Μίλτος Τεντόγλου, από το παρκούρ στα Γρεβενά στην κορυφή της Ευρώπης
Το Sport24.gr κάνει αναδρομή στην πορεία του πρωταθλητή Ευρώπης στο μήκος, Μίλτου Τεντόγλου, από τα πρώτα του χρόνια στα Γρεβενά όπου έκανε παρκούρ, μέχρι το χρυσό μετάλλιο.
Όσοι δεν παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον ελληνικό στίβο πιθανότατα άκουσαν για πρώτη φορά το όνομα του. Αντίθετα, για όσους ξέρουν τα όσα συμβαίνουν ήταν απλά μία φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Ο λόγος για τον Μίλτο Τεντόγλου, τις προσπάθειες του οποίοι στηρίζει ο Stoiximan, ο οποίος, από το βράδυ της Τετάρτης (08/08), είναι ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος.
Παράλληλα, έγινε ο νεαρότερος Έλληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωταθλητής του Γιώργου Πομάσκι ήταν μόλις 20 ετών και 143 ημερών!
Φυσικά, ήταν και ο βενιαμίν της ελληνικής ομάδας που πήγε στο Βερολίνο, ωστόσο από την αρχή τα σχέδια έφταναν έως το βάθρο των νικητών.
ΤΟ ΠΑΡΚΟΥΡ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Η ενασχόληση του με τον στίβο δεν έγινε με κάποιον φυσιολογικό τρόπο. Δεν πήγε με τους γονείς του σε κάποια προπόνηση και κόλλησε. Αντίθετα, ένας προπονητής τον είδε να κάνει παρκούρ και του πρότεινε να ασχοληθεί με τον στίβο.
Ο Βαγγέλης Παπανίκος ήταν εκείνος που τον είδε να κάνει παρκούρ στο δημοτικό στάδιο των Γρεβενών, διέκρινε το ταλέντο του και τον έπεισε να ασχοληθεί με το μήκος. Φυσικά, δεν ήταν όλα ρόδινα, ωστόσο ο Μίλτος Τεντόγλου έδειξε πως με τη δουλειά μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Κι ο Έλληνας άλτης δούλεψε σκληρά για να μπορέσει να εξελιχθεί σε αυτό που ήταν προορισμένος να γίνει.
Τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν εντυπωσιακά και δεν άργησε το όνομα του να σημειωθεί στη λίστα των πιο υποσχόμενων αθλητών.
ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΕΜΙΓΙΑΝ
Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το Πανελλήνιο ρεκόρ Παίδων. Στις 6 Ιουνίου προσγειώθηκε στα 7,65μ. και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες το ανέβασε στα 7,69 μ.
Με τέτοιες επιδόσεις είχε κλείσει το εισιτήριο μία θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015). Εκεί κατετάγη στην πέμπτη θέση με καλύτερο άλμα στα 7.66μ. Ωστόσο, το παράσημο που πήρε φεύγοντας από εκείνη τη διοργάνωση ήταν σημαντικότερο. Ο κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος, Ρόμπερτ Εμιγιάν μίλησε με τα καλύτερα λόγια για εκείνον και παρά την πέμπτη του θέση τον κατέταξε ανάμεσα στους αθλητές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το πόσο σημαντικές ήταν αυτές οι δηλώσεις αρκεί να αναφέρουμε ότι ο Εμιγιάν κατέχει το ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος με άλμα στα 8.86μ. από τις 22 Μαΐου του 1987, άρα κάτι περισσότερο θα ξέρει.
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Τον επόμενο χρόνο ο Μίλτος Τεντόγλου θα αποδείξει ότι κάθε χρόνο έκανε και ένα βήμα παραπάνω. Αρχικά, κατάφερε από την Καλαμάτα να προσγειωθεί στο Ρίο! Στις 28 Μαΐου με άλμα στα 8.19μ. κατά τη διάρκεια του μίτινγκ "Παπαφλέσσια" έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δύο μήνες αργότερα θα έρθει και το πρώτο του μεγάλο μετάλλιο σε σπουδαία διοργάνωση. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων που διεξήχθη στο Μπίντγκοζ κατετάγη δεύτερος με άλμα στα 7.90μ., επιβεβαιώνοντας πως ανήκει στους κορυφαίους αθλητές της γενιάς του. Μπορεί στο Ρίο να μην κατάφερε να μπει στον τελικό, αλλά και μόνο ότι βρέθηκε εκεί είχε μεγάλη σημασία.
Το 2017 συνοδεύτηκε από δύο ακόμα σημαντικά γεγονότα. Στις 18 Ιουνίου κατάφερε να βελτιώσει την καλύτερη του επίδοση αφού κατά τη διάρκεια του πανελλήνιου πρωταθλήματος στην Πάτρα προσγειώθηκε στα 8.30μ. Λίγο αργότερα, ήρθε και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.
Στο ευρωπαϊκό πρωταθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8.07μ. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.
ΕΨΑΧΝΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Πλέον, εκείνο που του έλειπε ήταν η κατάκτηση ενός μεταλλίου σε επίπεδο ανδρών. Αυτό δεν ήρθε ούτε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου, που έμεινε εκτός τελικού.
Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ήταν άτυχος. Με άλμα στα 7.82 μέτρα, ο Μίλτος Τεντόγλου δεν κατάφερε να μπει στην οκτάδα του τελικού του μήκους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Μπέρμιγχαμ, μένοντας στην 9η θέση. Ο Έλληνας άλτης ήταν μέσα στην οκτάδα, αλλά στο τελευταίο άλμα έμεινε εκτός, αφού τον προσπέρασε ο Λούβο Μανιόνγκα με 8.33μ.
Αυτή η ατυχία φαίνεται ότι πείσμωσε τον Τεντόγλου ο οποίος είναι εντυπωσιακός από την αρχή της σεζόν του ανοικτού στίβου. Στις 19 Μαΐου έκανε το δεύτερο μεγαλύτερο άλμα της καριέρας του στη διάρκεια του μίτινγκ "Χανιά 2018", αφού προσγειώθηκε στα 8,19 μ. (-0,7) σε έναν από τους καλύτερους και σταθερότερους αγώνες του.
Στις 16 Ιουλίου ο Τεντόγλου επιβεβαίωσε πως ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Ο 20χρονος άλτης με καλύτερο άλμα στα 8,24μ. ήταν ο νικητής στο μήκος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και παράλληλα έκανε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη για φέτος.
Η μεγάλη πρόκληση ήταν μπροστά του και ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι επιβεβαίωσε στο έπακρο τις προσδοκίες. Με ένα εντυπωσιακό άλμα στα 8.25μ. (το τρίτο του μεγάλο για φέτος) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και όλα δείχνουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή μιας σπουδαίας καριέρας.
Θυμηθείτε το μεγάλο του άλμα που του χάρισε το χρυσό.