Τελικά η Λέστερ είναι η ΑΕΚ
Η ΑΕΚ κάνει πρωταθλητισμό με υπέρβαση, όπως έκανε η Λέστερ. Η Ένωση ανταγωνίζεται Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, παρότι απειλεί επιθετικά πολύ λιγότερο απ'αυτούς. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τη μάχη του τίτλου.
Λέστερ βγάλαμε τον Ατρόμητο, γιατί ήταν ψηλά στη βαθμολογία και θύμιζε την προσπάθεια της ομάδας του Ρανιέρι που τελικά την έφερε να κατακτά την Premier League με έναν ιστορικό θρίαμβο. Τελικά όμως η φετινή Λέστερ είναι η ΑΕΚ και όχι ο Ατρόμητος. Η ομάδα του Χιμένεθ είναι αυτή που κάνει πρωταθλητισμό βγάζοντας απ'τη μύγα ξύγκι.
Μην εξάπτεστε φίλοι της Ένωσης. Το “Λέστερ” σε καμία περίπτωση δεν εννοεί τίποτα ούτε για την ιστορία ούτε για το μέγεθος της ΑΕΚ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τις Αλεπούδες της Premier. Όχι, κατηγορηματικά όχι.
Όμως, θυμίζει Λέστερ η φετινή προσπάθεια της ΑΕΚ. Κι αυτό γιατί η Ένωση κάνει πρωταθλητισμό με τρόπο που μοιάζει με εκείνον της ομάδας του Ρανιέρι. Πρωταθλητισμός που στην ουσία ζητάει διαρκείς υπερβάσεις, αφού η ΑΕΚ προσπαθεί να ανταγωνιστεί δύο ομάδες που δημιουργούν πολύ περισσότερο απ’αυτήν.
Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.
ΔΥΟ ΓΚΕΛΕΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕΡΙ ΝΙΚΩΝ
Ο ΠΑΟΚ έχει έξι σερί νίκες (χωρίς παθητικό) μετά από εκείνο το 2-2 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Το σερί του Ολυμπιακού έχει φτάσει πλέον τα εννέα νικηφόρα ματς και κρατάει απ'την ήττα απ'τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.
Έξι συνεχόμενες αγωνιστικές ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός προχωρούν μόνο με νίκες και στο ίδιο διάστημα η ΑΕΚ έχει δύο απώλειες: η Ένωση είναι η μοναδική ομάδα που έχει κάνει γκέλες, με τέσσερις χαμένους βαθμούς στα 0-0 με Απόλλωνα εντός και ΑΕΛ εκτός.
Η πρώτη ισοπαλία έριξε την ΑΕΚ από την κορυφή και η δεύτερη την έφερε μόνη της στην τρίτη θέση, δύο βαθμούς πίσω απ'τον ΠΑΟΚ και τρεις πίσω απ'τον Ολυμπιακό. Προφανώς και η Ένωση δεν έχει χάσει τίποτα όσον αφορά την κούρσα του πρωταθλήματος, είναι ακόμα σε απόσταση αναπνοής.
Όμως, το διάστημα του πρώτου γύρου που όλοι γκέλαραν ανήκει πια στο παρελθόν. Ο Ολυμπιακός τρέχει μεγάλο σερί, ο ΠΑΟΚ κάνει το ίδιο και όλα δείχνουν πως ο δεύτερος γύρος θα έχει πολύ λιγότερες απώλειες σε "μη-ντέρμπι".
Σ'αυτόν τον τομέα, στις νίκες "με τους υπόλοιπους" η ΑΕΚ προκαλεί ανησυχία στους φίλους της με αυτές τις δύο ισοπαλίες που την έφεραν τρίτη από πρώτη. Το θέμα είναι γιατί χάθηκαν αυτοί οι βαθμοί. Το θέμα είναι το αν η ΑΕΚ μπορεί να επιστρέψει στο να παίρνει όλα τα "μη ντέρμπι".
