. Για εμένα είναι βασικό να είσαι ελεύθερος να μιλήσεις όταν δεις κάτι που δεν σου αρέσει. Νομίζω ότι ζούμε σε μία εποχή που πολύς κόσμος θέλει πάρα πολύ να σου υποδείξει τι είναι σωστό και τι λάθος, αλλά όταν όλοι θέλουν να κριτικάρουν τους άλλους τότε δε κοιτάζουν τα δικά τους λάθη και δημιουργούν προβλήματα και κόντρες σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε ανθρώπους που ζουν με συγκεκριμένο τρόπο και θέλουν να υποδείξουν και σε σένα πως να ζήσεις, ωστόσο αυτό μοιάζει με μία κατάσταση όπου δύο άτομα απλώς συγκρούονται συνεχώς και αυτό στο τέλος θα προκαλέσει μία έκρηξη, κάτι που σημαίνει ότι τα πράγματα μόνο χειρότερα θα γίνουν".
O Κρις Σίνγκλετον σπεύδει να προσθέσει ότι "Είμαστε σε ελεύθερη χώρα και ο Καπέρνικ έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Απλώς είναι ένα άτομο που βρίσκεται στο προσκήνιο για αυτό υπάρχει τόσος θόρυβος. Είναι ένας αθλητής που αγωνίζεται σε ένα πολύ δημοφιλές Πρωτάθλημα όπως αυτό του American Football και ό,τι γίνεται εκεί είναι λογικό να τραβήξει την προσοχή του κόσμου, ειδικά επειδή θέτει ένα σοβαρό θέμα. Είναι δικαίωμά μας να κάνουμε ό,τι θέλουμε αρκεί να μην προσβάλλουμε κάποιον. Ο Καπέρνικ απλώς μιλάει και γονατίζει στον Εθνικό ύμνο. Δε νομίζω ότι θα γονάτιζα στον Εθνικό ύμνο, αλλά σίγουρα θα έκανα κάτι. Συμβαίνουν πολλά και θέλεις απλώς να επιζήσεις.
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τον σκοπό πίσω από αυτό, κάτι που λογικά αρχίζει να καταλαβαίνει λόγω όλων αυτών των πυροβολισμών και της βίας που υπάρχει ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες. Κάτι πρέπει να γίνει. Απλώς έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με άλλα μέρη. Πρέπει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε μέχρι να βελτιωθούν τα πράγματα κάποια στιγμή. Δεν θα είναι ποτέ τέλεια, αλλά είναι βασικό να γίνει ένα βήμα μπροστά”. Ο Μάικ Τζέιμς δείχνει να συμφωνεί με τον Σίνγκλετον: “Η χώρα μας είναι λίγο τρελή, όλοι το ξέρουν αυτό. Διάφορα περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Κάποια πράγματα είναι σωστά και κάποια όχι. Όταν όμως κάτι δεν πηγαίνει καλά, πρέπει να το εντοπίσεις και να στρέψεις εκεί την προσοχή, κι αυτό ακριβώς κάνει ο Καπέρνικ τώρα με αυτή του την κίνηση. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί ή ο τρόπος που το κάνει μπορεί να βρίσκει κάποιον σύμφωνο ή όχι, αλλά η αλήθεια είναι ότι κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου για κάτι που ταλαιπωρεί τις ΗΠΑ".
Αν έχω πέσει θύμα ρατσισμού στις ΗΠΑ; Εσύ έχεις πέσει θύμα ρατσισμού στην Ελλάδα; Ο ρατσισμός είναι παντού
Κι αν η αστυνομική βία και ο ρατσισμός είναι ξανά πρώτα θέματα στις ΗΠΑ, η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν θα έπρεπε να μένει εκεί. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ αλλά παντού: "Επειδή είμαι μαύρος αυτό δυσκολεύει από την αρχή τα πράγματα. Έχω αντιμετωπίσει τον ρατσισμό παντού, όχι απλώς στην Ελλάδα ή τις ΗΠΑ, αλλά οπουδήποτε έχω βρεθεί. Στην Σερβία την Ρωσία, την Ισπανία, όπου έχω παίξει έχει τύχει να πέσω θέμα ρατσιστικής συμπεριφοράς ή απλώς να μου συμπεριφέρονται διαφορετικά μόνο και μόνο επειδή είμαι μαύρος" τονίζει ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε 6 διαφορετικές χώρες κατά την διάρκεια της καριέρας του (Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Τουρκία, Ρωσία και Ελλάδα), για να συμπληρώσει με νόημα: "Είναι κάτι που σαν μαύρος πρέπει να αποδεχθείς και να μάθεις να το διαχειρίζεσαι. Δεν είναι σωστό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα εδώ και χρόνια. Προσπαθείς να αποφύγεις το να πέσεις θύμα ρατσισμού αλλά δεν είναι πάντα εύκολο και τότε απλώς το υπομένεις. Δεν είναι ανάγκη να αντιδράς πάντα".
