Χάουαρντ Σαντ-Ρος: Ο μπαλαντέρ του Παναθηναϊκού
Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος φτάνει στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ για να δώσει... all around πτυχές σε άμυνα (κυρίως) και επίθεση. Το μέγεθος των κοντών που βοηθάει τους ψηλούς, το under που έγινε over και ο μπαλαντέρ του Γιώργου Βόβορα. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.
Η περίπτωση του Χάουαρντ Σαντ-Ρος επιβεβαίωσε πως η αγορά (ειδικά στην EuroLeague) μεταβάλλεται διαρκώς. Από μέρα σε μέρα. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προτίμησε τον Γιάνις Στρέλνιεκς στο δίλημμα που δημιουργήθηκε, κι έτσι -σχεδόν από το πουθενά- ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρήκε μια "χρυσή ευκαιρία" για το ρόστερ του. Μία ευκαιρία, την οποία εκμεταλλεύτηκε, αφού οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, με τον 29χρονο γκαρντ/φόργουορντ να επιστρέφει στην Αθήνα μετά από ολιγόμηνη απουσία. Όχι για την ΑΕΚ, αλλά για το τριφύλλι.
Η ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ
Ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως το φετινό καλοκαίρι θα ήταν δύσκολο για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, λόγω της οικονομικής στενότητας (εν συγκρίσει με το παρελθόν) που υπήρχε. Γι αυτό κιόλας, σε κάποιες περιπτώσεις δεν κατάφερε να φτάσει σε επίπεδα άλλων ετών, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Λορέντζο Μπράουν, που χάθηκε μόλις μπήκε στο "παιχνίδι" η Φενέρμπαχτσε και ανέβασε σημαντικά το κασέ του.
Παρόλ' αυτά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Γιώργος Βόβορας έδειξε μεγάλη προσαρμοστικότητα στο κομμάτι του σχεδιασμού. Κι αυτό αποτυπώθηκε από τη συμφωνία με τον Ζακ Όγκαστ και την επικείμενη απόκτηση του Χάουαρντ Σαντ-Ρος.
Μόλις ο πρώτος έριξε τις απαιτήσεις του σε... φυσιολογικά επίπεδα, το τριφύλλι έφυγε από τη λογική των δύο ακόμη ξένων για τη front line και στράφηκε σε εκείνον, εκμεταλλευόμενο το ελληνικό διαβατήριο που διαθέτει στην κατοχή του ο 26χρονος σέντερ. Αντίστοιχα, μόλις προέκυψε η προοπτική του πρώην γκαρντ/φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, διαφοροποιήθηκε η στόχευση αναφορικά με τα "κουκιά" στην περιφέρεια. Πολύ απλά γιατί πλέον ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν κοιτάζει στην αγορά για δύο παίκτες που να αγωνίζονται στον "άσο", αλλά για έναν (βλ. Νικολάς Λαπροβίτολα), που θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος.
Τα λεπτά που αυτός θα βρίσκεται στον πάγκο θα καλυφθούν από τους υπόλοιπους κοντούς του ρόστερ (Νέμανια Νέντοβιτς, Μάρκους Φόστερ, Χάουαρντ Σαντ-Ρος, Λευτέρης Μποχωρίδης).
Η ΑΘΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ
Από την πρώτη στιγμή που πήρε το "τιμόνι" του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ο Γιώργος Βόβορας είχε καταστήσει σαφές πως οι δύο τομείς που θέλει (μορφολογικά) να επιδράσει περισσότερο ήταν αυτός του μεγέθους και της σκληράδας. Αμφότεροι παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμυντικής κουλτούρας που θέλει να εμφυσήσει ο 43χρονος τεχνικός στο τριφύλλι, το οποίο πέρσι (επ' ουδενί) δεν κατάφερε να χαρακτηριστεί αξιόπιστο στο πίσω μέρος του παρκέ.
Η απόκτηση του Χάουαρντ Σαντ-Ρος γίνεται υπό αυτό το πρίσμα, δεδομένου ότι ο 2μ01 γκαρντ/φόργουορντ μπορεί να μαρκάρει τρεις θέσεις -φτάνει μέχρι το "4" στην άμυνα υπό προϋποθέσεις.
Ο πρώην πλέον περιφερειακός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει... μάθει στην καριέρα του να επωμίζεται μεγάλο αμυντικό βάρος σε κάθε μία από τις ομάδες που αγωνίστηκε, με την ΑΕΚ βέβαια να είναι αυτή που του έδωσε περισσότερο χώρο (και) στην επίθεση, ανεβάζοντας σημαντικά την αξία και το κασέ του στο ευρωπαϊκό στερέωμα.
Όπως και να έχει βέβαια, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Γιώργο Βόβορα είναι ότι ο -οσονούπω νεοαποκτηθείς- 29χρονος παίκτης δεν έχει "θέματα" στην άμυνα. Το κάθε άλλο.
ΟΙ ΚΟΝΤΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΗΛΟΥΣ
Την περσινή αγωνιστική περίοδο, το τριφύλλι ήταν από τις πλέον ευάλωτες ομάδες της EuroLeague στην άμυνα στο πικ εν ρολ. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την (μη) ικανότητα των ψηλών να αμυνθούν ψηλά ή να βγουν μακριά από τη ρακέτα, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό οφειλόταν στη -δεδομένη- αδυναμία των κοντών να λειτουργήσουν μετά το σκριν.