Τα δύο 0-0 λένε από μόνα τους πως η ΑΕΚ γκέλαρε επειδή δεν σκόραρε. Μια πιο κοντινή ματιά θα μας δείξει πως η ΑΕΚ δεν σκοράρει επειδή δεν δημιουργεί πολύ. Ακόμα κι όταν η Ένωση νικάει και μάλιστα με μεγάλο σκορ, τα γκολ έρχονται χάρις στην αποτελεσματική εκτέλεση και όχι χάρις σε μεγάλη παραγωγή ευκαιριών.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΞΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα έξι τελευταία παιχνίδια. Στα γραφήματα που ακολουθούν θα δείτε τις τελικές και τις ευκαιρίες που είχε η ΑΕΚ σε κάθε παιχνίδι. Οι κύκλοι είναι οι τελικές προσπάθειες και το μέγεθος των κύκλων υποδηλώνει το μέγεθος της κάθε ευκαιρίας, το πόσο καλή ήταν. Και το σύνολο των xGoals λέει πόσα γκολ θα "έπρεπε" να πετύχει η ομάδα του Χιμένεθ με βάση τις ευκαιρίες που δημιούργησε σε κάθε αγώνα.
13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΑΕΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 0-2
Η Ένωση περνάει με 2-0 απ'τη Λιβαδειά στο καλύτερο παιχνίδι της όσον αφορά την παραγωγή. Οι παίκτες του Χιμένεθ παίζουν κάθετα, εκτελούν περισσότερο εντός παρά εκτός περιοχής και έτσι (τι σύμπτωση) φτιάχνουν πολλές και καλές ευκαιρίες.
Η σούμα λέει πως με ένα πραγματικά πολύ καλό παιχνίδι η ΑΕΚ φτάνει τα 3.11 xGoals και τελικά πετυχαίνει μόνο δύο. Κρατήστε στο μυαλό σας την εικόνα του γραφήματος με τις πολλές και μεγάλες ευκαιρίες της ΑΕΚ. Δεν θα την ξαναδείτε στη συνέχεια.
14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΑΕΚ-ΚΕΡΚΥΡΑ 3-1
Εύκολο απόγευμα στο "Σπύρος Λούης". Το 1-0 γίνεται με αυτογκόλ, το 2-0 με σουτάρα του Κονέ από μακριά και ο Αραούχο βάζει το τρίτο απ'τα όρια της περιοχής.
Δύο γκολ (συν ένα αυτογκόλ) σε ένα ματς που η ΑΕΚ δεν παράγει πολλά και τελειώνει τον αγώνα με 1.07 xGoals.
15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΑΕΚ-ΑΠΟΛΛΩΝ 0-0
Η πρώτη γκέλα. Η Ένωση βομβαρδίζει απ'έξω, αλλά στην ουσία δεν καταφέρνει να φτιάξει τις 1-2 ευκαιρίες που θα τις έδιναν τη νίκη. Το γράφημα δεν έχει μεγάλη διαφορά με αυτό κόντρα στην Κέρκυρα. Απλώς αυτή τη φορά δεν άνοιξε το σκορ με αυτογκόλ, δεν μπήκε σουτ από μακριά.
Η Ένωση μένει χαμηλά, στα 0.87 xGoals και έτσι "κολλάει" στο 0-0 και χάνει την πρωτιά στο φινάλε του πρώτου γύρου
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΑΕΚ 1-4
Κλασικό παράδειγμα του "άλλο παραγωγή, άλλο αποτελεσματικότητα". Ο Μπακασέτας κάνει μεγάλο ματς, η ΑΕΚ περνάει με τεσσάρα απ'το Αγρίνιο, αλλά τη διαφορά την κάνει η εκτέλεση, όχι οι ευκαιρίες.
