Οι "ματωμένοι" Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα
Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τη "σφαγή του Μονάχου", μια τρομοκρατική επίθεση συγκλόνισε ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή τη φορά στόχος ήταν η Ατλάντα στις 27 Ιουλίου. Το Sport24.gr θυμίζει τι ακριβώς συνέβη.
Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τη "σφαγή του Μονάχου", μια τρομοκρατική επίθεση συγκλόνισε ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή τη φορά στόχος ήταν η πόλη που τους διοργάνωνε το 1996, η Ατλάντα. Στις 27 Ιουλίου, μια βόμβα εξερράγη στο "Ολυμπιακό Πάρκο", με αποτέλεσμα δυο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν 111. Το πάρκο της εκατονταετηρίδας από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων βάφτηκε με αίμα...
Τι ακριβώς συνέβη όμως εκείνη την αποφράδα ημέρα; Ένας εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε στις 01.20, την ώρα που 50.000 επισκέπτες παρακολουθούσαν μια συναυλία. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να τραυματιστεί μια και καλή το κύρος και η ασφάλεια των Αγώνων, διότι πλέον κανείς δεν αισθανόταν σιγουριά για τον διπλανό του. Ο φόβος κυρίευσε τους πάντες.
Το FBI ανακοίνωσε τον τραγικό απολογισμό, την ώρα που αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για περισσότερα θύματα και περιέγραψαν εικόνες κόλασης. Τα ονόματα των νεκρών και των τραυματισμένων δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αρκετές ώρες αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χώρο της συναυλίας βρίσκονταν τουλάχιστον δέκα αθλητές από την Κούβα και την Αργεντινή.
Λίγα λεπτά πριν το μοιραίο, η Ασφάλεια της Ατλάντα πήρε την πληροφορία για ύπαρξη τσάντας με εκρηκτικό μηχανισμό στο χώρο της συναυλίας. Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση για εκκένωση του χώρου. Μάλιστα, ένας καμεραμάν του NBC επιβεβαίωσε ότι η Ασφάλεια ζήτησε από το συνεργείο να απομακρυνθεί, συμπληρώνοντας, όμως, ότι αμέσως μετά ανενόχλητοι προχώρησαν στο κέντρο του πάρκου. Η έκρηξη έγινε δίπλα σε πύργο που είχε κατασκευαστεί για την τοποθέτηση ηχητικών και φωτιστικών εξαρτημάτων.
Ο εκπρόσωπος του FBI, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά, ανέφερε πως υπήρχαν ενδείξεις ότι στο πάρκο που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων, τοποθετήθηκαν και άλλα ύποπτα δέματα. Οι Αμερικανοί, που είχαν υποσχεθεί να κάνουν την Ατλάντα το πιο ήσυχο μέρος του κόσμου στη διάρκεια των Αγώνων και απέτυχαν.
Οι Αμερικανοί ξόδεψαν 227 εκατομμύρια δολάρια για ειδικά προγράμματα ασφαλείας, ενώ προσέλαβαν 30.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Όλα πήγαν στράφι, τίποτα δεν λειτούργησε καλά και αυτό κόστισε ανθρώπινες ζωές.
"Δυστυχώς οι φόβοι μου ότι μπορούσε να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση τις μέρες των Αγώνων, επαληθεύτηκαν", δήλωσε ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Λίγο μετά, οι αξιωματούχοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ειδοποίησαν τους αθλητές ότι οι Αγώνες συνεχίζονται κανονικά.
Πολλοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν την πόλη μετά το τραγικό συμβάν, ενώ αποφασίστηκε πως θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλους τους Αγώνες και οι σημαίες με τους πέντε κύκλους, σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς, θα παρέμεναν μεσίστιες.
Αναφορικά με τον δράστη της αιματηρής επίθεσης, ήταν ο Έρικ Ρόμπερτ Ρούντολφ, ο οποίος πιάστηκε πάντως από τις Αρχές επτά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου 2003. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας, ο 36χρονος κατεζητείτο από το FBI εδώ και πολλά χρόνια. Η σύλληψή του έγινε στο Μέρφι της Βόρειας Καρολίνας και ο Ρούντολφ κατηγορείται για σωρεία βομβιστικών επιθέσεων, εκτός από εκείνη της Ατλάντα.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εξετάσεις DNA που έγιναν, οδήγησαν στην ταυτοποίηση αποτυπωμάτων του δράστη με αυτά στον τόπο διαφόρων βομβιστικών επιθέσεων, με γνωστότερη αυτή στο Ολυμπιακό Πάρκο στην Ατλάντα. Ο συλληφθείς ήταν περιπλανώμενος άστεγος και δεν προέβαλε αντίσταση.
Κατηγορήθηκε επίσης για τη βομβιστική επίθεση τον Ιανουάριο του 1997 σε χώρο γυναικολογικής κλινικής στην πολιτεία της Ατλάντα, αλλά και για αυτήν στο χώρο λέσχης ομοφυλοφίλων πάλι στην ίδια πολιτεία, περίπου ένα έτος αργότερα.
AP Photo/Thomas Kienzle, David Phillip, Kathy Willens, Luca Bruno