#BlackoutTuesday: Ο παγκόσμιος αθλητισμός στη μάχη κατά του ρατσισμού
Η #BlackoutTuesday της Τρίτης 2 Ιουνίου ξεκίνησε ως ενέργεια από τη μουσική βιομηχανία, πολύ γρήγορα όμως ο παγκόσμιος αθλητισμός συμμετείχε στην ενέργεια, στέλνοντας μήνυμα κατά του ρατσισμού.
Μετά την πανδημία του κορονοϊού, οι ΗΠΑ βιώνουν έντονες κοινωνικές αναταράξεις, που ήρθαν ως επακόλουθο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Οι διαδηλώσεις στη χώρα αυξάνονται καθημερινά, ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει σε αυτές επίσης, ενώ -την ίδια ώρα- η παγκόσμια κοινότητα στέλνει το δικό της μήνυμα κατά του ρατσισμού μέσω των social media.
Είτε βρίσκονται στις ΗΠΑ, είτε όχι, είναι εκατομμύρια αυτοί που στη διάρκεια της Τρίτης 2 Ιουνίου μοιράστηκαν μέσω των προσωπικών σελίδων κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν (σε Twitter, Instagram και Facebook) μία μαύρη εικόνα. Το #BlackoutTuesday έγινε πολύ γρήγορα συνώνυμο τέτοιων δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο, σε μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν όλοι στις ΗΠΑ, όσο επίσης στη μάχη κατά του ρατσισμού.
Η συγκεκριμένη σκέψη/ενέργεια ξεκίνησε από τη μουσική βιομηχανία, με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες του πλανήτη να ενημερώνουν από νωρίς το πρωί πως προχωρούν σε παύση των δραστηριοτήτων τους για την Τρίτη 2 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κοινωνικής ενέργειας μέσω των social media. Πολύ γρήγορα βέβαια, αυτή η απόφαση υιοθετήθηκε από απλούς πολίτες και παγκοσμίου φήμης αθλητές και αθλητικούς οργανισμούς, προκειμένου άπαντες να δείξουν την κοινή στάση που τηρούν σε θέματα ρατσισμού -πάσης φύσεως.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ΛεΜπρον Τζέιμς, ο Καϊρί Ίρβινγκ, ο Στεφ Κάρι, ο Ντουέιν Γουέιντ, το ΝΒΑ, η EuroLeague, η UEFA, ο Λιονέλ Μέσι και ο Νικ Καλάθης είναι μερικοί μόνο αθλητές και οργανισμοί που συμμετείχαν στην ενέργεια. Μερικοί από τους εκατομμύρια πολίτες όλου του κόσμου που έκαναν το ίδιο ακριβώς πράγμα...