Η ΑΕΚ βρίσκει το προβάδισμα με φάουλ, το 2-0 με πέναλτι και όλα γίνονται εύκολα. Οι παίκτες του Χιμένεθ βάζουν τρία γκολ (συν ένα με πέναλτι), αλλά στην πραγματικότητα έχουν κάνει τις ίδιες ευκαιρίες που έκαναν με τον Απόλλωνα: μόλις 0.86 xGoals (ο Παναιτωλικός είχε περισσότερα), αλλά αυτή τη φορά φέρνουν τρία γκολ.
17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΑΕΚ-ΠΑΣ 3-1
Άλλη μια νίκη με μεγάλο σκορ, άλλο ένα ματς αποτελεσματικότητας και όχι δημιουργίας. Η ΑΕΚ ανοίγει το σκορ με τον Λιβάγια εκτός περιοχής, παίρνει ξανά το προβάδισμα με το πλασέ του Αραούχο και "κλειδώνει" με κεφαλιά του Αργεντινού.
Στην ουσία η Ένωση πάλι έχει μείνει χαμηλά στη δημιουργία, με 0.95 xGoals, αλλά έχει πανηγυρίσει τρία γκολ χάρις στις ποιοτικές εκτελέσεις των φορ της.
18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: ΑΕΛ-ΑΕΚ 0-0
Η ώρα της δεύτερης γκέλας. Ναι, οι συνθήκες ήταν εμφανώς πιο δύσκολες από οποιοδήποτε άλλο ματς. Η ΑΕΛ είχε την έδρα, είχε μεγάλη αγωνιστική ένταση και πολύ οργανωμένη άμυνα, που μπλόκαρε τους φιλοξενούμενους.
Έπαιξε για το Χ και το πήρε, απέναντι σε μια ΑΕΚ που είχε την ευκαιρία του Αραούχο στο τέλος, αλλά στην ουσία απείλησε μόνο απ'έξω. Τελική σούμα, 1.02 xGoals.
Η ΑΕΚ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ, ΕΙΤΕ ΚΕΡΔΙΖΕΙ, ΕΙΤΕ ΓΚΕΛΑΡΕΙ
Τι μας λέει η ματιά σ'αυτά τα τελευταία έξι παιχνίδια της ΑΕΚ; Μας λέει πως η Ένωση είναι σχεδόν "ίδια", είτε κολλάει στο 0-0 είτε βάζει πάνω από δύο γκολ. Με εξαίρεση τον αγώνα στη Λιβαδειά, η παραγωγικότητα είναι μεταξύ 0.8 και 1.0 xGoals: μέτρια, σχεδόν ισχνή.
Η Ένωση έχει σχεδόν πάντα πολλές τελικές, αλλά λίγες καλές ευκαιρίες. Αν Αραούχο, Λιβάγια, Μπακασέτας, Κονέ εκτελέσουν ποιοτικά και βάλουν το δύσκολο, η ΑΕΚ σκοράρει και μετά βάζει κι άλλα γκολ. Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνεται κάθε αγωνιστική. Και στις νίκες και στις γκέλες η Ένωση δεν απειλεί όσο πρέπει, βασίζεται στην αποτελεσματικότητα και όχι στη δημιουργία, βασίζεται στις πολλές τελικές, αλλά όχι στις καλές ευκαιρίες.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΟΚ
Να το δούμε και συγκριτικά; Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι έχουν κάνει Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στο ίδιο διάστημα. Και για να μην σας κουράσουμε με όλα τα ματς ξεχωριστά, θα δούμε συνολικά τις επιδόσεις των τριών διεκδικητών σ'αυτούς τους έξι αγώνες.
Ξεκινάμε απ'το σύνολο. Στην κόκκινη μπάρα βλέπετε το σύνολο των γκολ που έχουν βάλει οι ομάδες (χωρίς πέναλτι ή αυτογκόλ) και στην μπλε τα xGoals, δηλαδή αυτά που θα "έπρεπε" να έχουν πετύχει με βάση τις ευκαιρίες που έχουν φτιάξει.
Το πρόβλημα δεν είναι πως η ΑΕΚ έχει πετύχει λιγότερα γκολ. Το πρόβλημα είναι πως έχει φτιάξει ευκαιρίες για μόλις 7.9 xGoals, σύνολο σχεδόν μισό απ’τα 14.5 του Ολυμπιακού και πολύ πιο κάτω απ’τα 13.6 του ΠΑΟΚ.
Ας τα δούμε και με μέσους όρους. Αυτή είναι η εικόνα αν δούμε τι έφτιαξαν και τι έβαλαν κατά μέσο όρο οι τρεις διεκδικητές στις έξι τελευταίες αγωνιστικές.
Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δημιουργούν φάσεις για πάνω από δύο γκολ (2.42 και 2.27 αντίστοιχα) ανά αγώνα και χάρις στην αποτελεσματικότητα των παικτών τους βάζουν και λίγα παραπάνω. Την ίδια ώρα η ΑΕΚ φτιάχνει φάσεις για μόλις 1.31 γκολ ανά παιχνίδι. Η αποτελεσματικότητα την ανεβάζει στα 1.67, αλλά και πάλι είναι πολύ λίγα.
Η ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ'ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ
Κι αφού είδαμε τις τελευταίες έξι αγωνιστικές, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο σύνολο για να δείτε πόσο απέχει η ΑΕΚ απ’τις ομάδες που ανταγωνίζεται με στόχο τον τίτλο.
Στο επόμενο γράφημα έχουμε όλες τις ομάδες σε άμυνα και επίθεση, με xGoals Υπέρ και Κατά. Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα, τόσο πιο πολύ απειλεί σε κάθε ματς, ενώ όσο πιο αριστερά είναι τόσο λιγότερο απειλητική είναι. Και όσο πιο ψηλά βρίσκεται μια ομάδα, τόσο πιο πολλά xGoals δέχεται απ’τις ευκαιρίες των αντιπάλων, ενώ όσο πιο κάτω είναι, τόσο καλύτερα τα πάει στην αναχαίτιση.
Οι διακεκομμένες γραμμές υποδηλώνουν το μέσο όρο του πρωταθλήματος και μας δίνουν την ευκαιρία να έχουμε μια άμεση αίσθηση για το πως τα πάει μια ομάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες.
Τέρμα δεξιά Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Σχεδόν ίδια εικόνα στην επιθετική απειλή, με τις δύο ομάδες να φτιάχνουν φάσεις για πάνω από δύο γκολ ανά αγώνα και τους ερυθρόλευκους να βρίσκονται πιο ψηλά στο γράφημα, γιατί έχουν χειρότερη αμυντική εικόνα.
Κοιτάξτε που είναι η ΑΕΚ. Πιο κάτω απ’όλους (γιατί τα πάει καλά αμυντικά κι απειλείται πολύ λίγο), αλλά μακριά από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στις ευκαιρίες που φτιάχνει σε κάθε ματς. Η Ένωση ξεπερνάει τα 1.5 xGoals ανά αγώνα, βρίσκεται πολύ πίσω από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Χιμένεθ είναι πιο κοντά στις επιδόσεις του Αστέρα, του Παναθηναϊκού και του Ατρόμητου παρά σ’αυτές των ανταγωνιστών της για τον τίτλο.
ΠΟΛΛΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠ'ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ
Τελευταία ματιά, μόνο στην επίθεση, για να δούμε τι σημαίνει “πολλές τελικές, αλλά λίγες ευκαιρίες”. Το επόμενο γράφημα έχει την ποσότητα των τελικών που έχει κάθε ομάδα ανά αγώνα, μαζί με την ποιότητα των ευκαιριών.
Όσο πιο δεξιά είναι μια ομάδα τόσο περισσότερες τελικές έχει και όσο πιο αριστερά, τόσο λιγότερες. Και όσο πιο πάνω βρίσκεται, τόσο καλύτερες κατά μέσο όρο είναι οι τελικές που έχει σ’αυτές τις πρώτες δέκα αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ιδού.
