ΔΟΕ: Απαγορεύονται οι διαμαρτυρίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η ΔΟΕ, με αφορμή τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, επανέλαβε ότι σύμφωνα με τον κανόνα 50 του Ολυμπιακού Χάρτη απαγορεύονται οι διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο τελικός των 200 μέτρων στο Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968 έχει ολοκληρωθεί με μεγάλο νικητή τον Αμερικανό Τόμι Σμιθ, που με χρόνο 19.83 έχει καταρρίψει και το παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερος έχει τερματίσει ο Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν και τρίτος ο επίσης Αμερικανός Τζον Κάρλος. Ο κόσμος χειροκροτάει τους νικητές χωρίς να υποψιάζεται τί πρόκειται να επακολουθήσει. Λίγο αργότερα, ξεκινάει η τελετή της απονομής.
Οι τρεις αθλητές παίρνουν τα μετάλλιά τους και γυρνούν προς τις σημαίες για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ. Τότε οι Σμιθ και Κάρλος, με σκυμμένα κεφάλια, σηκώνουν ψηλά τις γροθιές τους, φορώντας μαύρα γάντια. Και οι τρεις αθλητές έχουν στο στήθος τους κονκάρδες της OPHR (Olympic Project for Human Rights), οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι δυο Αμερικανοί δεν φοράνε παπούτσια, μόνο μαύρες κάλτσες, που συμβολίζουν τη φτώχεια των μαύρων. Ο Σμιθ έχει τυλίξει ένα μαύρο μαντήλι γύρω από τον λαιμό του, το οποίο αντιπροσωπεύει την μαύρη περηφάνια, ενώ ο Κάρλος έχει ανοιχτό το φερμουάρ της φόρμας του, σαν δείγμα αλληλεγγύης προς όλους τους εργάτες των ΗΠΑ και στο λαιμό φοράει ένα κολιέ από χάντρες "για όλους εκείνους που λιντσαρίστηκαν ή θανατώθηκαν χωρίς κάποιος να πει μια προσευχή για αυτούς".
Το Ολυμπιακό Στάδιο έχει παγώσει. Οι γροθιές κατεβαίνουν μόλις τελειώνει ο εθνικός ύμνος και η σιωπή μετατρέπεται σε γιούχα προς τους τρεις αθλητές. Η φωτογραφία κάνει την επόμενη μέρα τον γύρο του κόσμου. Ο περίφημος χαιρετισμός, η "Salute", έμεινε για πάντα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Έκτοτε ο κανόνας 50 του Ολυμπιακού Χάρτη είναι ξεκάθαρος. "Δεν επιτρέπεται καμία διαδήλωση, πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα σε Ολυμπιακούς χώρους" αναφέρει χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο άρθρο ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τις αντιδράσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Αμερική, ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτές αρκετών αθλητών οι οποίοι έχουν εκφραστεί δημόσια και ζητούν να εξαλειφθεί ο ρατσισμός.
Η ΔΟΕ επανέλαβε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ. Η Σάρα Χέρσλαντ, Εκτελεστική Διευθύντρια της USOPC, έγραψε στο twitter της: "Σήμερα δημιουργώ μια ομάδα υπό την καθοδήγηση αθλητών, για να αμφισβητήσουμε τους κανόνες και τα συστήματα του δικού μας οργανισμού που δημιουργούν εμπόδια στην πρόοδο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην διαμαρτυρίας".