Έγινε ξανά μπάχαλο ο Παναθηναϊκός
Το άκομψο δίλημμα σε Γιώργο Δώνη, η ξεκάθαρη διαφορά φιλοσοφίας με τον τεχνικό διευθυντή και ο Γιάννης Αλαφούζος που πρέπει να λειτουργήσει ως ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού. Γράφει ο Τσάρλυ.
Τα πράγματα στην ζωή δεν είναι ούτε άσπρο ούτε μαύρο. Θα προσπαθήσω να καταγράψω όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό, μέσα από μία ουδέτερη ματιά, παίρνοντας σαν βάση κουβέντας τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας.
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού στις καθιερωμένες δηλώσεις του στο συνδρομητικό, εξωτερίκευσε με άκομψο τρόπο, την διαφωνία που είχε με την διοίκηση της ομάδας, για συγκεκριμένα θέματα. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, βγήκε πως η διοίκηση έφερε ένα άκομψο δίλημμα στον προπονητή, το οποίο διαψεύδεται από την πλευρά της ΠΑΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν συνέβη.
ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ακόμα και την πλευρά του προπονητή να θες να πάρεις, είναι δεδομένο πως σε μία ομάδα που θα λειτουργούσε με σοβαρές βάσεις, σήμερα θα είχαμε εξελίξεις. Όταν ο προπονητής βγαίνει στην κάμερα και χωρίς καν να ερωτηθεί, στέκεται απέναντι σε δύο σημαντικές κινήσεις που είναι έτοιμος να κάνει ο σύλλογος, αυτόματα βγάζει τον εαυτό του εκτός πλαισίου και μετά από μία τέτοια κίνηση φαντάζει δύσκολη η μετέπειτα συνεργασία των δύο πλευρών. Δύο χρόνια είναι ένας σημαντικός κύκλος, που μπορεί να οδηγήσει σε αξιολόγηση. Αυτή η συζήτηση όμως άνοιξε άκομψα και νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.
Η διοίκηση του Παναθηναϊκού θεωρεί πως την άνοιξε ο Δώνης, γιατί θέλει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στις μεταγραφές του καλοκαιριού, ο προπονητής πως την άνοιξε η διοίκηση, στέλνοντάς του τελεσίγραφο. Δεν είμαι ντέτεκτιβ, δεν μπορώ και δεν έχω σκοπό να υιοθετήσω καμία από τις δύο πλευρές. Θα εξετάσω μόνο δεδομένα, τα οποία προκύπτουν και από όσα δήλωσε ο Δώνης.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες ανάμεσα στον προπονητή και στον τεχνικό διευθυντή, όσο αφορά στο σχεδιασμό της ομάδας. Ο Γιώργος Δώνης δήλωσε "πως σε όλες τις ομάδες οι προπονητές χτίζουν με τα δικά τους θέλω". Η αλήθεια είναι πως δεν ισχύει. Οι σοβαροί σύλλογοι έχουν συγκεκριμένη ποδοσφαιρική λογική, κάποιους ξεκάθαρους στόχους και ο προπονητής είναι αυτός που επιλέγεται από τον τεχνικό διευθυντή να τους ακολουθήσει. Από όσα δήλωσε στην συνέχεια, προκύπτει κάποια ξεκάθαρη διαφορά φιλοσοφίας.
ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Ο Ρόκα διαφωνεί στον τρόπο που αξιοποιείται η Ακαδημία και είναι σύμφωνος να μπουν εγγυημένες συμμετοχές σε κάποια συμβόλαια νέων ποδοσφαιριστών. Σε αυτό το κομμάτι και ενώ ακόμα δεν έχει πάρει την υπογραφή του ποδοσφαιριστή, ο Γιώργος Δώνης έσπευσε να δηλώσει ανοιχτά πως διαφωνεί. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να κάνει ο προπονητής ενός συλλόγου, ουσιαστικά μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην επίτευξη του στόχου για συμφωνία του συλλόγου με τον ποδοσφαιριστή. Είναι τελείως διαφορετικό να θέσεις την διαφωνία σου εντός τειχών και τελείως διαφορετικό να κάτσεις μπροστά στην κάμερα, ενώ είσαι προπονητής του συλλόγου και να δηλώσεις πως δεν συμφωνώ με τον όρο που δέχεται ο σύλλογος.
Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι δεδομένα. Ο ποδοσφαιριστής δεν έβρισκε χρόνο στον Παναθηναϊκό και είχε προτάσεις στα χέρια του. Ήταν κοντά σε συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, που του εξασφάλιζε δανεισμό σε ομάδα του εξωτερικού, που θα του έδινε συμμετοχές σε καλό ποδοσφαιρικά επίπεδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να κρατήσεις ένα περιουσιακό στοιχείο που εσύ έχεις παράξει, πρέπει να φροντίσεις για την εξέλιξή του. Όταν ένας σύλλογος φθάνει σε αυτό το σταυροδρόμι, πρέπει να καταλήξει αν πιστεύει η όχι στον ποδοσφαιριστή.
Αν πραγματικά πιστεύει, θα πρέπει να βρει τρόπο να τον κρατήσει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο μοναδικός δρόμος είναι να του υποσχεθούν συμμετοχές και είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε αυτές τις ηλικίες. Αν δεν πάρει ποδοσφαιριστής αγωνιστικό χρόνο από τα 18 του μέχρι τα 20 του χρόνια, του βάζεις ένα σημαντικό φρένο στην καριέρα του. Είναι αστείο να συζητάμε, αν πρέπει να μπαίνει η όχι ο σύλλογος στην λογική να εγγυηθεί οκτώ παιχνίδια το χρόνο, για να μην χάσει από ανταγωνιστικούς συλλόγους και χωρίς να πάρει χρήματα λεφτά από παιδιά, τα οποία έχει δημιουργήσει.
Είναι επίσης δεδομένο πως ο Ρόκα θέλει να βρει ο προπονητής του Παναθηναϊκού τουλάχιστον δύο συγκεκριμένες θέσεις, που θα παίζουν παιδιά από την ακαδημία και δεν θεωρεί πως έχει γίνει η ιδανική διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια.
ΒΕΛΕΘ
Ο Γιώργος Δώνης επίσης, με τον τρόπο που μίλησε, τάχθηκε απέναντι σε μία μεταγραφή που προσπαθεί να κάνει ο σύλλογος. Υπάρχει ξεκάθαρη διάσταση απόψεων, που απλά την καταγράφω. Στους μικρούς που θέλει να περάσει η διοίκηση, ο προπονητής απόλυτα δικαιολογημένα τονίζει πως έχει εξελίξει τον Πούγγουρα. Δεν έχει να κάνει πως δεν είναι από την ακαδημία του Παναθηναϊκού, τον πήρε από τα αζήτητα του ΠΑΟΚ και τον εξέλιξε. Θεωρεί πως είναι καλυμμένος με το δίδυμο των Σένκεφελντ, Πούγγουρα και δεν θέλει να δοθεί συμβόλαιο για αυτήν την θέση. Απόλυτα λογική και σεβαστή θέση, όσο έμενε εντός των τειχών.
Η άποψη του τεχνικού διευθυντή, μαθαίνω πως είναι πως ο Άρης συνολικά είναι μία αγορά που πρέπει να κοιτάξει ο Παναθηναϊκός, γιατί έχει πολλούς παίκτες που θα μείνουν ελεύθεροι. Όταν μένει ελεύθερος ποδοσφαιριστής που έχει την ποιότητα για να παίξει στην ομάδα, είναι καλύτερος από τον ποδοσφαιριστή που υπάρχει στην θέση του και οικονομικά βρίσκεται στα χρήματα που μπορούν να δοθούν, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να μην τον κοιτάξει. Το αναφέρω απλώς χωρίς να βάζω άποψη, είναι πολλές φορές που σε μία διαφωνία και οι δύο πλευρές έχουν το δικό τους δίκιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΩΝΗΣ
Στην περίπτωση με τον Χρήστο Δώνη, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα είναι πως ο Ρόκα θεωρεί ότι δεν αξίζει τα 250 χιλιάρικα που ζητάει για να παραμείνει και στην θέση του, με απόφαση και του προπονητή, αποκτήθηκε για τρεισήμισι χρόνια ο Αγιούμπ.