Η ΑΕΚ είναι πιο δεξιά απ’ολες τις ομάδες, πολύ απλά γιατί κάνει τις περισσότερες τελικές ανά αγώνα. Τι να την κάνεις όμως την ποσότητα, όταν αυτές οι τελικές έχουν τόσο λίγες πιθανότητες να γίνουν γκολ;
Κάθε τελική της ΑΕΚ έχει μόλις λίγο πάνω από 10% να γίνει γκολ, επίδοση πιο χαμηλή κι απ’τον μέσο όρο του πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν πολύ καλύτερες ευκαιρίες, που κατά μέσο όρο έχουν λίγο πάνω από 14% για να βρουν δίχτυα. Η ΑΕΚ όχι μόνο δεν πλησιάζει Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αλλά είναι κάτω κι από ομάδες όπως ο Αστέρας, ο Παναθηναϊκός, ο Ατρόμητος, κτλ.
Η ΑΕΚ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ
Νομίζω πως πλέον είναι κατανοητό γιατί κολλάει το Λέστερ στην ΑΕΚ. Η Ένωση προσπαθεί να πάρει έναν τίτλο ενώ απειλεί πολύ λιγότερο απ’τους ανταγωνιστές της. Έχει άμυνα, αλλά στην επίθεση δεν έχει δημιουργία: κάνει πολλές τελικές, αλλά δεν έχει καλές, καθαρές ευκαιρίες όταν αντιμετωπίζει οργανωμένες άμυνες.
Όπως και η Λέστερ, βασίζεται στην αποτελεσματικότητα. Ο Βάρντι, ο Μαχρές και ο Οκαζάκι, δηλαδή ο Λιβάγια, ο Αραούχο, ο Λάζαρος και ο Μπακασέτας πρέπει να είναι “killer”. Να βρίσκουν δίχτυα με το παραμικρό, με κάθε σουτ απ’έξω και κάθε δύσκολη κεφαλιά, ώστε η ΑΕΚ να πετυχαίνει νίκες, ακόμα και χωρίς να απειλεί όσο το κάνουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ.
Μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες για πάνω από δύο γκολ σε εννέα ματς και ο ΠΑΟΚ σε οκτώ. Η Ένωση είχε ευκαιρίες για πάνω από δύο γκολ μόλις σε πέντε απ’τα 18 παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα.
Όλα αυτά δεν είναι κατηγορίες προς την ΑΕΚ, δεν είναι μομφές. Είναι αποτύπωση της πραγματικότητας, που λέει πως η Ένωση είναι μέσα στη διεκδίκηση ενός πρωταθλήματος απέναντι σε ομάδες με πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στην επιθετική παραγωγή.
Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Πολλές φορές οι παίκτες του Χιμένεθ βγάζουν απ’τη μύγα ξύγκι επιθετικά, γι’αυτό και ήρθαν οι γκέλες. Προφανώς κι η απώλεια του Μάνταλου έχει κοστίσει πολύ. Προφανώς κι η παρουσία του Μασούντ είναι η ελπίδα πως η ΑΕΚ θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια στην παραγωγή καλών ευκαιριών, πως θα έχει φάσεις για περισσότερα γκολ ανά αγώνα.
Ή μπορεί η Ένωση να μείνει στη μάχη μέχρι τέλους χωρίς να βελτιωθεί επιθετικά, βασισμένη στο γεγονός πως θα μπορεί να βρίσκει γκολ χωρίς καθαρές ευκαιρίες, με ρέντα και ποιοτικά τελειώματα. Όπως το έκανε η Λέστερ δηλαδή.
Το μέλλον θα δώσει τις απαντήσεις. Μπορεί στην ΑΕΚ να κοστίσει αυτή η διαφορά στην επιθετική απειλή, μπορεί να τα καταφέρει κι έτσι. Ο,τι κι αν συμβεί, η εικόνα αυτή τη στιγμή λέει πως η Ένωση παλεύει για υπέρβαση. Και θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας όταν την παρακολουθούμε και κρίνουμε τα αποτελέσματά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