Ανώτερη η Κρασνοντάρ απ' ό,τι έδειξε πέρυσι με τον Ολυμπιακό
Ο Τσάρλυ γράφει για την Κράσνονταρ, έναν αντίπαλο που ο ΠΑΟΚ δεν γίνεται να υποτιμήσει, ώστε να πετύχει την πρόκρισή του στους ομίλους του Champions League.
Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη ευρωπαϊκή εβδομάδα, της σύγχρονης ιστορίας του. Ποτέ δεν έχει βρεθεί τόσο κοντά στο να φθάσει στους ομίλους του Champions League. Ο αντίπαλος είναι βατός, όμως με τίποτα δεν γίνεται να υποτιμηθεί. Μιλάμε για μία απολύτως αμφίρροπη μονομαχία, όπου η Κρασνοντάρ και ο ΠΑΟΚ διεκδικούν τον ίδιο στόχο, να μπουν για πρώτη φορά σε ομίλους Champions League.
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Με τίποτα δεν πρέπει να ξεγελά ο περσινός εύκολος αποκλεισμός της ρώσικης ομάδας από τον Ολυμπιακό. Να είστε σίγουροι πως η Κρασνοντάρ είναι πολύ ανώτερη ομάδα, από ότι έδειξε σε αυτά τα δύο παιχνίδια.
Υπήρξε πέρυσι ένα στοιχείο που σε σημαντικό βαθμό σόκαρε τους παίκτες της Κρασνοντάρ και έφερε το 4-0 στο Καραϊσκάκης που δεν γινόταν να ανατραπεί. Ο σοβαρός τραυματισμός στο ξεκίνημα του αγώνα, η ρήξη χιαστού που υπέστη ο νεοαποκτηθείς τότε, παικταράς Καμπελά. Ο Καμπελά είχε αποκτηθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ από την Σεντ Ετιέν και έχασε ολόκληρη την περσινή σεζόν.
Επίσης εκείνη την περίοδο ήταν τραυματίας ο βασικός αμυντικός χαφ Γκραζίνσκι, με αποτέλεσμα ο τεχνικός Μουράντ Μουσάεφ να πηγαίνει σε πειράματα και να χρησιμοποιεί στο πρώτο παιχνίδι τον στόπερ Καμπόλοφ στον συγκεκριμένο χώρο απόφαση που δεν του βγήκε. Και σήμερα πάντως ο Γκραζίσκι, έχει έναν ελαφρύ τραυματισμό, που τον άφησε εκτός από το τελευταίο παιχνίδι και έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει, το πιθανότερο είναι να τα καταφέρει.
Σε αντίθεση με το περσινό καλοκαίρι, φέτος από το ταμείο της Κράσνονταρ λεφτά δεν βγήκαν. Την βελτίωση την περιμένουν και στα τελευταία παιχνίδια αρχίζουν να την παίρνουν από την επιστροφής του Καμπελά και από την καλύτερη ενσωμάτωση του Μπεργκ στην ομάδα.
Ο Φερέιρα και οι παίκτες του, θα πρέπει να είναι πολύ διαβασμένοι, γιατί μπορεί ο αντίπαλος να είναι άπειρος, να μην έχει το όνομα της Μπενφίκα, όμως οι Ρώσοι έχουν ποιοτικούς μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές, που αν δεν τους περιορίσεις, μπορούν να ορίσουν την τύχη του ζευγαριού.
ΒΙΛΕΝΑ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΑ
Το πιο δύσκολο κομμάτι, που θα πρέπει να διαχειριστεί ο ΠΑΟΚ, έχει να κάνει με τον έλεγχο της κατοχής, που φαντάζει βέβαιο πως θα έχει η ρώσικη ομάδα. Η Κράσνονταρ δεδομένα θα έχει στον άξονα παραπάνω χαφ από ότι ο ΠΑΟΚ. Ο αμυντικός χαφ Γκραζίνσκι είναι η βάση στην θέση 6, αν δεν αγωνιστεί το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει ο Σουηδός Όλσον. Χαμηλά στο δίδιμο και σε ρόλο αρχικού δημιουργού παίζει ο ποιοτικός μπαλάτος Βιλένα, που ήταν και αυτός μία από τις περσινές δυνατές μεταγραφικές κινήσεις, είχε κοστίσει 9 εκ ευρώ ο πρώην αστέρας της Αιντχόφεν.
Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν ο Μουσάεφ θα ακολουθήσει την επιτυχημένη συνταγή του τελευταίου επίσημου παιχνιδιού 7-2 με την Χίκμι, όταν δηλαδή χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην θέση του επιτελικού χαφ τον Καμπελά και ταυτόχρονα δύο εξτρέμ στο πλάι του Μπεργκ. Συνήθως δοκιμάζει σχήμα με τρεις πιο καθαρούς κεντρικούς χαφ, παίρνει πλάτος και ανεβάσματα από τον αριστερό μπακ Κολομβιανό Ραμίρεζ και ο Καμπελά που ξεκινά στα αριστερά συγκλίνει.