Με τον Ταϊρίς Ράις και τον Τζίμερ Φρεντέτ να αποτελούν επί μονίμου βάσεως τον στόχο της αντίπαλης επίθεσης στην άμυνα (είτε πάνω στην μπάλα είτε στο πικ εν ρολ), τα πράγματα ήταν δύσκολα για τους πράσινους.
Βάσει του πώς διαμορφώνεται η περιφερειακή γραμμή, και δη μετά την επικείμενη απόκτηση του Χάουαρντ Σαντ-Ρος, αυτό δεν υφίσταται πλέον. Ο Γιώργος Βόβορας αφενός μεγαλώνει -σε μέγεθος- την περιφέρειά του, αφετέρου δείχνει να προτιμά κοντούς που είναι ικανοί να αμυνθούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Με ικανότητα να "σπάνε" τα σκριν και να ακολουθούν γρήγορα τον αντίπαλο, ώστε ο εκάστοτε ψηλός να μην φτάνει σε σημείο να πρέπει να επιλέξει πού θα εστιάσει (στον κοντό που έχει την μπάλα, ή στον ψηλό που "κόβει" στη ρακέτα).
ALL AROUND ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ
Μέχρι να συνεργαστεί με τον Ηλία Παπαθεοδώρου στην ΑΕΚ, ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος είχε την ταμπέλα του "χαμάλη πολυτελείας" να τον ακολουθεί στην καριέρα του. Από την άποψη πως ειδικευόταν στις αμυντικές αποστολές και στην εν γένει καλή συμπεριφορά στο πίσω μέρος του παρκέ, έχοντας όμως μικρό ρόλο στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του. Αυτό όμως άλλαξε τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα να βελτιώσει τόσο πολύ τα νούμερά του (μετά την ψυχολογία του), που οδήγησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην απόφαση να εκταμιεύσει το ποσό των 500.000 ευρώ για να τον αποκτήσει από την ΑΕΚ.
Αυτή η αλλαγή προέκυψε εν μέρει λόγω της ανάγκης που υπήρχε στους κιτρινόμαυρους για έναν χειριστή στην περιφέρεια που θα έπαιζε δίπλα στα δυάρια (κατά βάση στον Κιθ Λάνγκφορντ, που έπαιρνε τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στο "2), δίχως την... απαίτηση να σκοράρει.
Σταδιακά, δούλεψε πάνω σε αυτό και βελτίωσε το παιχνίδι του σε τέτοιο βαθμό που εξελίχθηκε σε all around. Αποτελούσε σταθερά (δίχως αμφιβολία) τον καλύτερο αμυντικό της Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα τον κουμανταδόρο της, τον παίκτη που από τη μία κατέβαζε την μπάλα (για να αποσυμπιέσει την πίεση της αντίπαλης άμυνας στους υπόλοιπους περιφερειακούς), από την άλλη άρχισε να "τρέχει" τα πικ εν ρολ, παρουσιάζοντας μια διαφορετική πτυχή του ταλέντου του.
ΤΟ "UNDER" ΕΓΙΝΕ "OVER"
Στην αρχή της περσινής αγωνιστικής περιόδου, οι περισσότερες ομάδες του Basketball Champions League αντιμετώπιζαν τον 29χρονο γκαρντ/φόργουορντ με τη λογική ότι είναι κακός σουτέρ. Βάσει αριθμών στην καριέρα του δεν δικαιολογούσε άλλη... κρίση άλλωστε. Με την πάροδο του χρόνου όμως, παρουσίασε μεγάλη βελτίωση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το 43.2% που είχε στην ευρωπαϊκή διοργάνωση της FIBA είναι ενδεικτικό και -σίγουρα- πιο αντιπροσωπευτικό από το 17.4% (4/23) που είχε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε μια περίοδο που ακόμη προσπαθούσε να εγκλιματιστεί στα νέα δεδομένα -μόλις δύο μήνες πρόλαβε να παίξει, πριν έρθει η διακοπή.
Αυτή η στατιστική άνοδος στο Basketball Champions League έφερε αναπόφευκτα την αλλαγή στον τρόπο άμυνας πάνω του. Το "under" στα πικ εν ρολ (ο αντίπαλός του περνούσε κάτω από το σκριν) του πρώτου μήνα μετατράπηκε σε "over" (ο κοντός περνούσε μαζί του, από πάνω), κι από εκεί βρήκε επίσης την ευκαιρία να φτιάξει τα νούμερά του στις ασίστ (4.1 ανά αγώνα).
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ προσθέτει στο δυναμικό του έναν παίκτη για τον οποίο δεν πρόκειται να κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την χρησιμότητα και τον βαθμό προσαρμογής του στο επίπεδο της EuroLeague, με την αισιοδοξία πως θα εξελιχθεί σε εξίσου κομβικό κομμάτι της επίθεσης.
Ο Γιώργος Βόβορας (θα) διαθέτει πλέον έναν πολύ καλό μπαλαντέρ στην τράπουλά του.
Photo Credits: CSKA Basketball