Eurobasket U18: Η ανάλυση της Φινλανδίας, αντιπάλου της Ελλάδας στους "16"
Η Φινλανδία, αντίπαλος της Ελλάδας στους "8" του Eurobasket U18 του Βόλου (31/7, 21:15), διακρίνεται για την άμυνα, την διαρκή κίνηση, αλλά και τις κακές επιδόσεις της στην επίθεση.
Η Φινλανδία έχει παρουσιάσει αρκετές ταλαντούχες γενιές τα τελευταία χρόνια στις μικρές ηλικίες. Η γενιά του 2001 δεν συνεχίζει πάντως την παράδοση, δίχως αυτό να σημαίνει ότι η ομάδα του Γίρι Λοχικόσκι θα παίξει ρόλο σάκου του μποξ στον αποψινό αγώνα (31/7, 21:15) με την Ελλάδα για την φάση των "16" στο Eurobasket U18 του Βόλου . Κι ας είναι -στατιστικά- η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης.
Όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν, το παιχνίδι στην φάση των "16" είναι πάντα επικίνδυνο. Επίσης, είναι και ένα από τα δύο παιχνίδια σε τέτοια τουρνουά (το τέταρτο και το πέμπτο συγκεκριμένα) που καθορίζουν το αν μία ομάδα είναι "επιτυχημένη" ή "αποτυχημένη", τουλάχιστον βάσει αποτελέσματος. Βλέπετε, αν μία ομάδα κερδίσει το τέταρτο και το πέμπτο ματς και χάσει τα υπόλοιπα πέντε, τερματίζει αυτομάτως 4η. Αν μία ομάδα χάσει το τέταρτο και το πέμπτο, αλλά κερδίσει τα υπόλοιπα, τερματίζει 9η...
Όπως και να 'χει, η Φινλανδία δεν είναι άγνωστη στον Γιώργο Βλασσόπουλο και τους παίκτες του. Στο στάδιο της προετοιμασίας η Ελλάδα την είχε νικήσει 68-58, χωρίς να έχει μάλιστα τους Ρογκαβόπουλο, Καράμπελα, οι οποίοι προέρχονταν από την Εθνική U19 και ακόμα δεν είχαν ενσωματωθεί. Πάμε τώρα να δούμε και αναλυτικά ποια είναι η σημερινή αντίπαλος της Ελλάδας , στους "16" του Eurobasket Εφήβων του Βόλου.
ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ
Παίκτης-σταρ δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη ομάδα. Ούτε Λάουρι Μάρκανεν έχει ο Γίρι Λοχικόσκι στο ρόστερ, ούτε Έλιας Βάλτονεν, ούτε καν έναν Γιάντουνεν ή έναν Ταβανάινεν, παίκτες που είχαν διακριθεί στις πολύ αξιόλογες προηγούμενες 4-5 φουρνιές του φινλανδικού μπάσκετ. Οι καλύτεροι παίκτες της γενιάς του 2001 είναι ο Ερικ Σαγιάντιλα (4,3 πόντοι, 5,0 ριμπάουντ, 3,3 ασίστ, 3,7 κλεψίματα μ.ό.) και ο Μουσταφά Αμζιλ (8,0 πόντοι 7,3 ριμπάουντ μ.ό., 19,5% σουτ), οι οποίοι δεν κάνουν όμως καλό τουρνουά.
Ο πρώτος είναι ο κύριος πλέι μέικερ και το μυαλό της ομάδας, ένας pass-first γκαρντ ύψους 1,93μ.. Ο Αμζιλ (2,04μ.) είναι ο βασικός πάουερ φόργουορντ και ο παίκτης που ψάχνουν οι συμπαίκτες του περισσότερο στην επίθεση. Στον Βόλο πολύ καλό τουρνουά κάνει ο Τούκο Ταϊνάμο, ένας σέντερ με ύψος 2 μέτρα, που έχει 10,3 πόντους και 6,0 ριμπάουντ ανά αγώνα. Βασικό ρόλο στο παιχνίδι των Φινλανδών έχουν ακόμα οι γκαρντ Μπλόμγκρεν (7,7 πόντοι, 3,3 κλεψίματα μ.ό.), Σουόκας (9,0 πόντοι μ.ό.), ενώ στο rotation του Λοχικόσκι (που χρησιμοποιεί κατά βάση οκτώ παίκτες) υπολογίζονται και οι Εξαούκια (5,0 πόντοι μ.ό.), Μέρβολα, Γκούσταβσον.
ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Η ομάδα του Γίρι Λοχικόσκι δεν ξεφεύγει πολύ από τις βασικές αρχές που διέπουν το φινλανδικό μπάσκετ: γρήγορος ρυθμός στην επίθεση και πολλά τρίποντα. Στον Βόλο πάντως το κύριο όπλο της είναι η άμυνα. Η Φινλανδία κλέβει μπάλες καιπετυχαίνει 18,7 πόντους από λάθη αντιπάλου (5η στο Eurobasket), επιδιώκει διαρκώς το παιχνίδι στοtransitionκαι παίρνει 13,0 πόντους κατά μέσο όρο από αυτό (7η στο τουρνουά), κάτι μάλλον φυσιολογικό, αφού είναι σχετικά κοντή ομάδα, με πολλούς ημίψηλους παίκτες. Σε γενικές γραμμές δύο είναι τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν: η ενέργεια και η διαρκής κινητικότητα. Σε άμυνα κι επίθεση.
Οι παίκτες της κινούνται αδιάκοπα μακριά από την μπάλα στην επίθεση, πιέζουν, αλλάζουν διαρκώς στα σκριν και έχουν μεγάλη συνοχή στην άμυνα. Στο σετ παιχνίδι, πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Πατάει πολύ λίγο την αντίπαλη ρακέτα και είναι τελευταία στο τουρνουά σε πόντους από εκεί (24,7 μ.ό.), όπως και σε πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (μόλις 7,0 μ.ό.). Συν τοις άλλοις, αν και βασίζεται πολύ στο μακρινό σουτ (επιχειρεί 26,7 τρίποντα, 3η στο Eurobasket), δεν έχει καλά ποσοστά, ενώ παίρνει μόνο 15,7 πόντους από τον πάγκο.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Η Φινλανδία είναι σε στατιστικό επίπεδο μακράν η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης, με μόνο 41,3 μονάδες κατά μέσο όρο στο σύστημα αξιολόγησης, 11 λιγότερες από την προτελευταία Ιταλία. Καμία ομάδα δεν σκοράρει λιγότερο και δεν σουτάρει χειρότερα από την Φινλανδία στον Βόλο. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει αποτελεί έκπληξη για την ομάδα του Λοχικόσκι, η οποία έδειξε από τα παιχνίδια προετοιμασίας ότι δεν διαθέτει μεγάλο επιθετικό ταλέντο και στηρίζεται πρωτίστως στην άμυνά της, που είναι 5η στην διοργάνωση με 64,7 πόντους κατά μέσο όρο.
Στο Eurobasket οι Φινλανδοί σκοράρουν μόνο 53 πόντους κατά μέσο όρο (χειρότερα δηλαδή και από τους 58,3 που είχαν στα φιλικά), σουτάρουν με ποσοστό 29,6% και κάνουν 17,7 λάθη ανά αγώνα (4οι στο τουρνουά). Συν τοις άλλοις, έχουν 51,9% από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, το 3ο χειρότερο ποσοστό στο Eurobasket, ενώ βρίσκονται πολύ χαμηλά ακόμα στα ριμπάουντ (13οι με 40,7 μ.ό.), στις τάπες (15οι με 2,0 μ.ό.) και στις ασίστ (13οι με 13,3 μ.ό.). Αν υπάρχει ένας στατιστικός τομέας στον οποίον η Φινλανδία είναι πολύ καλή, αυτή είναι τα κλεψίματα, καθώς είναι 3η στη διοργάνωση με 11,7 ανά αγώνα.
ΕΛΛΑΔΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν αναμετρηθεί συνολικά 10 φορές στο παρελθόν σε Eurobasket Εφήβων, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μετράει επτά νίκες. Στην πιο πρόσφατη αναμέτρηση, πάντως, νικητές ήταν οι Φινλανδοί. Διεξήχθη το 2018 για τις θέσεις 13-14, όταν η Φινλανδία επικράτησε με 89-85 στην παράταση και παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία. Η Ελλάδα θα υποβιβαζόταν, εάν δεν είχε αναλάβει την διοργάνωση του φετινού Eurobasket… Επτά παίκτες που θα συναντηθούν αύριο, έπαιξαν στο περσινό ματς: οι Ρογκαβόπουλος, Κουρτίδης, Καράμπελας, Σαγιάντιλα, Αμζιλ, Εξαούκια και Ταϊνάμο.
Photo credits: FIBA