ΚΑΜΠΕΛΑ Η ΝΟ 1 ΑΠΕΙΛΗ
Ο Γάλλος όμως όπου και να παίξει θα πάρει μπάλα πάνω του, θα προσπαθήσει να περάσει πάσες στην περιοχή του ΠΑΟΚ και να βρει χώρους για εκτέλεση. Δεδομένα θα είναι η νο 1 απειλή της Ρώσικης ομάδας και αν βρει ρυθμό, έχει την δυνατότητα να τους ανεβάσει επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ ποδοσφαιριστή να βγάλει ενέργεια και να αντιμετωπίσει από μόνος του τον Γάλλο στον άξονα, δεν έχει. Θα χρειαστεί μία συνολική δουλειά και έχει την υποχρέωση και στα δύο παιχνίδια, να έχει την προσήλωση που είχε με την Μπενφίκα. Είναι ξεκάθαρο πως από το ρόστερ, ακόμα λείπει ένας κεντρικός χαφ. Η επιλογή του 3-4-3 σε παιχνίδια που και ο αντίπαλος μπορεί να αναπτύξει ρυθμό, αναγκάζει τον ΠΑΟΚ να έχει κοντά τις γραμμές του, για να μην δώσει το δικαίωμα στον αντίπαλο να εκμεταλλευτεί τον παίκτη λιγότερο που έχει στον άξονα.
ΣΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΥΛΗ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Ο ΝΤΡΙΠΛΕΡ ΒΑΝΤΕΡΣΟΝ
Γνωστός από πέρυσι και επικίνδυνος με την ταχύτητα του και την ικανότητα του στην ντρίπλα είναι ο Βάντερσον. Ο Βραζιλιάνος αν ο Καμπελά κάνει το παιχνίδι του, θα κινείται διαγώνια ανάμεσα στους Μιχαϊλίδη, Γιανούλη, Βαρέλα για να πάρει την κάθετη , αλλά και είναι σίγουρο πως θα επιχειρήσει πολλές φορές να περάσει τον παίκτη του. Άλλωστε δοκιμάζει σε κάθε 90 λεπτό 5,9 ντρίπλες, 3,9 φορές περνά τον παίκτη του.
Στον ΠΑΟΚ πρέπει να γνωρίζουν, πως οι Καμπελά, Βιλένα, Βάντερσον, Μπεργκ έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν σε υψηλό επίπεδο και αν η άμυνα του ΠΑΟΚ, τους δώσει χώρο και χρόνο στην κατοχή τους , θα δημιουργήσουν μία φονική 4άδα.
ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ
Είναι δεδομένο επίσης, πως πρόκειται για μία εύθραυστη άπειρη ομάδα, που αν καταφέρεις να είσαι απόλυτα αφοσιωμένος στο αμυντικό σου πλάνο, βγάλεις επιθετικότητα και ένταση στα μέτρα που έχεις επιλέξει και που μπορείς να παίξεις, θα βρεις της ευκαιρίες σου.
Υπάρχει άλλωστε το παιχνίδι καθρέφτης, που αν καταφέρει να το επαναλάβει όχι μία αλλά δύο φορές ο ΠΑΟΚ, θα του δώσει την πρόκριση. Χρειάζεται όμως να υπάρχει για 180 λεπτά, η ίδια αυτοσυγκέντρωση, η ίδια προσήλωση στο αμυντικό πλάνο, που υπήρχε και στον αγώνα με την Μπενφίκα. Οι παίκτες του Φερέιρα δεδομένα θα περιοριστούν σε χαμηλά νούμερα στην κατοχή μπάλας, αυτό όμως θα πρέπει να φροντίσουν να λειτουργήσει υπέρ τους. Να είναι μαζεμένοι, πιστοί στο πλάνο και στις ευκαιρίες που θα τους δοθούν, να είναι άμεσοι και αποτελεσματικοί όπως στους δύο προηγούμενους γύρους.
Με τίποτα όμως δεν πρέπει να κάνουν το λάθος, να υποτιμήσουν την Κράσνονταρ, οι Ρώσοι διαθέτουν τρείς ποδοσφαιριστές μεσοεπιθετικά Καμπελά, Βιλένα, Βάντερσον, που αν τους έφερνε ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ, θα ξεκινούσε η ομάδα από αυτούς. Δεν έχει όμως σαν σύνολο εμπειρία και αν δεν τους βγει το παιχνίδι μπορείς να τους κάνεις να φανούν κατώτεροι από ότι πραγματικά είναι, κάτι που ευνοημένος και από τις συγκυρίες, αλλά έχοντας και πολύ δυνατό σύνολο, το πέτυχε πέρυσι ο Ολυμπιακός.