Κορονοϊός: Τι κατάσταση επικρατεί σε Μπολόνια και Μιλάνο
Η απόφαση της ιταλικής ομοσπονδίας να άρει τη διεξαγωγή όλων των αγώνων για την επόμενη εβδομάδα ήταν το πρώτο βήμα πρόληψης για την εξάπλωση του κορονοϊού. Το Sport24.gr καταγράφει τι συμβαίνει σε Μιλάνο και Μπολόνια, με τη βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στις ομάδες.
Μέσα σε λίγες ημέρες, η Ιταλία μετατράπηκε στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πολλαπλά κρούσματα κορωναϊού και καταγεγραμμένους θανάτους. Ο Βορράς βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, ποδοσφαιρικοί αγώνες αναβλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Serie A, ενώ την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, η ιταλική ομοσπονδία μπάσκετ ανακοίνωσε την αναβολή κάθε δραστηριότητας στις εθνικές κατηγορίες. Τι συμβαίνει σε Μπολόνια και Μιλάνο; Πώς το αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και πώς λειτουργούν οι ομάδες κάτω από αυτές τις συνθήκες.
"Το πρόβλημα γιγαντώθηκε ουσιαστικά σε ένα βράδυ, όταν αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νοσούντων και είδαμε να αυξάνεται κι αυτός των νεκρών από τον κορονοϊό" εξηγεί σε πρώτο χρόνο στο Sport24.gr ο Θοδωρής Παπαχριστοδούλου, ο οποίος μένει μόνιμα στην Μπολόνια τα τελευταία χρόνια, όντας ένας εκ των υπευθύνων του γηπέδου στο οποίο αγωίζονται οι δύο μεγάλες ομάδες της πόλης, η Βίρτους και η Φορτιτούντο. Ουσιαστικά, αυτό που προσπαθούν να αποφύγουν στην Ιταλία είναι η ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού, προκειμένου αυτός να μην πάρει τη μορφή πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας.
"Στις περιοχές του βορρά, που υπήρχαν τα περισσότερα κρούσματα, υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση, δεν θέλει κανείς να ρισκάρει κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Θεωρώ λογική την κίνηση της FIP να αναβάλλει τους αγώνες αυτής της εβδομάδας, για να δουν όλοι πώς θα εξελιχθούν τα πράγμα τις επόμενες ημέρες. Δεν μιλάμε για απόφαση επ' αόριστον, αλλά για κάτι που θα επανεξεταστεί ως μέτρο σε μερικές ημέρες, όταν έχουν νέα δεδομένα. Ο Οργανισμός Υγείας της Ιταλίας κινεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Δεδομένα πάντως, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο να λέμε πως υπάρχουν μεγάλες πόλεις που να έχουν μπει σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού" προσθέτει.
Πώς αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία της Μπολόνια όλο αυτό; "Υπάρχει άγχος, αυτό είναι σαφές. Σε λογικά πλαίσια όμως, δεν επικρατεί πανικός ή κάτι τέτοιο. Όλοι προσέχουν πάρα πολύ. Οι προπονήσεις πλέον είναι κλειστές, στο γήπεδο υπάρχουν αυστηρά οι παίκτες και όσοι είναι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή τους. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω ως μέτρο πρόληψης. Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που ανησυχούν λίγο περισσότερο για το θέμα, αλλά και πάλι θα πω ότι δεν είναι κάτι τόσο γενικευμένο, που να προκαλεί πολύ μεγάλο φόβο στην πόλη" απαντάει ο Θοδωρής Παπαχριστοδούλου, ο οποίος αναφέρει όμως ότι "σε κάποιες περιπτώσεις, για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ, μπορεί να συναντήσεις αντιδράσεις πανικού, με τη λογική ότι ο κόσμος παίρνει μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα, όπως τα μακαρόνια, για να είναι έτοιμος στο ενδεχόμενο που ανακοινωθεί ότι κανείς δεν πρέπει να βγει από το σπίτι. Τα μαγαζιά και τα καταστήματα πάντως λειτουργούν κανονικά".