Ο Ντεμέτρις Νίκολς πάλι δεν κρύβει την πίκρα του για το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 2016 και ο ρατσισμός παραμένει θέμα: "Με ρωτάς αν έχω πέσει θύμα ρατσισμού στις ΗΠΑ. Έχεις πέσει εσύ θύμα ρατσισμού στην Ελλάδα; Ο ρατσισμός είναι παντού. Είναι ατυχές ότι εν έτη 2016 πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, αλλά οφείλουμε απλώς να προσπαθούμε να γίνουμε οι καλύτεροι άνθρωποι που μπορούμε. Υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι παντού. Σε κάθε χώρα. Ξέρεις, όσο δίκαια και αν κόψεις τα κομμάτια μίας πίτσας πάντα θα υπάρχει κάτι λάθος".
Είμαι μαύρος και έχω δύο παιδιά είναι λογικό να ανησυχώ
Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η απρόκλητη βία είναι όλο και πιο συχνά φαινόμενα. Το θέμα ωστόσο δείχνει να έχει ξεφύγει ακόμα περισσότερο στις ΗΠΑ, σε βαθμό που οι παίκτες φοβούνται για τις οικογένειές τους που βρίσκονται εκεί.
"Κατά την διάρκεια της σεζόν εμείς οι Αμερικανοί που αγωνιζόμαστε στην Ευρώπη δεν τα μαθαίνουμε όλα επειδή δεν προλαβαίνουμε να δούμε τηλεόραση. Όταν όμως πηγαίνουμε πίσω στην χώρα μας, βλέπουμε τέτοια πράγματα να συμβαίνουν καθημερινά και σε αυτά δεν εμπλέκεται απλώς ο καθένας, αλλά δικοί μας άνθρωποι. Έχουμε συγγενείς στην Αμερική" υποστηρίζει ο Κέι Σι Ρίβερς, πριν αποκαλύψει στην συνέχεια τους φόβους του: "Είμαι μαύρος και έχω δύο παιδιά. Είναι λογικό να είμαι ανήσυχος όταν η γυναίκα μου είναι μόνη της στις ΗΠΑ και δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί αν απλώς οδηγάει και την σταματήσουν για έλεγχο. Έχω έναν μικρό αδελφό που είναι 22 χρονών και φοβάται, επειδή δεν ξέρει πως θα πρέπει να αντιδράσει αν ξαφνικά τον σταματήσουν στον δρόμο. Δεν λέω ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι κακοί, προφανώς υπάρχει διαφθορά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το θέμα είναι για πόσο καιρό αυτοί που δεν είναι διεφθαρμένοι θα δέχονται όλα αυτά που συμβαίνουν και θα βγουν μπροστά λέγοντας "ως εδώ". Πόσο συχνά απλώς θα γυρίζουν από την άλλη πλευρά όταν βλέπουν φαινόμενα βίας. Είναι τρομακτικό ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει να αναρωτιέσαι τι θα συμβεί αν απλώς σε σταματήσουν στον δρόμο".
Την υπόθεση του Ρίβερς υπερθεματίζει και ο Μάικ Τζέιμς: "Επικρατεί μία τρέλα στις ΗΠΑ, υπάρχουν πολλά όπλα που κυκλοφορούν ελεύθερα. Η οικογένειά μου βρίσκεται εκεί. Δεν μπορώ να τους φέρω στην Αθήνα ή όπου παίζω κάθε χρόνο. Κρατάω καθημερινή επαφή μαζί τους και απλά εύχομαι να είναι όλα καλά για να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα”. Τον ίδιο φόβο με τους δύο Αμερικανούς γκαρντ μοιράζεται και ο Τζέιμς Φελντέιν: “Έχω την οικογένειά μου στις ΗΠΑ. Είναι δύσκολο να είσαι εδώ, μακριά από όλη την οικογένεια και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Πριν από μερικές εβδομάδες έγινε έκρηξη βόμβας στη Νέα Υόρκη και η οικογένειά μου μένει εκεί, οπότε τρομάζω κάθε φορά που ακούω κάτι τέτοιο. Είναι πολύ τρομακτικό όλο αυτό. Δεν έχω γυναίκα ή παιδιά εκεί, αλλά η μητέρα κι ο αδερφός μου είναι εκεί. Έχουν τη δική τους ζωή, τη δική τους καθημερινότητα. Δεν μπορώ να τους φέρω εδώ. Ο αδερφός μου δουλεύει κι έχει επιλέξει πως δεν θέλει να τον βοηθάω οικονομικά, θέλει να είναι ανεξάρτητος. Η μητέρα μου προσπαθεί να συνηθίσει την κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον".
