Τζέιμς Χάρντεν: Μόνος του και όλοι τους
Ο Τζέιμς Χάρντεν είναι εξωγήινος τις τελευταίες εβδομάδες. Το μπάσκετ που παίζει όμως δεν αρέσει σε όλους. Ο ίδιος όμως ξέρει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να παίζει με αυτό τον τρόπο αν θέλει να κερδίσει.
Ο Τζέιμς Χάρντεν σόκαρε τον κόσμο πάλι. Πραγματοποιώντας ακόμα μία διαστημική εμφάνιση, οδήγησε τους – χωρίς Κρις Πολ και Έρικ Γκόρντον – Ρόκετς στη νίκη με 135-134 επί των Γουόριορς στην παράταση , αφήνοντας τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.
Ο “Μούσιας” πραγματοποίησε μία ακόμα ονειρεμένη εμφάνιση. Με όλη την άμυνα των πρωταθλητών προσαρμοσμένη πάνω του, διέλυσε τα πάντα στο διάβα του, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 44 πόντους με 10/23 τρίποντα, 10 ριμπάουντ και 15 ασίστ, σημειώνοντας για... κερασάκι στην τούρτα και το νικητήριο καλάθι:
Σε αυτό το διάστημα ο Χάρντεν δεν πραγματοποιεί απλώς εμφανίσεις επιπέδου MVP. Δεν είναι απλώς ασταμάτητος. Είναι διαστημικός, αριθμώντας 42.8 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 9.4 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1.2 κοψίματα μέσο όρο σε 40 λεπτά συμμετοχής! Όχι κι άσχημα θα έλεγε κάποιος...
ΟΙ ΡΟΚΕΤΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ο Χάρντεν έχει ακούσει πολλά τον τελευταίο καιρό. Αρκετός κόσμος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δεν του αρέσει να βλέπει τους Ρόκετς να παίζουν και ότι είναι εκνευριστικό το γεγονός ότι σχεδόν επί 48 λεπτά το μοναδικό σύστημα μοιάζει να είναι να πηγαίνει η μπάλα στα χέρια του Τζέιμς Χάρντεν. Ο “Μούσιας” έχει χαρακτηριστεί ατομιστής, εγωιστής, ακόμα και υπερτιμημένος (!) από τους επικριτές του, που θεωρούν ότι παίζει από τα νούμερά του. Όσοι όμως του ασκούν κριτική δείχνουν να αγνοούν – ή να επιλέγουν να... αγνοήσουν – μία συγκεκριμένη λεπτομέρεια. Για να κερδίσουν οι Ρόκετς πρέπει ο Χάρντεν να παίξει ακριβώς έτσι: Μόνος του και όλοι τους.
Το σύστημα των Ρόκετς, βαρετό ή όχι, περιλαμβάνει απλώς ένα σκριν (συνήθως από τον Καπέλα) για χάρη του Χάρντεν και μετά ένας εναντίον εντός από τον “Μούσια” μέχρι τελικής πτώσης! Το γεγονός αυτό έχει εκτοξεύσει το usage rate του Χάρντεν (μετάφραση: Το ποσοστό των επιθέσεων της ομάδας που περνάνε από το χέρι του) στο αστρονομικό 43%! Τι σημαίνει αυτό; Σε απλά ελληνικά ότι σχεδόν οι μισές επιθέσεις των Ρόκετς περνάνε από αυτόν! Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει αυτό, αρκεί η επόμενη επισήμανση: Ο επόμενος στην συγκεκριμένη λίστα είναι ο Ντέβιν Μπούκερ των Σανς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το 32.9% των επιθέσεων των Σανς σε αυτό το διάστημα, με τον Ράσελ Γουέστμπρουκ να ακολουθεί με 31.9%!
Στα μάτια πολύ κόσμου οι Ρόκετς δεν παίζουν καν μπάσκετ. Απλώς δίνουν την μπάλα στον Χάρντεν και κάνουν στην άκρη, ελπίζοντας απλώς ότι ο σταρ τους θα βγάλει το φίδι από την τρύπα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όμως όλοι, είναι ότι οι Ρόκετς το κάνουν αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: Δεν έχουν άλλη επιλογή. Και δεν θα έχουν άλλη επιλογή μέχρι να επιστρέψει ο Κρις Πολ. Ο Χάρντεν το γνωρίζει. Για αυτό και θα συνεχίσει να παίζει το δικό του μπάσκετ. Είτε αρέσει αυτό στον κόσμο, είτε όχι.
AP Photo/Ben Margot