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το θέμα αναβολής των αγώνων αυτής της εβδομάδας στη Lega Basket και τις υπόλοιπες κατηγορίες της Ιταλίας ήρθε ως μέτρο πρόληψης, όπως εξηγεί στο Sport24.gr η Τζούλια Τσίκινε, δημοσιογράφος του EuroSport Italy, που καλύπτει τους αγώνες της Lega Basket και της EuroLeague για τον τηλεοπτικό σταθμό. "Ουσιαστικά όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν θα υπάρξει εξάπλωση των κρουσμάτων ή αυτά θα περιοριστούν βαθμιαία, πράγμα που θα σημάνει την ύφεση του φαινομένου" σχολιάζει.
Γιατί όμως η FIP προτίμησε την αναβολή των αγώνων από τη διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών; "Ουσιαστικά αυτό το μέτρο πάρθηκε για να προστατευθούν οικονομικά οι πιο μικρές ομάδες. Το να γίνουν αγώνες δίχως την παρουσία φιλάθλων θα συνεπαγόταν σημαντική οικονομική ζημιά για αρκετές ομάδες, τόσο της Lega Basket όσο και των υπόλοιπων κατηγοριών. Οπότε προτιμήθηκε, ως πρώτο μέτρο πρόληψης τουλάχιστον, να αναβληθεί η επόμενη αγωνιστική. Αν, τώρα, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι τόσο σημαντικό, είναι άγνωστο αν θα αποφασιστεί νέα αναβολή αγωνιστικής ή η διεξαγωγή αγώνων πίσω από κλειστές πόρτες".
Η έμπειρη δημοσιογράφος προσθέτει πάνω σε αυτό κάτι που μπορεί να παίξει ρόλο για τις αποφάσεις που θα παρθούν τις προσεχείς εβδομάδες: "Φέτος το πρωτάθλημα της Lega Basket έχει δύο ομάδες περισσότερες σε σχέση με πέρσι, όπερ και σημαίνει τέσσερις αγωνιστικές παραπάνω. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως έχουμε το Προολυμπιακό Τουρνουά δημιουργεί πρόβλημα με τις ημερομηνίες, οπότε το να αναβληθούν πολλές αγωνιστικές θα ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα αφού στη συνέχεια δεν θα ήταν τόσο εύκολο να γίνουν πολλές εμβόλιμες αγωνιστικές. Γι αυτό, δεν αποκλείεται να σημάνει τη μετακίνηση των αγώνων σε άλλες περιοχές και γήπεδα, όπως για παράδειγμα έγινε στη EuroLeague Women με τους αγώνες της Βενέτσια και της Σκίο, που θα παίξουν στην Σλοβενία".
Η ίδια μένει λίγο έξω από το Μιλάνο, οπότε μπορεί να περιγράψει τι συμβαίνει στη Λομβαρδία, στην καθημερινότητα των ανθρώπων. "Σε πρώτη φάση έχει ανακοινωθεί η άρση λειτουργίας όλων των εταιριών ή καταστημάτων, που απασχολούν περισσότερους από δεκαπέντε (15) υπαλλήλους, προκειμένου να μην διογκωθεί το όποιο πρόβλημα με τον κορονοϊό. Αντίστοιχα, έχει σταματήσει κάθε αθλητική δραστηριότητα, σε επίπεδο αγώνων. Από εκεί και πέρα, η ζωή συνεχίζεται κανονικά, ο κόσμος ενημερώνεται και προσέχει πολύ" επισημαίνει χαρακτηριστικά και καταλήγει, τονίζοντας πως "συμφωνώ ότι τα μέτρα πρόληψης είναι πολύ σημαντικά, όταν επικρατεί μία τέτοια κατάσταση στη χώρα, δεν είναι σωστό να συγκεντρωθούν χιλιάδες άνθρωποι σε ένα γήπεδο, πόσω μάλλον κλειστό, για να δουν έναν αγώνα. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει αυτός που κάθεται δίπλα σου, πίσω σου, ή μπροστά σου".
AP Photo/Antonio Calanni