Μετέωρα τα μεγάλα συμβόλαια των Καλάθη και Φρεντέτ
Το ξεχωριστό καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό και τον Νικ Καλάθη που μπορεί να τον οδηγήσει σε άλλα μέρη και πώς θα επηρεάσει η μείωση του μπάτζετ. Γράφει ο Γιώργος Οικονόμου.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μπορεί να χαλαρώνουν και όλοι να ονειρευόμαστε την επιστροφή στην καθημερινότητα μας αλλά σίγουρα η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια. Από αυτό δεν μπορούσε ν’ αποτελεί εξαίρεση το μπάσκετ όπως και γενικότερα ο αθλητισμός. Ακόμα και τα πιο πλούσια κλαμπ έχουν πληγεί από όσα προκάλεσε ο κορονοϊός και σίγουρα αυτό θα φανεί την επόμενη σεζόν.
Για να επικεντρωθούμε στον Παναθηναϊκό τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρκεστεί σε σενάρια αφού στο πράσινο στρατόπεδο επικρατεί σιωπή για τα πλάνα τα οποία θ’ ακολουθήσει για το μέλλον της ομάδας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι η διαφωνία που υπήρξε για το ποσοστό στο οποίο θα φτάσει το "ψαλίδι" με κάποιους παίκτες σύμφωνα με την οδηγία της ELPA και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα φανεί στο μέλλον. Οπότε θα πρέπει να σταθούμε πάνω στα δεδομένα τα οποία έχουμε αναλογικά πάντα με τις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία καθώς μιλάμε για μία πρωτόγνωρη κατάσταση και βέβαια πριν μάθουμε τις προθέσεις της διοίκησης, αναφορικά με τον τρόπο που θα πορευτεί το "τριφύλλι".
ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ
Με απώλειες εσόδων που φτάνουν σε μεγάλα ποσοστά από εισιτήρια, τηλεοπτικά, άλλες χορηγίες και ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε για μεγάλο διάστημα αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, το "χτίσιμο" θα γίνει σε άλλη βάση και με διαφορετική λογική απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή τη λογική λοιπόν, με μειωμένο το μπάτζετ δεν γίνεται να μην επηρεαστεί ο προγραμματισμός των "πράσινων" που έχουν μεγάλα συμβόλαια και με βάση την κοινή λογική είναι μετέωρα αν συνυπολογίσουμε όλα τα παραπάνω. Στο επίκεντρο αυτών βρίσκονται οι δύο βασικοί περιφερειακοί του Παναθηναϊκού, τα δύο μεγαλύτερα συμβόλαια.
Ο Νικ Καλάθης και ο Τζίμερ Φρεντέτ, που κοστίζουν περί τα 4.000.000 ευρώ (συν την εφορία) για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Για τον δεύτερο που δεν απέδωσε όσο θα περίμεναν στον Παναθηναϊκό αναλογικά με το ποσό το οποίο δαπανήθηκε, το πιθανότερο σενάριο είναι οι δύο πλευρές να χωρίσουν τους δρόμους αλλά το θέμα το οποίο θ’ απασχολήσει είναι τι θα συμβεί με τον αρχηγό του "τριφυλλιού". Και η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι θα είναι ξεχωριστό για τον Καλάθη. Η δική του περίπτωση είναι πιο περίπλοκη για πολλούς και διάφορους λόγους. Κυρίως γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού κορμού της ομάδας, ξέρει τα αποδυτήρια καλύτερα από κάθε άλλον κι είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού από την στιγμή που ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποχώρησε από την δράση (2016).
Εν προκειμένω δύο είναι τα ενδεχόμενα που μπορούν να προκύψουν -δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει γίνει επίσημα κουβέντα για το θέμα του συμβολαίου του παίκτη αναφορικά με τον τελευταίο χρόνο της συμφωνίας του. Είτε το "τριφύλλι" να το επωμιστεί ως έχει και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού αναφορικά με τους (αρκετούς) παίκτες που θα κληθεί να αποκτήσει το καλοκαίρι (δεδομένου ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται μέχρι το 2021), κάτι που είναι πολύ δύσκολο όπως θα διαμορφωθεί η κατάσταση είτε θα γίνει συζήτηση επί του συμβολαίου.
Εκεί θα πέσει στο τραπέζι είτε το "διαζύγιο" είτε η μείωση (ή επέκταση με μειωμένες αποδοχές) με ένα σημαντικό πόσο. Αυτή τη στιγμή η πρόταση για μείωση μοιάζει δεδομένη και αυτό σημαίνει πως με έναν συμβιβασμό μπορεί να δούμε τον Καλάθη σε άλλα μέρη εφόσον στην αγορά βρει το συμβόλαιο που επιθυμεί. Όπως και να έχει, οποιοδήποτε σενάριο θα συζητηθεί εν καιρώ, αφού αυτή την ώρα όλα είναι "παγωμένα" στους πρωταθλητές και τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει η πρόθεσή τους για τον τρόπο που θα βαδίσουν.
Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να προχωρήσει περισσότερο, πριν γραφτεί ο επίλογος (θετικός ή αρνητικός) στις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις. Κι αυτό μοιάζει αρκετά ξεκάθαρο, προκειμένου ο επόμενος προπονητής (κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Γιώργος Βόβορας) να ξέρει πόσα χρήματα μπορεί να διαθέσει στην αγορά και πώς θα τα κατανείμει.
Photo Credits: Eurokinissi
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: