Φενέρμπαχτσε: Αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της
Η αντίδραση στο Astroballe, το πείσμα απέναντι στη Χίμκι, το μικρό ροτέισον ένεκα απουσιών και το... τουρκικό έδαφος που καλείται να στρώσει μέχρι την έλευση του νέου έτους. Η Φενέρμπαχτσε έχει ακόμη ζωή...
Τα τάιμ άουτ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έγιναν viral το προηγούμενο διάστημα. Φαίνεται όμως, ότι έπιασαν τόπο. Το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης (20/11), στο Palau Blaugrana, τα "παρακάλια" του Σέρβου για... λίγη άμυνα και η ήττα 26 πόντων από την Μπαρτσελόνα συνέθεταν μία εικόνα διάλυσης και πλήρους παράδοσης. Η Φενέρμπαχτσε έμοιαζε, στα μάτια των πολλών, ξοφλημένη. Ίσως, όμως, και να μην είναι έτσι...
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ 2019
Η περσινή σεζόν ακολούθησε την... πεπατημένη της πενταετίας που βρίσκει την τουρκική ομάδα σε διαδοχικές συμμετοχές σε Final Four, το φινάλε όμως δεν ήταν αίσιο. Ο τουρκικός "εμφύλιος" απλώθηκε και εκτός συνόρων και έμελλε να βάλει αρνητικό πρόσημο στην εντός κι εκτός συνόρων πορεία της Φενέρμπαχτσε. Ήττα με διαφορά 19 πόντων στον ημιτελικό της διοργάνωσης από την Εφές Αναντοού και απώλεια του Πρωταθλήματος στην Τουρκία από το -ίδιο- συγκρότημα του Αταμάν.
Η περσινή σεζόν ανήκει στο παρελθόν για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του, το κοινό της χαρακτηριστικό με τη φετινή, όμως, είναι πως "ανήκουν" εντός του 2019. Το οποίο, μοιάζει εφιαλτικό για τη Φενέρμπαχτσε που, μετά τη δεύτερη διαδοχική της νίκη στη φετινή EuroLeague (πρώτο, έστω και μικρό, σερί για φέτος) εξακολουθεί να απέχει πολύ από αυτό που θέλει να δείξει στο παρκέ, αλλά και στην κατάταξη. Οι δύο σερί νίκες έφτιαξαν κάπως τα πράγματα, ψυχολογικά και βαθμολογικά, αλλά το 4-7 παραμένει "φτωχό" για την ώρα.
ΟΙ ΝΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ... ΧΡΟΝΟΣ
Σε κάθε περίπτωση, η δύσκολη εκείνη βραδιά και η βαριά ήττα από την Μπαρτσελόνα, δεν έδειξε να στοιχειώνει τις σκέψεις των Τούρκων. Συν τοις άλλοις, η... πίεση που ανέβασε ο Ομπράντοβιτς φαίνεται να πιάνει τόπο. Όχι μόνο λόγω της αναγνώρισης και της αποθέωσης των οπαδών της προς το πρόσωπό του, αλλά και του εγωισμού που έβγαλαν οι παίκτες του στα δύο παιχνίδια που ακολούθησαν. Η Φενέρμπαχτσε γνώριζε (και γνωρίζει) ότι στον "μαραθώνιο" που έχει μπροστά της για να μπει σε τροχιά οκτάδας υπάρχουν δύο "εχθροί": Ο χρόνος και οι τραυματισμοί. Το αντίδοτο στις δύο αυτές μάχες είναι οι νίκες, ενώ η λύση που επιστράτευσε ο πολύπειρος τεχνικός ήταν το μικρό ροτέισον.
Η νίκη στο Astroballe επί της Βιλερμπάν έδωσε οξυγόνο. Μαζί και ένα δείγμα από τα ψήγματα εγωισμού και αντίδρασης. Η επιστροφή στην Ulker Sports Arena έδωσε ζωή, μαζί και μία πιο αισιόδοξη ματιά για τη συνέχεια. Κοινός παρονομαστής αυτών των δύο αγώνων; Το περιορισμένο ροτέισον. Απέναντι στη Βιλερμπάν, ο Ομπράντοβιτς αποφάσισε να πορευτεί ουσιαστικά με 8 παίκτες, δίνοντας διπλάσιο χρόνο (από τον μέσο όρο του) στον ρολίστα Στίματς, που έκανε την περισσότερη δουλειά στο "ζωγραφιστό" (21 πόντους, 8 ριμπάουντ).
Απέναντι στη Χίμκι, με τέσσερις παίκτες στα πιτς (Ντε Κολό, Βέστερμαν, Κάλινιτς, Βέσελι) ο Σέρβος τεχνικός έκανε ακόμη πιο αισθητή την επιλογή του μικρού ροτέισον. Έτσι, πήγε με 7 παίκτες, τέσσερις εκ των οποίων έπαιξαν πάνω από 30' και δύο εξ αυτών πάνω από 36'. Η Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε το παιχνίδι με την εξής πεντάδα: Σλούκας, Μαχμούτογλου, Ντατόμε, Γουίλιαμς, Ντουβερίογλου. Οι πέντε τους έδωσαν τους 80 από τους 89 πόντους της Φενέρμπαχτσε στο τελικό 89-76!
Τα παράπονα του Ομπράντοβιτς στο ημίχρονο για τα ελεύθερα τρίποντα (του Τίμα κυρίως που είχε 5/10) άλλαξαν το πρόσωπο των γηπεδούχων στην άμυνα, κρατώντας πολύ χαμηλά τη ρωσική ομάδα στο δεύτερο μέρος, όπου πέτυχε μόλις 27 πόντους (6 και 21 σε τρίτη και τέταρτη περίοδο). Ακόμη πιο εμφατική γίνεται η νίκη της Φενέρμπαχτσε από το γεγονός ότι από τους 89 αυτούς πόντους, οι 85 ήταν εντός παιδιάς (μόλις 4/8 βολές).
ΤΟ (ΤΟΥΡΚΙΚΟ) ΕΔΑΦΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΡΩΣΕΙ
Μία αλήθεια η οποία έχει "χαθεί" στον γενικότερο θόρυβο που έχει προκαλέσει το κακό ξεκίνημα της Φενέρμπαχτσε είναι ότι έχει κληθεί να δώσει πολλά παιχνίδια μακριά από την έδρα της. Μέχρι να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη για την αναμέτρηση με τη Χίμκι, η τουρκική ομάδα είχε δώσει 7 από τις 10 αναμετρήσεις εκτός έδρας. Οι δύο αυτές νίκες των ισάριθμων τελευταίων αγωνιστικών, δίνουν στη Φενέρμπαχτσε τη δυνατότητα να δει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον και να "χαιρετίσει" ιδανικά το εφιαλτικό 2019. Ο λόγος; Μέχρι το τέλος του έτους, η τουρκική ομάδα έχει μπροστά της πέντε παιχνίδια και στα τέσσερα εξ αυτών θα είναι γηπεδούχος. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Άλμπα Βερολίνου (εντός), Αναντολού Εφές (εντός), Παναθηναϊκό (εκτός), Ζενίτ (εντός), Βαλένθια (εντός). Η μπάλα, λοιπόν, στο δικό της γήπεδο...
Photo Credits: Eurokinissi, AP Photo/Darko Vojinovic