Υπάρχουν ηγέτες και ακόλουθοι και οι ηγέτες πρέπει να βγουν μπροστά
Ο Καπέρνικ έκανε την αρχή. Άνοιξε ξανά την συζήτηση και έδωσε έτσι την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους επαγγελματίες αθλητές να μιλήσουν, μεταξύ των οποίων και πολλούς σταρ του ΝΒΑ. Και αυτό είναι που κάνει πολύ κόσμο να πιστεύει ότι ίσως επιτέλους κάτι να αλλάξει.
"Πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουν όλοι και όχι μόνο οι ΝΒΑερς. Θεωρώ ότι όσοι περισσότεροι βγουν μπροστά και μιλήσουν, τόσο το καλύτερο θα είναι για αυτό τον σκοπό. Αυτό θα κάνει πιο δυνατό αυτό το μήνυμα, γιατί με το να βγαίνει απλώς μπροστά ο Κάπερνικ δεν αρκεί, επειδή δεν παύει να είναι μία φωνή και είναι πιο εύκολο να μπει στο στόχαστρο. Αν όμως βγουν πολλοί μπροστά, τότε αυτό θα είναι διαφορετικό" υποστηρίζει ο Τζέιμς Γκιστ, για να έρθει ο Κέι Σι Ρίβερς και να συμπληρώσει με την σειρά του πως "όλοι όσοι είναι δημοφιλείς και έχουν έρεισμα στον κόσμο πρέπει να βγουν μπροστά και όχι μόνο οι ΝΒΑερς. Οι ίδιοι άνθρωποι που διαμορφώνουν το ρεύμα της εποχής σε αδιάφορα θέματα πρέπει να βγουν μπροστά και να πουν ότι παλεύουν για δικαιοσύνη.
Στην κοινωνία μας υπάρχουν ηγέτες και ακόλουθοι. Όλοι όσοι είναι δημοφιλείς στον κόσμο, είτε είναι αθλητές είτε κάτι άλλο, πρέπει να βγουν μπροστά, επειδή ο κόσμος τους θαυμάζει. Όταν αυτοί κάνουν και πουν κάτι, τότε αλλάζει η σκέψη του κόσμου. Όλοι λοιπόν που ασχολούνται με τα media και έχουν τηλέφωνο καλό είναι να τον χρησιμοποιήσουν για καλό σκοπό και όχι μόνο για να διαμορφώσουν τη μόδα και να ακολουθούν τις τάσεις της εποχής. Καλό είναι και αυτό, αλλά την ίδια στιγμή είναι σωστό να κάνουν γνωστό το τι συμβαίνει στον κόσμο και πως νιώθουν για αυτό".
Ο Ντεμέτρις Νίκολς έσπευσε κι αυτός να τονίσει πόσο σημαντικό είναι να βγουν μπροστά άτομα που θαυμάζει ο κόσμος: "Οι παίκτες του ΝΒΑ, αλλά και του NFL, είναι άνθρωποι που θαυμάζει ο κόσμος. Θεωρώ ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των δημοφιλών αθλητών που βγαίνουν μπροστά και δείχνουν ανησυχία τους, τόσο θα αυξάνονται και αυτοί που θα ακολουθήσουν. Αυτό θα έπρεπε να είναι το σχέδιο”. Ο Κρις Σίνγκλετον πάλι τόνισε ότι “σίγουρα θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση αν άτομα όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς βγουν και μιλήσουν, όπως και έχει γίνει ήδη. Όλα αυτά που γίνονται με τους πυροβολισμούς, τους αστυνομικούς και τους σκοτωμούς έχουν επικεντρώσει ακόμα περισσότερο την προσοχή του κόσμου πάνω σε αυτή την κίνηση. Νομίζω όμως ότι γίνεται για καλό σκοπό όλο αυτό και είναι πολύ βασικό το γεγονός ότι θέτουν αυτά τα ζητήματα άτομα που βρίσκονται το προσκήνιο. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά σίγουρα κάτι θα αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει".