Ο ξεχωριστός κύριος Πιερ Ισά
Από παίκτης του ΟΦΗ σε αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού και πλέον διαμεσολαβητής σε σημαντικές μεταγραφές Ελλήνων σε ομάδες του εξωτερικού. Το Sport24.gr παρουσιάζει την πορεία του Πιέρ Ισά.
Τα τελευταία 20 χρόνια το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει ραγδαία όσον αφορά στις μεταγραφικές υποθέσεις. Οι μάνατζερ έχουν διεισδύσει στις ομάδες και έχουν σημαντικό και καταλυτικό ρόλο στην ολοκλήρωση σπουδαίων deal.
Ονόματα όπως οι Ζόρζε Μέντες και Μίνο Ραϊόλα έχουν καταφέρει να αποτελούν πρώτο θέμα συζήτησης με τα μεταγραφικά καμώματά τους, αλλά και να "ντύνουν" πρωτοσέλιδα κορυφαίων εφημερίδων. Ουσιαστικά, έχουν γίνει πρωταγωνιστές του ποδοσφαίρου στη θέση των πραγματικών πρωταγωνιστών, οι οποίοι είναι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές.
Στην Ελλάδα, το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο όσο στο εξωτερικό, αφού οι περισσότεροι μάνατζερ έχουν επιλέξει να μην τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις όπως οι Πολ Κουτσολιάκος, Γιάννης Ευαγγελόπουλος, Αντώνης Αποστολόπουλος, Πάνος Γαλαριώτης και Πασχάλης Τουντούρης που έχουν συμμετάσχει σε σημαντικά μεταγραφικά deal Ελλήνων (κι όχι μόνο) παικτών τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.
Πέρα, όμως, από τους Έλληνες μάνατζερ, η Ελλάδα έχει βοηθήσει κι ανθρώπους που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα ως ποδοσφαιριστές και πλέον έχουν ακολουθήσει τον συγκεκριμένο επαγγελματικό δρόμο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Ο Πιερ Ισά, ως παίκτης του ΟΦΗ, μαρκάρει τον Ντιόγκο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Πιερ Ισά. Ο Νοτιοαφρικανός παλαίμαχος στόπερ και νυν ατζέντης αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τη φανέλα των Ιωνικού (2005) και ΟΦΗ (2005-09), έχοντας μία καλή παρουσία, ειδικά την ομάδα της Κρήτης. Το καλοκαίρι του 2009 αποφάσισε να αποχωρήσει από τη δράση σε ηλικία 34 ετών και άμεσα ασχολήθηκε ενεργά με την εκπροσώπηση ποδοσφαιριστών.
Βέβαια, δεν ήταν κάποιος άσημος, αφού κατά το παρελθόν είχε φορέσει τη φανέλα των Μαρσέιγ (1995-2001), Τσέλσι (δανεικός από τη Μαρσέιγ) και Γουότφορντ, ενώ είχε αγωνιστεί σε δύο Μουντιάλ με τη Νότια Αφρική (1998, 2002) και σε έναν τελικό UEFA με τους Μασσαλούς (1999). Επομένως, είχε συνυπάρξει με σημαντικές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες.
Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Λίγους μήνες μετά την απόσυρσή του,πρότεινε στον Ολυμπιακό τον Φρανσουά Μοδεστό, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει τη συνεργασία του με τη Μονακό, ύστερα από μία εξαετία, κι αναζητούσε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Οι "ερυθρόλευκοι" εμπιστεύτηκαν τον Νοτιαφρικανό ατζέντη κι η επιλογή τους τούς δικαίωσε, καθώς ο Μοδεστό αποδείχθηκε λίρα-εκατό, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις την τριετία που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Βέβαια, εκτός από τον Μοδεστό το 2010, μεσολάβησε στην απόκτηση του Κλοντ Ντιελνά από την Ιστρ με ελεύθερη μεταγραφή. Ο 25χρονος -τότε- αριστερός μπακ δεν έπεισε ποτέ για την αξία του, κι αφού δόθηκε δανεικός κατά σειρά σε Σεντάν και Αζαξιό έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2014.