Ο Χρήστος Δώνης δεν παίζει Εθνική, δεν μπορεί να φέρει πρόταση για να πουληθεί. Επίσης όμως υπάρχει και η πραγματικότητα πως φέτος έπαιξε για τα χρήματα που ζητάει. Στα λόγια, είναι εύκολο να αντικαθιστάς ποδοσφαιριστές, στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η διοίκηση διαψεύδει πως μετέφερε τελεσίγραφο πως για να μείνει ο Χρήστος Δώνης, θα πρέπει να φύγει ο ίδιος. Δεν αποκλείεται πάντως να ήταν και ένα άκομψο τέχνασμα για να οδηγήσουν τον προπονητή σε παραίτηση. Σε κάθε περίπτωση, στη βάση του δεν έχει καμία ισχύ καθώς έχει παρθεί η απόφαση να μην δοθεί το συμβόλαιο που αξιώνει ο ποδοσφαιριστής και ο ίδιος ο Χρήστος Δώνης, έχει αποφασίσει να συνεχίσει στο εξωτερικό.
Συνολικά πιστεύω πως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είναι αδικημένος, όσο αφορά στην αξιολόγηση που συνολικά γίνεται στο πρόσωπο του.
Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
Από όλα τα παραπάνω είναι δεδομένο πως υπάρχει ξεκάθαρη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε αυτά που θέλει να περάσει ο τεχνικός διευθυντής στην ομάδα, σε σχέση με τα θέλω του προπονητή. Είναι κάτι που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατακριτέο, άσχημος είναι ο τρόπος που βγήκε. Να είμαστε ειλικρινείς, το πράγμα που θέλει ο οποιοσδήποτε αναλαμβάνει την θέση του τεχνικού διευθυντή σε έναν σύλλογο, είναι να φέρει έναν προπονητή που να συμφωνήσει μαζί του σε μία κοινή κατεύθυνση. Πάντοτε ο ερχομός ενός καινούριου τεχνικού διευθυντή, είναι ένα καμπανάκι για τον προπονητή που βρίσκεται ήδη στην ομάδα. Το σωστό είναι ο τεχνικός διευθυντής, να έχει επιλέξει εκείνος τον προπονητή, το να τον βρίσκει συνήθως είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και πρακτικό και ψυχολογικό.
ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ
Αυτή την στιγμή, για τον Γιάννη Αλαφούζο ο βραχνάς φαίνεται να είναι το συμβόλαιο τριών ετών που έχει κάνει στον Δώνη. Ας πρόσεχε, ο Δώνης μεταξύ άλλων είπε μία μεγάλη αλήθεια, πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Η αλήθεια είναι πως ο Γιάννης Αλαφούζος πληρώνει συνεχώς δικές του συμφωνίες. Δεν επιτρέπεται στο ποδόσφαιρο να δένεις τόσο πολύ την ομάδα σου με έναν προπονητή. Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται να επαναληφθεί αυτό που είχε συμβεί και κόστισε πολύ στην ομάδα επί Ουζουνίδη.
Ο Γιάννης Αλαφούζος πρέπει να καταλάβει πως έχει να κάνει με έναν σοβαρό επαγγελματία, που το παρελθόν δείχνει πως ξέρει να υπερασπίζεται τα συμβόλαιά του. Θα πρέπει να αφήσει τα τεχνάσματα, να λειτουργήσει ως ιδιοκτήτης της ομάδας και να πάρει μία απόφαση, που θα κρατήσει σε τροχιά εξέλιξης τον Παναθηναϊκό.
Είτε να γίνουν οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και να χαράξουν με τον Δώνη μία κοινή γραμμή, είτε να βρεθεί μία λύση και ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει με προπονητή που θα ακολουθήσει την φιλοσοφία που θα συμφωνηθεί με τον Τσάβι Ρόκα.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζει, πως πράγματι μπορεί να βρει ο Ισπανός καλύτερο προπονητή από τον Δώνη, όμως θα πρέπει να θυμάται πως στο παρελθόν, έχει συνεργαστεί με πολύ χειρότερους, που του δημιούργησαν τεράστια προβλήματα.