Ο Πιερ Ισά μαζί με τους Κριστιάν Καρεμπέ και Ερίκ Αμπιντάλ
Ωστόσο, η συγκεκριμένη μεταγραφή δεν επηρέασε τη γνώμη που είχαν οι διοικούντες την "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2013 να του προταθεί η θέση του αθλητικού διευθυντή, την οποία κι αποδέχθηκε, έχοντας στο πλευρό του τον Κριστιάν Καρεμπέ ως Σύμβουλο Στρατηγικής. Ουσιαστικά, αποτέλεσε τον διάδοχο του Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος κατείχε τη θέση μέχρι εκείνη τη σεζόν.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ Η ΡΕΛΑΝΣ ΜΕ ΜΑΖΟΥΑΚΟΥ
Μετά την ανάληψη της θέσης του αθλητικού διευθυντή, έκανε εισήγηση για τέσσερις ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων μόλις ο ένας πραγματικά "βγήκε" στον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τον Ντελβίν Εντινγκά, τον οποίο οι Πειραιώτες απέκτησαν δύο σερί σεζόν ως δανεικό από τη Μονακό. Ο Κονγκολέζος μέσος ήταν μία αξιόπιστη λύση στα χαφ, μετρώντας τρία γκολ σε 61 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.
Από εκεί και πέρα, όμως, το... χάος. Κανείς εκ των Καρλ Μεντζανί, Γκαετάν Μπονγκ και Σαμπού Γιαταμπαρέ δεν κατάφερε να βοηθήσει τους "ερυθρολεύκους", με αποτέλεσμα η θητεία τους στην ομάδα του Πειραιά να είναι σύντομη και... άοσμη. Μάλιστα, για τον Γιαταμπαρέ είχε ξοδευτεί 2.200.000 ευρώ για την απόκτησή του από την Μπαστιά, αλλά τελικά οι Πειραιώτες βγήκαν κερδισμένοι, αφού τον πούλησαν 2,5 χρόνια αργότερα στη Βέρντερ Βρέμης με 2.500.000 ευρώ.
Ο Πιερ Ισά συνομιλεί με τον Μίτσελ και τον βοηθό του, Βίκτορ Σάντσεθ
Παρ' όλα αυτά, την επόμενη σεζόν ο Ισά πήρε μεγάλη ρελάνς με την απόκτηση του Αρτούρ Μαζουακού. Η Βαλενσιέν είχε υποβιβαστεί και οι "ερυθρόλευκοι" απλώς πλήρωσαν γύρω στα 300.000 ευρώ για την ελευθερία του. Δύο χρόνια αργότερα έφερε στα κόκκινα ταμεία 7.000.000 ευρώ από τη μεταγραφή του στη Γουέστ Χαμ.
Αδικημένος ίσως να ήταν ο Ματιέ Ντοσεβί που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Βαλενσιέν, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που ονειρευόταν στον Ολυμπιακό. "Έγραψε" 34 συμμετοχές (τις περισσότερες ως αλλαγή), σημείωσε 5 γκολ, αλλά έναν χρόνο αργότερα έφυγε ως δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης. Οι Βέλγοι τον απέκτησαν με κανονική μεταγραφή τον Γενάρη του 2016 με 1.300.000 ευρώ.
ΤΑ "ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Το καλοκαίρι του 2015, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη συνεργασία τους, με τον Ισά, ωστόσο, να συνεχίζει να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους διοικούντες τον Ολυμπιακό. Μπορεί να μην ήταν πλέον αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, αλλά συνέχισε να προτείνει ποδοσφαιριστές, ενώ το γεγονός πως απέκτησε στενές σχέσεις με αρκετούς παίκτες των "ερυθρολεύκων" τον βοήθησε να αυξήσει το πελατολόγιο του ως μάνατζερ.
Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί νυν και πρώην ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έχουν παραχωρήσει τα δικαιώματά τους στον Νοτιοαφρικανό, μεταξύ των οποίων οι Τάσος Αυλωνίτης, Γιαγιά Μπανανά, Παπέ Αμπού Σισέ, Θανάσης Ανδρούτσος και Δημήτρης Νικολάου.
Οι Παπέ Αμπού Σισέ και Μαντί Καμαρά
Βέβαια, το σημαντικότερο για τον Ολυμπιακό ήταν πως κατάφερε να φέρει ποδοσφαιριστές στην ομάδα με σπουδαίες προδιαγραφές και μηδενικό κόστος. Ουσιαστικά, ήταν ο μεσάζων στις μεταγραφές των Παπέ Αμπού Σισέ, Μαντί Καμαρά, Φοντέ Καμαρά, Αμπντουλαγέ Μπα και Γιασίν Μεριά. Πέντε ποδοσφαιριστές που έχουν όλα τα εχέγγυα να φέρουν τεράστια ποσά στα ταμεία των "ερυθρολεύκων". Άλλωστε, ήδη, οι Μαντί Καμαρά και Παπέ Αμπού Σισέ κοστολογούνται πάνω από 10.000.000 ευρώ από την ελληνική ομάδα.
ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΛΙ ΓΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Εκτός, όμως, από τις μεταγραφές, έχει βοηθήσει σημαντικά και στις πωλήσεις ποδοσφαιριστών που δεν βρίσκονταν στα βασικά πλάνα του προπονητή και δη του Πέδρο Μαρτίνς. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δημήτρης Νικολάου, ο οποίος ήταν 6η - 7η επιλογή στα στόπερ και κατάφερε να πωληθεί αντί 3.600.000 ευρώ στην Έμπολι το φετινό καλοκαίρι, ύστερα από τον εξάμηνο δανεισμό του στην ιταλική ομάδα.
Ο Πιερ Ισά με τον Δημήτρη Νικολάου στο Προπονητικό Κέντρο της Έμπολι
Ένα ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τα ελληνικά δεδομένα που αποδεικνύει τόσο τη διαπραγματευτική ικανότητα του Ισά, όσο και τη δυναμική του Ολυμπιακού στις μεταγραφές κι εκτός συνόρων. Μπορεί η αρχική ρήτρα του Νικολάου να ήταν στα 5.000.000 ευρώ, αλλά και τα 3.600.000 ευρώ δεν... κακόπεσαν στους "ερυθρολεύκους", ειδικά για έναν παίκτη που δεν θα είχε θέση στην ομάδα της νέας σεζόν.
ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ DEAL ΤΟΥ ΜΕΝΤΙ ΣΤΗ ΡΕΑΛ
Αξίζει να σημειωθεί πως το μανατζερικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται ο Ισά δεν είναι κάποιο τυχαίο, αφού οι συνεργάτες του ήταν εκείνοι που ολοκλήρωσαν τη μεταγραφή του Φερλάν Μεντί από τη Λιόν στη Ρεάλ αντί 48.000.000 ευρώ. Ο 24χρονος αριστερός μπακ θεωρείται το "next big thing" στη συγκεκριμένη θέση, όντας ήδη δύο φορές διεθνής με τη Γαλλία.
Ο Φερλάν Μεντί με τον πρόεδρο της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ
Μάλιστα, παλαιότερα και πιο συγκεκριμένα όταν αγωνιζόταν ακόμα στη Χάβρη, είχε προταθεί στον Ολυμπιακό, αλλά τα 5.000.000 ευρώ που ζητούσε η γαλλική ομάδα θεωρήθηκαν υπερβολικά, με αποτέλεσμα ο 22χρονος -τότε- μπακ να μεταγραφεί στη Λιόν, με τη συνέχεια να είναι γνωστή.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΗ
Όσον αφορά στις μετακινήσεις με... ελληνικό χρώμα, ο Ισά είχε σημαντική συμβολή στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του Ευθύμη Κουλούρη στην Τουλούζ. Ο Νοτιοαφρικανός ήταν ο διαμεσολαβητής, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της γαλλικής ομάδας και του ΠΑΟΚ με το ντιλ φυσικά να γίνεται σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο του Έλληνα διεθνή επιθετικού, Πολ Κουτσολιάκο.
Ήταν, δηλαδή, ο άνθρωπος που έφερε κοντά τις δύο ομάδες προκειμένου να προχωρήσει η μεταγραφή του Έλληνα φορ στους "Viola", σε ένα deal που κόστισε συνολικά 7.200.000 ευρώ στην Τουλούζ, όπως αποκάλυψε το 24ο Ευαγγέλιο και ο Ευάγγελος Μίχος.
ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟΝ ΜΟΛΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
Πέρα από τα σημαντικά deals με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ο Ισά προσπαθεί να αποκτήσει διασυνδέσεις και σε άλλες μεγάλες ελληνικές ομάδες, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Μέσω του Νοτιοαφρικανού, άλλωστε, έγινε η επαφή των "πρασίνων" με τον πρώην μεσοεπιθετικό των Μονακό και Σεντ Ετιέν, Γιοάν Μολό.
O Γιοάν Μολό με τη φανέλα της Σεντ Ετιέν
Ο 29χρονος εξτρέμ ήρθε στην Αθήνα και συζήτησε με τον διοικούντες τον Παναθηναϊκό, αλλά -μέχρι στιγμής- δεν έχει παρθεί η τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει η μεταγραφή του. Παρ' όλα αυτά, δεν παύει να αποτελεί μία καλή περίπτωση για τα οικονομικά δεδομένα του "τριφυλλιού".
Μία κίνηση, που αν ολοκληρωθεί, θα έχει κι αυτή τη σφραγίδα του Πιερ Ισά, ο οποίος λατρεύει την Ελλάδα και είναι μόνιμος κάτοικος Βούλας. Όλες τις μεταγραφικές υποθέσεις τις χειρίζεται από εδώ και δεν έχει σκοπό να φύγει από τη χώρα μας, παρότι δεν έχει κάποια διοικητική θέση σε ομάδα.
Ύστερα από 14 χρόνια στη χώρα μας μπορεί να θεωρηθεί Έλληνας...
Photo Credits:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: